Στα όρια της τρέλας με πολικότητα τροφοδοσίας ενισχυτή - ηχείων

Johnson

AVClub Enthusiast
12 March 2009
913
Mainly:Andalucia/Europe
Πάει να με τρελάνει αλλά δεν θα τρελαθώ... Ότι και να κάνω δεν μπορώ να πετύχω τις φάσεις...

Το πράμα έχει ως εξής:

Έβαλα διπλοκαλωδίωση και τότε το ένα ηχείο ακουγόταν αλλιώς από το άλλο,τελικά στο ένα είχα ανάποδα το Tweeter,το έφτιαξα,και κάτι βδομάδες ήμουν οκ μέχρι τώρα.

Το απόγευμα παρατηρώ ότι το δεξί ηχείο ακούγεται πιο σιγά από το άλλο και ξερά,το Tweeter ίσα που το άκουγες και κάτω απ'το Tweeter έλειπε πολύ πράμα,και είχε χάσει και την στερεοφωνικότητα...

Ελέγχω τα καλώδια,και το "κακό" ηχείο σύμφωνα με το + - στις μπόρνες ήταν συνδεμένο σωστά,το θετικό στο θετικό,και το αρνητικό στο αρνητικό.

Το ηχείο που ακουγόταν σωστά και είχε στερεοφωνική εικόνα σύμφωνα πάλι με τις μπόρνες ήταν ανάποδα!

Τα βάζω και τα δυό σύμφωνα με τις μπόρνες "σωστά" και το αποτέλεσμα ήταν ξεράδα και σαν να έπαιζαν δυό κλασικά ηχεία PC σε μονοφωνικό!

Εδώ το πράμα περιπλέκει ακόμα περισσότερο...

Μου έρχεται και βγάζω την πρίζα του ενισχυτή και την βάζω ανάποδα.

Η διαφορά πιστεύετε δεν πιστεύετε ήταν παραπάνω από ακουστή,και μάλιστα το κάνα 3-4 φορές να να σιγουρευτώ ότι δεν είμαι τρελός,και όχι,δεν είμαι τρελός,ούτε κουφός.

Ως τώρα έχουμε:

Ηχεία και ενισχυτής + με + και - με - = Το αποτέλεσμα που σοκάρει όταν ακούει κάποιος το σύστημα του να ακούγεται σαν μονοφωνικό δικάναλο από PC.

Ηχεία και ενισχυτής + με + και - με - και μια αναποδιά στην πρίζα = Το "σωστό" ακούγεται πιο μπασάτο αλλά έχει πολύ διακριτικές υψηλές,εε και χάνει πολύ πράμα αλλά όχι και τόσο άσχημο.
Με ξανά μια αναποδιά στην πρίζα,όπως ήταν δηλαδή,το αποτέλεσμα σοκάρει όπως και είπα παραπάνω.

Ανάποδα συνδεμένα ηχεία και η πρίζα εκεί που ακούγεται καλά = Flat,και όπως το άκουγα κάποτε... Χμμ... Περίπου...

Πάντως και ανάποδα να βάλω τα ηχεία,έτσι όπως μου ακούγονται σωστά δηλαδή,με ένα γύρισμα της πρίζας πάλι χάλι μαύρο.

Το όλο σκηνικό γίνεται με Denon AVR-2105 και Quad 11L.

Τι κάνουμε ? Βασικά θα μου πείτε άστα όπως σου ακούγονται καλά,αλλά τι μπορεί να συμβαίνει που δεν παίζουν "Σωστά" συνδεμένα ?

Εγω θα ελεγα πρωτα απ`ολα να κοιταξεις την ηλεκτρολογικη εγκατασταση του σπιτιου σου.
Αν εχεις κακες επαφες στον ουδετερο. Ειτε στον πινακα, σε κουτια διακλαδωσεων ή στην πριζα.
Μετα αλλαξε καλωδιο ρευματος του ενισχυτη. Αν και ειναι φιξ, οποτε δυσκολο. Αν εχεις αλλαξει φις τοτε φτιαξε το ξανα.

Και μετα αλλαξε πηγη. Χρησιμοποιωντας απλα interconnect, των 10 ευρω.

Μετα αλλαξε τα ηχεια μεταξυ τους, διατηρωντας παντα την σωστη συνδεσμολογια και δες ποιο απο τα δυο τωρα κανει το προβλημα (παιζει χαμηλοτερα ή/και με ελλειψη φασματος).

Επισης δες αν σε μεγαλες εντασεις παιζει καλα (καλυτερα) σε σχεση παντα με χαμηλες εντασεις.

ΥΓ. μην κανεις κουλουρα τυχον περισσευομενο καλωδιο ηχειων.
ΥΓ2. Με απλα καλωδια κανεις δουλεια.

μηπως η πηγη που εχεις εχει αναστροφη φαση
συμβαινει αυτο
το εχουν καποιες πηγες και καποιοι προενυσχητες

Προτεινω , για να μη βρεθεις εσυ στα ορια της τρελλας με τις απαντησεις που θα σου δοσουν σε λιγη ωρα οι υπολοιποι να το διαγραψεις το θεμα..χ.αχα!!!!!:flipout::flipout:

Αστειευομαι βεβαια...
αν ξεκινησουν οι συζητησεις για καλωδια κ πολικοτητες ..την κατσαμε...

Φίλε Johnson ξεκίνα από την αρχή.
1) Δες τις φάσεις σε όλα τα μηχανήματα που έχεις πάνω στο πολύπριζό σου.
Γύρισε τα καλώδια ώστε όπως βλέπεις το IEC και σχηματίζει Λ να είναι η φάση δεξιά.
2) Βάλε σωστά τη φάση και στα δύο ηχεία σου και άκου. Μετά γύρνα τη φάση και στα δύο πάλι και ξαναάκου. Πρακτικά όπου έχει περισσότερο μπάσο είναι η σωστή φάση.
3) Απομάκρυνε τα καλώδια υψηλής τάσης από τα καλώδια χαμηλής τάσης.

Εγώ έχω αυτό το μαραφέτι της oelbach για να βλέπω τις φάσεις των συσκευών
Προτείνεται , τιμή από Γερμανία 60 ευρω
17017hlarge.jpg

To oelbach έχει μπαταρία μέσα – βάζεις το καλώδιο της συσκευής επάνω ,πατάς κουμπάκι , στέλνει ρεύμα στην συσκευή και αναγνωρίζει την φάση με φωτεινή ένδειξη
Τώρα εσύ πως το κάνεις αυτό με ένα δοκιμαστικό δεν ξέρω
Μάλλον ούτε και εσύ

Εγώ ξέρω.
Έτσι όπως έγραψα πιο πάνω.

1) Δες τις φάσεις σε όλα τα μηχανήματα που έχεις πάνω στο πολύπριζό σου.
Γύρισε τα καλώδια ώστε όπως βλέπεις το IEC και σχηματίζει Λ να είναι η φάση δεξιά.

Ετσι το ξέρω και εγώ και το εφαρμόζω (μάλιστα ο Gryphon καταλαβαίνει αν τον βάλεις με λάθος φάση και ανάβει προειδοποιητικό λαμπάκι)

Πάει να με τρελάνει αλλά δεν θα τρελαθώ... Ότι και να κάνω δεν μπορώ να πετύχω τις φάσεις...

Το πράμα έχει ως εξής:

Έβαλα διπλοκαλωδίωση και τότε το ένα ηχείο ακουγόταν αλλιώς από το άλλο,τελικά στο ένα είχα ανάποδα το Tweeter,το έφτιαξα,και κάτι βδομάδες ήμουν οκ μέχρι τώρα.

Το απόγευμα παρατηρώ ότι το δεξί ηχείο ακούγεται πιο σιγά από το άλλο και ξερά,το Tweeter ίσα που το άκουγες και κάτω απ'το Tweeter έλειπε πολύ πράμα,και είχε χάσει και την στερεοφωνικότητα...

Ελέγχω τα καλώδια,και το "κακό" ηχείο σύμφωνα με το + - στις μπόρνες ήταν συνδεμένο σωστά,το θετικό στο θετικό,και το αρνητικό στο αρνητικό.

Το ηχείο που ακουγόταν σωστά και είχε στερεοφωνική εικόνα σύμφωνα πάλι με τις μπόρνες ήταν ανάποδα!

Τα βάζω και τα δυό σύμφωνα με τις μπόρνες "σωστά" και το αποτέλεσμα ήταν ξεράδα και σαν να έπαιζαν δυό κλασικά ηχεία PC σε μονοφωνικό!

