Στήνοντας σωστά ένα σύστημα...

Καλα ρε νταξει μη βαρας...

Ειναι πιο ολοκληρωμενο το παραδειγμα σου, αλλα μαλλον οχι τοσο κοινο.
Δεν ειναι απαραιτητο να συμβαινουν ΟΛΑ αυτα μαζι για να ειναι ενα συστημα κακοστημενο.

Η πλάκα είναι όμως, ότι η στήριξη των συσκευών ήταν άψογη!
Το ίδιο σύστημα μετά από μιά ανακατάταξη του χώρου, έπαιξε
άψογα (σε χαμηλές εντάσεις μεν, αλλά άψογα)!
Η σύζυγος του ανθρώπου βέβαια, ούτε που θέλει να με ξαναδεί! :flipout::flipout::flipout:

Έχω έλθει επανειλημμένως με φράσεις του τύπου «είναι κακοστημένο το σύστημα», «θα έρθω εγώ να σου στήσω το σύστημα σωστά», ετσετερά ετσετερά. Πώς είναι δυνατόν να είναι κακοστημένο ένα σύστημα;

1. Έχει χαμηλά τον κόφτη;
2. Έχει υπερβολικά άκαμπτη ζαμφόρ;
3. Έχει μακριά ελατήρια;
4. Μπλοκάρει η 3η επειδής είναι μπλοκέ το διαφορικό;
5. Μήπως τα ηχεία δεν είναι στραμμένα βορειοανατολικά, να ατενίζουν τη Βασιλεύουσα; Κι αν είναι στραμμένα βορειοανατολικά, αλλά δε χαμπαριάζουν από Βασιλεύουσα και έχουν το νου τους στη Μόσχα;
6. Μήπως δεν είναι στραμμένα νότια, να ατενίζουν την όαση της Σίβα;
7. Μήπως δεν είναι στραμμένα βορειοδυτικά, προς τον τάφο του Βέρντι; Και για ένα λεπτό, δηλαδή, τελικά, όταν τα ηχεία κοιτάζουν βορειοδυτικά, τί κοιτάζουν; Τον τάφο του Βέρντι, τη γενέτειρα της Ρένας Βλαχοπούλου, το σπίτι του Κρόυφ, ή τη Γροιλανδία;
8. Μήπως το ρεύμα είναι 228V αντί για 230; Η μήπως είναι 231 βολτ;
9. Μήπως τα καλώδια δέχονται υπερβολικούς κραδασμούς από το πλυντήριο πιάτων; Κι αν το πλυντήριο δεν είναι σε λειτουργία;
10. Μήπως τη συγκεκριμένη μέρα έχει κάνει δυσοίωνες προβλέψεις η Λίτσα Πατέρα;
11. Μήπως το CD είναι δεξιά από τον ενισχυτή, ενώ πρέπει να είναι αριστερά; Και πώς το εννοούμε το «δεξιά»; Όπως το κοιτάμε εμείς, ή όπως μας κοιτάει αυτό;
12. Κάτι άλλο;

Άντε, πείτε...

Οκ, λέμε... (στο ίδιο μοτίβο)...

Το 'στήσιμο ενός συστήματος' είναι άμεσα εξαρτώμενο από παράγοντες όπως...

1) Την ποσότητα και την κωδικοποίηση των mp3 που καλούνται να αναπαράξουν τα συστήματα...To 128 αναπαραγόμενο από πειραγμένο BS είναι hi end...

2) Τον παραμένοντα τουρισμό στα επαρχιακά παραδοσιακά θέρετρα...Όσο Φθινοπωριάζει και την κάνουν οι τουρίστες τόσο μελαγχολούν οι επαρχιώτες και το ρίχνουν στις επισκέψεις στα φόρα και στη...μεταλλειολογία...

3) Την εμμονή του να ψάχνουν μερικοί εναγωνιωδώς να πουν κάτι χωρίς να έχουν να πουν κάτι εμποδίζοντας και αυτούς που έχουν να πουν κάτι...

