Σταθεροποιημένο τροφοδοτικό

NoDsl

Established Member
10 December 2006
229
Δεν είμαι σίγουρος αν είναι ορθό ένα τέτειο thread σε av forum, αλλά what the heck. I'll give it a try.


Λοιπόν, το θέμα είναι η κατασκευή ενός "πολύ" καλού σταθεροποιημένου τροφοδοτικού για έναν T-amp με το tripath 2020.

Πώς έχει το θέμα.

Αυτή τη στιγμή το τροφοδοτικό του είναι αυτό.




Μετασχηματιστής 12v 3A "του κιλού" και το κύκλωμα που ακολουθεί που μου έφτιαξε ο κύριος που αγοράζω εξαρτήματα.


κάτω αριστερά το χαρτάκι του και στην κόλλα οι δικές μου υποθετικές υλοποιήσεις.


Στην έξοδο του μετασχηματιστή μετράω 17.32 είτε σε load είτε σε idle του ενισχυτή. Στην έξοδο του σταθεροποιημένου μετράω 11.45. Μιλάμε για τρελή πτώση τάσης.


Η ερωτήσεις μου είναι.

α) Αυτό το κύκλωμα είναι το καλύτερο δυνατόν για το φορτίο του ενισχυτή; Αν αφαιρούσα το ένα 2N3055 θα άκουγα διαφορά; Γιατι υποθέτω οτι με την αφαιρεσή του θα μειωθεί η πτώση τάσης. Κάποιο άλλο ακόμα καλύτερο κύκλωμα; Τα περισσότερα κυκλώματα που βλέπω έχουν μόνο το LM και το θεωρούν σταθεροποίηση. Είναι πολύ σοβαροί;:BDBDG54:

β) Και το πιο σημαντικό. Θέλω να αλλάξω το μετασχηματιστή με τοροιδή. Πόσα volt πρέπει να βάλω για να μου δώσει κοντά στα 13.7 που θέλει ο ενισχυτής για μέγιστη απόδοση; Πώς πάνε ακριβώς τα VA με τα amps σε αυτούς τους μετασχηματιστές γιατί δεν μπορώ να καταλάβω;

γ) Το ρεύμα ηρεμίας τι είναι ρε παιδιά επιτέλους; Απο μικρό παιδί προσπαθώ να καταλάβω τι ρόλο βαράει και απο πού μπορώ να το ρυθμίσω. Απ'ότι θυμάμαι, είναι το ρεύμα που τραβάει ο ενισχυτής χωρίς φορτίο στις εξόδους. Χαίρω πολύ, χαιρόπουλος. Δεν ξέρω απο ηλεκτρονικά :(
 
συγνώμη για τις φωτό. Το κουτί του ενισχυτή έχει στεγάσει διάφορα κατα καιρούς :AFADF0:
 
1) Αν δεν ξέρεις από ηλεκτρονικά, καλό είναι να μην πολυανακατεύεσαι με το ρεύμα - μπορεί να αποβεί μοιραίο! Αν τώρα κατέχεις από ηλεκτρολογικά και έχεις την ικανότητα να κάνεις δυό- τρεις κολλήσεις, προχώρα με τη δέουσα προσοχή.

2) Αυτό που αποκαλείς "τρελλή πτώση τάσης" είναι απολύτως φυσιολογικό. Άσχετα με την τάση που μετράς στην έξοδο του μετασχηματιστή (αλήθεια, μετράς συνεχές ή εναλλασσόμενο;) η δουλειά του ολοκληρωμένου σταθεροποιητή τάσης (LM7812) είναι ακριβώς αυτό: να σταθεροποιεί την τάση στην έξοδό του στα 12 βολτ, ανεξάρτητα από την τάση που έχει στην είσοδό του. Επιπλέον, έχεις και την πτώση τάσης βάσης-συλλέκτη του τρανζίστορ (περίπου 0,6 βολτ), άρα, να τα 11,45 που μετράς.

3) Τα τρανζίστορ είναι εκεί για να αυξήσουν το ρεύμα που μπορεί να δώσει το τροφοδοτικό - τα LM δίνουν μέχρι 1 Αμπέρ.

4) Για να πάρεις τα 13,7 βολτ, θα χρειαστείς ένα σταθεροποιητή ρυθμιζόμενης τάσης, όπως το LM317, με το κατάλληλο δικτύωμα αντιστάσεων για να πάρεις την επιθυμητή τάση. Η τάση εισόδου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 17 βολτ, άρα ο Μ/Σ σου θα πρέπει να είναι περίπου 15 βολτ.
 