Εδώ το πράμα περιπλέκει ακόμα περισσότερο...

Μου έρχεται και βγάζω την πρίζα του ενισχυτή και την βάζω ανάποδα.

Η διαφορά πιστεύετε δεν πιστεύετε ήταν παραπάνω από ακουστή,και μάλιστα το κάνα 3-4 φορές να να σιγουρευτώ ότι δεν είμαι τρελός,και όχι,δεν είμαι τρελός,ούτε κουφός.

Ως τώρα έχουμε:

Ηχεία και ενισχυτής + με + και - με - = Το αποτέλεσμα που σοκάρει όταν ακούει κάποιος το σύστημα του να ακούγεται σαν μονοφωνικό δικάναλο από PC.

Ηχεία και ενισχυτής + με + και - με - και μια αναποδιά στην πρίζα = Το "σωστό" ακούγεται πιο μπασάτο αλλά έχει πολύ διακριτικές υψηλές,εε και χάνει πολύ πράμα αλλά όχι και τόσο άσχημο.
Με ξανά μια αναποδιά στην πρίζα,όπως ήταν δηλαδή,το αποτέλεσμα σοκάρει όπως και είπα παραπάνω.

Ανάποδα συνδεμένα ηχεία και η πρίζα εκεί που ακούγεται καλά = Flat,και όπως το άκουγα κάποτε... Χμμ... Περίπου...

Πάντως και ανάποδα να βάλω τα ηχεία,έτσι όπως μου ακούγονται σωστά δηλαδή,με ένα γύρισμα της πρίζας πάλι χάλι μαύρο.

Το όλο σκηνικό γίνεται με Denon AVR-2105 και Quad 11L.

Τι κάνουμε ? Βασικά θα μου πείτε άστα όπως σου ακούγονται καλά,αλλά τι μπορεί να συμβαίνει που δεν παίζουν "Σωστά" συνδεμένα ?

Πρώτα να ξεχωρίσεις τις δύο φάσεις. Τις φάσεις τον ηχείων (πολικότητα) και τις φάσεις του ρεύματος.

Με την πολικότητα των ηχείων δεν παίζουμε ποτέ, μια είναι είτε μας αρέσει είτε όχι. Ειδικά σε πολυκαναλο. Η ανάποδη πολικότητα ηχείων επηρεάζει την ακοή σου και δεν είσαι σε θέση να κρίνεις το αποτέλεσμα αντικειμενικά.

Για την φάση ρέματος στις συσκευές συνήθως είναι 95% σωστή αν το δοκιμαστικό ανάβει στο καφέ καλώδιο η στην ασφάλεια τις συσκευής. Η δυσκολία σε πολυκαναλο είναι ότι μπορεί να έχεις 6 συσκευές σε φάση και μια ανάποδα και να σου χαλάσει το αποτέλεσμα. Για πειραματισμό αρχίζεις με δύο συσκευές πχ. Ενισχυτή dvd και προσθέτεις συσκευές με προσεκτικές και πολύωρες ακροάσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο αν σκεφτείς ότι μια είναι η σωστή φάση.

Φυσικά υπάρχει και το άλλο, να μην καταφέρεις ποτέ να πετύχεις καλό αποτέλεσμα με φάση η χωρίς, αν κάποια η κάποιες από τις συσκευές έχει τροφοδοτικό που βρωμίζει το ρεύμα.

Καλά ξεμπερδέματα... :flipout:

Για αρχη καταργησε την διπλοκαλωδιωση.
Πολυ πιθανον ο ενισχυτης σου να εχει καποια αντισταση αν και πιθανον να μην εχει καθολου, αφου βλεπω οτι αναφερει για Α+Β συνιστα 12-16Ω
Θα μου πεις αφου το ηχειο εχει crossover τοτε ενταξει.
Οχι, δεν ειναι ενταξει. Μπορει το crossover να εχει προβλημα. Βλεποντας μικρη αντισταση ο ενισχυτης τα σταδια εξοδου (και πιθανον το σταδιο τροφοδοσιας) γινονται αχταρμας.

Μπορει την φαση στο ενα ηχειο να την αλλαζει το ιδιο το crossover (αν εχει χαλασει).
Μπορει το ενα γουφερ (οποιας κατηγοριας και αν ειναι αυτο, midbass, midwoofer, midrange, αδιαφορο) να εχει χαλασει και να κατεβαινει χαμηλα σε αντισταση, κατι που επηραζει το crossover και κατ`επεκταση το κροσαρισμα αλλά και την φαση.

