Σταθεροποιημένο τροφοδοτικό

Μ.Τζωρτζάκης - sama μή σκάτε, δεν υπάρχει βία. Ένα χρόνο σε διακοπές θα είμαι απο τις 6 του μήνα. Οπότε έχετε άπλετο χρόνο.

Προς το παρόν η μόνη αλλαγή που έκανα στο κύκλωμα της πρώτης φωτό είναι το η αντικατάσταση του 7812 με ενα 7815 και πρόσθεσα ένα 100nf παράλληλα με 10μf στη βάση του LM που δεν είχα και είμαι στα 14.2v που με μια 10Ω παράλληλα με την έξοδο παίρνω 12.6(με 100Ω πέφτει 0.1). Οπότε μια 15-20Ω πιστεύω να μου δώσει τα 13.7.

Απάντηση: Re: Σταθεροποιημένο τροφοδοτικό

Μ.Τζωρτζάκης - sama μή σκάτε, δεν υπάρχει βία. Ένα χρόνο σε διακοπές θα είμαι απο τις 6 του μήνα. Οπότε έχετε άπλετο χρόνο.

Προς το παρόν η μόνη αλλαγή που έκανα στο κύκλωμα της πρώτης φωτό είναι το η αντικατάσταση του 7812 με ενα 7815 και πρόσθεσα ένα 100nf παράλληλα με 10μf στη βάση του LM που δεν είχα και είμαι στα 14.2v που με μια 10Ω παράλληλα με την έξοδο παίρνω 12.6(με 100Ω πέφτει 0.1). Οπότε μια 15-20Ω πιστεύω να μου δώσει τα 13.7.
Ο μ/σ που έχεις τώρα τι τάση εξόδου έχει;
Καλύτερα να βγάλεις την αντίσταση γιατί μόνο κακό κάνει....
Άσε που μπορεί να αρπάξει και καμιά φωτιά ή να τα τινάξει ο μ/σ...

Re: Απάντηση: Re: Σταθεροποιημένο τροφοδοτικό

Ο μ/σ που έχεις τώρα τι τάση εξόδου έχει;
Καλύτερα να βγάλεις την αντίσταση γιατί μόνο κακό κάνει....
Άσε που μπορεί να αρπάξει και καμιά φωτιά ή να τα τινάξει ο μ/σ...

17, .κάτι. Μά ούτως ή άλλως και στο κύκλωμα που βρήκα στο net έχει βάλει ο τύπος έναν 100Ω παράλληλα στην έξοδο του τροφοδοτικού. (15-20Ω 5W)

Ο τύπος που λες έχει βάλει 100Ω και όχι 10 σε ένα τροφοδοτικό που μπορεί και δίνει αρκετά Α...
Εσύ τώρα είναι σα να "κλέβεις" τη μισή ισχύ από το τροφοδοτικό σου αφού πάνω στην αντίσταση καταναλώνονται 16 βατ!
Στη θέση σου πάντως δεν θα συνέδεα την αντίσταση. Τουλάχιστον όχι 10Ω!

καλά δεν το έχω βάλει σε λειτουργία ακόμα. Προσπαθώ να βγάλω πρώτα 13.7 και μετά θα ποτίσω τον T-amp. Βασικά μέχρι πόσο μπορώ να πέσω σε ohm;

Το να βάλεις την αντίσταση παράλληλα με την έξοδο του τροφοδοτικού δεν είναι λύση στο πρόβλημά σου, που απ'ότι καταλαβαίνω είναι να πάρεις τάση εξόδου 13 με 14V. Δοκίμασε ένα lm317 καλύτερα.

http://www.audiodigit.com/index.php?section=89
Class_T_Power_supply.jpg

49euro
ή αυτο...(φωτο)
σε τελικη κανε και μια δοκιμη με 12V απο ενα τροφοδοτικο υπολογιστη

