Re: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)
Λοιπόν, λίγα σχόλια μετά και τη δεύτερη θέαση σε 2D, και μετά από μαραθώνιο όλων των 7 ταινιών μέσα σε λίγες μέρες τώρα τα Χριστούγεννα.
Επιμένω στην αρχική μου γνώμη. Η ταινία είναι μια εξαίρετη παραγωγή, ο JJ σαν σκηνοθέτης κάνει εξαιρετική δουλειά, με κάποιες σκηνές που θα μου μείνουν αξέχαστες. Ως παράδειγμα αναφέρθηκαν τα X-Wing πάνω απ'το νερό, εμένα ακόμα περισσότερο με εντυπωσίασε η αρχική σεκάνς με τα μεταγωγικά γεμάτα Stormtroopers που φωτίζονταν μόνο μέσα από τις αστραπές. Διάσπαρτα υπήρχαν και πολλά άλλα εξαιρετικά πλάνα (θυμηθείτε πχ το λίγο "καμμένο" κάδρο με τα Tie FIghters από μπροστά, την αίσθηση κλίμακας σε πολλές άλλες στιγμές, κλπ.).
Παρ'όλα αυτά, έχοντας παρακολουθήσει και τις άλλες δυο τριλογίες με όσο το δυνατόν περισσότερο "κριτικό" μάτι (πέρα απ'το wow factor), θα έβαζα την εξής σειρά (από άποψη συνόλου): V,ΙΙΙ,ΙV,VI,VII,II,I
Μετά από αυτόν τον μαραθώνιο, τείνω να συμφωνήσω με τον Μάνο, τo VII χωλαίνει σε κάτι βασικό σε σχέση με την πρώτη τριλογία: Ενώ είναι μια εξαιρετική ταινία φαντασίας, καλογυαλισμένη, κλπ κλπ,δεν είναι StarWars. Ναι, τα στοιχεία είναι όλα εκεί, έχουμε Han, Luke, Leia, Chewi, R2D2, Millenium Falcon, όμως δεν έχουμε ούτε καινούριους κόσμους, ούτε φαντεζί νέα σκάφη, ούτε άλλους πολιτισμούς, και κυρίως, ούτε δυνατό στόρυ, ούτε σύνδεση με το πριν, ούτε προσμονή για το μετά.
Η νέα τριλογία (Ι-ΙΙ-ΙΙΙ) μπορεί να ήταν ένα σύνολο από αρκετά κακές ταινίες (με εξαίρεση το ΙΙΙ, που αν και αυτό είχε χοντρά προβλήματα το στόρυ το έσωσε), όμως είχε όλα τα παραπάνω. Ακόμα και το Phantom Menace είχε ένα pod racing, έναν Naboο, το λίγο βαρετό Attack of The Clones είχε μέσα έντονο πολιτικό θρίλερ και πάλι νέα σκάφη, νέους κόσμους, το Revenge of the Sith είχε την τέλεια σύνδεση με τον κόσμο που ξέραμε, και βέβαια η τριλογία είχε ως σύνολο ένα εξαιρετικό στόρυ, με πολιτικό θρίλερ, προδοσίες, έρωτες, πολέμους, και τέλος, μια φοβερή καμπύλη εξέλιξης του Vader, τη στιγμή που ο Κylo πέρασε και δεν ακούμπησε (Θυμηθείτε ότι στο Α New Hope ελάχιστα μαθαίναμε περί Vader, αφού ο Lucas επέλεξε στην αρχή να τον εμφανίσει παντοδύναμο και αμείλικτο. Εδώ δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο έπρεπε να παρακολουθήσουμε τον Vader B' να εξελίσσεται από αμείλικτο σε emo με daddy issues μέσα σε μία ώρα ταινίας). Το πρόβλημα της νέας τριλογίας ήταν, εκτός από το αντιπαθητικότερο πλάσμα του γαλαξία, η υπερφίαλη χρήση CGI που ξένιζε με την αυθεντική τριλογία. Σε αυτό, ο JJ κέντησε, αφού η αίσθηση είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που πρωτογνωρίσαμε ως Star Wars, μια και ενώ τα CGI είναι εξαιρετικά, η χρήση τους είναι διακριτικότατη (ή τουλάχιστον αόρατη).
Με λίγα λόγια, νομίζω ότι το VII κάπως από-nerd-οποιήθηκε, για να γίνει συμβατό με μεγαλύτερο κοινό. Δοκιμασμένα στοιχεία (κόσμοι, διαστημόπλοια, χαρακτήρες), εύκολες χολιγουντιανές συγκινήσεις, τέλειο γυάλισμα από έναν ταλαντούχο σκηνοθέτη (αλλά κακό σεναριογράφο), και έτοιμο ένα εξαίρετο προϊόν για άρμεγμα δεκαετιών.