Spotify Lossless - Εντυπώσεις και συγκρίσεις

Sonorus

Super Moderator
Staff member
28 August 2010
9,074
Θεσσαλονίκη
Το πολυαναμενόμενο Spotify lossless (Πληροφορίες) είναι πλέον ενεργό και προς το παρόν χωρίς επιπλέον χρέωση.
Ας γράψουμε εδώ τις εντυπώσεις μας και ακουστικές συγκρίσεις με άλλες πλατφόρμες.
Μπορούμε επίσης να καταθέσουμε τις εμπειρίες μας σχετικά με το πως υποστηρίζεται από διάφορα εμπορικά και μη streamer.

Το πολυαναμενόμενο Spotify lossless (Πληροφορίες) είναι πλέον ενεργό και προς το παρόν χωρίς επιπλέον χρέωση.
Ας γράψουμε εδώ τις εντυπώσεις μας και ακουστικές συγκρίσεις με άλλες πλατφόρμες.
Μπορούμε επίσης να καταθέσουμε τις εμπειρίες μας σχετικά με το πως υποστηρίζεται από διάφορα εμπορικά και μη streamer.
To Primare prisma δυστυχώς δεν υποστηρίζει, επί του παρόντος, την ρύθμιση lossless του Spotify. Η εταιρεία υπόσχεται στο μέλλον (?) να διευθετήσει το πρόβλημα.
Αντίθετα το WiiM Ultra παίζει απρόσκοπτα έως 24bit/44,1Khz που είναι και η μέγιστη ανάλυση που προσφέρει το Spotify. Συγκριτικά δε, το lossless ακούγεται αρκετά έως πολύ καλύτερα από τα μέχρι πρότινος 320Kbps του premium.

Καλημέρα.

Μεταφορά και από άλλο thread.

Συνεχίζονται οι δοκιμές (με ακουστικά senn HD-650) μεταξύ Spotify lossless vs Qobuz (και κατά περίπτωση vs local files)

Η διαφορά spotify 320 vs lossless είναι εύκολα ακουστή και δε χωράει συζήτηση. Hands down.

Στα περισσότερα κομμάτια το spotify είναι εξαιρετικά κοντά στο Qobuz.

Φαίνεται ότι στα 24-96, 24-192 το Qibuz δίνει λίγο μεγαλύτερο βάθος σκηνής και είναι πιο "ζωντανό" και αέρινο.

Στα 16-44,1 δεν καταλαβαίνω διαφορά.

Πολύ θα ήθελα να μείνει μόνο το Spotify. Να τελειώνουμε με τις πολλές συνδρομές.

Αναμένω και τη δυνατότητα connect μέσω του eversolo (για δοκιμή και στο κυρίως σύστημα) γιατί δεν είναι εύκολες οι δοκιμές Α-Β χωρίς connect

Στην δική μου περίπτωση σε Android, δεν έκανε αυτόματο update σε καμία συσκευή. Χρειάστηκε χειροκίνητο update από το Play store προκειμένου να ενεργοποιηθεί το lossless.

Από εκεί και πέρα σε συσκευές όπου μπορείς να ακούσεις απευθείας από την εφαρμογή, πχ DAP (digital audio player) παίζει κανονικά και μάλιστα bit perfect.

Προφανώς παίζει κανονικά και από το κινητό όταν ακούς από την έξοδο ακουστικών ή τα ηχεία του κινητού.

Αν όμως συνδέσεις εξωτερικό USB DAC dongle τότε το Android κάνει τα γνωστά δικά του και δεν παίζει bit perfect. Χρειάζεται εφαρμογή όπως η USB Audio player Pro.

Σε streamer και άλλες συσκευές με ενσωματωμένο streamer τότε εξαρτάται από το software της συσκευής και αν έχει πάρει update από την εταιρεία.

Το Volumio ας πούμε παίζει κανονικά lossless. Σε άλλες συσκευές πχ Hifiman EF499 που πρέπει να χρησιμοποιείται το Spotify connect, η εφαρμογή αναφέρει "not supported" και παίζει 320mp3.

Σε streamer και άλλες συσκευές με ενσωματωμένο streamer τότε εξαρτάται από το software της συσκευής και αν έχει πάρει update από την εταιρεία.

Το Volumio ας πούμε παίζει κανονικά lossless. Σε άλλες συσκευές πχ Hifiman EF499 που πρέπει να χρησιμοποιείται το Spotify connect, η εφαρμογή αναφέρει "not supported" και παίζει 320mp3.

