Static(?) σε ηχεία υπολογιστή?

policymaker

New member
15 November 2013
11
Καλησπέρα σε όλους,

Έφτιαξα το setup του υπολογιστή μου την άνοιξη, και πριν 2 μήνες το έκανα πιο streaming-friendly αγοράζοντας ηχεία creative T10, ακουστικά JVC RX700 και μια asus xonar DG! Πριν από κανα μήνα, βλέποντας βιντεάκια, συνειδητοποίησα κάτι πολύ περιέργο: καθώς πλησίαζα την οθόνη και τα ηχεία, δηλαδή έγερνα το σώμα μου μπροστά, ακουγόταν ένας ήχος σαν στατικός ηλεκτρισμός, ανάλογα με το πιο ηχειάκι πλησίαζα. Μετά από άπειρες δοκιμές, κατέληξα στα εξής συμπεράσματα:
-Ο ήχος προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα απο τα ηχεία(και όχι από την οθόνη)
-Όσο πιο πολλές ώρες είναι ανοιχτά τόσο πιο πιθανό να συμβεί
-Δεν το έχω παρατηρήσει ΠΟΤΕ σε παιχνίδια, ωστόσο αν δω κάποιο βιντεάκι utube, ή ΚΥΡΙΩΣ στον VLC player, είναι πολυ πιθανό να συμβεί
-Το πρόβλημα αναπαράγεται, δηλαδή αν το παρατηρήσω, μπορεί να επαναληφθεί τουλάχιστον 2-3 φορές
-Κάθε συνεχόμενη φορά το φαινόμενο γίνεται λιγότερο έντονο, σαν να "αποφορτίζεται". Αν ξαναδοκιμάσω να πλησιάσω, με το σώμα ή τα χέρια μου τα ηχεία μετά από ώρα, θα ακουστεί το "στατικ" λίγο πιο δυνατά, σαν να είχε "φορτιστεί"
-Το έχω ακούσει και με διάφορους συνδυασμούς: κλειστή οθόνη, κλειστά ηχεία, αλλά όχι κλειστά και τα δυο εξαρτήματα. Όμως έχω καταλήξει πως φταίνει τα ηχεία
-Έχω δοκιμάσει να αναπαράγω κάπως το πρόβλημα στα ακουστικά(για να δω αν φταίει η κάρτα ήχου, ωστόσο δεν αποτυπώνεται αυτός ο ήχος στα ακουστικά, συνεπως όντως βγαίνει απο τα ηχεία και όχι από τη κάρτα ήχου.
-Ο ήχος ακούγεται, περίπου σαν στατικ δευτερολέπτου, αλλά πιο οξύς: πως είναι όταν ανοιγοκλείνει το φως στο διπλανό δωματιο και λόγω της καλωδίωσης το "πιάνει" ένα ευαισθητο ηχειάκι, κάτι παρόμοιο, απλά οξύ.

Αυτό που θέλω να μάθω εγώ είναι αν το φαινόμενο αυτό έχει κάποια ονομασία και αν κινδυνεύει κάποιο εξάρτημα. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα να χαλάσει η οθόνη, η καρτά ήχου ή δεν είναι επικίνδυνο, και δεν με πειράζει καθόλου. Απλά είπα να ρωτήσω. Ευχαριστώ για τα φώτα σας!

Καλησπερα και καλως ηρθες στο φορουμ.

Για αρχη, θα μπορουσες να δοκιμασεις τα ηχεια σου σε ενα αλλο pc. εαν το προβλημα επιβεβαιωθει θα ξερεις με σιγουρια που οφειλεται.

Σε ευχαριστώ για την υπόδειξη και πολύ σωστή παρατήρηση, αλλά αυτό το πράγμα για να γίνει προυποθέτει να ξεπεράσω το χαμό των καλωδίων, να κάνω τις νέες συνδέσεις σε άλλον υπολογιστή, στον οποίο θα πρέπει να αφιερώσω ώρες δουλειάς προκειμένου να δω αν αναπαράγεται και εκεί το πρόβλημα! Περισσότερο θα ήθελα μια απάντηση του τύπου " ναι είναι επικινδυνο αυτό που παρατηρείς και πρέπει να το φτιάξεις άμεσα" ή "μη σκιάζεσαι δε θα χαλάσει κάτι"

Αν πρόκειται μόνο για στατικό ηλεκτρισμό και δεν είναι κάτι άλλο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως το περιγράφεις.
Τα ηχεία σου υποτίθεται ότι είναι μαγνητικά θωρακισμένα για να μην επηρεάζονται από την οθόνη σου. Είναι όμως έτσι;

Κάνε μία μικρή δοκιμή. Βάλε κάτι στο Youtube, το οποίο αναφέρεις, να παίζει με μεγάλη διάρκεια, π.χ, μία κινηματογραφική ταινία, συναυλία κλπ. Αφού ξεκινήσει να παίζει, κλείσε την οθόνη του υπολογιστή από το On-Off. Άφησε το λίγη ώρα να παίζει (π.χ. μισή ώρα) και μετά παρατήρησε αν επαναλαμβάνεται το φαινόμενο.

Δοκίμασε επίσης, αν το φαινόμενο παρατηρείται όταν πλησιάζουν και άλλα άτομα, εκτός από σένα. Μερικοί άνθρωποι έχουν παράξενες ευαισθησίες με το στατικό ηλεκτρισμό.

Αν πρόκειται μόνο για στατικό ηλεκτρισμό και δεν είναι κάτι άλλο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως το περιγράφεις.
Τα ηχεία σου υποτίθεται ότι είναι μαγνητικά θωρακισμένα για να μην επηρεάζονται από την οθόνη σου. Είναι όμως έτσι;

Κάνε μία μικρή δοκιμή. Βάλε κάτι στο Youtube, το οποίο αναφέρεις, να παίζει με μεγάλη διάρκεια, π.χ, μία κινηματογραφική ταινία, συναυλία κλπ. Αφού ξεκινήσει να παίζει, κλείσε την οθόνη του υπολογιστή από το On-Off. Άφησε το λίγη ώρα να παίζει (π.χ. μισή ώρα) και μετά παρατήρησε αν επαναλαμβάνεται το φαινόμενο.

Δοκίμασε επίσης, αν το φαινόμενο παρατηρείται όταν πλησιάζουν και άλλα άτομα, εκτός από σένα. Μερικοί άνθρωποι έχουν παράξενες ευαισθησίες με το στατικό ηλεκτρισμό.

Θα το δοκιμάσω ξανά, και μάλιστα με VLC player που είχα παρατήρησει τα έντονα χαρακτηριστικά. Αλλά για να σου πω την αλήθεια, κάτι παρόμοιο έχω ήδη δοκιμάσει, και έχω την εντύπωση οτι το έχω παρατηρήσει με διάφορους συνδυασμούς, δηλαδη, με κλειστή οθόνη και ανοιχτά ηχεία, με κλειστά ηχεία και ανοιχτή οθόνη. ΝΟΜΙΖΩ πως το πιο χαρακτηριστικό είναι με ανοιχτά ηχεία και κλειστή οθόνη, αλλά θα δοκιμάσω πιο οργανωμένα ακριβώς αυτό που μου είπες. Η αληθεια είναι οτι στατικός ηλεκτρισμός με πράγματα με πιάνει αρκετά συχνά, ωστόσο δεν έδωσα ποτε σημασία, τι είμαι ο terminator? όπως και να έχει θα δοκιμάσω ακριβώς αυτό που μου είπες να κάνω, και αν το παρατηρήσω θα βάλω και κάποιον άλλο να το δοκιμάσει. Πάντως είναι τόσο ηλίθιο όσο ακούγεται, δεν αγγίζω καν τα ηχεία, αν πλησιάσω όμως το σώμα μου ή τα χέρια σε απόσταση 10-20 εκατοστών ενώ το έχω παρατηρήσει, τότε μπορώ να το αναπαράγω σχεδόν κατά βούληση, και πάντα αφορά playback από vlc κυρίως, όχι games(θα το πρόσεχα αν ήταν στα games γτ είναι οξύς ο ήχος)

EDIT: έκανα ακριβώς αυτό που μου είπες, δεν παρατήρησα το φαινόμενο... αλλά το θέμα είναι οτι δεν είμαι σίγουρος για το πότε συμβαίνει, δηλαδή ΚΑΘΕ μερα το παρατηρώ, αλλά κόμα 100% να το αναπαράγω δε μπορώ. Αν έβγαλες κάποιο συμπέρασμα εσύ από αυτά... κυρίως για επικινδύνοτητα προς τα εξαρτήματα, δηλαδή αν λέμε οτι χαλάνε τα ηχεία... μη μου κάψουνε τίποτα άλλο...

Να προτεινω κατι ακομα?

βγαλε απο το πολυμπριζο ολα τα μηχανηματα πλην του pc και των ηχειων. δες αν το κανει, μετα ενα-ενα ξαναβαλτα επανω. καθε φορα που συνδεεις κατι ακομα δες αν αλλαζει κατι.

Last edited by a moderator:
Να προτεινω κατι ακομα?

βγαλε απο το πολυμπριζο ολα τα μηχανηματα πλην του pc και των ηχειων. δες αν το κανει, μετα ενα-ενα ξαναβαλτα επανω. καθε φορα που συνδεεις κατι ακομα δες αν αλλαζει κατι.

Στο πολύπριζο αυτό, που είναι και UPS, έχω μόνο οτιδήποτε αφορά τον Η/Υ, δηλαδή οθονη ,ηχεία pc κτλ. Συνεπώς αυτό που πρότεινες δεν έχει νόημα για εμένα να δοκιμάσω(εκτός αν θες να βγάλω και την οθόνη)... ΑΛΛΑ, στο ίδιο πολύπριζο έχω και τον εξωτερικό δισκο(παλιό, του '09), μονίμως συνδεδεμένο, στον οποίο πολλές φορές έχω μέσα τα βιντεάκια που παρακολουθώ(σειρές) κτλ. Λες αυτό που παρατηρώ στο VLC να έχει σχέση με τα ηχεία και τον εξωτερικό σκληρό απο τον οποιο διαβάζονται τα αρχεία ταυτοχρονα? Εύστοχη παρατήρηση, και θα το ξαναδοκιμάσω μετά!

Πάντως, η δοκιμή που έκανα πριν, ήταν με αρχείο που προερχόταν από τον εξωτερικό(απλά είχα κλειστή την οθόνη, όπως μου είπες!)

Last edited:
δοκιμασε να αφαιρεσεις και το UPS για λιγο, συνδεοντας το πολυμπριζο κατευθειαν στην πριζα του τοιχου

Ενα πραγμα το οποιο συμβαινει παρα πολυ συχνα με τα κυκλωματα υψηλων η πολυ υψηλων συχνοτητων οπως ειναι τα παλμοτροφοδοτικα της οθονης , και ακομα χειροτερα το inverter της οθονης ( διαταξη η οποια αναβει τις λαμπες που βρισκονται πισω απο τις οθονες LCD που δεν εχουν φωτισμο LED ) .

Στην πραξη τα κυκλωματα της λαμπας αλλα και η ιδια η λαμπα η οποια δεν μπορει να θωρακιστει απο την μπροστινη μερια γιατι η οθονη μπροστα της ειναι πλαστικη , συμβαινει να ιονιζεται η ατμοσφαιρα σε μια μικρη επιφανεια μπροστα απο την οθονη , γινεται "αγωγιμη" κατα καποιον τροπο και εκει παρουσιαζονται φαινομενα οπωςτα περιγραφεις σε φαση που πλησιαζεις το χερι η το σωμα σου κοντα και κατι απειροελαχιστο αλλαζει στην ηλεκτρικη συμπεριφορα αυτης η καποιας αλλης συσκευης .

Σαφως η πιθανοτητες να φταιει η οθονη που εχει ισως ""ξεφυγει"" λιγο το inverter της ειναι ισες με το να φταιει η φτηνη κατασκευη καποιου τμηματος των ηχειων ( καλωδια ,βυσματα, ανεπαρκης θωρακιση ) και σαν ρεζουμε θα ελεγα οτι να προσπαθεις να δωσεις ορισμο στην βλαβη μπορει να ειναι και πρακτικα ανεφικτο .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

δοκιμασε να αφαιρεσεις και το UPS για λιγο, συνδεοντας το πολυμπριζο κατευθειαν στην πριζα του τοιχου

Σκέψου πως το πολύπριζο είναι και ups, οπότε δε μπορώ να το δοκιμάσω αυτό! Πάντως δεν το έχω παρατηρήσει αυτό απο χθες!

Ενα πραγμα το οποιο συμβαινει παρα πολυ συχνα με τα κυκλωματα υψηλων η πολυ υψηλων συχνοτητων οπως ειναι τα παλμοτροφοδοτικα της οθονης , και ακομα χειροτερα το inverter της οθονης ( διαταξη η οποια αναβει τις λαμπες που βρισκονται πισω απο τις οθονες LCD που δεν εχουν φωτισμο LED ) .

Στην πραξη τα κυκλωματα της λαμπας αλλα και η ιδια η λαμπα η οποια δεν μπορει να θωρακιστει απο την μπροστινη μερια γιατι η οθονη μπροστα της ειναι πλαστικη , συμβαινει να ιονιζεται η ατμοσφαιρα σε μια μικρη επιφανεια μπροστα απο την οθονη , γινεται "αγωγιμη" κατα καποιον τροπο και εκει παρουσιαζονται φαινομενα οπωςτα περιγραφεις σε φαση που πλησιαζεις το χερι η το σωμα σου κοντα και κατι απειροελαχιστο αλλαζει στην ηλεκτρικη συμπεριφορα αυτης η καποιας αλλης συσκευης .

Σαφως η πιθανοτητες να φταιει η οθονη που εχει ισως ""ξεφυγει"" λιγο το inverter της ειναι ισες με το να φταιει η φτηνη κατασκευη καποιου τμηματος των ηχειων ( καλωδια ,βυσματα, ανεπαρκης θωρακιση ) και σαν ρεζουμε θα ελεγα οτι να προσπαθεις να δωσεις ορισμο στην βλαβη μπορει να ειναι και πρακτικα ανεφικτο .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
Σάκη σε ευχαριστώ για την απάντηση σου, το θεωρείς λοιπόν αυτό το πράγμα επικίνδυνο για τα εξαρτήματα μου? Μπορεί να προκλήθει καμιά χειρότερη βλάβη(ΦΩΤΙΑΑΑΑΑ)? Ή μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω αφοβος απλά με αυτή τη χαζοενόχληση ?

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, θα προσπαθήσω να κάνω περισσότερα τεστ με αποσυνδεδεμένο τον σκληρό δίσκο και θα δείξει!

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, θα προσπαθήσω να κάνω περισσότερα τεστ με αποσυνδεδεμένο τον σκληρό δίσκο και θα δείξει!

Μου φαίνεται πλέον πως δεν έχει να κάνει με τον σκληρό, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν έχει να κάνει καν με το πολύπριζο. Το μόνο σίγουρο είναι οτι κάτι παίζει με το VLC, τότε μόνο είναι έντονο το φαινόμενο. Και δεν είναι οτι χρησιμοποιώ τα ηχεία σε μεγάλο volume ή κάτι παρόμοιο, η ένταση του θορύβου είναι σταθερή.

Καταρχήν συγγνώμη για τα απανωτά ποστς, αλλά edit comment δεν βλέπω. Λοιπόν, τελικά καταφερα να κάνω τεστινγκ, έβαλα ηχειάκια πιο νωθρά τα οποία μου φαίνονταν όλη μέρα ΟΚ, και νομίζω πως άκουσα κάτι στο τέλος της μέρας. Νομίζω. Πραγματικά δεν είμαι σίγουρος. Με αυτά και με αυτά λοιπόν, πείστηκα πως ήταν θέμα οθόνης. Πήρα τηλέφωνο στην LG, και μου είπαν να δοκιμάσω πάνω κάτω ό,τι μου είπατε και σεις, μόνο και μόνο για να μη δίνω την οθόνη και μου τη βρούνε εντάξει και ξεμείνω μία εβδομάδα χωρίς λόγο.