Attachments

• regulated_supply_sch.gif
    regulated_supply_sch.gif
    4.9 KB · Views: 44
Κανένα κύκλωμα απο αυτά που ειδα στο thread δέν πρόκειται να εργασθούν ικανοποιητικά
Επίσης ΕΙΔΙΚΑ για τήν περίπτωση του T-AMP (αν κατάλαβα καλά ) και κάθε ενισχυτή τάξης T/S/D κλπ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ υψηλής συχνότητας (φέρον) και καμμιά φορά και RF το οποίο δυστυχώς διαμορφώνει αυτή τήν υψηλή συχνότητα , έτσι πρέπει να λαμβάνονται ΠΡΟΣΘΕΤΑ ειδικα μέτρα αντιπαρασσιτικά και στραγγαλιστικά
Επίσης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ απο τα παραπάνω περί RF κάθε φορά που χρησιμοποιούνται σταθεροποιημένα τύπου 78XX , 79XX και LM , LT κλπ θα πρέπει η κατασκευή και η σχεδίαση να υλοποιείται ώς εξής :

1) Να τοποθετούνται αποζευκτικοί πυκνωτές MYLAR / MKP / Κεραμικοί τύπου μεταξύ ακροδεκτών και "0" όπως προτείνει στο data κάθε εταιρεία σε μικρές αποστάσεις
2) Θα πρέπει να μήν υπάρχουν καλωδιώσεις απο ή πρός τους ακροδέκτες τών ολοκληρωμένων ή αν υπάρχουν να είναι πολύ κοντές (ουσιαστικά εξω απο το εύρος ζώνης ενισχυσης για να μήν "τσιμπάνε" )
3) Θα πρέπει η κατασκευή είτε είναι PCB , είτε είναι hardwired να υλοποιείται ΠΑΝΤΑ με στήν μέθοδο του αστέρα γείωσης
Να τον ακούτε τον παλιό.
Μην κατασκευάζετε ότι βρίσκετε στο διαδίκτυο.
Μελετήστε τα πρώτα.
Ξέρεις τι αντίσταση εξόδου έχει το τροφοδοτικό που κατασκεύασες; τι κυμάτωση φορτίου έχει;

Να τον ακούτε τον παλιό.
Μην κατασκευάζετε ότι βρίσκετε στο διαδίκτυο.
Μελετήστε τα πρώτα.
Ξέρεις τι αντίσταση εξόδου έχει το τροφοδοτικό που κατασκεύασες; τι κυμάτωση φορτίου έχει;

Δυστυχώς τον ηλεκτρονικό παλμογράφο τον άφησα στο τει.

Όπως είπα. Δεν γνωρίζω απο ηλεκτρονικά κυκλώματα. Απο την άποψη του οτι δεν είμαι ικανός να βγάλω δικό μου κύκλωμα εξαρχής και να είναι και μελετημένο. Κάτι απλό το κάνω και ίσως και λίγα μονταρίσματα πάνω σε κάποια απλά κυκλώματα. Απο το να δώσω απο το μετασχηματιστή κατευθείαν όμως καλύτερα δεν είναι που μπήκε και ένα regulator;
Αν ήξερα δεν θα έκανα και το thread εξαρχής.

Δυστυχώς τον ηλεκτρονικό παλμογράφο τον άφησα στο τει.

Όπως είπα. Δεν γνωρίζω απο ηλεκτρονικά κυκλώματα. Απο την άποψη του οτι δεν είμαι ικανός να βγάλω δικό μου κύκλωμα εξαρχής και να είναι και μελετημένο. Κάτι απλό το κάνω και ίσως και λίγα μονταρίσματα πάνω σε κάποια απλά κυκλώματα. Απο το να δώσω απο το μετασχηματιστή κατευθείαν όμως καλύτερα δεν είναι που μπήκε και ένα regulator;
Αν ήξερα δεν θα έκανα και το thread εξαρχής.

Αλίμονο φίλε NoDsl με παρεξήγησες.
Πολύ καλά έκανες και έθεσες το θέμα εδώ.
Αν μπορέσω το βράδυ μπορώ να σου προτείνω μερικές απλές σχεδιάσεις σταθεροποιημένου τροφοδοτικού.
Καλή σου μέρα.

Συγγνώμη απο μέρους μου γιατί το μήνυμα είναι απότομο χωρίς να έχω τέτοια πρόθεση. Σε ευχαριστώ για κάθε σου βοήθεια.

Φιλικά Διονύσης.

