Στερεοφωνικό audio out σε 3ηχεία

vaflas

Senior Member
29 April 2008
443
Λάρισα
Εχω 3 ηχεια οροφής (ένα σε κάθε δωμάτιο) τα οποία καταλήγουν ως 3γυμνά καλώδια (μαύρο-κόκκινο) στο σημείο που θα έχω την καρτα ήχου του υπολογιστή μου.
Η ερώτησή μου είναι ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να τα συνδέσω στον υπολογιστή ώστε να είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους σε περίπτωση που θέλω να ακούω στο 1 ή στα 2 ή σε όλα απ' τα 3 δωμάτια μουσική.
Ευχαριστώ

Ο υπολογιστής δίνει στερεοφωνικό σήμα, ενώ έχεις ένα ηχείο σε κάθε δωμάτιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις και από τα δύο κανάλια ήχου σε κάθε ένα μεγάφωνο. Αυτό είναι απλό, θέλεις ένα αντάπτορα από στερεοφωνικό σε μονοφωνικό και μετά έναν διακλαδωτήρα από 1 σε 3. Μπορεί εύκολα κάποιος να στο φτιάξει με ελάχιστο κόστος.

Μετά έχουμε το θέμα του ελέγχου, αυτό θα απαιτήσει διακόπτες που να επιλέγουν ποιο ηχείο θα παίζει. Από την άλλη, τα ηχεία που έχεις χρειάζονται ενισχυτή, άρα θέλεις έναν ενισχυτή με τρία κανάλια... που δεν υπάρχουν σε λογικό κόστος. Οπότε πας σε πολυκάναλο. Ο ενισχυτής που έχεις ήδη, έχει zone 2, αλλά μόνο για δύο ηχεία (L+R), οπότε πάλι δεν σου κάνει... Μπορεί να βρεις έναν παλιό πολυκάναλο με ξεχωριστές αναλογικές εισόδους, και να βάλεις κάθε μία είσοδο να αντιστοιχεί σε ένα δωμάτιο. Έχει και έναν φτηνό τέτοιο η Koda, που θα σου κάνει. Οπότε:
1. Από το stereo out του Η/Υ σε μονοφωνικό καλώδιο και μετά σε τρία RCA παράλληλα.
2. Κάθε ένα από τα τρία RCA πηγαίνει σε ξεχωριστό κανάλι του Koda: FL, RL, C.
3. Ο Koda έχει χωριστό ποτενσιόμετρο για REAR, CENTER, συν ένα γενικό. Άρα μπορείς να ελέγξεις την ένταση χωριστά σε κάθε ένα από τα τρία δωμάτιο (αν και με τη δυσκολία ότι όταν ανεβάζεις το κεντρικό θα ανεβάζει σε όλα.

Εναλλακτικά μπορείς να βρεις ενισχυτή από car audio που συχνά έχουν χωριστό ποτενσιόμτερο για κάθε κανάλι.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά τελικά!

Last edited:
ln() εγώ αυτο που σκεφτομουν ήταν να βάλω ένα καλώδιο με minijack 3.5 απ' τον υπολογιστή μου που να καταλήγει σε μια διακλάδωση τύπου Τ που να δίνει 3 θηλυκά minijack. Απ' το καθένα θηλυκό να ξεκινάει ένα αρσενικό minijack το οποίο στην άλλη ακρη του θα κοπεί και θα συνδεθεί με το καθένα απ' τα 3 γυμνά κόκκινο/μαύρο καλώδια που υπάρχουν ήδη και καταλήγουν στο καθένα απ' τα 3ηχεία.
Αν κάποιες φορές δε θέλω να ακούγεται το ηχείο κάποιου δωματίου να αποσυνδέω απλά τα Minijack.
Τί λες γι' αυτό? Ευχαριστώ

