SSD Performance Analysis

Ρίξτε μια ματιά στο transfer rate των hdd και των ssd.

Αν κάποιος χρειάζεται γρήγορο tranfer rate, οι hdd είναι πολύ καλύτεροι.

Μόνο στις πρώτης γενιάς φίλε μου. Ο vertex που είχα δεν ήταν μόνο γρηγορότερος αλλά υπερ-διπλάσια γρηγορότερος από τους seagate μου και στο write, και η samsung έβγαλε τους νέους της με 200mb/s write. Οι πρώτοι με jmicron τσιπάκια και οι παρών intel -m είναι οι "αργοί" στο write.
 
... μόλις πριν λίγη ώρα, μου ήρθε ουρανοκατέβατος ένας intel Χ25-Μ 80GB... και καλά για να τον "δοκιμάσω αν αξίζει" (ατελώς - μην βαράτε :BDGBGDB55: )

Μπορώ με απευθείας (acronis) image να περάσω τα περιεχόμενα του παλιού δίσκου που έχω στο htpc σε αυτόν για άμεση εγκατάσταση του? 10GB είναι όλα κι όλα. Βασικά ρωτάω επειδή είναι εντελώς διαφορετικές τεχνολογίες, και το image (ακόμα και το backup -> restore) είναι μια διαδικασία "φωτοτυπίας" δίσκων, αλλά δεν ξέρω αν κάνει για ssd...
 
Υπάρχει το internal και το external transfer rate.

To external είναι το πόσα mb/s μπορεί να στείλει σε άλλα μέσα αποθήκευσης, π.χ. από ένα σκληρό δίσκο σε ένα άλλο. Αυτό περιορίζεται από το bus που χρησιμοποιείται. Οι scsi στέλνουν δεδομένα σε bus 320 mb/s.

Το internal είναι το πόσα mb/s μπορεί να κάνει write.

Το internal transfer rate του seagate cheetah 15K.5 είναι από 960 mb/s έως 1607 mb/s. Άλλο 200 mb/s, άλλο 960-1607 mb/s.

Το θέμα είναι ότι οι scsi ήταν και είναι ακριβοί. Οι τιμές των ssd θα πέσουν. Αν κάποιος δεν θέλει να περιμένει να πέσουν οι τιμές και σκέφτεται να ξοδέψει πολύ χρήμα, τότε ας ρίξει μια ματιά στους scsi.
 
Φαίνεται να τα έχεις μπερδέψει λίγο.

Ο Cheetah των 15Κ έχει internal transfer rate 960 - 1607mbit/sec, οπότε πρακτικά ~ 89 - 150MB/sec (όπως γράφει ακριβώς παρακάτω).

Επίσης, οι δίσκοι SCSI έχουν πρακτικά καταργηθεί εδώ και χρόνια, και αντικατασταθεί με τους αντίστοιχους τεχνολογίας SAS (Serial Attached SCSI), οι οποίοι παρότι είναι ελάχιστα πιο αργοί στο μέγιστο transfer rate, είναι πρακτικά αρκετά πιο γρήγοροι λόγω του ότι το bandwidth των 300MB/sec είναι dedicated για τον κάθε δίσκο, και δεν μοιράζεται σε όλους τους δίσκους που υπάρχουν συνδεδεμένοι στον scsi controller.

Σημείωση: οι Samsung που λέμε παραπάνω βγάζουν ~200MB/sec read & write.
 
Last edited:
δεν το πρόσεξα ότι έλεγε megabit :-)

Νομίζω ότι μάλλον πάνε για κατάργηση οι hdd.
 
Να ρωτήσω, αν κάτι έχει πέσει στην αντίληψη σας:

1)Τα νεότερα λειτουργικά (vista / 7RC), έχουν "καλύτερη" υποστήριξη για SSD από τα win XP? Αξίζει δλδ να τα προτιμήσω αφού από ότι φαίνεται θα ξαναστήσω λειτουργικό στο htpc μιας και το backup -> restore από τον μηχανικό στον ssd δεν έπιασε?

2)Επίσης, τι είναι καλύτερο από τις επιλογές για τους SSD sata δίσκους? RAID δεν υπάρχει, να επιλέξω ΑHCI? Στα ΧΡ μάλλον για λόγους συμβατότητας ήταν καλύτερη η απενεργοποίηση όλων και χρήση σαν "compatibility mode"...
 
Διάβασα κάπου ότι άμα δηλώσεις IDE στο BIOS, μπορεί να σου κόψει το read speed. Αν δεις ότι κόβετε, δήλωσε στο BIOS AHCI.
 
1) Όχι ιδιαίτερα τα Vista, δεν γνωρίζω για τα 7. Έτσι και αλλιώς μερικά ανούσια πράγματα που τους κάνουν ζημιά (πχ το Defragment) πρέπει να τα κλείσεις χειροκίνητα και πάλι.

2) AHCI και δεν θα έχεις πρόβλημα, αλλά και σε native θα παίξουν μία χαρά.
 
Εχω windows 7 με SSD.
Ειναι σιγουρα πιο φιλικα απο vista και XP.
Συγκεκριμενα εχουν :

1.Δυναντοτητα απενεργοποιησης του defrag,Superfetch,Readyboost,αφου οι SSD δεν εχουν sectors.
2.Δυνατοτητα trim που κρατα οσο δυνατον πιο διαθεσιμα τα αχρησιμοποιητα κομματια του SSD.

Στην τελικη εκδοση τους μπορει να εχουν και περαιτερω βελτιωσεις.
Αυτα...

3.
 
Τα 7 θα έχουν σίγουρα καλύτερη υποστήριξη για SSD οπως το TRIM command και τό έχω διαβάσει 2-3 φορές στα διάφορα φορα. Εγώ δεν τους είχα δοκιμάσει μέχρι τώρα αλλά πήρα ένα laptop πρόσφατα και ο δίσκος του μου φαινόταν δράμα με τις 5400 στροφές του. Του έβαλα έναν OCZ Vortex 64GB και ειλικρινά εντυπωσιάστηκα. Για πρώτη φορά βλέπω διαφορά αν και αυτά που χρησιμοποιώ δεν είναι βαριά.

Αυτό που αξίζει να κάνει κανείς με τους SSD είναι να επενδύσει σε έναν 3WARE ή ακόμα καλύτερ έναν ARECA controller με onboard cache (700+ Ευρώ), οπου εκεί πραγματικά βάζεις 2-4 SSD και απογειωνωνται. Το μυστικό είναι στον controller και δυστυχώς αυτοί οι onboard καθώς και όλοι οι φθηνοι δεν είναι το ίδιο και ειδικά σε RAID 0 .

Το θέμα είναι αν χρειάζεσαι transfer rates των 1000 ΜΒ/sec (όχι mbit) για να πληρώσεις σχεδόν δύο χιλιάρικα που θα σου κοστίσει για 120GB (4 SSD 30GB). Είναι ακόμα ασύμφοροι...
 
Διάβαζα πριν λίγο για το TRIM της Indilinx . Υπόσχετε να ξανακάνει γρήγορους του ssd που έχουν με τον καιρό βάση χρήσης καθυστερούν. Σίγουρα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και προειδοποιώ όποιον πάει να το αξιοποιήσει να πάρει backups.
Ας δούμε πως θα εξελιχθούν οι αντίστοιχες τεχνολογίες.
http://www.pcper.com/article.php?aid=733&type=expert&pid=14
 
Άλλο ένα καταπληκτικό άρθρο για την απόδοση των ssd εστιασμένο στο γνωστό πια πρόβλημα του Block-rewrite.
Η δοκιμή περιλαμβάνει δίσκους με controllers της Samsung, Indilinx και Intel. Ενδεικτικά για το block-rewrite:

iometer-writes.gif


Περισσότερα εδώ:
http://techreport.com/articles.x/17136/1
 
Ίσως η πιο ορθή συμβουλή του άρθρου είναι όσοι σκέπτονται να επενδύσουν να αναμένουν την έλευση των win7 και το ποιοι κατασκευαστές θα υποστηρίξουν (και εάν) TRIM.
 
Ακόμα ένα ιδιαίτερο άρθρο για την απόδοση των ssd αυτή τη φορά σε RAID0 μέσω του (onboard) Intel chipset x58 & ICH10R Southbridge σε σύγκριση με την κάρτα RocketRAID 4310 .
Συνδυάζοντας 2-3-4 δίσκους σε raid0 εύκολα φτάνουμε τα όρια τόσο του onboard controller όσο και της κάρτας.

1245078692gYlsCnQfC7_2_1.png


1245078692gYlsCnQfC7_3_1.png


Ο τέταρτος δίσκος δε δίνει τόσα πολλά όσο ο τρίτος, ενώ οι δύο δίσκοι πιθανά είναι η χρήση τομή καθώς ως τα 4ΚΒ δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές – ειδικά για server loads.

Ενώ και το Boot time δεν προτιμά τους πολλούς δίσκους:

1245078692gYlsCnQfC7_4_1.png


περισσότερα εδώ: http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTY1OCwxLCxoZW50aHVzaWFzdA==
 
Από χτες τρέχω στο κυρίως σύστημά μου Windows 7 σε έναν OCZ Vertex 30GB.

Ενδεικτικά ο χρόνος boot αμέσως μετά το installation ήταν 15 δευτερόλεπτα.

Μετά από τις διάφορες εγκαταστάσεις προγραμμάτων (antivirus, utilities, Messenger, κτλ) έχει πλησιάσει τα 30sec.

Οι εφαρμογές ανοίγουν ακαριαία.

Μακράν η πιο ουσιαστική αναβάθμιση που έχω κάνει σε PC μου τα τελευταία χρόνια.