Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Για τον δημιουργό της εξίσωσης και κάποιους απο αυτούς που την μελέτησαν είναι προφανές και για αυτό μη αναγκαίο να αποσαφηνιστεί τι "κάνει" αυτή η εξίσωση.
Για τους λοιπούς που την απλά την "δέχονται", λειτουργεί σαν " fancy περιτύλιγμα πρόσδοσης κύρους στις θεωρήσεις" τους, ακριβώς γιατί την δέχτηκαν χωρίς να την κατανοήσουν ούτε την ίδια ούτε τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

post #326

Τόσο δύσκολο ήταν για τον δημιουργό της εξίσωσης για την οποία συζητούσαμε χθες και για όσους την αποδέχονται, να πούνε σε απλά λόγια ότι η εξίσωση θεμελιώνει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον Γαλαξία μας στην ύπαρξη ζωής στη Γη μας; Μήπως τελικά πρόκειται για ένα fancy περιτύλιγμα πρόσδοσης κύρους στις θεωρήσεις μας;

Τάσο, στο προηγούμενό μου post, έλεγα για το τρίπτυχο "παρατήρηση - υπόθεση - πείραμα"...

Παρατήρηση : Υπάρχουμε.
Υπόθεση: Αφού υπάρχουμε, υπάρχουν κι άλλοι.
Πείραμα : -

Κατα την Υπόθεση, εξετάζουμε και την πιθανότητα η υπόθεση μας να είναι ή να μην είναι σωστή. Η εξίσωση του Frank Drake αυτόν και μόνο αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί. Και είναι επίτηδες "ελεύθερη" όσον αφορά τις μεταβλητές της ακριβώς για να μην υπάρχει ή μια και μοναδική εκδοχή...

Σκέψου όμως οτι αυτή η εξίσωση ουσιαστικά δημιούργησε το πρόγραμμα SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence). O Drake χρησιμοποίησε την εξίσωση για να προκαλέσει το Πείραμα του τρίπτυχου. Τα αποτελέσματα του πειράματος μέχρι στιγμής όμως δεν είναι επαρκή για την απόλυτη θεμελίωση του "Υπάρχουν/Δεν Υπαρχουν"....

Re: Απάντηση: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Ποιος τον έκρινε σαν (κακό φαντάζομαι) επιστήμονα, Δημήτρη μου??:ernaehrung004:

Μόλις απαντήσεις, μην ''απομακρυνθείς''.....έχουμε κουβέντα!!!-bye-

''Την ανομία μου εγώ γινώσκω και η αμαρτία μου ενώπιόν μου εστί δια παντός'':rolleyes::rolleyes:

Μη με βάλεις τωρα να κάνω quote σε συγκεκριμένο μηνυμα γιατι θα πάειεπί προσωπικού το θέμα. (αντε θα σου στείλω ΠΜ) διάβασε απο την 1η σελίδα τι έχει γραφτεί.

Βρε, δεν "απομακρύνομαι " ...

Απάντηση: Re: Στίβεν Χόκινγκ:"Προσοχή στους Εξωγήινους!"

Επίσεις, ας μου εξηγήσει κάποιος, που είναι το κακό , όταν κάποιος Πανεπιστημιακός γράφει εκλαϊκευμένα βιβλία.

Ισα-ισα..
Μια χαρά είναι..
Ειδικά άν είναι εκλαϊκευμένα και όχι λαϊκίστικα.

Απλά ´βεβαιότητες´πού έρχονται νά υποστηρίξουν ´λαϊκές δοξασίες´πού θά μπορούσα νά τις παρακολουθήσω και στο κανάλι Τηλεφώς απέχουν παρασάγγας απο την Επιστήμη.

