Re: Απάντηση: Stereophile Vs Ηχος
Krell δεν σκοπεύω να πάρω. Παρόλα αυτά όμως καθαρά ακαδημαϊκά θα ήθελα να μάθω τι είναι αυτή η συνδεσμολογία cast.
Αλλά μάλλον ούτε εσύ ξέρεις...
Απ'ότι λέει ο κατασκευαστής, πρόκειται για "κακό" ταίριασμα εξόδου - εισόδου (τελικού). Όταν το φορτίο ενός σταδίου ενίσχυσης είναι μικρότερο από την εσωτερική του αντίσταση, το κέρδος και η διαθέσιμη τάση εξόδου μειώνονται δραματικά, οι παραμορφώσεις αυξάνονται.
Αν όμως έχω ένα στάδιο που δίνει ας πούμε με φορτιο σωστό 15Vrms, με λάθος ματσάρισμα 5 και εγώ χρειάζομαι 1, τότε όλα είναι εντάξει.
Γιατί όμως να μπω στον κόπο να χαραμίσω κέρδος και στάθμη?
Γιατί - λέει η krell - έτσι δεν επηρεάζουν καθόλου τα καλώδια τα χαρακτηριστικά της συσκευής. Σωστό, οι παρασιτικές χωρητικότητες και επαγωγές των καλωδίων είναι αμελητέες σε σχέση με π.χ. 2-3 κΩ αντίσταση εισόδου . Το ίδιο είναι όμως και σε σχέση με 10-20 κΩ, τουλάχιστον για συχνότητες κάτω των 100kHz.
Γενικά, ακόμα και ένας μέτριος προ με αντίσταση εξόδου π.χ. 1κΩ (μόνο σε κάρτα ήχου έχω δει τόσο ψηλή) οδηγεί 10-20κΩ (στάνταρ είσοδος των τελικών) με οποιδήποτε interconnect χωρίς να προσθέτει παραμορφώσεις ή οτιδήποτε άλλο μετρήσιμο με τις συνήθεις μετρήσεις μέχρι τους 100κΗζ. Οι ακουστές διαφορές των καλωδίων δεν εξηγούνται με τις μετρήσεις.
Διάφορες "θεωρίες" αέρα πατέρα που εμφανίζονται κατά καιρούς (ότι λέει αν "χαλάσει" η συπεριφορά στους 300κΗζ, αυτό επηρεάζει τον ήχο), είναι απλώς επιστημονικοφανείς, αστήρικτες και βλακώδεις.
Εκτός βέβαια, αν ο προ λαμβάνει και ενισχύει κανένα ραδιοσταθμό μακρών και φορτίζεται με υψηλές συχνότητες τόσο που παραμορφώνει παντού. Θεωρητικά δυνατό, η λύση είναι σωστή θωράκιση κ.τ.λ για να μπαίνουν μέσα μόνο οι επιθυμητές συχνότητες. Αυτό εφαρμόζεται μεταξύ άλλων σε όλα τα όργανα μέτρησης (παλμογράφους, βολτόμετρα) και δουλεύει μια χαρά.
Ηθικόν δίδαγμα: Άλλη μια "καινοτομία" που δεν χρειάζεται με αυστηρά τεχνικά κριτήρια.
Μπορεί βέβαια παρόλα αυτά όντως να παίζει καλύτερα - πρώτη φορά θα είναι??
άμεση σύγκριση cast-συμβατικό δεν μπορεί να γίνει, μιας και η συσκευή στην έξοδο cast έχει διαφορετικό στάδιο εξόδου. Μπορεί οι όποιες ηχητικές διαφορές να οφείλονται σε αυτό και όχι στο "κόλπο" του κακού ματσαρίσματος.
Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος