Στίχοι. Απαραίτητοι ή αναγκαίο κακό;

Εχουμε να κανουμε με συναισθηματα και ψυχη,οταν μιλαμε για μουσικη και τραγουδια,ολους πιστευω μας εχουν αγγιξει,συγκινησει,διασκεδασει κτλ και τραγουδια με στιχους,και μονο με μουσικη.Γι'αυτο και'γω δε συμφωνω με γνωστους και φιλους που λενε οτι ο καλος στιχος ειναι το no1.Βεβαια πιστευω και αυτοι αν το καλοσκεφτουν λιγο,σιγουρα θα θυμηθουν περιπτωσεις μονο μουσικης και θα συμφωνησουν.Απλα σημερα ο περισσοτερος κοσμος ακουει συγκεκριμενα πραματα πιο πολυ,τα οποια τον οδηγουν καποιες φορες σε τετοιου ειδους αποψεις.

Προσωπικα παρατηρω οτι τις μεγαλητερες συγκινησεις τις εχω παρει απο μουσικη,και λιγοτερο απο στιχους.Μαλιστα αν καποιες φορες κατσω και μεταφρασω στιχους,παιζει και να αλλαξει η θετικη συναισθηματικη φορτιση που εχω για ενα τραγουδι,προφανως λογω του οτι το ειχα "μεταφρασει" συναισθηματικως με δικο μου τροπο.Οποτε δε πολυμπαινω και στη διαδικασια να προσπαθω να αποκωδικοποιησω παντα τους στιχους στα τραγουδια που μ'αρεσουν.Δε λεω οτι ειναι και το σωστο αυτο,σιγουρα πολλα θα αξιζαν μια περισσοτερη προσοχη,ωστε να εμβαθυνω και στον συναισθηματισμο του δημιουργου τους,και η ψυχικη φορτιση να ειναι πιο ολοκληρωμενη.

Παντως πολυ ενδιαφερον νημα,και αποψεις :-)

Μια υπεροχή μελωδία ένα απίστευτο λογοτέχνημα... και τα δυο μαζί όμως έχουν άλλη μαγεία
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απάντηση: Re: Στίχοι. Απαραίτητοι ή αναγκαίο κακό;

Γενικα ειναι πολυ δυσκολο ενας μεγαλος μουσικος/τραγουδοποιος να ειναι και μεγαλος ποιητης και οταν παει να γινει παντρεμα απο διαφορετικους ανθρωπους τα αποτελεσματα ειναι συνηθως απογοητευτικα.

Το ελληνικό τραγούδι πάντως, στην συντριπτική του πλειοψηφία, βασίζεται σε αυτό το "πάντρεμα".
Σε καμμιά περίπτωση δεν θα χαρακτήριζα τα αποτελέσματα αυτά συνήθως απογοητευτικά. Ίσα -ίσα... :smile:

Re: Απάντηση: Re: Στίχοι. Απαραίτητοι ή αναγκαίο κακό;

Το ελληνικό τραγούδι πάντως, στην συντριπτική του πλειοψηφία, βασίζεται σε αυτό το "πάντρεμα".
Σε καμμιά περίπτωση δεν θα χαρακτήριζα τα αποτελέσματα αυτά συνήθως απογοητευτικά. Ίσα -ίσα... :smile:

Γιωργο δεν ειμαι ειδικος αλλα εκτος απο το Αξιον Εστι δε μου ερχεται κατι αλλο.
Μιλω για ποιηση που δεν εχει γραφει με στοχο να χρησιμοποιηθει για στιχους σε μελοποιηση.

Ο εξαιρετικός στίχος δεν προσθέτει τίποτα σε μια εξαιρετική μουσική. Ο κακός στίχος δεν την κάνει λιγότερο από εξαιρετική. Ο εξαιρετικός στίχος δεν προσθέτει τίποτα σε μια κακή μουσική. ( πχ1 μας νοιάζει το χαζομάρες λέγονται στο I am the walrus ; Οχι . Ας λέει ότι θέλει. Δεν παύουν να είναι ακατανόητοι και παγερά αδιάφοροι οι στίχοι. Το κομμάτι είναι κορυφαίο ούτως ή άλλως. πχ2 πόσες φορές δεν ευχηθήκαμε να μην είχαν στίχους οι King Crimson ;- ούτε και τραγουδιστή εδώ που τα λέμε :flipout:)

από την άλλη θα μπορούσαν να υπάρχουν Steely Dan χωρίς στίχο?
(όχι ότι και εκεί καταλαβαίνουμε τίποτα βέβαια....)