Δηλαδή το LM7812 δεν ειναι μεταβλητής τάσης εξόδου; Τότε πρέπει να παίξω παράλληλα 5 LM317 και με διαρέτη τάσης στο ADJ του LM να δώσω 13.7 με τριμεράκι ε;

Για το ρεύμα ηρεμίας;
 
To L7812 (και οχι LM) ειναι στεθεροποιητης τασεως που βγαζει 12 V ακριβως αν παρει στην εισοδο του απο ~14 V και πανω.Εγω θα σου προτεινα να παρεις το LM317K(δεν ειμαι και τοσο σιγουρος για το Κ)το οποιο με σωστη ψυξη βγαζει 1.2-30V(αναλογα την εισοδο και την ρυθμιση)και το βασικοτερο 5Α.
Αν η ψυξη δεν ειναι σωστη απλως ριχνει το ρευμα εξοδου.
 
Δηλαδή στην όλη διάταξη αλλάζω το LM και προσθέτω ένα διαιρέτη ε; Τα pnp προσφέρουν περαιτέρω σταθεροποίηση; Δεν έχω καταλάβει επακριβώς γιατί έχουν μπεί. Απλά θυμάμαι οτι μου είχε πεί οτι αν μπούν και τα pnp παρέα δε θα ζορίζεται τόσο το lm και δεν θα θέλει ψύκτρα.
 
Τα τρανζίστορ μπήκαν για να αυξήσουν το όριο του ρεύματος που μπορεί να δώσει από μόνος του ο σταθεροποιητής. Οι σταθεροποιητές τύπου (L)781x έχουν σταθερή έξοδο τάσης ίση με τα δύο τελευταία ψηφία, δλδ 7812 = σταθεροποιητής στα 12V. Για να είσαι ΟΚ πρέπει μετά την ανόρθωση και πριν το σταθεροποιητή να έχεις τουλάχιστον 3V (χωρίς όμως να υπερβάλλεις) παραπάνω από την τάση που τελικά θα χρειαστείς γιατί αυτά τα 2-3V τα "τρώει" ο σταθεροποιητής και επιπλέον αν δεν υπάρχει αυτή η διαφορά ο σταθεροποιητής δεν θα λειτουργήσει.

Αν μπει και τρανζίστορ (ή περισσότερα από ένα παράλληλα) για να μπορεί να δώσει περισσότερα ρεύματα θα μειωθεί η τάση εξόδου 0.6-0.7V ή και περισσότερο. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις δύο ή περισσότερα παράλληλα θα ήταν καλό να έιναι βιδωμένα πάνω στην ίδια ψύκτρα.

Εδώ:grinning-smiley-043 είναι μια καλή αρχή για να μάθεις αρκετά πράγματα για τροφοδοτικά και σταθεροποιητές και πώς να τα υπολογίζεις.

Στο φύλλο δεδομένων του LM317 (δες εδώ από τη national) μπορείς να βρεις αρκετά σχηματικά. Κάποιο απ'αυτά σίγουρα θα σου κάνει. Ακόμα και το LM317K σε συσκευασία ΤΟ-3 (όπως και τα τρανζίστορ στη σταθεροποίηση σου) δεν προορίζεται για παραπάνω από 1.5Α.
Ελπίζω να βοήθησα....-bye-
 
Last edited:
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Μήπως όμως, αν σας είναι εύκολο, να μκου βγάλετε ένα τροφοδοτικάκι μην κάνω καμιά μπαρούφα και ψήνω αυγά πάνω σε κανα LM στην καλύτερη; Οι απαιτήσεις του ενισχυτή είναι 13.7v 3Α σταθερό με 5 peak.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Εννοείται οτι ξεκινάω διάβασμα στα λινκς που δώσατε.
 
Αυτό που έχει το λινκ μάλλον δεν προσφέρεται.
Για τα 13.7 βάλε έναν 15V στα 80 με 100VA για να έχεις περισσότερα ρεύματα. Τώρα το lm338 που προτείνει ο Vito είναι ότι πρέπει. Καλύπτει και τα 3Α και τα 5Α κορυφή, οπότε μαζί με τους πυκνωτές είσαι υπέρκεκαλυμμένος.
 
Νομίζω πως μετά το ψάξιμο θα δοκιμάσω αυτό.

Προτάσεις - απόψεις πρίν το φτιάξω;

trofge3.png
 
Όντως. Γιαυτό αντικαταστάθηκε με το 7815. Ίδιο πράγμα. Το 338 εκτός του οτι είναι πανάκριβο, έχει και μεγάλο ripple. Θα δοκιμάσω και βλέπουμε.
 
Στα φύλλα δεδομένων για το LM338 αναφέρει load regulation 0.3-1% και ripple rejection ratio 70dB. Οι τιμές αυτές μια χαρά είναι ΙΜΗΟ. Aν προστεθούν και οι κατάλληλοι πυκνωτές πριν και μετά, τα πράγματα μάλλον βελτιώνονται.
H τιμή για ΤΟ-220 πρέπει να είναι λογική (στη digikey έχει του εντ α χαφ ντάλαρς το ΤΟ-220 και έιτ εν α χαφ το ΤΟ-3), αλλά θα χρειαστεί σίγουρα μία ψύκτρα.
 