Ξεχνα το καλωδιο ρευματος προς το παρον αν δεν εχεις καποιο σοβαρο ηλεκτρολογικο προβλημα στο σπιτι. Με σωστο μηχανημα δεν επρεπε να εχεις προβλημα απο κει.
Επικεντρωσου στα:
Διπλοκαλωδιωση
Τσεκαρισμα με αλλο σετ ηχειων ή με αλλο ενισχυτη.

Σας ευχαριστώ.

Μέχρι τώρα Normal απαντήσεις έχουμε john. :D

Είναι λίγο δύσκολο να ελέγξω την εγκατάσταση μιας και είναι παίδεμα,αλλά αν δεν γίνει κάτι το λιγότερο που θα κάνω είναι να αφήσω ενώς δωματίου την γραμμή άδεια χωρίς τίποτα πάνω και να συνδέσω τον ενισχυτή... Μάλιστα η τρίτη πιο κοντινή πρίζα (2.5 μέτρα μακριά) είναι άλλης γραμμής και είναι πανέυκολο να το κάνω και τώρα.

Καλώδια πηγής κτλ τα τσέκαρα,μάλιστα έβαλα το LR ανάποδα στο CD In αλλά πάλι το ίδιο γινόταν,οπότε να πεις ότι το δεξί κανάλι της πηγής ή το καλώδιο είχε κάτι,δεν...

Πηγή έχω το PC (μόνο... Παίζει στέρεο ρόλο ο ενισχυτής),και χτες πέταξα πάνω μια Xonar Essence STX συνδεμένη σε Analog και τότε το πρόσεξα,η οποία είναι δοκιμασμένη ότι λειτουργεί 100% σωστά...
Δεν δοκίμασα σε SPDIF ακόμα να δω τι γίνεται,αλλά όταν είχα SPDIF σύνδεση μεταξύ Onboard και DAC ενισχυτή δεν είχα προσέξει τίποτα.

Ο ενισχυτής είχε ανατιναχτεί πριν τον πάρω και είχε φτιαχτεί σύμφωνα με το Service Manual,αλλά δεν πιστεύω να φταίει κάτι από εκεί,εκτός και αν έχει πρόβλημα με Analog σύνδεση.

Το Oelbach καλό φαίνεται αλλά προς το παρόν ας βολευτώ με το δοκιμαστικό που υπάρχει,αν καταλάβω και τι κάνεις. :flipout:

Δοκίμασα αυτό που λέγεται σε διπλανό Sticky θέμα,αλλά ότι και να έκανα,με ότι γείωση,πάντα έπαιρνα 0.2v.

Δοκίμασα να ακούσω και με γείωση αλλά δεν είχε διαφορές,και τελικά τα έβαλα σωστά τα ηχεία για να συνεχίσω σήμερα.

Τώρα θα δοκιμάσω να βάλω σε σωστή φάση το PC και τον ενισχυτή.

Σε Schuko η δεξιά πλευρά είναι αυτή που πρέπει να παίρνει ρεύμα?

Αντώνη αν δεν βρω άκρη,αν ανοίξω τον ενισχυτή,το καλώδιο το καφέ είναι το θετικό έτσι? Μπλε-καφέ? Δεν θυμάμαι και που είναι η ασφάλεια.

Edit: Audiov έχω έναν άλλον ενισχυτή,τον AVR-3802 του Avatar ακριβώς στην κάτω θέση του Rack που κάθεται με PA ηχεία που έχουν να δουλέψουν απ'το καλοκαίρι.
Θα τον δοκιμάσω και με την διπλοκαλωδίωση και χωρίς,ακούγεται και κλάσεις ανώτερα από τον 2105.

Last edited:
Αντώνη αν δεν βρω άκρη,αν ανοίξω τον ενισχυτή,το καλώδιο το καφέ είναι το θετικό έτσι? Μπλε-καφέ? Δεν θυμάμαι και που είναι η ασφάλεια.

Το καφέ στο καλώδιο ρεύματος αν είναι σταθερό σχεδόν πάντα καταλήγει στην ασφάλεια.
Προσοχή με το δοκιμαστικό μην έχουμε κανένα ατύχημα και καμία καινούρια έκρηξη με τον ενισχυτή!

