Στάθμη ακρόασης

Ρε παιδιά απορία.
Αφού με διπλασιασμό της ισχύος παίρνουμε +3db όταν ρίχνω την στάθμη απο το menu του ενισχυτή κατα 3db πάνε τα μισά watt στα ηχεία;

Και μία και ο φίλος Timbre θέλει και λίγο σχολιασμό.

Εξαρτάται και από το είδος της μουσικής.
H rock μπορεί να σηκώνει και ακόμα μεγαλύτερη ένταση από την φύση της , αλλά και γιατί και στα αντίστοιχα live (ο θεός να τα κάνει) ακούσματα συνήθως ο ηχολήπτης θέλει να ξεκοιλιάσει τους ακροατές.

Το πλήκτρο της έντασης λέγεται Volume και ουσιαστικά ρυθμίζει (ιδεατά) την απόσταση του ακροατή από την ορχήστρα.. Κάποια στιγμή αυτό γίνεται αφύσικο και νοιώθεις ότι έχεις μπεί μέσα στην κιθάρα ή στο στόμα του τραγουδιστή . (είπαμε στη rocκ όλα επιτρέπονται .)

Προς Timbre : Για τα –6 db το ξέρω γιαυτό και ρωτάω πόσα db δηλαδή έχει στο 1 μέτρο 130 ?

Προς Κώστα Νάκο : Aσφαλώς και κάθε 3 db θέλεις διπλασιασμό . Γιαυτό και απορώ με την στάθμη σου . Αν ακούς 118 στην θέση ακρόασης θα έχεις πάνω από 125 db στο 1 μέτρο και αυτό σημαίνει 500w ενισχυτή ανά κανάλι για ηχείο με ευαισθησία 96db .
Μήπως κάνεις κάποιο λάθος.? Πιστεύω ότι ελάχιστα συστήματα (σε συνδυασμό με το χώρο) «παίζουν» στα 120 db

Last edited:
Re: Απάντηση: Στάθμη ακρόασης

Γύρω στα 110db συνήθως.
Με τα παλιά ηχεία (96db ευαισθησία) άκουγα στα 115-118db.
Με τα επόμενα ηχεία ευελπιστώ να ακούω πιο δυνατά.

Μόνο 118db σιγα ούτε 120 δεν ειναι :HTEHETH63:

Αντε και 130, πως κανετε ετσι οι υπολοιποι και εγω κάποτε στα 127db ακουγα, ελεγα τουλάχιστο (διαιρούσα βεβαια στις πραξεις με 20 οπως ανεφερε φιλος).

Τώρα ακούω πιο δυνατά με μεση ενταση τα 93-95, μαξ κορυφή σε καποια τζαζ 105, μετρησεις στο καναπε 4 μετρα απο ηχεια.

Προσπαθω να ακούω στην ενταση μιας ζωντανης ακουστικης ορχηστας.

Re: Απάντηση: Στάθμη ακρόασης

H σταθμη ακροασης σε unplugged υλικο πρεπει να ειναι ιδια με το πραγματικο μουσικο γεγονος. Αυτο φυσικα προυποθετει και καλη ηχογραφηση με ασυμπιεστα δυναμικα.

αν ήταν έτσι δεν θα μπορούσες ποτέ να ακούσεις μιά ακουστική κιθάρα με τύμπανα ή φλάουτο.
Η συμπίεση είναι απαραίτητο κακό μέσα στην σύγχρονη, και όχι μόνο, μουσική

πάντως...πλέον ακούω 85 db μέσο όρο...
με κορυφές μέχρι 92 -94
Στα ακουστικά ξεχάστε το...

Σε ένα δωμάτιο νορμάλ διαστάσεων δεν είναι δυνατή η αληθοφανής και ασυμπίεστη αναπαραγωγή από ακόμα και unplugged όπως είπε κάποιος όργανα.
Έχετε ακούσει drums σε κανονική ισχύ (όχι να βαράει άγρια) σε ένα δωμάτιο, έστω 5Χ5 ?
Ακόμα και ένα σαξόφωνο στα 2 μέτρα σε 30 m2 ακούγεται σαν ελέφαντας.
Αρα αυτά τα 120 είναι υπερβολές.
Το λέω εγώ που είχα φτάσει να ακούω 115 σε 10m2...

85, 90, άντε 95 peak στη θέση ακρόασης...
Μετά clippάρει ο ενισχυτής, φωνάζει η γυναίκα, χορεύει η μικρή και δεν θέλει να φάει... :flipout:

Παιδιά χωρίς παρεξήγηση ,

Τα db που πιάνει το σύστημα μας είναι κάτι σαν.

