Σπορ και Θέαμα...!!!

ευχαριστώ για τις συμβουλές!
σκέφτομαι καποια στιγμη να πάρω και ένα 2ο φακό αλλά ακόμα δεν εχω αποφασίσει ποιον
όταν ωριμάσει η σκέψη θα ρωτήσω!!!
-bye-

Χρόνια πολλά Σίμο,

λοιπόν σήμερα θα προσπαθήσω να τραβήξω (πρώτα ο θεός) σπορ σε βραδυνό αγώνα με προβολείς. Θα έχω στημένο το τριπόδι, τον τηλεφακό στο κολάρο του και την κεφαλή σε ελεύθερη πορεία (μπίλιας) ισο 3200 και wb θα κάνω εκεί σταθερό ώστε να μη δημιουργεί θόρυβο το AWB. Αν έχω χαμηλές ταχύτητες (υπολογίζω διάφραγμα 3.2) λέω να γυρίσω σε μάνουαλ ριθμίσεις και μετά να υπερφωτίσω.

Κάνω κάτι λάθος;

Τριποδο δεν εχω χρησιμοποιησει, αλλα το βλεπω να σε δυσκολευει, παρ ολη την μπιλια, σε σχεση με ενα μονοποδο. Κυριως στο θεμα του ζουμ... με το μονοποδο ακολουθεις καλυτερα το θεμα χωρις να χρειαζεται να ζουμαρεις ή να ξεζουμαρεις τοσο συχνα. Επισης ακολουθεις καλυτερα την κινηση...

Για το θεμα της εκθεσης, αναλογως βεβαια του υπαρχοντος φωτισμου, με την D700 και φακο 2,8 δε νομιζω να εχεις προβλημα...

Εγώ απενεργοποιώ και το σταθεροποιητή, από τη στιγμή που οι ταχύτητες που θα έχω είναι πάνω από 320 ή και 250
Μετά να έχεις στο μυαλό σου, αν ο φωτισμός σου είναι λίγος, ότι σχεδόν σε όλες τις φάσεις υπάρχει ένα σημείο όπου η ταχύτητα του αθλητή είναι σχεδόν μηδέν. πχ
στο σουτ όταν γίνει το πάτημα για σουτ και το πόδι που θα σουτάρει είναι στο πίσω του σημείο ή ακριβώς μετά το σουτ
στις κεφαλιές όταν το άλμα είναι στο μέγιστο και λίγο πριν αρχίσει η κίνηση του κεφαλιού προς τη μπάλα

Τώρα στα μαρκαρίσματα δεν ξέρω αν υπάρχει. Πάντως σε ανάλογες φάσεις στο βόλεϊ έχω καταφέρει και με 1/250 έχω καθαρές φωτογραφίες, δεν πετυχαίνω πάντα τη στιγμή του μέγιστου άλματος, αλλά αν έχω πρόβλημα με το φωτισμό ( έχω την sony A500 και σε iso 3200 δύσκολα πάει ) κυνηγάω αυτές τις στιγμές.

Δεν ξέρω το τρίποδο είναι απαραίτητο αν υποθέσουμε ότι έχεις μια ταχύτητα γύρο στα 1/400 ;

Βλασση,

Οι ταχυτητες που θα παρεις εξαρτωνται μονο απο το φωτισμο του γηπεδου. Με δεδομενα τα ορια του εξοπλισμου...

Παρε μαζι σου και ευρυγωνιο, και αν εχεις προσβαση δοκιμασε μερικες ληψεις πισω απο το τερμα.

Τελικά οι συνθήκες ήταν καλύτερες από ότι τις περίμενα. Υπήρχαν τέσσερις προβολείς με ίδια θερμοκρασία χρώματος, επομένως δεν χρειάστηκε να ρυθμιστεί από πριν το WB. Το φως ήταν αρκετό για να έχω 1/60 με διάφραγμα 3.2 και ISO 3200. Επομένως έστησα τρίποδο κανονικά με σχεδόν ελεύθερη την κεφαλή (θυμίζω μπίλια). Σταθεροποίηση δεν έχει ο φακός μου, άρα δεν ασχολήθηκα με αυτή. Όμως λόγω των χαμηλών ταχυτήτων, γυρισα σε Μ και από το 1/60 το πήγα στο 1/100 3.2 . Μια χαρά καθώς ο φωτισμός ήταν ενιαίος, άρα δεν θα είχα διαφορές από φωτο σε φωτο. Με ευρυγώνιους κλπ. δεν ασχολήθηκα καθώς σχεδόν πάντα τραβώ έξω από τα συρματοπλέγματα και με τον τηλεφακό σε 2.5 μ. έως άπειρο αλλιώς θα εστιάζει και στα σύρματα. Φυσικά με τους ευρυγώνιους δεν μπορείς να το αποφύγεις αυτό. Αυτή τη φορά όμως με άφησαν και τράβηξα μέσα από το γήπεδο από τη γραμμή του πλαγίου άουτ στο ύψος της σέντρας. Φυσικά όταν είδα να έρχονται πάνω μου δυο παιδιά αντί να πάρω τη φωτο έφυγα με το τριπόδι προς τα δεξιά για να μην εμποδίσω.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν μάλλον καλές. Η θερμοκρασία ήταν 1 κελσίου πάνω από το μηδέν και η υγρασία 88%. Υπήρχε και μια ελαφριά ομίχλη, αλλά δεν ήταν τόση που να μπερδεύει το AF και τους τερματοφύλακες.

Τράβηξα 480 φωτογραφίες για δυο ημίχρονα των 25 λεπτών.

