Στα ηλεκτρικά !

Fred Madisson

New member
2 October 2007
27
Καλημέρα σε όλους Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά να έχουμε. Βρίσκομαι στη φάση όπου χτίζω σπίτι και σε λίγες μέρες μπαίνω στα ηλεκτρικά. Θα ήθελα αν είναι δυνατόν κάποιες πληροφορίες.

1ον: Μπορεί να μου συστήσει κάποιος τι καλώδια ήχου θα πρέπει να χρησιμοποιήσω; Σίγουρα δεν μπορώ να δώσω τεράστια ποσά για την αγορά των καλωδίων (αφού τα μέτρα που θα τρέξουν θα είναι αρκετά και το σύστημα θα είναι 7.1 (οι διαστάσεις του χώρου είναι 6 μέτρα μήκος επί 5 μέτρα πλάτος)) αλλά από την άλλη σίγουρα δεν θα πάρω και "φτηνιάρικα" καλώδια.
2ον: Τα καλώδια για τον ήχο όταν βγούν από τον τοίχο είναι σωστό να τα καταλήξω σε πριζάκια ήχου και εκεί πάνω να συνδέσω τα ηχεία με νέα μικρότερα καλώδια ήχου ή είναι προτιμότερο να τα καταλήξω
απευθείας πάνω στα ηχεία; Η αμφιβολία μου χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις είναι μη τυχόν τα πριζάκια αυτά ρίχνουν την ποιότητα ήχου, εκτός και αν υπάρχουν κάποια εξειδικευμένα τέτοια πριζάκια.
3ον: Ο χώρος αυτός θα έχει αρκετά μεγάλο ύψος (5μ). Αυτό φαντάζομαι πως θα μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Θα είναι τεράστιο όμως και πως θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω;

Τέλος θα ήθελα να πω τα μηχανήματα που έχω και που θα χρησιμοποιήσω με το εξής σκεπτικό. Θα ήθελα μια συμβουλή για αγορά ηχείων σύμφωνα με τη γνώμη σας για το ποιά θα ήταν καταληλότερα σε σχέση με ενισχυτή που έχω αλλά και με τις διαστάσεις του χώρου που έχω προαναφέρει.Παράλληλα όμως λέω και τι έχω γενικότερα για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τηλεόραση Pioneer 507 XD. Προβολέα Sony VW-60. Οθόνη πρός το παρόν χειροκίνητη Dalite mat. Ενισχυτή Pioneer LX 70. Ηχεία Mission τα οποία τα έχω εδώ και χρόνια και ήρθε η ώρα τους να αναβαθμιστούν. Σαν HD players θα χρησιμοποιήσω για Blu Ray το Playstation 3 με HDMI και το Xbox 360 για HD DVD με HDMI επίσης.

Θα προσπαθήσω να βάλω και δυο πολύ πρώιμους φωτορεαλισμούς που είχαν γίνει για τον χώρο για να υπάρχει και μια πιο "απτή" εικόνα του χώρου μου. Τα χρώματα δεν θα είναι αυτά απλά αυτό έχω και αυτό βάζω αυτή τη στιγμή.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Εύχομαι μια πολύ καλή χρονιά για όλους σας με υγεία και καλές θεάσεις.