Το μέγα πρόβλημα σε μιά σταθεροποίηση συνεχούς που προρίζεται για ένα ενισχυτή που έχει χαμηλό ρεύμα ηρεμίας ενώ μπορεί να τραβάει ρεύμα απότομα και με ακανόνιστες επαναλαμβανόμενες ριπές, είναι το να μπορεί να ανταποκριθεί το εξάρτημα ισχύος καθώς και ολο το κύκλωμα , είτε πρόκειται για ολοκληρωμένο , είτε πρόκειται για διακριτό / μικτό κύκλωμα

Δυστυχώς ή ευτυχώς , οτι και να γίνει για να μπορεσει ένα τροφοδοτικό να δίνει γρήγορα και ακαριαία ρεύμα σε ένα ενισχυτή , χρειάζεται τήν υποστήριξη ενός μεγάλου ηλεκτρολυτικού στήν έξοδο ή για τήν ακρίβεια χρειάζεται (το τροφοδοτικό ) να έχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ (ουσιαστικά αμελητέα ) ΕΜΠΕΔΗΣΗ ΕΞΟΔΟΥ , δηλαδή θα πρέπι η συνθετη αντίσταση εξόδου του να είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ τουλάχιστον για ολο το audio φάσμα + δυο οκτάβες (μιά χαμηλότερα και μιά ψηλότερα 10Hz-40KHz )
Αυτό δέν μπορεί να επιτευχθεί με ένα και μόνο πυκνωτή εξόδου (ούτε και με παραλληλία πολλών μικρών) , αλλά χρειάζεται και δικτύωμα RC και πιθανά και κάποιο πηνιάκι αναλογα τήν σχεδίαση

Τώρα , σχετικά με τον υπολογισμό , πρέπει να γίνουν δύο τινά , θα πρέπει να υπολογιστεί σωστά και το line , αλλά και το load regulation , διαφορετικά θα έχουμε αποτυχίες
Κανένα κύκλωμα απο αυτά που ειδα στο thread δέν πρόκειται να εργασθούν ικανοποιητικά
Επίσης ΕΙΔΙΚΑ για τήν περίπτωση του T-AMP (αν κατάλαβα καλά ) και κάθε ενισχυτή τάξης T/S/D κλπ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ υψηλής συχνότητας (φέρον) και καμμιά φορά και RF το οποίο δυστυχώς διαμορφώνει αυτή τήν υψηλή συχνότητα , έτσι πρέπει να λαμβάνονται ΠΡΟΣΘΕΤΑ ειδικα μέτρα αντιπαρασσιτικά και στραγγαλιστικά
Επίσης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ απο τα παραπάνω περί RF κάθε φορά που χρησιμοποιούνται σταθεροποιημένα τύπου 78XX , 79XX και LM , LT κλπ θα πρέπει η κατασκευή και η σχεδίαση να υλοποιείται ώς εξής :

1) Να τοποθετούνται αποζευκτικοί πυκνωτές MYLAR / MKP / Κεραμικοί τύπου μεταξύ ακροδεκτών και "0" όπως προτείνει στο data κάθε εταιρεία σε μικρές αποστάσεις
2) Θα πρέπει να μήν υπάρχουν καλωδιώσεις απο ή πρός τους ακροδέκτες τών ολοκληρωμένων ή αν υπάρχουν να είναι πολύ κοντές (ουσιαστικά εξω απο το εύρος ζώνης ενισχυσης για να μήν "τσιμπάνε" )
3) Θα πρέπει η κατασκευή είτε είναι PCB , είτε είναι hardwired να υλοποιείται ΠΑΝΤΑ με στήν μέθοδο του αστέρα γείωσης

@ ΝοDsl
Δυστυχώς τώρα δεν έχω χρόνο για να σχεδίαζα / ανέβαζα ενα τέτοιο τροφοδοτικό , αν δέν υπάρχει βία , σε κάποια στιγμή μπορεί να γίνει
Πάντως θα είναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ απο τον ενισχυτή , όπως πάντα δηλαδή συμβαίνει
Αν και πιστεύω οτι ο T-AMP με ένα καλά υπολογισμένοκαι κάπως overengineered κλασσικό τροφοδοτικό θα είναι μιά χαρά
Μιά άλλη οικονομική περίπτωση έτοιμου κυκλώματος σταθεροποιημένου που περιλαμβάνει και κάποια προστασία ANTI -RF θα ήταν ένα τροφοδοτικό 13.8V 8-10A (οχι λιγότερο ) που προορίζεται για ερασιτεχνικούς πομποδέκτες CB ( 27ΜΗz ) , επειδή απο αυτά υπάρχουν ένα μάτσο , ούτε τα πολύ φθηνά ,ούτε τα μάρκας ακριβά , μιά μέση κατάσταση θα ήταν OK
 
Οπότε λόγω τάξης λειτουργίας περιπλέκονται τα πράγματα;
Θέλει δηλαδή ένα είδος "συντονισμού" στη συχνότητα λειτουργίας του PWM το τροφοδοτικό για να λειτουργήσει;
Σε περίπτωση τάξης ΑΒ είναι καλύτερη η κατάσταση;-bye-