Ξαναέβαλα λοιπόν πάνω τα ηχεια μου, βρήκα ένα βίντεο που μπορούσα να αναπαράγω το πρόβλημα σχεδόν όποτε ήθελα, και άρχισα τα τεστ. Να μη τα πολυλογώ, το πρόβλημα έχει να κάνει 99% με τα ηχεία, τα οποία στο τέλος τα συνέδεσα πάνω σε άλλο πολύπριζο που έχει λιγότερα πράγματα πάνω του, και μάλιστα ψιλοανανεργά, ενώ έπαιξα και με τις θέσεις του βύσματος οθόνης/ηχείων κτλ. Όταν τα ηχεία είναι κλειστά, όλα μέλι γαλά. Από τη στιγμή όμως που ανοίγουν, κάτι θα γίνει. Αυτή τη στιγμή, μετά από μία ώρα τεστινγκ, παρατήρησα πως τα ηχειάκια στο δεύτερο πολύπριζο, παρουσιάζουν το πρόβλημα πολύ σπάνια, σε ελάχιστη ένταση(κάτι το οποίο δεν ίσχυε στο φορτωμένο UPS/πολύπριζο), εν όλίγοις πιστεύω πως όντως τα ηχεία έχουν πρόβλημα γείωσης και το γεγονός πως τα έβαλα σε ένα λιγότερο φορτωμένο περιβάλλον, είτε τα βοήθησε είτε σχεδόν εξάλειψε το πρόβλημα. Η ερώτηση που σας θέτω, πέρνοντας ως δεδομένον οτι συνεχίζω να τεστάρω το σεταπ μου ως έχει, είναι η εξής:

Τα πηγαίνω για αλλαγή, ή τα αφήνω έτσι αφού φαίνεται να τη παλεύουν?

Δεν έχω καταλάβει. Όταν βάλεις ένα βίντεο να παίζει και μετά κλείνεις την οθόνη, να ακούς μόνο, χωρίς να βλέπεις, το πρόβλημα αναπαράγεται;

Κατά τις δοκιμές μου, το να έκλεινα την οθόνη δεν ωφελούσε σε πολλά, όταν έκλεινα τα ηχεία το πρόβλημα σταματούσε. Με την οθόνη κλειστή και τα ηχεία ανοιχτά, είχα καταφέρει να αναπάραξω το πρόβλημα. Για το αντίστροφο, έχω να πω οτι ίσως να είχε γίνει μία φορά, δηλαδή κλειστά ηχεία και ανοιχτή οθόνη, αλλα φαντάσου πως αυτό που γίνεται είναι σαν να "αποφορτίζονται" τα ηχεία, έτσι ακούγεται αυτός ο ήχος, όπως έπιανες την οθόνη της CRT και ένιωθες τον στατικό ηλεκτρισμό για 2 δεύτερα, και μετά εξαλειφόταν, αυτό ακριβώς, αλλά σε μισό δεύτερο, και ακουστικό εφφέ μόνο. Το ξέρω πως έχω μπερδέψει και κάνει άνω κάτω το τοπικ, αλλά φαντάσου εγώ τι περνάω με αυτή τη βλακεία που με έχει τρελάνει!

Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης μου, τα ηχεία τελικά ξαναέπεστρεψαν στη προβληματική τους κατάσταση. Αυτό που έκανα τώρα, είναι να αλλάξω πάλι στα πιο μικρά ηχειάκια, ώστε να τα κρατήσω μια δύο μέρες και να βεβαιωθώ ότι όντως δεν εμφανίζεται το πρόβημα, και άρα όντως φταίνε τα creative. Πάντως, ότι σετ ηχείων logitech έχω πάρει μου έχουν βγει σκυλιά. Δύο φορές σε έναν χρόνο δοκίμασα creative, και τα δύο τα είχαν τα θεματάκια τους! όλες τις δοκιμές μου τις κάνω και σε ξεχωριστό πολύπριζο πλέον, για να εξαλείψω όλες τις άλλες πιθανότητες.

ps: η αλήθεια είναι οτι είμαι ηλίθιος που δε προσπάθησα να το ηχογραφήσω, κάπως για να δώσω μια καλύτερη ιδεα

Last edited:
Ναι σε ευχαριστώ, αυτό θα κάνω. Είμαι με τα άλλα τα μικρά ηχειάκια και κάνω τεστ συνέχεια