Fred

Attachments

• Eswteriko1.jpg
    Eswteriko1.jpg
    129.3 KB · Views: 90
  • Eswteriko2.jpg
    Eswteriko2.jpg
    148.3 KB · Views: 70
Γεια σου Fred. Λοιπόν ακου, το πρώτο και σημαντικότερο πραγμα που πρεπει να κανεις, πριν ασχοληθείς με τα καλώδια ηχείων, ειναι να ασχοληθείς με την ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ. Θα πεις στον ηλεκτρολόγο να σου περάσει ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ γραμμή τουλάχιστον 3x4 απο τον πίνακα (με δικιά του ασφάλεια C20) στο σημείο που θα μπουν τα μηχανήματά σου. Αν μαλιστα ο ενισχυτής σου ειναι γομάρι, αυτό δεν ειναι απλώς χρήσιμο, ειναι επιβεβλημένο. Αν σε ρωτήσει ειρωνικα αν θα βαλεις θερμοσίφωνα στο σαλόνι, να του πεις ναι. Ο ήχος που ακούς ουσιαστικά είναι το ηλεκτρικό ρευμα του σπιτιου σου διαμορφωμένο. Συνεπώς δώσε προσοχή σε αυτό τωρα που ειναι νωρίς. Αργότερα αν το αποφασίσεις, ειναι κατι που δυσκολα σπας τοιχους για να περασεις γραμμες απο τον πινακα, ουτε μπορεις να εχεις εξωτερικά κανάλια που θα καταλήγουν σε αυτόν. Συνεπώς το κάνεις τώρα. Εγω εχω περασει 2 ξεχωριστες γραμμες ( 3x4 & 3x6) για να καταλαβεις. Τα καλωδια ηχείων στην χειρότερη αν απο λαθος σου βαλει ότι πιο μάπα βρει, δεν χαθηκε και ο κοσμος, ολο και καποιο route μπορει να βρεθει με καναλάκι στο σοβατεπι.. αλλά φυσικά θα ψαξεις και θα παρεις τα καλωδια που επιθυμείς απο τώρα. Ανεξαρτητα απο τι καλώδια θα παρεις, τα μπροστινα θα πρεπει να ειναι ικανής διατομής βεβαια αλλά το σημαντικότερο όλων ειναι αυτό που επισήμανες μονος σου και οι περισσοτεροι το αγνοούν. Δινουν πολλά λεφτα για καλώδια και τα τερματίζουν σε κακης ποιότητας ακροδέκτες, γιατι δεν βρισκεις και στην αγορα ευκολα κατι τοσο εξειδικευμένο, τουλαχιστον οχι στα περισσοτερα ηλεκτρολογεία. Ειναι ΚΡΙΣΙΜΟ οι επαφές ηχειων που ξεκινουν απο τον ενισχυτη σου και καταλήγουν στο ηχείο, να ειναι ΣΦΙΧΤΟΤΑΤΕΣ. Δεν υπαρχει λόγος να μπω σε τεχνική αναλυση, απλά σημειώνεις στην ακρη του μυαλου σου αυτην την λεπτομέρεια. Συνεπως είτε θα πρεπει να βρεις πριζες που θα εξασφαλιζουν την παραπανω προϋποθεση, ή να μην βαλεις πριζες (που ειναι το ιδανικό και το κανει αρκετος κοσμος) αφήνοντας φυσικά ικανο μηκος καλωδίου να προεξέχει απο τον τοιχο, που θα συνδεθει σφιχτα απ ευθείας στον ενισχυτή και ηχεία σου.

μην εμπιστευτείς τον ηλεκτρολόγο για τα καλωδια ηχείων, εκτος αν σου μιλήσει για συγκεκριμένη μάρκα. Συνήθως βαζουν 2μισάρι μαυρο-κοκκινο Γ διαλογής, που συντομα πρασινίζει ο χαλκός του και ξεραινεται η επενδυση. Αυτο το κανουν γιατι αλλο, για το κόστος αφου συνηθως τα καλωδια αυτα ειναι μεσα στην αρχική συμφωνία, μεσα στο πακετο δηλαδή που αφορά όλο το σπιτι.

Φίλε JohnJohn ευχαριστώ για την απάντηση. Με τον ηλεκτρολόγο έχουμε συννενοηθεί πως θα του πάω εγώ τα καλώδια που θέλω. Λέω να το παρακάνω όσον αφορά τα δεξιά-αριστερά μπροστά ηχεία που θα παίζουν σαν Hi-Fi ας πούμε και τα υπόλοιπα θα είναι μιας αρκετά καλής ποιότητας χωρίς να φτάνω όμως σε κάτι το υπερβολικό. Θα υπάρχουν κανάλια στους τοίχους ώστε οποιαδήποτε αλλαγή καλωδίου προκύψει κατά τις ανάγκες μου, να έιναι εφικτή και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Αύριο κιόλας θα του πω για τα ηλεκτρολογικά που μου είπες και δε νομίζω πως θα με ειρωνευτεί καθόλου αφού καλά καλά προσπέρασε το ότι του ζήτησα πριζάκι ethernet μέσα στη τουαλέτα με ένα απλό χαμόγελο. :2thumb22sup:

θα με ειρωνευτεί καθόλου αφού καλά καλά προσπέρασε το ότι του ζήτησα πριζάκι ethernet μέσα στη τουαλέτα με ένα απλό χαμόγελο. :2thumb22sup:

Νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό μπριζάκι!!! :flipout: Μην ξεχάσεις επίσης να περάσεις κεραία τηλεόρασης και ήχου!:grinning-smiley-043

σε τι

ακριβως θα χρησιμευει το εθερνετ στην τουαλετα?

Υ.Γ.: για firmware updates στο πλυντηριο?????:flipout::flipout::flipout::flipout:
χωρις παρεξηγηση εε? πλακα κανω!

για ηχεια τι χρηματα διαθετεις να εχουμε μια εικονα?

Larry δεν νομίζω πως μπορώ να πάω ιδιαίτερα ψηλά...(αν και αυτό είναι κάτι υποκειμενικό φαντάζομαι) αλλα για την δική μου τσέπη νομίζω πως θα δώσω κοντά στις 2.500 με 3.000 για την μπροστινή τριάδα. Τις προάλλες άκουσα διάφορα ηχεία (Klipsch, Monitor Audio, Tannoy και B&W). Δεδομένου του οτι ακούω κατά κόρον ηλεκτρονική μουσική για τα δικά μου αυτιά τα B&W μου έκαναν περισσότερο. Σκέφτομαι λοιπόν να πάρω τα 683 για δεξί αριστερό και HTM61 για κεντρικο για να ταιρίαξουν και για το home cinema. Για surround θα χρησιμοποιήσω αυτά που ήδη έχω τώρα για μπροστά δηλαδή στήλες Mission και για surround back αυτά που έχω για surround αυτή τη στιγμή κάποια Mission τύπου plasma δίπολα. Ξεκινάω έτσι και βλέπω. Αν υπάρχει κάποια πρόταση/παρατήρηση/συμβουλή, καλοδεχούμενη βέβαια...

Ναι αν και δεν καταλαβαίνω αν το γράφεις ειρωνικά ή όχι...:smile: για τα δικά μου αυτιά μίλησα πως μου ταίριαζαν καλύτερα όταν άκουγα Kraftwerk και όχι Mahler.