ενα καλό σύστημα είναι στημένο στα 4 :antlers::a0210:

με ακίδες αντικραδασμικα και τα λοιπα ..

πως αλλιώς θα το στήσουμε όρθιο ?

ρε Βασίλη, με τα χρήματα που έχεις δώσει για το HiEnd σύστημα σου
μάλλον εσύ έχεις πέσει στα 4 ! :flipout::flipout::flipout::flipout:

Re: Απάντηση: Στήνοντας σωστά ένα σύστημα...

Ειμαι της αποψης οτι το συστημα που ανεφερα δεν θα παιξει καλα υπο οποιεσδηποτε συνθηκες, ακομα και ιδανικες. Γιατι δεν γινεται με τιποτα να παντρεψεις τα επιμερους χαρακτηριστικα αυτων των μηχανηματων.
Παρολο που ειναι ολα κορυφαια αμα ακουσεις το συγκεκριμενο συστημα θα θες να αυτοκτονησεις.

αν είναι να θέλουμε να αυτοκτονήσουμε.......άστο καλύτερα
θα ακούμε από Bluesky :flipout::flipout::flipout:

Γενικά, αυτά που ανέφερες και εσύ! :flipout:

Συγκεκριμένα: είδα σε σπίτι γνωστού, αρκετά χρόνια χομπίστα με το
σπορ, Quad Esl-989, οδηγούμενα από μικρούς SET, σε απόσταση 30
εκατοστά από τον τοίχο πίσω τους, στην μικρή διάσταση ενός πολύ
μακρόστενου χώρου ακρόασης, ασφυκτικά γεμάτου με ότι λογίς
έπιπλα και αντικείμενα μπορείς να φανταστείς και με την θέση ακρόασης,
σχεδόν κολλημένη στον απέναντι τοίχο! Έπαιζε χειρότερα και από ένα
απλό σύστημα των 1000 ευρώ! Επιπλέον επειδή υπήρχαν λαμπτήρες
φθορισμού στην ίδια γραμμή με την παροχή της τροφοδοσίας του
συστήματος, ακουγόταν υψίσυχνος θόρυβος συνεχώς και τα ηχεία
ενεργοποιούσαν μονίμως τις προστασίες τους. Σε κάλυψα?

Ξέρω και εγώ ένα παρόμοιο συμβάν με έναν που σκότωσε τα παιδιά του και έπεσε στον Ισθμό της Κορίνθου. :) Πιστεύω ότι κάποιος που παλεύει και ξοδεύει και τρέχει για χρόνια μόνο αφελής πρέπει να είναι για να μην καταφέρει τουλάχιστον ένα ικανοποιητικό ματσάριμα μέχρι τα 15k ευρώ σύμφωνα με την άποψη και τα γούστα του. Από εκεί και πάνω που θές ψάχνεις αρετές Α+ σε όλα τα επίπεδα, τα πράγματα μπερδεύονται αρκέτά πιστεύω και οι ιδανικοί συνδιασμοί απαιτούν μέγιστη μελέτη χώρου και των όσων λεπτομερειών (όπου κατ'εμε λεπτομέρεια φυσικά και δεν είναι πχ. τα feets των μηχανημάτων και οι ακουστικές δυνατότητες του χώρου καλή ώρα.)

Με 8Wrms και ηχείο 88dB/1W/1m, θα έχεις χονδρικά μιά μέγιστη στάθμη γύρω
στα 95dB. Δεν είναι και άσχημα γιά μιά καλή ακρόαση!!!

κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει....αλλά τι.....-bye-

To ερώτημα δεν είναι τόσο δύσκολο κατά την γνώμη μου.

Ένα σύστημα είναι σωστά στημένο όταν δεν ενοχλεί οπτικά και φυσικά ακουστικά..

Προσωπικά οπτικά ενοχλούμαι όταν.

· Ο χώρος είναι πολύ μικρός και υπάρχει αίσθηση ασφυξίας μηχανημάτων.

· Η τοποθέτηση ηχείων δεν είναι συμμετρική.