Last edited:
Σας ειπα κατι σημαντικό προηγουμένος
πολύ πιο σημαντικό από την υπαρξη ζωής και τις εξισωσεις του παιχτη

Το συμπαν διαστελλεται επιταχυνόμενα (ενας ιαπωνας το ανεφερε ~2002 και πριν λίγο καιρό αποδείχθηκε).
δεν χρειαζεται να εισαι ειδικός για να σκεφτείς δυο-τρια πραγματα τα οποία ειναι πολύ πιο σημαντικά από μπλέ και πρασινα ανρθωπάκια.

Το πρώτο πραμα που σημαινει η παραπάνω διαπίστωση η οποία καταγραφηκε χαρις την σημερινή τεχνολογία να παρατηρούμε ορθότερα,
σημαίνει οτι υπάρχει υλη ή ''κατασταση'' για την οποία εχουμε πλήρη αγνοια.

Από την στιγμή που ειμαστε πραγματικά ΑΣΧΕΤΟΙ για την δομή του κοσμου,
τι εχουμε και απόψη???
ασε ρε...
πρωτα μαθε να περπατάς και μετά τρεχεις

Οποιος μας τα λέει συνθετα ή κανει επίδειξη γνωσεων ή θελει να δειξει οτι ''ξερει'' ή θελει να μας παραπλανήσει
Σε καμία περίπτωση δεν θελει πραγματικά να μας εξηγήσει.

Ακου ''σωμάτιο του Θεου''
τετοιες π@π@ριες λεγανε

Ακου ''σωμάτιο του Θεου''
τετοιες π@π@ριες λεγανε

Η εκφραση "σωματίδιο του Θεού" (ή "God's particle" αγγλιστί) είναι μια ονομασία που έδωσαν τα media όχι οι επιστήμονες, και πολύ περισσότερο όχι ο Higgs. Το σωματίδιο βαφτίστηκε Higgs' boson - μποζόνιο του Higgs - και είναι μια θεωρητική προσπάθεια που ολοκληρώνει το Κανονικό Μοντέλο (Standard Model) στην Φυσική Σωματιδίων. Η πρόβλεψη αφορά σε ένα γραμμικό - ή, καλύτερα, μη-διανυσματικό - θεμελιώδες σωματίδιο, η υπαρξη του οποίου θα ξεκαθάριζε τις "ανωμαλίες" που διέπουν την σύγχρονη Θεωρητική Φυσική.

Είσαι όμως σίγουρος οτι θέλεις να μπούμε σε αυτή την κουβέντα ?

Ρωτώ με καλή διάθεση, επειδή διαπιστώνω οτι ο τρόπος γραφής σου είναι αρκετά δογματικός και αναρωτιέμαι σχετικά με την πηγή αυτής της δογματικότητας.

Εν ολίγοις, είμαι διατεθειμένος να απορροφήσω τις γνώσεις που εισάγεις στη συζήτηση, ασφαλώς αφού προσφέρεις και τις ανάλογες αποδείξεις επ' αυτών. Παρά το ότι μεγαλώνω ηλικιακά, ποτέ δεν λέω όχι σε απόκτηση περισσότερης γνώσης !

Φιλικά,

Φίλιππος

Εχεις δίκιο για τον τρόπο γραφής μου γιατί δεν με βλέπεις...

προφανώς δεν ειχει νόημα να μπουμε σε αυτη τη κουβέντα, απλά θελω να δειξω οτι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πραματα από τους εξωγήινους.

Δεν εχω κόψει επαφες με το πανεπι και τους καθηγητες
προσθετα ο κολλητός μου βραβευτηκε το 2001 μαζί με τον Αναστασιαδη στην Νεα Υόρκη σαν οι καλύτεροι νεοι επιστημονες στα υλικά, μπολικα χρόνια στο Cornell (πλέον εδώ διπλα σε λίγο ή Δημόκριτο ή Ηρακλειο) και το Ρενακι μου εφτιάχνε μέχρι πριν ενα μήνα φωτόνια υψηλής ενέργειας στη Grenoble για το πειραμα του Cern, βραβευτηκε πριν λίγες μέρες στο Παρίσι για την προσφορά της στη...βιολογία και πλέον εχει θέση στο πανέπι της Πατρας
μπολικους ακόμα δεξια και αριστερα από San diego μέχρι Γενευη.

Σε καμία περίπτωση δεν θελω να κάνω επίδειξη ή οτιδήποτε αλλο
απλά δεν τα βγαζω από το μυαλό μου ουτε μεταφέρω προσωπικές απόψεις.

Ο Νανόπουλος δεν ελεγε για σωμάτιο του Θεού????
ή παρασύρθηκε από τους δημοσιογραφους....αν εκανε το δευτερο εκανε κακό στον εαυτό του

Σε κάθε περίπτωση θα καταλάβουμε πολλά ''πραγματα'' αν δούμε πως χρηματοδοτούνται τα προγραμματα ανα τον κόσμο

εκει δεν θελω να επεκταθώ, αν θελεις μπορεις να αναφερθεις για να καταλάβει ο κόσμος πολλά πραγματα και να του λυθουν οι απορίες για την κατευθυνση της επιστημης

Η εκφραση "σωματίδιο του Θεού" (ή "God's particle" αγγλιστί) είναι μια ονομασία που έδωσαν τα media όχι οι επιστήμονες, και πολύ περισσότερο όχι ο Higgs. Το σωματίδιο βαφτίστηκε Higgs' boson - μποζόνιο του Higgs - και είναι μια θεωρητική προσπάθεια που ολοκληρώνει το Κανονικό Μοντέλο (Standard Model) στην Φυσική Σωματιδίων. Η πρόβλεψη αφορά σε ένα γραμμικό - ή, καλύτερα, μη-διανυσματικό - θεμελιώδες σωματίδιο, η υπαρξη του οποίου θα ξεκαθάριζε τις "ανωμαλίες" που διέπουν την σύγχρονη Θεωρητική Φυσική.

Δεν επιβεβαιώνεται όμως πειραματικά ,επαληθεύοντας (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) τον Χόκινγκ (ο οποίος όπως γραφτηκε εδώ δεν ξέρει τι του γίνεται :grinning-smiley-043)

προφανώς δεν ειχει νόημα να μπουμε σε αυτη τη κουβέντα, απλά θελω να δειξω οτι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πραματα από τους εξωγήινους.

προσθετα ο κολλητός μου βραβευτηκε το 2001 μαζί με τον Αναστασιαδη στην Νεα Υόρκη σαν οι καλύτεροι νεοι επιστημονες στα υλικά, μπολικα χρόνια στο Cornell (πλέον εδώ διπλα σε λίγο ή Δημόκριτο ή Ηρακλειο) και το Ρενακι μου εφτιάχνε μέχρι πριν ενα μήνα φωτόνια υψηλής ενέργειας στη Grenoble για το πειραμα του Cern, βραβευτηκε πριν λίγες μέρες στο Παρίσι για την προσφορά της στη...βιολογία και πλέον εχει θέση στο πανέπι της Πατρας

Το ονόμασαν έτσι επειδή υποτίθεται οτι θα έπαιζε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του "Καθιερωμένου Μοντέλου"

http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Model

Ο Νανόπουλος χαμπαριάζει βρε, ή να τον βγάλουμε και αυτόν "στην κοσμάρα του?"

Δεν επιβεβαιώνεται όμως πειραματικά ,επαληθεύοντας (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) τον Χόκινγκ (ο οποίος όπως γραφτηκε εδώ δεν ξέρει τι του γίνεται :grinning-smiley-043)

Εξ ού και o χαρακτηρισμός μου ως "θεωρητική προσπάθεια". Τα πειράματα με τον LHC στο CERN, μπορεί να το βρούν, μπορεί και όχι.
Πάντως η ύπαρξή του θα εξηγούσε πολλά περίεργα περι σκοτεινής ύλης (Dark matter), ασθενών δυναμικών πεδίων κλπ...

Ωραία η συζήτηση, αλλά υπό την παρούσα συγκυρία μου φαντάζει, είναι η αλήθεια, ολίγον κωμική.