- Τα κιλά που ήταν το ψάρι που χτυπήσαμε στο υποβρύχιο.
- To βάθος που κατεβαίνουμε «γενικά» στο υποβρύχιο
- Τα χιλιόμετρα που χτυπάμε τελική στην εθνική.
- Τους κόμβους που ταξιδεύουμε με το φουσκωτό στα 8 Β.
- Τα λεφτά που χάσαμε στο χρηματιστήριο.
- Την ανηφόρα που ανεβήκαμε με το mountain-bike.
- Το χιόνι που περάσαμε χωρίς αλυσίδες .
- Την γυναικάρα που έπεσε γονατιστή στα πόδια μας.

Κ.λ.π.

Με ευαισθησία απο 98db και 104db στα μπάσα και μεσαία-πρίμα αντίστοιχα ακούω σε κορυφές <105db την μέρα και <95db την νύχτα.

Εγώ μανούλα μου έτσι και καταφέρω τα ηχεία μου να παίξουν στα 120 - 130 DB θα προκαλέσω blackout στη Νέα Ιωνία και την επόμενη μέρα θα έρθει η Greenpeace να σβήσει τον ενισχυτή μου και ο διευθυντής της ΔΕΗ να μου δώσει τιμητική πλακέτα!
Και Tripath να είναι 150.000 Watt κατανάλωση θα την έχει!

Εγώ μανούλα μου έτσι και καταφέρω τα ηχεία μου να παίξουν στα 120 - 130 DB θα προκαλέσω blackout στη Νέα Ιωνία και την επόμενη μέρα θα έρθει η Greenpeace να σβήσει τον ενισχυτή μου και ο διευθυντής της ΔΕΗ να μου δώσει τιμητική πλακέτα!
Και Tripath να είναι 150.000 Watt κατανάλωση θα την έχει!

γιατι ρε συ.

εγω τα καταφερα.

113db στη θεση ακροασης.

μονο τα φωτα του σπιτιου τρεμοπαιζαν

με τρεις επαγγελματικους.

Παιδιά χωρίς παρεξήγηση ,

Τα db που πιάνει το σύστημα μας είναι κάτι σαν.

- Τα κιλά που ήταν το ψάρι που χτυπήσαμε στο υποβρύχιο.
- To βάθος που κατεβαίνουμε «γενικά» στο υποβρύχιο
- Τα χιλιόμετρα που χτυπάμε τελική στην εθνική.
- Τους κόμβους που ταξιδεύουμε με το φουσκωτό στα 8 Β.
- Τα λεφτά που χάσαμε στο χρηματιστήριο.
- Την ανηφόρα που ανεβήκαμε με το mountain-bike.
- Το χιόνι που περάσαμε χωρίς αλυσίδες .
- Την γυναικάρα που έπεσε γονατιστή στα πόδια μας.

Κ.λ.π.

Sorry ρε παιδία αλλά η ερώτηση είναι στα πόσα db ακούμε, οχι ποσα πιανει το σύστημα....
Στη δευτερη περιπτωση συμφωνω απόλυτα με τον φίλο.

Με 84άρια ηχεία;
Εκτός από 3 επαγγελματικούς θέλεις και έναν υποσταθμό της ΔΕΗ αγκαλιά! :flipout:

γιατί όχι ?
εγώ με 84άρια και 2 γεφυρωμένους μπέρυδες έφτασα άνετα τα 113

Αναλόγως του μουσικού προγράμματος!
Σε γενικές γραμμές, αν κάνω σοβαρή ακρόαση, στις
κορυφώσεις φτάνω και τα 105dB (από θέση, ακρόασης,
καλά είναι (γιά το είδος των ηχείων μου), παραπάνω και
γιά αρκετή ωρά, πιθανόν να μου δημιουργούσε πρόβλημα!!!
Στις συνήθεις καθημερινές ακροάσεις, σπάνια ξεπερνάω τα
95dB στις κορυφώσεις, κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Απάντηση: Re: Στάθμη ακρόασης

Σε ένα δωμάτιο νορμάλ διαστάσεων δεν είναι δυνατή η αληθοφανής και ασυμπίεστη αναπαραγωγή από ακόμα και unplugged όπως είπε κάποιος όργανα.
Έχετε ακούσει drums σε κανονική ισχύ (όχι να βαράει άγρια) σε ένα δωμάτιο, έστω 5Χ5 ?
Ακόμα και ένα σαξόφωνο στα 2 μέτρα σε 30 m2 ακούγεται σαν ελέφαντας.
Αρα αυτά τα 120 είναι υπερβολές.

Πολύ σωστά. Το λεν κι' αυτοί εδώ:
0805385657.jpg

Στο θέμα του νήματος, δεν έχω ντεσιμπελόμετρο. Μια φορά που είχε φέρει συμφορουμίτης, είδαμε στη θέση ακρόασης μέση στάθμη 88-90db με κορυφές λίγο πάνω από 100db.