· Ο χώρος δεν είναι συμμετρικός.

· Υπάρχουν έπιπλα εμπρός από τα ηχεία.

· Υπάρχουν έπιπλα μεταξύ θέσης ακρόασης και ηχείων.

· Η θέση ακρόασης δεν είναι στο κέντρο.

· Η θέση ακρόασης είναι κολλημένη στον πίσω τοίχο.

· Τα ηχεία είναι κοντά στους τοίχους.

Ακουστικά ενοχλούμαι όταν.

· Το σύστημα τραβάει ακουστικά προς μία πλευρά. (η ζαμφόρ που έλεγες ΚΚ.)

· Σε μονοφωνικό πρόγραμμα δεν παίζει σημειακά από το κέντρο.

· Τα ηχεία δεν εξαφανίζονται στον χώρο.

· Η μουσική έρχεται μπροστά από τα ηχεία .

· Υπάρχει μπούκωμα μεταξύ των ηχείων.

· Υπάρχει βουητό από το μπάσο.

· Νοιώθεις τις διαστάσεις του δωματίου.

· Υπάρχουν κάποιες συχνότητες που σε ενοχλούν (π,χ. τρομπέτες – πνευστά)

Αν όλα τα παραπάνω διορθωθούν νομίζω ότι τα περισσότερα συστήματα παίζουν σωστά . Και πιστεύω επίσης ταυτόχρονα εξαφανίζονται και ατέλειες του τύπου υπερανάλυση – τσιρίδες κλπ αφού όλο το συχνοτικό φάσμα γεμίζει – όπως ακριβώς και στην ζωντανή μουσική.
-bye-

1. Εν πρώτοις, ποιο είναι το ελάχιστο συνολικό κόστος απόκτησης ενός συστήματος, ώστε αυτό να είναι εφικτό να στηθεί σωστά;

Κατ' αρχίν ας συμφωνήσουμε τι εννοούμε όταν λέμε στήσιμο. Για ´μένα παίζουν 2 πράγματα. Ο χώρος και το τέριασμα των κομματιών του συστήματος.

1. Στήσιμο όσον αφορά τον χώρο: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελάχιστο κόστος σε αυτό. Όσο φτηνό και να είναι μπορεί να στηθεί με διαφορετικούς τρόπους και να ακούγεται διαφορετικά. Εκτός αν μιλάμε για ηχιάκια μικρής έντασης, οπότε ότι ακούμε είναι μπροστά μας και ο χώρος δεν παίζει κανένα ρόλο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν διαφορετικές αντανακλάσεις, ανάλογα με το πως/που θα είναι στημένο.

2. Στήσιμο όσον αφορά το τέριασμα: Δύσκολη απάντηση. Το ποιό βασικό στο τέριασμα κατά την γνώμη μου είναι ηχεία-ενισχυτής. Έχω ακούσει άριστο τέριασμα στα 2500 Ευρώ και πολύ άσχημο τέριασμα στα ίδια χρήματα. Επομένως μέχρι εκεί μπορώ να πω ότι παίζει το ταίριασμα. Από εκεί και κάτω δεν ξέρω.

Από την άλλη όμως η λογική λέει ότι αν τα κομμάτια του συστήματος έχουν ανάλυση τότε το ταίριασμα παίζει, γιατί το κάθε κομμάτι μπορεί να συμπληρώσει το άλλο στις ατέλειες και στα καλά του. πχ αν ο ενισχυτής δεν έχει αρκετό χαμηλό, διαλέγουμε ηχεία που να τονίζουν τις χαμηλές συχνότητες -λίγο απλοηκό αλλά παραστατικό. Άρα εγω θα έθετα αυτό σαν ελάχιστη προϋπόθεση για το στήσιμο όσον αφορά το τέριασμα και όχι το κόστος απόκτησης. Και αναφέρω μόνο την ανάλυση διότι κατά την γνώμη μου η ανάλυση είναι το ελάχιστο για το ξεκίνημα.

2. Αν κάποιος έχει σύστημα συνολικής αξίας μικρότερης από την παραπάνω, τί ενδείκνυται να κάνει; Τα φθηνά συστήματα δεν μπορούν να στηθούν σωστά; Ή μήπως είναι εκ προοιμίου σωστά, όπως κι αν τα στήσει κανείς;

Αν το σύστημα δεν έχει ανάλυση, δεν μπορούμε κατά την γνώμη μου να κάνουμε πολλά πράγματα και αυτό που μένει για να στηθεί είναι κυρώς ο χώρος. Ας ξεκινήσω ανάποδα. Πιστεύω ότι ένα καλό σύστημα μπορεί να στηθεί με διαφορετικούς τρόπους μέσα στο ίδιο δωμάτειο και να ακούγεται εξήσου καλά. Σίγουρα δεν θα ακούγεται το ίδιο αν του αλλάξουμε θέση, αλλά θα ακούγεται εξήσου καλά. Οι διαφορές θα είναι μικρές και τα υπόλοιπα κατά την γνώμη μου είναι θέμα συνήθειας και προσωπικού γούστου. Αυτό το πιστεύω. Το ίδιο, αν ένα σύστημα ακούγεται χάλια, όπως και να το βάλεις δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα. Μπορεί κάποιος να βελτιώσει λίγο την ακουστική ενός συστήματος, αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα.

3. Ο τρόπος και τα κριτήρια αυτού του στήσιμου, αλλάζει σε συνάρτηση με το κόστος; Άλλη η διαδικασία για ένα σύστημα συνολικού κόστους 1500 ευρώ, άλλη για ένα κόστους 5000 ευρώ και άλλη για ένα σύστημα 20000 ευρώ; Και ποιες είναι οι επιμέρους διαδικασίες; Τί πρέπει να κάνει κανείς για να στήσει το κατά περίπτωσιν σύστημα σωστά; Ποια βήματα να ακολουθήσει;

Δεν πιστεύω ότι αλλάζει ο τρόπος του στησίματος σε συνάρτηση με το κόστος. Το μόνο που αλλάζει είναι οι απαιτήσεις του ακροατή. Και σηνήθως, όσο ποιό ακρβό είναι τόσο ποιό πολλές απαιτήσεις έχει. Και για να το θέσω διαφορετικά, οσο ποιό πολύ τον έχει "πονέσει" για να το αποκτήσει, τόσο ποιό απαιτητηκός είναι. Όχι απαραίτητα σε κόστος αλλά και σε κόπο, πχ αν το έχει φτιάξει μόνος του (DIY).

Όπως και να έχει το πράγμα όμως, τα σωστά βήματα κατά την γνώμη μου είναι τα εξής:
1. Πρέπει να αποφασίσει ο ακροατής πόσο χαμηλά θέλει να κατεβαίνει/ακούει.
2. Πρέπει να επιλέξει τα ηχεία, με βάση το προσωπικό του γούστο.
3. Να επιλέξει τον ενισχυτή που θα ταιριάζει και συμπληρώνει με τα ηχεία. Σαν πάζλ ένα πράγμα. Οι "ατέλειες" του ενώς να είναι "προτερίματα" του άλλου.
4. Επιλογή πηγής
3. Πρέπει να επιλέξει το σημείο που θα βάλει τα ηχεία
4. Πρέπει να φτιάξει τον χώρο για τα στάσημα και τις αντανακλάσεις με βάση τις συχνότητες που θα ακούει.
5. Αν δεν έχει επιλογή διαμόρφωσης του χώρου, τότε πρέπει να επιλέξει τα ηχεία με βάση τον χώρο που έχει. Όσο μικρότερος είναι τόσο ποιό πάνω πρέπει να είναι η ελάχιστη συχνότητα που θα ακούγεται, για να απογύγει όσο γίνεται τα στάσιμα και κυρίως τις περιτές αντανακλάσεις από τις χαμηλές συχνότητες (μπουμάρισμα).