Ωραία,ευχαριστώ.

Τελικά δοκιμάζω την πρίζα,δεξιά είναι το θετικό (κανονικά),και στο πολύπριζο δεξιά με το καλώδιο από κάτω.

Οπότε το Schuko που πάει στο τροφοδοτικό στο PC είναι συνδεμένο με την τρύπα της γείωσης πάνω,άρα κανονικά (αν τηρεί κανόνες το τροφοδοτικό το ίδιο).

Του ενισχυτή (και των δύο) το βύσμα-καλώδιο το βαλα κρίνοντας απ'την φόρα του καλώδιου,και επίσης στα δεξιά είναι ένα σήμα CE.

Άνοιξα τώρα τον 2105 και στην ασφάλεια όπως το έβαλα έπαιρνα ρεύμα,βάζοντας το καλώδιο ξανά ανάποδα δεν είχε ρεύμα στην ασφάλεια,άρα με το CE στην δεξιά πλευρά είναι στην σωστή φάση.

Δηλαδή όλα εκτός απ'τις τηλεοράσεις που δεν τσέκαρα είναι σωστά,και τώρα απομένουν ακροάσεις.

Θα επανέλθω.

Επανήλθα.

Υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να ελέγξω αν πραγματικά στον ενισχυτή το + είναι + και το - είναι - και δεν τα χουν βάλει όπως να ναι?

Ήξερα ότι τα ηχεία δεν είναι Subwoofer,αλλά τούτα δω δυό μέρες τώρα είναι σαν 8αράκια midbass,και όχι τίποτα άλλο,αλλά έχω υποψίες γιατί απ'ότι ξέρω οι χαμηλές φεύγουν αν είναι ανάποδα. :flipout:

Για όσους αναρωτιούνται και επειδή δεν το ανάφερα ως τώρα,έχω και άλλα ηχεία πάνω στον ενισχυτή ως Front B (χωρίς διπλοκαλωδίωση).

Και στα Quad και στα άλλα παίζοντας σε Mono και έχοντας τα αριστερά "ανάποδα" αποκτούν χαμηλές και οι πολύ υψηλές παίρνουν μια ζωντάνια,δηλαδή οι χαμηλές εκεί που δεν υπάρχουν εμφανίζονται,και οι πολύ υψηλές παίρνουν μια έμφαση σαν να μην υπήρχαν και εμφανίστηκαν και αυτές,ενώ τα δεξιά είναι ψόφια σαν να έχω μια κουρτίνα μπροστά.

Τώρα τι γίνεται δεν ξέρω,πρέπει να βρω αν ο ενισχυτής είναι reliable με τις φάσεις.

Εχεις και δευτερο ζευγος ηχειων συνδεμενο ταυτοχρονα;
Αφου ο ενισχυτης σου γραφει καθαρα οτι για Α+Β η ονομαστικη αντισταση των ηχειων πρεπει να ειναι 12-16Ω (εκαστο).
Ετσι οπως τα λες μαλλον ο ενισχυτης εχει παραδωσει.

Ναι αν και δεν παίζουν μαζί,τα εναλλάσσω πότε πότε,είναι κάτι σαν Zone Two αλλά έχει κουμπιά μπροστά που κλείνεις-ανάβεις ποιά θες με ρελέ.

Τώρα έκανα μια δοκιμή με τον άλλον ενισχυτή.

Με τούτον και ένα λάθος ηχείο συνδεμένο και ένα σωστά,το σωστά ακούγεται σωστά,ενώ το λάθος ξεπετάει ότι συχνότητα του έρθει,και το αποτέλεσμα με το λίγο που άκουσα μοιάζει με το "σωστό" του άλλου αλλά το σωστό του άλλου είναι πιο ξερό.

Δεν ξέρω αν του άλλου είναι ανάποδα η φάση,αλλά μου φαίνεται ότι τόσο ωραία που ακούγεται ο AVR-3802 σε σύγκριση τον άλλον,δεν με ενδιαφέρει τι τρέχει με τον άλλον μιας και θα πιάσει αράχνες με τα PA και τα άλλα πάνω. :flipout:

Βάλε ένα κομμάτι με επαναλαμβανόμενο μπάσο και δες αν το woofer χτυπάει προς τα έξω ή προς τα μέσα...