Τελικά έκανα το εν λόγω κύκλωμα (με το 7812 κιόλας γιατι το 7815 έδινε πολύ παραπάνω) και έδωσα 13.73 με idle input το οποίο πέφτει μέχρι 13.3 με τον ενισχυτή τέρμα. No Load Regulation :(
Αυτό το bc559 ενδιαφέρουσα προσθήκη. Ενδιαφέρον επίσης είχε οταν άφησα μόνο τον πορτοκαλί 2200μf μόνο του. Σε load έπεφτε μέχρι 12, κάτι. Με το που βάζω τους άλλους 2 6800μf, είχα τη διακύμανση που προανέφερα.

Επιπλέον παρατηρήστε εξοπλισμό ακριβείας :grinning-smiley-043:BDGBDGB53::BDGBGDB55:

Attachments

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    99 KB · Views: 43
Last edited:
Μιας και έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο, είναι καλό να έχεις 1-2 πραγματάκια κατά νου:

- Οι πυκνωτές που έχεις βάλει κρατάνε ένα πολύ σεβαστό φορτίο, το οποίο αν βραχυκυκλωθεί θα κάνει έναν πολύ γερό σπινθήρα. Μην το δοκιμάσεις! Εάν δεν έχεις συνδεδεμένο το Tripath, το φορτίο αυτό μπορεί να πάρει ώρα να εκφορτιστεί, αφότου έχεις σβήσει το τροφοδοτικό.

- Μιας και μιλάμε για βραχυκυκλώματα, έχε κατά νου ότι το τροφοδοτικό σου δεν έχει προστασίες για υπερφόρτωση ή βραχυκύκλωμα, οπότε αν κατά λάθος βραχυκυκλώσεις την έξοδό του ενώ είναι σε λειτουργία θα πάρεις τα τρανσίστορ εξόδου στο χέρι.

Οπότε, προσοχή..

Κατά τα άλλα, have fun! -bye-

Δηλαδή οι 2 δίοδοι είναι μόνο για αναστροφή φάσης; Η καμία σχέση;

Όντως έχεις απόλυτο δίκαιο για το φορτίο αλλά στην έξοδο και πριν τον ενισχυτή υπάρχει μόνιμα συνδεδεμένο ένα ledάκι που οταν σβήνει το μηχάνημα τρώει οτι βολτ εχουν μείνει στους πυκνωτές.

Εν αναμονή λοιπόν του ψαγμένου απο τον Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio, πιστεύω οτι μια μικρή βελτίωση έγινε. Έστω και που μπήκε σε πλακέτα.(Πω πω καιρό είχα να βγάλω board layout on the fly.)

trofvg0.jpg

για που σου ήρθε? εμένα στο πέυκο γμτ την τρέλλα μου στις 7

lol τρίπολη ΥΕΑ. στρατό ε. όχι αεροπορία όπως μου λένε όλοι. Έχει και στρατό στα κρύα.

Πήγαινε και κόψου. εκτός και αν θές να κάτσεις 18 μήνες φαντάρος. Τεσπα αρκετά με τα offtopic και τα φανταριλίστικα. Συγχύστικα :p

Δηλαδή οι 2 δίοδοι είναι μόνο για αναστροφή φάσης; Η καμία σχέση;

Όντως έχεις απόλυτο δίκαιο για το φορτίο αλλά στην έξοδο και πριν τον ενισχυτή υπάρχει μόνιμα συνδεδεμένο ένα ledάκι που οταν σβήνει το μηχάνημα τρώει οτι βολτ εχουν μείνει στους πυκνωτές.

Εν αναμονή λοιπόν του ψαγμένου απο τον Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio, πιστεύω οτι μια μικρή βελτίωση έγινε. Έστω και που μπήκε σε πλακέτα.(Πω πω καιρό είχα να βγάλω board layout on the fly.)

Βαλε μια ασφαλεια 5A αμεσως πριν την εξοδο και βαλε στους πολους των πυκνωτων μια μεγαλη αντισταση 1Κohm πχ (αυτο δεν ξερω αν ειναι και οτι καλυτερο αλλα σιγουρα θα ξεφορτιζει τους πυκνωτες) μολις βγαλεις το ρευμα.