†Στέλιος Ράμφος (1939-2026)

gpapjohn

Moderator
Staff member
27 May 2022
4,592
Ιωάννινα
Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας και στοχαστής, Στέλιος Ράμφος.

Ο Στέλιος Ράμφος γεννήθηκε στην Αθήνα, ήταν φιλόσοφος και συγγραφέας, ενώ έγραψε πάνω από 30 βιβλία, όντας ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους στοχαστές.

Οξυδερκης, περιγραφικος, με γλαφυρο λογο αλλα υπερτιμημενος.
Οι αποψεις του, που ποτε δεν οδηγουσαν καπου συγκεκριμμενα, περιειχαν πολλες αντιφασεις και στροφες 180 μοιρων,
και δεν ηταν ασχετες με την πολιτικη επικαιροτητα.
Τα θεματα ομως που επελεγε να ασχοληθει ηταν αξια ενας διαλογου που δεν εγινε ποτε
και αυτο λεει κατι για την αδρανεια της διανοησης τις τελευταιες δεκαετιες.

• Like
Reactions: spcav
Δεν τον γνωριζα τον κυριο αυτον, τον εμαθα τωρα στο ιντερνετ λογω της απωλειας του.
Διαβασα καποιες σκεψεις του. Και την πορεια του σαν ακαδημαϊκο. Ενδιαφερουσα αν και για εκει που εκανε σπουδες στο Παρισι, στο Παρί 8, δεν εχω την καλυτερη γνωμη, αλλα ειδα οτι στην πορεια του αλλαξε αποψεις και στασεις. Οποτε ενα συν προς τιμη του.

Καποιος συμφορουμιτης λεει οτι ειναι υπερτιμημενος. Σιγουρα. Με το σκεπτικο ποιος καθηγητης φιλοσοφιας σημερα δεν ειναι ; Αφου ναι μεν ειναι καθηγητες αλλα μακραν του να ειναι φιλοσοφοι, δηλαδη να δημιουργησει ενα νοητικο-νοηματικο συστημα με δημιουργια ορων μεσα σ'αυτο κλπ.

Παει αυτη η εποχη. Οχι μονο για την Ελλαδα αλλα γενικα. Και αυτοι οι μετα Σαρτρ που προσπαθησαν να προτεινουν φιλοσοφικο συστημα, πανω κατω ιδεολογικα αναμασηματα παρηγαγαν.
Καποιοι εξαιρετικοι δασκαλοι Φιλοσοφιας οπως ο Ντελεζ, αλλοι μεγαλοι σαγηνευτες οπως ο Φουκω, στοχαστες σιγουρα, αλλα δεν προτειναν ποτε ενα συστημα που καποτε θα βασιστει η σκεψη επανω τους.
Οποτε ας μη ζηταγαμε απο αυτον τον στοχαστη κατι τετοιο. Ισως κανεις δεν θα μπορεσει πλεον να ανταπεξελθει σε αυτον τον αγωνα. Γιατι ισως, και πλεον, δεν υπαρχει "ζητουμενο" για τις συγχρονες κοινωνιες.
Αιωνια του η μνημη και προς τιμη του θα αρχισω να διαβαζω αρθρα του.

Στην εποχη της ΑΙ και των αντανακλαστικων κλικ και λαικ οποιαδηποτε μορφη γνησιας σκεψης ειναι χρησιμη.
Ειδικα αν προκαλει αντιλογο.

Διάβασα ένα μόνο βιβλίο του. Ειχα δει και μερικές συναντεύξεις. Δεν μου άρεσε η σκέψη του, περιέγραφε πλατιάζοντας τα προφανή και αυτοθαυμαζόταν υπερβοολικά για τα γούστα μου. Να είναι καλά εκεί που πήγε.

• Like
Reactions: Simos.I