SSD σε Mac Pro?

Χιούστον

Supreme Member
19 November 2006
4,862
Δίπλα στον economides...
Kαλησπέρα,

το τελευταίο καιρό μου έχει μπει μία μπρίζα να αντικαταστήσω τον δίσκο του Mac Pro που τρέχει το λειτουργικό και τα προγράμματα με κάποιον SSD. Αλλά έχω κάποιες απορίες:

1) Επειδή δεν το έχω ψάξει πολύ, θα δω σημαντική διαφορά στην ταχύτητα?
2) Είναι ώριμη η τεχνολογία ή να περιμένω λίγο ακόμα, και πόσο?

Τι άλλο πρέπει να προσέξω?

Σας ευχαριστώ πολύ,

Μιχάλης

Αν ο δισκος που εχει πανω ειναι 5400 rpm (που ετσι νομίζω οτι ειναι) και πας σε εναν καλό SSD (πχ Intel X25M G2) θα δεις σημαντικές διαφορές.

Η τεχνολογία ειναι μια χαρά ώριμη.

Κοιτας απλως να πάρεις 2,5αρι μοντέλο (το 90% που κυκλοφορουν). Οχι 1,8'' δλδ.

Το μονο θεμα ειναι η τιμή προς απόδοση. Αλλα αυτό ειναι κάτι που ο καθενας μετρα διαφορετικά.

Λοιπον..
καταρχην εχω δοκιμασει πολλους SSD εως τωρα.Και intel , corsair, crucial κτλπ.Επισης υπαρχουν παρα πολλα benchmarks και sites με μετρησεις αναλυτικα επανω σε ssds.Η προσωπικη μου γνωμη κ εμπειρια στο θεμα μου λεει οτι τεχνικα ειναι οτι καλυτερο , ακομη κ απο SAS δισκους με controllers και απο SCSI κτλπ.Στο ΜacPro ειχα (αλλαξα πολλα configurations βεβαια) τελευταια ενα raid 0 για το λειτουργικο με 2χ Raptors 150gb o ενας στις 10.000 rpm.Eβαλα λοιπον 2x Corsair extreme σειρα raid 0 απο 128gb με αν θυμαμαι καλα 240 read k 200 write? και εχει τεραστια διαφορα.μερα με τη νυχτα.Start up ακαριαιο, τα προγραμματα ανοιγουν πριν πατησεις το κουμπι του mouse, μπορεις να ανοιξεις απειρα προγραμματα ταυτοχρονα και γενικα να κανεις παρραληλα οτιδηποτε θελεις.To ιδιο αλλα με μονο δισκο εχω κανει και στο τελευταιο Macbook pro 17''...Θα αναφερω μονο πως κανει copy απο δισκο σε δισκο 2gb αρχειο σε 17 sec!!.Αν εχεις οποιοδηποτε αλλo configuration περαν απ αυτο, οχι μονο αξιζει αλλα επιβαλεται, γιατι το μηχανημα μεταμορφωνεται.Κ αν μπορεις να παραλληλισεις και 3 η 4 δισκους...αντε γεια...Tωρα απο θεματα αξιοπιστιας ποτε μα ποτε δεν ειχα προβληματα κ κολληματα κτλπ δεν ειχα ποτε προβληματα..ειναι καμια φορα που λενε ..κι αν σου κατσει? παντα μου καθοταν...οτι χρειαστεις για οποιαδηποτε βοηθεια στη διαθεση σου.

Το RAID 0 στους SSD δεν προσφερει τοσα πολλα όσο στους απλούς γιατί:

1. Τα βασικό πλεονέκτημα των SSD ειναι το access time

2. To transfer rate των SSD ειναι ηδη από μονο του (μονος δισκος) πολυ υψηλό.

Re: Απάντηση: SSD σε Mac Pro?

Ωραία με το TRIM τι θα κάνει ομως? ή δε μας νοιάζει...
Ελα μωρε με το trim τωρα...Κουραφέξαλα....Καλό ειναι αλλά βασικά αποτελεί marketing trick....Δεν ειναι παράγοντας για να αποφασισεις ή οχι την επιλογή SSD...