Φωτο θα ανεβάσω μετά την Πρωτοχρονιά, καθώς έχω μεγάλο ζόρι στη δουλειά και δεν "λέει" να φτιάξω τώρα τόσες φωτογραφίες.

Δεν ήξερα ότι το AWB δημιουργεί θόρυβο, πώς εξηγείται αυτό?

Αυτό το λένε και το αποδεικνύουν οι Tom Hogan και LLoyd Chhambers. Αν είσαι σε υψηλά iso και έχεις AWB υπάρχει περίπτωση να έχεις λάθος WB. Όταν θα πας να αλλάξεις το φωτισμό από π.χ. 4200 Κ σε 2750 Κ τότε καποιες περιοχές κυρίως οι σκοτεινές αλλάζουν χρώμα π.χ. από μπλε γίνονται μαύρες ή το ανάποδο. Η μετατροπή αυτή προκαλεί θόρυβο και μάλιστα άσχημο θόρυβο.

Πάντως ταχύτητες 1/400 νύχτα σε γήπεδα στη Βόρειο Ελλάδα δεν θα βρείτε. Στο Καυταντζόγλειο στάδιο που έχει τον καλύτερο φωτισμό, όταν ανάψουν όλοι οι προβολείς έχουμε 1/500, αλλά μόνον τότε και σπανίως ανάβουν όλοι. Συνήθως παίζουν με τα 2/3 άρα πέφτουμε στο 1/250 και μάλιστα σε iso 3200 άντε όταν είναι άδειο το γήπεδο και αντανακλούν το φως τα άδεια καρεκλάκια να έχει 1/250 στα iso 2500. Το Κλεάνθης Βικελίδης, η Τούμπα, τα Πηγάδια κλπ. έχουν χειρότερο φωτισμό. Πόσο μάλλον τα γήπεδα με πλαστικό τάπητα των 30 ευρώ.

:) ok
Σε κλειστά γυμναστήρια βέβαια είναι εφικτές :

https://picasaweb.google.com/116767590547753746379/201112#slideshow/5679654380922787154

https://picasaweb.google.com/lh/photo/JfgUAlrT-TnpLfV2QCkDDtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?full-exif=true

Σε κλειστό στο Ηράκλειο << κλ. Λίντο >> που φιλοξενεί Α2 γυναικών Β ανδρών βόλεϊ Βέβαια έχουμε και άλλα που θέλει iso 3200 για ένα 1/160 - 1/250

Last edited:

Tο χεις το βολει... ολες πολυ καθαρες, η μπαλλα παρουσα σε ολα τα πλανα και αυτες απο ψηλα και καθετα στο παρκε πολυ εφετζιδικες...!!!!

Πάντως ταχύτητες 1/400 νύχτα σε γήπεδα στη Βόρειο Ελλάδα δεν θα βρείτε. .

Welcome to the club... εμεις εδω περα Βλασση, δεν μπορουμε να πιασουμε τετοιες ταχυτητες νταλα μεσημερι, εννια μηνες το χρονο εξω στην εξοχη...:slapface:

https://picasaweb.google.com/116767590547753746379/201112#slideshow/5679654380922787154

https://picasaweb.google.com/lh/photo/JfgUAlrT-TnpLfV2QCkDDtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?full-exif=true

Σε κλειστό στο Ηράκλειο << κλ. Λίντο >> που φιλοξενεί Α2 γυναικών Β ανδρών βόλεϊ Βέβαια έχουμε και άλλα που θέλει iso 3200 για ένα 1/160 - 1/250

ΠΟλύ ωραίες φωτογραφίες... μπράβο. Αναρωτιέμαι μήπως είναι λίγο θερμές...

Είναι :) Αλλά με μια μη καλιμπραρισμένη οθόνη ( και μάλιστα CRT ) δεν τολμώ να πολύ πειράξω χρώματα Στο lCD πάντως της μηχανής φαινόταν καλούτσικες και τις άφησα ως έχουν Φανταζόμουν ότι σε μια καλή οθόνη θα είχαν και τα κανονικά τους χρώματα

Tο χεις το βολει... ολες πολυ καθαρες, η μπαλλα παρουσα σε ολα τα πλανα και αυτες απο ψηλα και καθετα στο παρκε πολυ εφετζιδικες...!!!!

Ευχαριστώ Ηλία. Βέβαια από καμία 150αρια διαλέγω καμία 10 - 15 Άλλες δεν θα μου αρέσει η έκφραση που έχουν οι αθλητές / αθλήτριες Άλλες δεν θα είναι στον κατάλληλο χρόνο δηλ. ο επιθετικός ψηλά και το μπλοκ σε βαθύ κάθισμα για το άλμα του κλπ

Θέλει πολύ ώρα Είναι ευχάριστο όμως

Σήμερα προσπάθησα να τραβήξω με την D5100 στις ίδιες συνθήκες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι παρόμοιο, αλλά η δουλειά με τη D700 γίνεται πολύ πιο εύκολα σε εστίαση και σε ριπή, με αποτέλεσμα να παίρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Φυσικά το τελικό απουτέλεσμα στα υψηλά iso και με κακές φωτιστικές συνθήκες δεν συγκρίνεται...

Last edited:
Εγώ πάντως σε ανάλογη περίπτωση ( iso 3200 f2 S200 ) Έβγαλα 2-3 με τη βοήθεια του φλας, βέβαια με άλλες ρυθμίσεις και μετά κάθισα και είδα τον αγώνα :) :)

Βέβαια με την D700 το δικό σου iso 3200 είναι παρόμοιο με το δικό μου iso800