Γεια σου Fred. Λοιπόν ακου, το πρώτο και σημαντικότερο πραγμα που πρεπει να κανεις, πριν ασχοληθείς με τα καλώδια ηχείων, ειναι να ασχοληθείς με την ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ. Θα πεις στον ηλεκτρολόγο να σου περάσει ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ γραμμή τουλάχιστον 3x4 απο τον πίνακα (με δικιά του ασφάλεια C20) στο σημείο που θα μπουν τα μηχανήματά σου. Αν μαλιστα ο ενισχυτής σου ειναι γομάρι, αυτό δεν ειναι απλώς χρήσιμο, ειναι επιβεβλημένο. Αν σε ρωτήσει ειρωνικα αν θα βαλεις θερμοσίφωνα στο σαλόνι, να του πεις ναι. Ο ήχος που ακούς ουσιαστικά είναι το ηλεκτρικό ρευμα του σπιτιου σου διαμορφωμένο. Συνεπώς δώσε προσοχή σε αυτό τωρα που ειναι νωρίς. Αργότερα αν το αποφασίσεις, ειναι κατι που δυσκολα σπας τοιχους για να περασεις γραμμες απο τον πινακα, ουτε μπορεις να εχεις εξωτερικά κανάλια που θα καταλήγουν σε αυτόν. Συνεπώς το κάνεις τώρα. Εγω εχω περασει 2 ξεχωριστες γραμμες ( 3x4 & 3x6) για να καταλαβεις. Τα καλωδια ηχείων στην χειρότερη αν απο λαθος σου βαλει ότι πιο μάπα βρει, δεν χαθηκε και ο κοσμος, ολο και καποιο route μπορει να βρεθει με καναλάκι στο σοβατεπι.. αλλά φυσικά θα ψαξεις και θα παρεις τα καλωδια που επιθυμείς απο τώρα. Ανεξαρτητα απο τι καλώδια θα παρεις, τα μπροστινα θα πρεπει να ειναι ικανής διατομής βεβαια αλλά το σημαντικότερο όλων ειναι αυτό που επισήμανες μονος σου και οι περισσοτεροι το αγνοούν. Δινουν πολλά λεφτα για καλώδια και τα τερματίζουν σε κακης ποιότητας ακροδέκτες, γιατι δεν βρισκεις και στην αγορα ευκολα κατι τοσο εξειδικευμένο, τουλαχιστον οχι στα περισσοτερα ηλεκτρολογεία. Ειναι ΚΡΙΣΙΜΟ οι επαφές ηχειων που ξεκινουν απο τον ενισχυτη σου και καταλήγουν στο ηχείο, να ειναι ΣΦΙΧΤΟΤΑΤΕΣ. Δεν υπαρχει λόγος να μπω σε τεχνική αναλυση, απλά σημειώνεις στην ακρη του μυαλου σου αυτην την λεπτομέρεια. Συνεπως είτε θα πρεπει να βρεις πριζες που θα εξασφαλιζουν την παραπανω προϋποθεση, ή να μην βαλεις πριζες (που ειναι το ιδανικό και το κανει αρκετος κοσμος) αφήνοντας φυσικά ικανο μηκος καλωδίου να προεξέχει απο τον τοιχο, που θα συνδεθει σφιχτα απ ευθείας στον ενισχυτή και ηχεία σου.

Κατ εμέ αυτή είναι ολη η ουσία.. Επικεντρώσου σε αυτά (που γίνονται μια φορά μονο άντε και σε καμμια ανακαινηση μετά από 10,15 χρόνια) και μην αγχώνεσαι για τα μηχανήματα που θα πάρεις από τώρα (μεχρι να ολοκληρωθεί το σπίτι μπορει να έχεις και αλλες επιλογές).

Παντως μια χαρά σύνθεση μου φαίνεται (τηλεόραση νομίζω οτι αναφέρεσαι στην 508XD όχι 507)

Συμφωνώ απόλυτα πως αυτή είναι η ουσία και σίγουρα έλαβα υπόψιν μου αυτά που είπε ο φίλος πιο πάνω για τα ηλεκτρολογικά. Οδηγίες έχουν δωθεί ήδη στον ηλεκτρολόγο και όλα βαίνουν καλώς. Αν προτρέχω είναι από τον ενθουσιασμό που μας διακρίνει σαν μεγάλα παιδιά που είμαστε. Επίσης σκοπός αυτού του thread για μένα είναι να ακούσω απόψεις που θα με βοηθήσουν ώστε να αποφύγω "κακοτοπιές" και πράγματα που θα έκανα λάθος από άγνοια καταλήγωντας σε πιο σωστές αποφάσεις. Η τηλεόρασή μου είναι η 507XD και όχι η τελευταία η 508.

χαχα κάτι άσχετο τώρα

Κι εγώ χτίζω....και επίσης είμαι στη φάση αγοράς TV - Blu ray κτλ (μπαίνω σε 1 μήνα). Και απ' οτι είδα κι εσύ, όπως κι εγώ πας για πολύ μοντέρνο στύλ.

Λοιπόν, ενώ σε όλα έχω αποφασίσει (έπιπλα, καναπέδες, βιβλιοθήκες, τραπεζαρίες, κουρτίνες, ΟΛΑ-ΟΛΑ.) με τρώει ενα μήνα τώρα το θέμα των φωτιστικών στο σαλόνι.