Απάντηση: Re: SSD σε Mac Pro?

Αν ο δισκος που εχει πανω ειναι 5400 rpm (που ετσι νομίζω οτι ειναι) και πας σε εναν καλό SSD (πχ Intel X25M G2) θα δεις σημαντικές διαφορές.

Οι δίσκοι που έχει είναι @7200rpm/32MB cache. Οι SSD όμως κάνουν την διαφορά.Το θέμα είναι αν θα κάνεις απόσβεση τώρα ή να περιμένεις για φθηνότερους.

Επίσης SSD σε sata ή σε pci-express? Έχει κανείς άποψη?

Όχι 7500rpm είναι. Εξακολουθείς να πιστεύεις ότι αξίζει?

Γιάννη από ότι φαίνεται το έχεις ψάξει, επειδή είμαι τελείως άσχετος με αυτά που λες, μπορείς να μου προτείνεις ενα καλό 250gb, ή θα είναι ακριβός? Σε λιγότερη χωρητικότητα δεν με ενδιαφέρει!

 Νίκος;1087117 said:
Οι δίσκοι που έχει είναι @7200rpm/32MB cache. Οι SSD όμως κάνουν την διαφορά.Το θέμα είναι αν θα κάνεις απόσβεση τώρα ή να περιμένεις για φθηνότερους.

Επίσης SSD σε sata ή σε pci-express? Έχει κανείς άποψη?

Κλίκ

Σωστός (νόμιζα ότι έλεγε για macbook).

Από 7200 οι διαφορες υπάρχουν σαφως.

Εγω παντως που πήγα από 10000 (Raptor) σε SSD δεν μπορω να πω οτι ξετρελάθηκα.

Σαφως σε sata (και για περισσότερες επιλογές και για συμβατότητα στο μέλλον).

Το RAID 0 στους SSD δεν προσφερει τοσα πολλα όσο στους απλούς γιατί:

1. Τα βασικό πλεονέκτημα των SSD ειναι το access time

2. To transfer rate των SSD ειναι ηδη από μονο του (μονος δισκος) πολυ υψηλό.

πολυ σωστα ολα αυτα που γραφεις.
Απλα επ-αυξανονται με τη χρηση raid0 και τα πλεονεκτηματα τους, που ολα μα ολα τα benchmarks ακομη κ τα δικα μου επαληθευουν.μονο μετα τους 4 κ πανω σε raid 0 αρχιζει να ειναι ιδιο το αποτελεσμα του συνολου.

Re: Απάντηση: Re: SSD σε Mac Pro?

Όχι 7500rpm είναι. Εξακολουθείς να πιστεύεις ότι αξίζει?

Γιάννη από ότι φαίνεται το έχεις ψάξει, επειδή είμαι τελείως άσχετος με αυτά που λες, μπορείς να μου προτείνεις ενα καλό 250gb, ή θα είναι ακριβός? Σε λιγότερη χωρητικότητα δεν με ενδιαφέρει!

Δεν ειμαι σιγουρος αν χρειαζεσαι οντως ενα 256 gb δισκο απ τη στιγμη που θα τον χρησιμοποιησεις μονο για λειτουργικο.το data σου λογικα θα πρεπει να ειναι σε αλλους δισκους.Οποτε η γνωμη μου ειναι να πας σε 2 η 3 64gb η 128 gb με συνολο 128 η 256 gb analoga σε raid 0 παντα, και θα εκπλαγεις με την διαφορα στην ταχυτητα κ την αποδοση του macpro σου...Oι 256 ειναι ακριβοι κατα τη γνωμη μου κ μονο αν χρειαζεσαι bay δισκων στο μηχανημα.Οποτε κ χρηματα γλιτωνεις κ η αποδοση μεγαλωνει κατακορυφα.:BDBDG54:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: SSD σε Mac Pro?