Στα Eversolo παίζει οκ αν χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή built in της συσκευής. Μετά κάνεις navigation από όποια συσκευή θέλεις επιλέγοντας ως output device τη συσκευή με το κινητό όχι την DMPA6 A8 κλπ.

Για κανονικό "ορθόδοξο" Spotify Connect αναμένουμε firmware update. Θεωρώ δε θα αργήσει

Τα έχω γράψει εδώ :

Σήμερα άνοιξα το Eversolo Α6 και μου ζήτησε update.
Το έκανα και γεμάτος ελπίδα, άνοιξα το Spotify.
Με την ελπίδα στο χέρι, έμεινα😄
Το έγραψε και στην οθόνη.
Αυτή την στιγμή η συσκευή σας υποστηρίζει μέχρι πολύ υψηλή ποιότητα (δηλαδή 320).
Οπότε ...αναμένουμε!.

Επίσης (μιας και ου γαρ έρχεται μόνον) παρατήρησα ότι παρόλο που έχω ρυθμίσει το τηλέφωνο να παίζει σε lossless,πουθενά δεν αναφέρει σε τι ποιότητα παίζει το κομμάτι.
Αν δεν κάνω λάθος ,τον πρώτο καιρό τους lossless,το έγραφε.
Τώρα δεν το γράφει ή κάτι συμβαίνει???

σε apple 15 pro,αναφερει κανονικα στο κομματι απο κατω "χωρις απωλειες".
Πρόσεξε να δεις τι έπαθα φιλαράκι μου...
Τις λίστες μου τις είχα κατεβάσει ΚΑΙ στο τηλέφωνο,γιατί στην Κρήτη που ήμΑνα σε πολλά σημεία δεν είχε internet.
Όταν λοιπόν κατεβάσεις στο τηλέφωνο τα τραγούδια,τα κρατάει στην ανάλυση που είχες τοτενες.
Και τοτενες ΔΕΝ είχε ακόμα την αναβάθμιση του lossless.
Οπότε ,ότι του ζηταγα και το είχε και κατεβασμένο το έπαιζε σε χαμηλή ανάλυση.
Δίνει λοιπόν προτεραιότητα στο τραγούδι που έχει στην μνήμη του και όχι απευθείας από το streaming.
Διεγράφη η επιλογή κατεβασμένα και επανήλθε στα ίσια του.
Το νου σας λοιπόν....

Η ξανά κατεβάστε τις λίστες,αλλά θα πιάνει πλέον ένα κάρο χώρο στην μνήμη της συσκευής.

• Wow
Reactions: ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π
Προχτές μου έφερε ο mdvq το iPhone 13 που χρησιμοποιεί σαν player και έχει Lossless στο Spotify να το δοκιμάσω..

Τι διαφορά έχει σε σχέση με την "πολύ υψηλή" , αλλά και σε σχέση με το πολύ παλαιότερο 7pro που έχω εγώ..

Αφού άκουσα του Μιχάλη σε όλες τις επιλογές, άναψα το δικό μου..

Και να η έκπληξη!! :

IMG_20251025_131500.jpg

Δεν έκανα τίποτα, δεν έχω ιδέα πως μπήκε το Lossless!!

Στα του ήχου και τα 2 iPhone παίζουν το ίδιο καλά, δεν εντόπισα καμία διαφορά μεταξύ τους και ναι , το Lossless κάνει την διαφορά σε σχέση με πριν, τουλάχιστον στο μεγάλο σύστημα..

Στα earfün UBoomX δεν το δοκίμασα ακόμα..

Ανάλυση, χροιές και αρμονικός πλούτος είναι τα σημεία που βελτιώθηκαν σε αξιόλογο ποσοστό.

Βλέπω μια βελτίωση και στην θέση "πολύ υψηλή" με την διαφορά αρκετά ακουστή μόνο όταν υποβαθμίσω την ποιότητα στο "χαμηλή"..

Σύντομα το ΒΤ θα φύγει γιατί φαίνεται η ζημιά που κάνει και στην θέση του θα μπει ένα κανονικό streamer..

• Like
Reactions: Tzimisce
Μα καλά....το δικό σου δεν ήταν που δεν έπαιρνε την αναβάθμιση???
Θαύμα θαύμα 😁

Έλα ντε....

Και το άλλο;;;

Γιατί δεν γράφει "χωρίς απώλειες" στο τρακ (σαν τρέιλερ) ;;;

Στο android μου το γράφει πάντα, ακόμα και αν δεν έχει κανένα ηχείο πάνω του.