Μήπως έχεις αποφασίσει εσύ σε κάτι μπας και πάρω καμιά ιδέα; Γιατί εγώ θα τρελαθώ μ´αυτό το θέμα, κρεμαστό-σποτ και ποιο;

Για B&O όρμα ανεπιφύλακτα αν σε παίρνει οικονομικά. Είχα αγοράσει ένα CD player από εκεί πριν απο 10 χρόνια και μέχρι σήμερα είναι κρύσταλλο ο ήχος και σαν καινούργιο απ´όλες τις απόψεις(μου φαίνεται οτι θα ζήσει περισσότερο από εμένα). Καλά απο εμφάνιση δε το συζητώ....έργο τέχνης, όποιο και να πάρεις.

χαχα κάτι άσχετο τώρα

Κι εγώ χτίζω....και επίσης είμαι στη φάση αγοράς TV - Blu ray κτλ (μπαίνω σε 1 μήνα). Και απ' οτι είδα κι εσύ, όπως κι εγώ πας για πολύ μοντέρνο στύλ.

Λοιπόν, ενώ σε όλα έχω αποφασίσει (έπιπλα, καναπέδες, βιβλιοθήκες, τραπεζαρίες, κουρτίνες, ΟΛΑ-ΟΛΑ.) με τρώει ενα μήνα τώρα το θέμα των φωτιστικών στο σαλόνι.

Μήπως έχεις αποφασίσει εσύ σε κάτι μπας και πάρω καμιά ιδέα; Γιατί εγώ θα τρελαθώ μ´αυτό το θέμα, κρεμαστό-σποτ και ποιο;

Για B&O όρμα ανεπιφύλακτα αν σε παίρνει οικονομικά. Είχα αγοράσει ένα CD player από εκεί πριν απο 10 χρόνια και μέχρι σήμερα είναι κρύσταλλο ο ήχος και σαν καινούργιο απ´όλες τις απόψεις(μου φαίνεται οτι θα ζήσει περισσότερο από εμένα). Καλά απο εμφάνιση δε το συζητώ....έργο τέχνης, όποιο και να πάρεις.

F&M Fos.
Λεωφορος Βουλιαγμενης.
Ριξε μια ματια

VEN REN με το καλό να μπείς και να το χαρείς το νέο σου σπίτι...Κατ' αρχάς να σου πω πως μιλούσα για B&W και όχι για B&O...
Από κει και πέρα για φώτα έκανα μελέτη με βάση τους χώρους μου και γι αυτό απευθύνθηκα στην FOSS που είναι τέρμα ψηλά στην Κηφισίας. Εκτός από τα φωτιστικά που πουλάνε μπορούν να σου πούν και λύσεις φωτισμού. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως τα ηλεκτρολογικά σου δεν είναι φιξαρισμένα. Στην περίπτωση που έχεις τελειώσει (το πιο πιθανό) με το θέμα "ηλεκτρισμός" τότε αγοράζεις κάτι σε σχέση με τις αναμονές που έχεις και το γούστο σου. Εγώ απλά ήθελα από πρίν να δω τι φώτα μου πάνε και μετά να σχεδιαστεί το ηλεκτρολογικό πλάνο. Καλορίζικο και πάλι και να το χαρείς όσο δε παίρνει.

Απάντηση: Re: Στα ηλεκτρικά !

Ναι αν και δεν καταλαβαίνω αν το γράφεις ειρωνικά ή όχι...:smile: για τα δικά μου αυτιά μίλησα πως μου ταίριαζαν καλύτερα όταν άκουγα Kraftwerk και όχι Mahler.

Οχι ρε φιλε δεν το λεω ειρωνικα, το εννοω.
Ετσι κι αλλιως εχω ακουσει πολλα μοντελα της B&W και εχω και καποια στην κατοχη μου.

Ακόμη καλύτερα λοιπόν...χαίρομαι που συγκλίνουν οι απόψεις μας...:2thumb22sup: Για το PV1 Sub Woofer της B&W υπάρχουν απόψεις; Δεν το έχω ακούσει αλλά απλά το έχω ερωτευτεί.

Ακουσε το οπως και αλλα στην κατηγορια του και πραξε με αυτο που θα ακουσεις.

Ειναι ενα μοντελο παρα μα παρα πολυ τιμιο και οχι μονο.

Ειναι ενα απο αυτα που εχω στην κατοχη μου.

Last edited: