Στεγονοποίηση ταράτσας

Pink Panther

Established Member
17 June 2006
188
Αττική
Επειδή η κατοικία των γονέων μου πλησιάζει τριακονταετία, χρειάζεται μια ανανέωση η στεγανοποίηση της ταράτσας.
Η προηγούμενη ήταν με κάποιο πισσοειδές υλικό και αλουμινόχρωμα.

Μου πρότειναν το κλασσικό πισσόχαρτο που κολλιέται με φωτιά ή στεγανοποίηση πολυουρεθάνης.

Γνωρίζετε ποια είναι καλύτερη; Κάποια πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα της δεύτερης σε σχέση με την πρώτη;

AFAIK η πολυουρεθάνη έχει καλύτερα χαρακτηριστικά ως υδρο/θρεμο μόνωση – αλλά η ταράτσα μετά δε θα είναι επισκέψιμη.

Υπάρχουν και μονώσεις πολλών διαφορετικών στρώσεων από ποικιλία υλικών αλλά θα ανέβει το κόστος.

Αν θυμαμαι καλα υπαρχουν και καποια ελαστομερη που απλωνονται σαν ενα ειδος "μπογιας" πανω απο την επιφανεια της ταρατσας και κανουν την ιδια δουλια, ειναι ιδανικες δε για DIY καταστασεις (το κανεις μονος σου)...

Σε τι κόστη κυμαίνονται περίπου αυτές οι ιστορίες;
Ιδίως λύσεις θερμο-υδρομόνωσης (έρχεται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος γαρ)

Προφανώς αυτό που είχες αφορούσε μόνο προστασία από την υγρασία, και όχι θερμομόνωση.
Περίμενε μέσα στους επόμενους μήνες να εφαρμοστεί ο νόμος για επιδότηση της μόνωσης κτιρίων, και προχώρησε σε πλήρη μόνωση της ταράτσας σου με πλάκες πολυστερίνης, γέμισμα με τσιμεντοκονία, ασφαλτόπανο, και ταρατσόπλακες.

Σε τι κόστη κυμαίνονται περίπου αυτές οι ιστορίες;
Ιδίως λύσεις θερμο-υδρομόνωσης (έρχεται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος γαρ)

Mια απλη, αποδοτικη και με φυσιολογικο κοστος λυση ειναι η τοποθετηση μονωτικου 5-6 εκ και ασφαλτοπανο για στεγανοποιηση.

Για 100 τμ υπολογιζω χοντρικα 10 χιλιαδες. Αν αρχισουν να τα επιδοτουν, που θα το κανουν, με 70% πληρωνεις 3000.

Η διαφορα θα ειναι αισθητη.

Με αυτο τον τροπο σταματαει η ταρατσα σου να ειναι βατη.
Αν θελεις να την περπατας, μπορεις να ριξεις αναμεσα στη μονωση και το ασφαλτοπανο, μπετον κλισης (Περλομπετο).

Ενα θεμα με το ασφαλτοπανο ειναι οτι ειναι δυσκολο στην τοποθετηση και πρεπει να βρεις μαστορα πολυ προσεκτικο. Αν αρχισει και περναει νερο απο κατω, υπαρχει προβλημα.

πονεμένη ιστορία.

εδώ και 3 χρόνια ψάχνω να βρω λύση αλλά δεν ...

ο καθένας λέει τα δικά του κι απο εγγυήσεις τίποτα !

κι οχι τίποτα, αλλά σε κάθε συζήτηση που κάνω τους τονίζω οτι το κόστος δεν είναι θέμα αλλά και πάλι όλο γενικότητες και αηδίες ακούω.

Ζήτησε να σου στείλουν τον οδηγό της Ντουροστικ, γνωστής εταιρίας που ειδικεύεται σε λύσεις μονώσεων, όχι μόνο θα δεις ποιά λύση είναι ενδείκνυτε για την περίπτωσή σου, αλλά θα πάρεις και μια πρώτη γεύση, σε ότι αφορά τον τρόπο εφαρμογής.

Σε όλες τις μονώσεις που λέτε, μπορεί κάποιος μελλοντικά να βιδώσει/τρυπίσει πάνω στην ταράτσα, (ρωτάω γιατί σκοπεύω να τη μονώσω, και όλο και κάποια κεραία θα μπεί, κάποιες αντιρίδες κλπ.) ή πρέπει να γίνουν όλα αυτά πριν τη μόνωση;

Λοιπόν, καθώς βρίσκομαι "στα χτήρια" (χτίζω σπίτι και είμαι στη φάση της μόνωσης), μία λύση που έκρινα σαν πιο σωστή και που θα μπορέσω να την κάνω μόνος μου, μπας και γλιτώσουμε τίποτα, είναι:
1η στρώση με υδατοδιαλυτή πίσσα (φράγμα υδρατμών το λένε...!)
2η στρώση εξιλασμένη πολυστερίνη (παχύ μονωτικό σαν το Dow 5 cm για θερμομόνωση)
3η στρώση τσιμεντοκονία με περλίτη και κλίση και πλέγμα ψιλό για να αποφύγουμε τα πολλά σκασίματα (την κάνει ο πλακατζής)
4η και 5η στρώση με τσιμεντοειδές δύο συστατικών (υγρομονωτικό που χρησιμοποιούν για δεξαμενές)
6η στρώση πλακες γρανίτη λευκού χρώματος (για να "τακτοποιούμε" τα διάφορα "σχαροειδή" μπριζολίδια τους θερινούς μήνες)
Τα παραπάνω μονωτικά, τσιμεντοειδή και ασφαλτοειδές για 100 τ.μ. θα στοιχίσουν περί τα 1600 Γιούρος.
Ο μονωτής ήθελε 33 Γιούρος/τ.μ.
Νομίζω λέγεται τύπος ανεστραμένης μόνωσης.

Re: Απάντηση: Στεγονοποίηση ταράτσας

Λοιπόν, καθώς βρίσκομαι "στα χτήρια" (χτίζω σπίτι και είμαι στη φάση της μόνωσης), μία λύση που έκρινα σαν πιο σωστή και που θα μπορέσω να την κάνω μόνος μου, μπας και γλιτώσουμε τίποτα, είναι:
1η στρώση με υδατοδιαλυτή πίσσα (φράγμα υδρατμών το λένε...!)
2η στρώση εξιλασμένη πολυστερίνη (παχύ μονωτικό σαν το Dow 5 cm για θερμομόνωση)
3η στρώση τσιμεντοκονία με περλίτη και κλίση και πλέγμα ψιλό για να αποφύγουμε τα πολλά σκασίματα (την κάνει ο πλακατζής)
4η και 5η στρώση με τσιμεντοειδές δύο συστατικών (υγρομονωτικό που χρησιμοποιούν για δεξαμενές)
6η στρώση πλακες γρανίτη λευκού χρώματος (για να "τακτοποιούμε" τα διάφορα "σχαροειδή" μπριζολίδια τους θερινούς μήνες)
Τα παραπάνω μονωτικά, τσιμεντοειδή και ασφαλτοειδές για 100 τ.μ. θα στοιχίσουν περί τα 1600 Γιούρος.
Ο μονωτής ήθελε 33 Γιούρος/τ.μ.
Νομίζω λέγεται τύπος ανεστραμένης μόνωσης.

Yπαρχουν τετοιες παραλλαγες πολλες.
Αναλογα με το τι τελικο αποτελεσμα θελεις να εχεις (βατο δωμα, στερωμενοι ιστοι κεραιας, ηλιακοι κτλ) και το κοστος επιλεγεις.

Το προβλημα ειναι οτι το ρημαδι το νερο δε σταματιεται.

Σε ενα σημειο κατι να μην εχει παει καλα, θα σου περασει νερο και θα το δεις μπροστα σου γυρω στα Χριστουγεννα.

Πρεπει να βρεις μαστορα πολυ προσεκτικο, να καταλαβεις απο μονος σου πως δουλευεται το καθε υλικο και να εισαι απο πανω. Αν εχεις και καποιο φιλο μηχανικο ρωτησε τον.

Δουλευω στην κατασκευη και ειναι ελαχιστα τα κτιρια που πετυχαινει η μονωση απο την αρχη.

Ειναι δυσκολο το θεμα.