Καποτε ρωτησαν τον κιθαριστα των REM για τους στιχους που εγραφε ο Stipe.
Η απαντηση του ηταν:"Χεστηκα για το τι γραφει.Αυτος ετσι κι αλλιως θα βγει να τα πει!":flipout:

νομίζω πάνω κάτω το ίδιο έλεγε και ο Blackmore για τον Gillan....(εκείνος πια τι φαντασία είχε....)

νομίζω πάνω κάτω το ίδιο έλεγε και ο Blackmore για τον Gillan....(εκείνος πια τι φαντασία είχε....)

Τωρα μιλας για ποιηση πια.Ιδιως το Black Night ειναι ασπρα κορακια....

Αν πρέπει σώνει και καλά να διαλέξω ένα από τα δύο διαλέγω μουσική αλλά....
Το τραγούδι είναι για να τραγουδάς, δεν είναι για να σφυρίζεις.

Last edited:
H μουσικότητα των στιχων όπως τραγουδιούνται και δένουν με τη μουσική είναι αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο, όχι οι στίχοι μόνοι τους.
Δε με ενδιαφέρουν καν τις περισσότερες φορές, ειδικά στην ξένη μουσική.
Στην ελληνική όμως είναι διαφορετικά, δεν αντέχεται ένα τραγούδι με ηλίθιους στίχους.

H μουσικότητα των στιχων όπως τραγουδιούνται και δένουν με τη μουσική είναι αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο, όχι οι στίχοι μόνοι τους.
Δε με ενδιαφέρουν καν τις περισσότερες φορές, ειδικά στην ξένη μουσική.
Στην ελληνική όμως είναι διαφορετικά, δεν αντέχεται ένα τραγούδι με ηλίθιους στίχους.

ετσι ακριβώς Ηλία. Πάρε παράδειγμα ένα αριστουργηματικό ζεϊμπέκικο ( "Βρέχει φωτιά στη στράτα μου" ) κι ένα καλό ("Τα λαδάδικα")

Η διαφορά κλάσης των στίχων απογειώνει το πρώτο και υποβαθμίζει το δεύτερο κι έτσι κάνει τη διαφορά μεταξύ τους ακόμα μεγαλύτερη .

Βρέχει φωτιά στη στράτα μου /
φωτιά που μ' έχει κάψει/
για τα φτωχά τα νιάτα μου/
κανένας δε θα κλάψει

Ενώ :

Τόσα δίνω πόσα θες/
στα λαδάδικα πουλάν αυτό που θες/
κάθε κάμαρα κελί/
με βαριά παλικαρίσια αναπνοή

Για μενα προεχει η μουσικη.Και..ποσες ξενες γλωσσες να ξερουμε πια ? :p .

Στην pop/rock για εμένα επίσης προέχει η μουσική, σε σημαντικό βαθμό. Δηλαδή τη φωνή την αντιμετωπίζω πολλές φορά σαν ένα ακόμα μουσικό όργανο. Όμως, παίζει ρόλο και οτι τα αγγλικά (η γλώσσα της pop) δεν είναι η μητρική μας με αποτέλεσμα να μη δίνουμε τόσο σημασία στα λόγια. Φίλος με μητρική γλώσσα τα αγγλικά προσέχει τα λόγια πολύ περισσότερο, και βασίζεται σε αυτά για να "περάσει καλά" όταν ακούει ένα τραγούδι.

Από την άλλη, δε νοείται "popular" μουσική χωρίς στίχους, κάτι instrumental διασκευές τραγουδιών ακούγονται συνήθως σα μουσική Super market!

Πάντως, πιστεύω οτι στην Ελλάδα, χώρα με παράδοση στην ποίηση και αγάπη στην "πάρλα" γενικώς, κατά κύριο λόγο όταν λέμε "μουσική" εννοούμε "τραγούδι", δε νοείται να μην υπάρχουν στίχοι, και μάλιστα οι ελληνικές παραγωγές φέρνουν τα λόγια μπροστά και ξάστερα από τα υπόλοιπα όργανα.