Τι είναι αυτά που μας κάνει η apple ;;

Και έχω την εντύπωση ότι ούτε το δικό σου apple το έγραφε..

Δυστυχώς το κλείδωσα χωρίς να καταλάβω πως και μου ζητάει κάτι face κλπ....
Έτσι δεν μπορώ να το πιστοποιήσω στο 100%

Ούτε και γω ξερω αν το γράφει ή όχι.
Το έβαλα στην ρύθμιση μεν, ουδέποτε το δοκίμασα δε (ξέρς τι σόι κουπριτς ιμι)😄.
Είχα το Xiaomi συνδεδεμένο με το Χ και άντε τώρα να πατάς κουμπί να το ξεσυνδεσεις,να το βρίσκει το apple, αλλά κουμπιά εκεί....
Ανατριχιασα ήδη 😁

• Haha
Reactions: vlad66
Update..

το δικό σου παίζει Lossless, το δικό μου όχι , άσχετα αν έχω επιλέξει την επιλογή "χωρίς απώλειες"

γιατί, δεν ξέρω.

πάντως αφού έφερα τελικά τα EQ τους το ίδιο, με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι το δικό σου παίζει καλύτερα .

είναι πιο ζωντανός, πιο "φωτεινός" (με την καλή έννοια) ο ήχος , ειδικά από τις μεσοχαμηλές και πάνω.

η αγορά streamer είναι μονόδρομος.... το παλιό 7pro είναι πολύ λίγο για το κανονικό μου σύστημα...

Το 7 υποστηρίζει μέχρι iOS 15 και το Spotify lossless χρειάζεται από 16 και πάνω.
Άρα παπαλα για σένα το lossless, δυστυχώς!

Ούτως ή άλλως οποιoδήποτε κινητό είναι λίγο για το σύστημα σου,γιατί συνδέεται σε αυτό μέσω του smsl με BT.
Η ανάγκη ύπαρξης streamer για σένα είναι μονόδρομος.
Το οποίο φυσικά θα υποστηρίζει το lossless.

Αν το πάρεις με το καλό,σε κόβω να ...κόβεις μέχρι και το μουστάκι σου (όπερ μεθερμηνευομενο..να πουλάς πικάπ και προ 😁😁😁😁)

Το 7 υποστηρίζει μέχρι iOS 15 και το Spotify lossless χρειάζεται από 16 και πάνω.
Άρα παπαλα για σένα το lossless, δυστυχώς!

Ούτως ή άλλως οποιoδήποτε κινητό είναι λίγο για το σύστημα σου,γιατί συνδέεται σε αυτό μέσω του smsl με BT.
Η ανάγκη ύπαρξης streamer για σένα είναι μονόδρομος.
Το οποίο φυσικά θα υποστηρίζει το lossless.
Συμφωνώ (y)

Αν το πάρεις με το καλό,σε κόβω να ...κόβεις μέχρι και το μουστάκι σου (όπερ μεθερμηνευομενο..να πουλάς πικάπ και προ 😁😁😁😁)
Δεν συμφωνώ (n)

• Haha
Reactions: Tzimisce and mdvq
Εμένα μπορεί να μου πει κάποιος τι έχω κάνει και ακούω εδώ και 2+ ώρες Spotify από δική μου playlist (είτε μέσω browser είτε μέσω desktop συσκευή) με free account , χωρίς ούτε μία διαφήμιση;
Θέλει να με γλυκάνει για να πέσω στην εξάρτηση στα "ναρκωτικά" (συνδρομή) ; 🤣

• Haha
Reactions: vlad66 and bujinkan
Επειδή έχω βρει κάποια album Remastered που θα ήθελα να τα έχω, να σας ρωτήσω εσείς που είστε συνδρομητές.

Αν γραφτώ (με αυτό το τρίμηνο δωρεάν) και κατεβάσω όλη την playlist μου με κάτι χιλιάδες τραγούδια και ξεγραφτώ, τι θα γίνει;
-θα συνεχίσω να έχω τα τραγούδια στον σκληρό μου ή με κάποιο "μαγικό" τρόπο θα κλειδώσουν όταν ξεγραφτώ;
-θα πρέπει υποχρεωτικα να τα παίζω μέσω της spotify εγφαρμογής ή είναι απλά αρχεια .mp3 που τα παίζω απ' όπου θέλω;