Primum vivere, deinde philosophare, θα έλεγαν οι Λατίνοι, ερίζομεν περί όνου σκιάς θα έλεγαν πιο ειρωνικά οι Αρχαίοι μας, παρ' όλα αυτά, τα ΟΥΦΟ υπάρχουν γι' αυτό να προσέ'χτε την πόρτα θα έλεγε ο Τραμπάκουλας. Των μεταφυσικών αγωνιών πρέπει να προηγούνται οι αγωνίες επιβίωσης. Που ο πλανήτης πάει κατά διαόλου, που έχουμε υποταχθεί 6,5 δις άνθρωποι σε ένα σύστημα που μας καταδυναστεύει... το εάν υπάρχει πιθανότητα να μας έρθουν εξωγήινοι αυτοί τη στιγμή είναι ο τελευταίος φόβος μας.

ή παρασύρθηκε από τους δημοσιογραφους....αν εκανε το δευτερο εκανε κακό στον εαυτό του

Αυτή η συζήτηση μου προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα... και θα σου πώ γιατί.

Απο την μια πλευρά είμαι χαρούμενος που είσαι η φωνη (χμμμ... μάλλον η γραφή) πολλών ταυτόχρονα επιστημόνων, απο διαφορετικές επιστήμες, αρα εκφράζεις "συμπυκνωμένη" γνώση.
Απο την άλλη, είμαι λυπημένος που το μόνο που μπορώ να αντιπαραθέσω σε αυτό, είναι η όποια προσωπική μου γνώση. Δυστυχώς, αντιπροσωπεύω μόνο τον εαυτό μου σε αυτην την κουβέντα...

Πάντως, δεν κλείνω ούτε τα μάτια μου ούτε και το μυαλό μου στις θεωρίες που έρχονται κατα καιρούς στην επιφάνεια. Αξιολογώ όσο είναι δυνατόν με βάση τις γνώσεις που έχω και περιμένω.

Οσον αφορά τον Νανόπουλο δεν έχω το ακαδημαϊκό ανάστημα να τον σχολιάσω, και δεν θα το κάνω. Πάντως, έχοντας πίστη στον καθηγητή, κάποιο λόγο θα είχε...

Ωραία η συζήτηση, αλλά υπό την παρούσα συγκυρία μου φαντάζει, είναι η αλήθεια, ολίγον κωμική.

Primum vivere, deinde philosophare, θα έλεγαν οι Λατίνοι, ερίζομεν περί όνου σκιάς θα έλεγαν πιο ειρωνικά οι Αρχαίοι μας, παρ' όλα αυτά, τα ΟΥΦΟ υπάρχουν γι' αυτό να προσέ'χτε την πόρτα θα έλεγε ο Τραμπάκουλας. Των μεταφυσικών αγωνιών πρέπει να προηγούνται οι αγωνίες επιβίωσης. Που ο πλανήτης πάει κατά διαόλου, που έχουμε υποταχθεί 6,5 δις άνθρωποι σε ένα σύστημα που μας καταδυναστεύει... το εάν υπάρχει πιθανότητα να μας έρθουν εξωγήινοι αυτοί τη στιγμή είναι ο τελευταίος φόβος μας.

Δεν ξέρω αν ειπώθηκε, να συμπληρώσω στο σκεπτικο, ότι βάσει πιθανοτήτων και μόνο, μιάς και έτσι είπε ότι έιπε ο Stephen, είναι πιθανόν να υπάρχει νοήμων ζωή εκεί έξω, αλλά και βάσει πιθανοτήτων, είναι πιθανόν να μην μας "δούν" ή "φτάσουν" ποτέ.

Οπότε συμπερασματικά μια δήλωση ενός εξόχου μυαλού, που είμαστε τυχεροί που τον έχουμε, αλλά αυτήν την στιγμή να μας συγχωρέσει για το μικρό "φτύσιμο" αλλά "πολεμάμε" για την επιβίωση μας απέναντι στο ίδιο μας το "είδος", που μας πολεμάει με την χειρότερη δημιούργια του, το "χρήμα".

Αυτή η συζήτηση μου προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα... και θα σου πώ γιατί.

Απο την μια πλευρά είμαι χαρούμενος που είσαι η φωνη (χμμμ... μάλλον η γραφή) πολλών ταυτόχρονα επιστημόνων, απο διαφορετικές επιστήμες, αρα εκφράζεις "συμπυκνωμένη" γνώση.
Απο την άλλη, είμαι λυπημένος που το μόνο που μπορώ να αντιπαραθέσω σε αυτό, είναι η όποια προσωπική μου γνώση. Δυστυχώς, αντιπροσωπεύω μόνο τον εαυτό μου σε αυτην την κουβέντα...

Πάντως, δεν κλείνω ούτε τα μάτια μου ούτε και το μυαλό μου στις θεωρίες που έρχονται κατα καιρούς στην επιφάνεια. Αξιολογώ όσο είναι δυνατόν με βάση τις γνώσεις που έχω και περιμένω.

Οσον αφορά τον Νανόπουλο δεν έχω το ακαδημαϊκό ανάστημα να τον σχολιάσω, και δεν θα το κάνω. Πάντως, έχοντας πίστη στον καθηγητή, κάποιο λόγο θα είχε...

+1

Κρίνουμε αυτούς που δεν πρέπει. Ή μάλλον, δεν μπορούμε να κρίνουμε ....

Απ την άλλη δέχομαστε να καταπίνουμε αυτά που λένε οι διάφοροι "γκουρού" .

Αν έγραφε κανας χαιεντάς, ας πούμε, καμιά χαζομάρα για "αργό θάνατο ξύλου" θα ζητάγαμε και συγνώμη που ασκήσαμε κριτική (μη γελάτε έχουν γίνει αυτά)

Φυσικοί ειναι κατα βάση οι δικοί μου, απλά μετα τα πρώτα πας στα δευτερα, ο Χαρης με τα υλικά και η Ρενα με την αλληλεπίδραση φωτονίων στους οργανισμούς
εγω πηγα στα εμπορικά και οικονομικά γιατί για 1.5 χρόνο που εκανα τον ερευνητη στους ημιαγωγούς...θα εσπαγα φαρμακεια να βρω τα χαπια μου οπως λέει και ο ποιητης...τι να κάνω

Προφανως δεν κρίνω τον Νανόπουλο σαν επιστημονα, οχι επειδη εχει υψηλότατο ακαδημαϊκό αναστημα αλλά γιατι κατέχει εξελίσημη γνώση
που και που λέει και καμια μ@λ@κι@ παρασυρόμενος από την δημοσιότητα και τους δημοσιογραφους.
Αν ρωταγανε τον Οικονόμου (δεν υπάρχει αντιστοιχος) θα καταλαβαιναμε τι σημαινει επιπεδο ακαδημαϊκου, οχι οτι ο Νανοπουλος δεν ειναι καλός απλά ο Λευτερης ειναι κορυφή, γιαυτό δεν τον γνωρίζεται!!!

Ενας φυσικός πρεπει να ειναι ορθολογιστής και αναρχικός
ποτέ απόλυτος στις αποψης του οπως π.χ. φαινομαι εγω
αλλά αν το δειτε σε μια προσεκτικότερη προσεγγιση ειμαι απόλυτος στο οτι δεν πρεπει να εισαι απόλυτος.

+1

Κρίνουμε αυτούς που δεν πρέπει. Ή μάλλον, δεν μπορούμε να κρίνουμε ....

Απ την άλλη δέχομαστε να καταπίνουμε αυτά που λένε οι διάφοροι "γκουρού" .