Απάντηση: Re: Στερεοφωνικό audio out σε 3ηχεία

Υπάρχει αντάπτορας, στον οποίο εισάγουμε τα καλώδια ενός ζεύγους ηχείων και εξάγουμε τέσσερα ζεύγη. Για κάθε ζεύγος υπάρχει ξεχωριστός διακόπτης. Αυτό ισχύει για τα συνηθισμένα ηχεία. Χρειάστηκε να βάλω τρία ηχεία σε διαφορετικούς χώρους σε ένα ιατρείο. Τα συνέδεσα σε ένα all in one dvd player κ ενισχυτή (5.1) και δουλεύουν όλα καλά. Δεν μπορεί όμως να απομονωθεί καθένα ηχείο χωριστά, παρά μόνο εκείνο που μπαινει στην υποδοχή front. Τα άλλα δύο ή δουλεύουν μαζί ή σωπαίνουν μαζί.

ln() εγώ αυτο που σκεφτομουν ήταν να βάλω ένα καλώδιο με minijack 3.5 απ' τον υπολογιστή μου που να καταλήγει σε μια διακλάδωση τύπου Τ που να δίνει 3 θηλυκά minijack. Απ' το καθένα θηλυκό να ξεκινάει ένα αρσενικό minijack το οποίο στην άλλη ακρη του θα κοπεί και θα συνδεθεί με το καθένα απ' τα 3 γυμνά κόκκινο/μαύρο καλώδια που υπάρχουν ήδη και καταλήγουν στο καθένα απ' τα 3ηχεία.
Αν κάποιες φορές δε θέλω να ακούγεται το ηχείο κάποιου δωματίου να αποσυνδέω απλά τα Minijack.
Τί λες γι' αυτό? Ευχαριστώ

Δεν παίζουν τα ηχεία κατευθείαν από την κάρτα του ενισχυτή. Όπως σου έγραψε και ο ln() χρειάζεται να παρεμβληθεί ενισχυτής/τές. Διάβασε προσεκτικά το ποστ του.

Eπανέρχομαι στο θέμα. Αν μπορεί ας μου προτεινει κάποιος συγκεκριμένες λύσεις και κατάστημα.
Εχω ψάξει ολη τη Λάρισα και άκρη δε βρήκα. Δε φανταζόμουν ότι ήταν κάτι τόσο τρομερά δυσκολο να συνδέσεις 3 ηχειάκια της πλάκας σε έναν υπολογιστή.

Όπως ανέφερε και ο Κώστας ο υπολογιστής είναι πηγή δεν είναι ενισχυτής
μην σε μπερδεύουν τα ηχειακια υπολογιστών, κρύβουν ενισχυτή μέσα τους.

Αν ο υπολογιστής σου είναι αυτός που αναφέρεις χαμηλά και είναι συνδεδεμένος με τον ενισχυτή σου
και ο ενισχυτής σου είναι ο 608, έχεις zone 2 να πάρεις για τα δωμάτια
με εναν απλό αντάπτορα που είπε ο συνθέτης μας παραπάνω θα κάνεις δουλειά και θα ακους σε όποιο δωμάτιο θες
αν δεν είναι και τόσο απλός...θα ρυθμίζεις και τη στάθμη

Eπανέρχομαι στο θέμα. Αν μπορεί ας μου προτεινει κάποιος συγκεκριμένες λύσεις και κατάστημα.
Εχω ψάξει ολη τη Λάρισα και άκρη δε βρήκα. Δε φανταζόμουν ότι ήταν κάτι τόσο τρομερά δυσκολο να συνδέσεις 3 ηχειάκια της πλάκας σε έναν υπολογιστή.

Αν ήταν τόσο απλό,δεν θα υπήρχαν όλα αυτά τα προϊόντα ΡΑ για 100V εξόδους ενισχυτών. Θέλεις είτε 3 ενισχυτές, είτε έναν με έξοδο 100V και αντίστοιχα μετασχηματιστάκια σε κάθε ηχείο. Ρώτα τον παπά της κοντινής σου ενορίας ποιος του έφτιαξε τα ηχητικά της εκκλησίας και πήγαινε σ'αυτόν.