Σταθεροποίηση Κάμερας - Camera gimbals and stabilizers

Απάντηση: Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

A, μάλιστα. Πάντως και το crane κάνει 360 περιστροφές σε κάποιους άξονες νομίζω.

Re: Απάντηση: Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

Όχι ατέρμονες.

Αλλά το βασικό πρόβλημα του Crane οι περιορισμοί στην χειροκίνητη περιστροφή, στο πλάι, στο αναποδογύρισμα κτλ.

Αναποδογύρισμα εννοείς από κανονικό mode σε inverse;

Nαι, το θεωρώ γελοίο να πρέπει να σβήσουμε το gimbal και να το ξανανάψουμε.

Επίσης δεν θα έπρεπε να έρχεται στο όριό του και να κλωτσάει όταν στρίβουμε το χέρι προς το πλάι.
Δικαιολογημένος ο Maestro που αναρωτήθηκε γιατί να μην μπορεί να δουλεύει και στο πλάι.

To ιδανικό είναι να μπορείς να κάνεις κύκλους προς όλες τις μεριές με το gimbal και η μηχανή να στέκεται ακλόνητη προς τα μπροστά.

Ίσως να έχει να κάνει με το βαρος της μηχανής με τον φακό. Δεν θυμάμαι να κλωτσαει στο πλάι με τον 24αρη αλλα θα το ξανατσεκαρω.
Όσο για την ανάγκη για σβήσιμο στο inverse, δεν το θεωρώ σοβαρό θέμα, αφού ποσα πλανα θα τραβήξεις που θα χρειαστούν να γινει αυτό on the fly?

Ναι, όσο πιο βαριά μηχανή, τόσο πιο γρήγορα θα κλωτσήσει στρίβοντας προς το πλάι το χέρι. Αλλά πάντα κλωτσάει, και ποτέ δεν μπορεί να σταθεί στο πλάι.

Σχετικά με το σβήσιμο, δεν σημαίνει ότι θα κρατήσεις την αλλαγή, θα την κόψεις στο edit. Αλλά καλύτερα θα ήταν να μη χρειαζόταν να σβήσεις το gimbal, ώστε να είσαι συγκεντρωμένος στο θέμα σου.
Πολλές φορές θέλω να γυρίσω σε inverted και δεν το κάνω, για να μη σβήνω και ξανανάβω.

Re: Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

Οποίος είχε και το DS1 beholder και το crane θα ήταν χρήσιμο να μας πει την εμπειρία του σε ότι αφορά λειτουργία, σετταρισμα, ρύθμιση, συμπεριφορά, αίσθηση κλπ. Εγώ τείνω περισσότερο προς ds 1 λόγω μικρότερων διαστάσεων απλά φοβάμαι λίγο διότι έχουν ακουστεί διάφορα κατά καιρούς.

Πάντως είναι πολύ στριμόκωλο για ογκώδεις μηχανές. Μόλις κατέστρεψα ένα φίλτρο (ευτυχώς της πλάκας), γρατζουνώντας το πάνω στον βραχίονα, προσπαθώντας να ζυγίσω την Canon με τον 10-18. Βλέπετε ακόμα και το καπάκι επηρρεάζει το ζύγισμα, οπότε αναγκαστικά ζυγίζεις χωρίς. Δεν υπάρχει χώρος για πολλά πολλά άπαξ και βάλεις μεγαλούτσικη μηχανή με μεγαλούτσικο φακό.

Βέβαια ο σκοπός του gimbal δεν είναι να το κάνεις τούμπες, και μάλλον την (κανονική του) δουλειά την κάνει πολύ καλά, ακόμα και με μεγάλη μηχανή.

Την κανονική του δουλειά την κάνει με βαριά μηχανή, αλλά πρέπει να είσαι σαν σημαιοφόρος συνέχεια.
Τουλάχιστον δεν παθαίνει αμόκ το Crane όταν κάτι πάει στραβά. Το DS-1 θα ήθελε πιο πολύ προσοχή.

Συνολικά το Crane πιστεύω υπερτερεί σε ευκολία χρήσης και είναι πιο σταθερό, με πιο αξιόπιστη αίσθηση.
Σημαντικό που μπορείς να το δουλέψεις out of the box.
Τα Beholder θέλουν PID tuning στο PC, κάτι δύσκολο και καθόλου διασκεδαστικό.
Πάντως το EC-1 πιστεύω έχει καλύτερη απόδοση από το Crane με βαριά μηχανή/φακό.