Δεν ειμαι σιγουρος αν χρειαζεσαι οντως ενα 256 gb δισκο απ τη στιγμη που θα τον χρησιμοποιησεις μονο για λειτουργικο.το data σου λογικα θα πρεπει να ειναι σε αλλους δισκους.Οποτε η γνωμη μου ειναι να πας σε 2 η 3 64gb η 128 gb με συνολο 128 η 256 gb analoga σε raid 0 παντα, και θα εκπλαγεις με την διαφορα στην ταχυτητα κ την αποδοση του macpro σου...Oι 256 ειναι ακριβοι κατα τη γνωμη μου κ μονο αν χρειαζεσαι bay δισκων στο μηχανημα.Οποτε κ χρηματα γλιτωνεις κ η αποδοση μεγαλωνει κατακορυφα.:BDBDG54:

Oχι, τα προγράμματα θέλω να είναι στον ίδιο σκληρό γιατί οι υπόλοιποι 3 (3χ1tb) είναι ήδη γεμάτοι....:a0210:

αν επιμενεις ομως νομιζω πως δεν υπαρχουν πολυ καλες κ πληθος επιλογων στα 256..corsair , crucial κ αν υπαρχουν OCZ κατα τη γνωμη μου ειναι οι καλυτερες επιλογες.

εχω τη γνωμη οτι πρεπει ν αλλαξεις τη δομη του ΜΑC σου τελειως..αλλα μηπως δεν πρεπει να χωνομαι πολυ ε? γιατι υπαρχουν πολλες πολλες γρηγορες κ αξιοπιστες λυσεις αποθηκευσης που μπορεις να κοιταξεις.

αν επιμενεις ομως νομιζω πως δεν υπαρχουν πολυ καλες κ πληθος επιλογων στα 256..corsair , crucial κ αν υπαρχουν OCZ κατα τη γνωμη μου ειναι οι καλυτερες επιλογες.

Άρα ίσως είναι καλύτερα να περιμένω λίγο να πέσουν οι τιμές και να υπάρχουν και παραπάνω επιλογές...

Πάντως από ότι κατάλαβα αξίζει...

εχω τη γνωμη οτι πρεπει ν αλλαξεις τη δομη του ΜΑC σου τελειως..αλλα μηπως δεν πρεπει να χωνομαι πολυ ε? γιατι υπαρχουν πολλες πολλες γρηγορες κ αξιοπιστες λυσεις αποθηκευσης που μπορεις να κοιταξεις.

Τώρα είναι αργά, τους γέμισα (τους έκανα και backup) δεν ξανα-ασχολούμε με αυτούς τους 3....:firstprize:! Στον βασικό τι γίνεται είναι το θέμα...

πολυ σωστα ολα αυτα που γραφεις.
Απλα επ-αυξανονται με τη χρηση raid0 και τα πλεονεκτηματα τους, που ολα μα ολα τα benchmarks ακομη κ τα δικα μου επαληθευουν.μονο μετα τους 4 κ πανω σε raid 0 αρχιζει να ειναι ιδιο το αποτελεσμα του συνολου.
Βρε τα bench προφανως λένε (ορθώς) τρελά νούμερα.

Το θέμα ειναι οτι σε real time χρηση οι διαφορες μονού από διπλό (raid) ssd (καλού πάντα) είναι πολύ μικρές....

Βρε τα bench προφανως λένε (ορθώς) τρελά νούμερα.

Το θέμα ειναι οτι σε real time χρηση οι διαφορες μονού από διπλό (raid) ssd (καλού πάντα) είναι πολύ μικρές....

σιγουρα η ποσοστιαια διαφορα αποδοσης επι % δεν ειναι αναλογη με το ποσο των χρηματων που απαιτουνται για την αγορα...
Αλλα μετα τις δοκιμες κ τη χρηση του συστηματος μου κατεληξα πως με τη χρηση raid0 εμεινα ιδιατερως πιο ικανοποιημενος και το χρημα κ ο χρονος που κερδισα αξιζε πολλαπλασια τα 300 ευρω επιπλεον που δαπανησα..