4. Αν, τελικά, κάποιος στήσει το σύστημά του σωστά, με βάση τη διαδικασία που προσήκει στο κόστος, ή ό,τι άλλο, είναι σίγουρο ότι το σύστημα θα τα παίζει όλα σωστά;

Έχοντας σαν δεδομένο το ότι θα έχει τοποθετηθεί σωστά και θα είναι αναλυτικό, τότε αν κατεβαίνει χαμηλά και είναι και γρήγορο, πιστεύω πως θα τα παίζει όλα καλά. Λέω καλά και όχι σωστά, γιατί το σωστό είναι διαφορετικό κατά την γνώμη μου. Και εξάλλου πάντα θα υπάρχει κάτι ποιό σωστό από το σωστό.

5. Ή μήπως θα τα παίζει όλα αρεστά, και για όλους;

Όχι. Αυτό δεν είναι σίγουρο. Το τι είναι αρεστό το ορίζει διαφορετικά ο κάθε ένας

6. Το σωστό και το αρεστό είναι το ίδιο πράγμα; Αν όχι, πώς διακρίνονται;

Είναι διαφορετικά πράγματα. Το σωστό γι' αυτόν που του αρέσει η μουσική (σαν μουσική και όχι σαν ήχος από ένα ζευγάρι ηχεία ή σαν μέσο εκτόνωσης ή οτιδήποτε άλλο) είναι αρεστό και εντιπωσιακό. Το αρεστό όμως δεν είναι πάντα σωστό. Για το αρεστο δεν υπάρχει ορισμός ούτε κάποια διάκρηση, είναι υποκειμενικό. Ο ορισμός του σωστού ίσως με μια λέξη να είναι το "φυσικό".

7. Αν ο ήχος του συστήματος δεν είναι αρεστός σε όλους, τότε το στήσιμο είναι λανθασμένο, ή απλώς υποκειμενικό;

Το αρεστό είναι υποκειμενικό

8. Μήπως οι μη αρεσκόμενοι το σύστημα είναι απλώς άσχετοι;

Όχι. Απλά βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

9. Αν το στήσιμο είναι υποκειμενικό, πώς μπορούμε να κωδικοποιήσουμε το όλο θέμα, ώστε να υπάρχει μια ασφαλής αντιστοιχία μεταξύ του στήσιμου του συστήματος και των ψυχοσωματικών χαρακτηριστικών του ιδιοκτήτη; Δηλαδή, για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε μια διαστρωματωμένη αντιστοιχία που να λέει ότι, ας πούμε, όσοι είναι μέχρι 30 ετών ψηλοί και μαλλιάδες, καλύτερα να αγοράσουν ηχεία τέτοιου είδους, ενισχυτή με τρανζίστορ και CD με λάμπες στημένα έτσι, ενώ οι άνω των 30, χοντροί και φαλακροί, ενδείκνυται να αγοράσουν ηχεία του δείνα είδους, με λαμπάτο ενισχυτή και μπλα μπλα, στημένα αλλιώς. Υπάρχει μια ασφαλής, μια πασπαρτού, τέτοια αντιστοιχία; Αν ναι, ποια είναι αυτή;

Μεγάλο θέμα... Αυτό σίγουρα θέλει ξεχωριστό thread. Και για να δώσουμε μια απάντηση σ' αυτό, πρέπει να πει ο κάθε ένας από εμάς να πει πως είναι, τι κάνει, πόσο χρονών είναι, με τι ασχολείτε.... και τέλος τι του αρέσει στην μουσική και τον ήχο και να κάνουμε στατιστική. Άντε να βγάλουμε άκρη. Αυτό δεν απαντιεται έτσι απλά.

10. Ή μήπως όλα αυτά εναπόκεινται στην προσωπική γνώμη του καθενός, οπότε καθένας μπορεί να στήνει ό,τι θέλει και όπως θέλει, και να λέει ό,τι θέλει;

Ο κάθε ένας πρέπει να κάνει αυτό που του αρέσει γιατί ότι κάνει το κάνει για τον εαυτό του και για να είναι αυτός καλά και δεν έχει σημασία αν θα είναι σωστό ή όχι.

