Στατικός ηλεκτρισμός!

Re: Απάντηση: Στατικός ηλεκτρισμός!

Ορισμένα phono stages είναι πολύ ευαίσθητα στον θόρυβο που προκαλεί ο στατικός ηλεκτρισμός των βινυλίων. Υπερφορτώνεται το στάδιο εισόδου τους και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και καταστροφή (μερική ή ολική) των tweeters των ηχείων.
Λύσεις υπάρχουν και εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

και ποιες ειναι αυτες οι λυσεις??????

Re: Απάντηση: Στατικός ηλεκτρισμός!

και ποιες ειναι αυτες οι λυσεις??????
Μία λύση είναι το πιστολάκι zerostat.
Άλλη λύση είναι τα βουρτσάκια με καλώδιο γείωσης.
Το καλώδιο γείωσης του πικάπ δε βοηθάει, είναι άλλη γείωση (βραχίονα - κεφαλής).
Αλλιώς μπορεί να ακουμπάς με το δάχτυλο την περιφέρεια του δίσκου και ο στατικός εκφορτίζεται πάνω σου.
Πάντως ότι μπορεί ο στατικός να κάψει ηχεία, δεν το έχω ακούσει ξανά....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Στατικός ηλεκτρισμός!

Αυτό δεν το γνώριζα....

Η γείωση λογικα δεν προστατεύει από τέτοιες περιπτώσεις;

Δεν εχει σχεση η γειωση του πικαπ με τον στατικο ηλεκτρισμο των βινυλιων!!!

Πρωτίστως, φροντίστε να μην έχετε σκόνη και χαμηλό ποσοστό υγρασίας (<35%) στο χώρο σας. Ενας ιονιστής χώρου βοηθάει πολύ την κατάσταση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Στατικός ηλεκτρισμός!

.....Αλλιώς μπορεί να ακουμπάς με το δάχτυλο την περιφέρεια του δίσκου και ο στατικός εκφορτίζεται πάνω σου.....

Πάντα πιάνουμε τον δίσκο αναγκαστικά, αλλά ο στατικός δεν φεύγει. Το Zerostat κανει δουλειά άλλα προσωρινά, την επόμενη φορά ο δίσκος είναι πάλι φορτισμένος. Μπορεί η θήκη να επιρρεάζει. Πιστεύω οτι είναι θέμα και του πρωτογενούς βυνιλίου, δηλ τι διαδικασία ακολουθείται κατά την παραγωγή του από το PVC. Εχω ιταλικό δίσκο του 1973 της εταιρείας CLAN, που δείχνει να μην πιάνει ποτέ στατικό σε σχέση με τους made in Greece.

Αυτό με την υγρασία που λέει ο ΙΚ έχει δίκιο. Το έχω παρατηρήσει κι εγώ. Με ζέστη και ξηρασία αυξάνει ο στατικός ηλεκτρισμος. Τα αντιστατικά βουρτσακια και τα κατάλληλα αντιστατικά inner sleeves, κάνουν καλή δουλειά.