Αν έγραφε κανας χαιεντάς, ας πούμε, καμιά χαζομάρα για "αργό θάνατο ξύλου" θα ζητάγαμε και συγνώμη που ασκήσαμε κριτική (μη γελάτε έχουν γίνει αυτά)

Τζιμ ουδεις εχει το ακαταλόγιστο
και δεν κρίνουμε κανένα, σχολιαζουμε λόγια και δηλώσεις που δεν ειναι επιστημονικες αλλά εχουν κοινωνικές προεκτασεις

Για τον κατασκευαστη που αναφερεσαι ειναι ακριβώς αυτο που λέω.
κατασκευαστης ηχειων και ενισχυτικών ειναι αρα πρεπει να κάτσεις σουζα που ειναι ο ''απολυτα'' ειδικός (οπως ενας ακαδημαϊκός) οπως τα λες.
τι δεν μπορεις να τον κρίνεις???
μονο αυτός γνωρίζει ή μονο ο Νανόπουλος, που πραγματικά τον εκτιμάμε ολοι πιστευω

Last edited:
Τελικά η ερώτηση της ημέρας είναι:
είναι οι Φυσικοί (ή οι επιστήμονες γενικότερα) το νέο Ιερατείο?
Το θέλουν οι ίδιοι αυτό? δικαιούνται να το θέλουν? Ή μήπως τελικά εμείς είμαστε που το επιβάλλουμε αυτό σε κάποιους από αυτούς(τους πιο αδύνατους)?

Προς τι όλη αυτή η ειδωλοποίηση? Το ταμπού "ότι και αν πούνε το δικαιούνται να το λένε και δεν δικαιούμαστε παρά μόνο να το ακούμε με δέος και συστολή" ?
......

......

Last edited:
Τελικά η ερώτηση της ημέρας είναι:
είναι οι Φυσικοί (ή οι επιστήμονες γενικότερα) το νέο Ιερατείο?
Το θέλουν οι ίδιοι αυτό? δικαιούνται να το θέλουν? Ή μήπως τελικά εμείς είμαστε που το επιβάλλουμε αυτό σε κάποιους από αυτούς(τους πιο αδύνατους)?

Προς τι όλη αυτή η ειδωλοποίηση? Το ταμπού "ότι και αν πούνε το δικαιούνται να το λένε και δεν δικαιούμαστε παρά μόνο να το ακούμε με δέος και συστολή" ?
......

......

Αντί σχολίου, το μόνο που μπορώ να παραθέσω είναι ένα μικρό απόσπασμα απο την τελευταία σελίδα των σημειώσεων που μου δώθηκαν σε μάθημα στο 1ο έτος:

"As a final note, please keep in mind that no single person can claim to be the sole owner of the truth. What was presented to you these past four months, is a view of the world as we know and collectively accept today.
You entered this course with your head full of pre-conceived notions and ideas. Our aim is that - hopefully - when you will leave it you will be thinking like a scientist.
In this light, by all means do seek your own truths if you do not happen to agree with what you 've been taught. We will only be so happy to hear and discuss your thoughts.

See you in the Examinations Hall in one week from today at 9 am sharp !"

Αντί σχολίου, το μόνο που μπορώ να παραθέσω είναι ένα μικρό απόσπασμα απο την τελευταία σελίδα των σημειώσεων που μου δώθηκαν σε μάθημα στο 1ο έτος:

"As a final note, please keep in mind that no single person can claim to be the sole owner of the truth. What was presented to you these past four months, is a view of the world as we know and collectively accept today.
You entered this course with your head full of pre-conceived notions and ideas. Our aim is that - hopefully - when you will leave it you will be thinking like a scientist.
In this light, by all means do seek your own truths if you do not happen to agree with what you 've been taught. We will only be so happy to hear and discuss your thoughts.

See you in the Examinations Hall in one week from today at 9 am sharp !"

Ααααα γειά σου! :SFGSFGSF:
μια μπύρα κερασμένη απο μένα! :ernaehrung004:

Να είσαι καλά φίλε γιατί είχα αρχίσει να θλίβομαι!