DS-1 σε τιμή καινούριου δεν αξίζει πλέον. Μεταχειρισμένο 200 κάτω από το Crane, ναι.
Εξάλλου το Crane είναι νεότερο και πιο εξελιγμένο μοντέλο.

Handheld stabilizer gimbal - προτάσεις/απόψεις

Πάντως είχα ένα κουφό σήμερα... εκεί που ήμουν έξω και έκανα τις δοκιμές μου, ενώ το gimbal ήταν κλειδωμένο στους δυο άξονες,, έτρεχε το pan μονο του προς τα αριστερά, με απειροελάχιστο rate. Κοινώς δε μπορούσα να κλειδωσω και τελικά γύρισα σπίτι βλαστημώντας και έτοιμος να το στείλω πακέτο. Τελευταία στιγμή μου έκοψε οτι αυτό το πολυ αργό rate το είχα βάλει στο app για αργό pan, και λέω ας δοκιμάσω αν κάνει το ίδιο με έλεγχο απο το iPhone. Με το που συνδέω το app, και μετά απο λίγα δευτερόλεπτα που έκανε τα δικά του, έστρωσε, και έκτοτε δεν το έχει ξανακάνει.

Δεν ξέρω, με αγχώνει λίγο, και σε συνδυασμό με το οτι ειναι ακριβό και ενδεχόμενη βλάβη θέλει... Κίνα, όσο να ναι με ζορίζει σα σκέψη.

Καλό είναι να του κανείς ένα calibration ακολουθώντας τις οδηγίες του app. Tip: κάνε το στο ipad να βλέπεις καλύτερα τις εικόνες.

Για να μας ξεκουράσει από το βάρος υπάρχει και το horn steady rig για το gimbal, προσφέροντας και δύο θέσεις για φωτιστικά/μικρόφωνο/μόνιτορ κτλ.

DSC_0099.jpg

DSC_0402.jpg

Το horn steady rig μπορεί να μετατραπεί και σε rig ώμου:

https://www.youtube.com/watch?v=fbkX8p5FW44
https://glidegear.net/product/glide-gear-horn-camera-support-shoulder-mount/
https://glidegear.net/product/glide-gear-geranos-clamp-kit/

Καλό είναι να του κανείς ένα calibration ακολουθώντας τις οδηγίες του app. Tip: κάνε το στο ipad να βλέπεις καλύτερα τις εικόνες.

Έχεις βρει κάποιο βιντεάκι που να δείχνει το calibration? Το μόνο που βρήκα είναι ένας τύπος που μιλάει μια ακαθόριστη γλώσσα.

Προσπαθώ να καταλάβω κάποια βασικά πράγματα:

1. Πως το κάνεις να μην κουνιέται αφού είναι αναμένο;
2. Είναι απαραίτητο να βάλεις αυτό το παραλληλεπίπεδο που έχει στις εικονες; Πόσο μεγάλο πρέπει να'ναι αυτό;
3. Τo QR plate το αφήνεις πάνω (αφού θα υπάρχει στις λήψεις) ή όχι;

Βίντεο δεν έχω, αλλα αν ακολουθήσεις τις εικόνες στο app, το κάνει αυτόματα και μάλιστα σου βγάζει μήνυμα μόλις ολοκληρωθεί κάθε φάση.
Αν το πατήσεις άλλη μια φορα ενώ είναι αναμμένο, σβήνει τα μοτέρ αλλα παραμένει το. ΒΤ. Εναλλακτικά μπες από το app, πατα control και μετά πάτησε το on/off red button πάνω δεξια.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν χρειάζεται να βάλεις από κάτω κάποιο στηριγμα, απλα το απλώνεις σε ένα τραπέζι και το στηρίζεις με το χέρι σου στην σωστη θεση.
Βγάλε καλύτερα το plate.

Θαενκς. Το έκανα, και θα δω αν μου κάνει τίποτα άλλα κουφά. Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις ποιο QR έχεις ελέγξει ότι πληρεί τα όρια βάρους για το iPhone; Δε γράφουν πάντα βάρος και δε θέλω να πάρω γουρούνι στο σακί.

To παρέλαβα, αλλά τζίφος, δε ζυγίζει με τίποτα. Λειτουργεί βέβαια μια χαρά (και σιγά τα φορτία που θα δίνει στα μοτέρ με τέτοιο βάρος), αλλά φοβάμαι να το δουλέψω για πολλή ώρα.

Aυτός εδώ βάζει ενα μεγαλύτερο που ζυγίζει καλά (ίσως επειδή δίνει ελαφρά κλίση προς τα μπροστά). Θα το δοκιμάσω κι αυτό.
https://www.youtube.com/watch?v=lWUuC2xk5cc