Άντε, πείτε...

Για πες τε....

To ερώτημα δεν είναι τόσο δύσκολο κατά την γνώμη μου.

Ένα σύστημα είναι σωστά στημένο όταν δεν ενοχλεί οπτικά και φυσικά ακουστικά..

Προσωπικά οπτικά ενοχλούμαι όταν.

· Ο χώρος είναι πολύ μικρός και υπάρχει αίσθηση ασφυξίας μηχανημάτων.

· Η τοποθέτηση ηχείων δεν είναι συμμετρική.

· Ο χώρος δεν είναι συμμετρικός.

· Υπάρχουν έπιπλα εμπρός από τα ηχεία.

· Υπάρχουν έπιπλα μεταξύ θέσης ακρόασης και ηχείων.

· Η θέση ακρόασης δεν είναι στο κέντρο.

· Η θέση ακρόασης είναι κολλημένη στον πίσω τοίχο.

· Τα ηχεία είναι κοντά στους τοίχους.

Ακουστικά ενοχλούμαι όταν.

· Το σύστημα τραβάει ακουστικά προς μία πλευρά. (η ζαμφόρ που έλεγες ΚΚ.)

· Σε μονοφωνικό πρόγραμμα δεν παίζει σημειακά από το κέντρο.

· Τα ηχεία δεν εξαφανίζονται στον χώρο.

· Η μουσική έρχεται μπροστά από τα ηχεία .

· Υπάρχει μπούκωμα μεταξύ των ηχείων.

· Υπάρχει βουητό από το μπάσο.

· Νοιώθεις τις διαστάσεις του δωματίου.

· Υπάρχουν κάποιες συχνότητες που σε ενοχλούν (π,χ. τρομπέτες – πνευστά)

Αν όλα τα παραπάνω διορθωθούν νομίζω ότι τα περισσότερα συστήματα παίζουν σωστά . Και πιστεύω επίσης ταυτόχρονα εξαφανίζονται και ατέλειες του τύπου υπερανάλυση – τσιρίδες κλπ αφού όλο το συχνοτικό φάσμα γεμίζει – όπως ακριβώς και στην ζωντανή μουσική.
-bye-

Δεν συμφωνώ με τον όρο υπερανάλυση. Η ανάλυση μπορεί να φτάσει μεχρι ένα σημείο. Να ακούς όλες τις λεπτομέριες που υπάρχουν στην εγγραφή. Από εκεί και πέρα στην υπερανάλυση τι θα ακούσεις (μιλάω για CD). Και γιατί είναι κακό να ακούς περισσότερες λεπτομέριες? Δεν μιλάω για tweeter που τσιρίζουν έτσι? Αυτό είναι διαφορετικό και ενοχλιτικό.

Το σίγουρο είναι ότι είτε φθηνό είτε ακριβό, το οποιοδήποτε σύστημα θέλει την προσοχή του.

Κάποια σταθερά σημεία είναι τα + και - να είναι σωστά, το αριστερά- δεξιά είτε πρόκειται για σύνδεση στα μηχανήματα είτε στα ηχεία να είναι σωστά.

Τα ηχεία να είναι απέναντι από τον ακροατή και όχι στημένα στη διαγώνιο του δωματίου ή το ένα στο σαλόνι και το άλλο στην τραπεζαρία.

Να έχουν κρατηθεί κάποια τυπικά, όπως η σχεδόν ίδια απόσταση του ακροατή από το κάθε ηχείο, το άνοιγμα των ηχείων να μην είναι όσο το πλάτος ενός 5μετρου δωματίου-επίσης, όσο το άνοιγμα μίας 40αρας τηλεόρασης- αν το ηχείο είναι δαπέδου να έχει τοποθετηθεί στο δάπεδο και όχι στην οροφή της βιβλιοθήκης για να μη κλέβει χώρο από το δωμάτιο, τα ηχεία να μην έχουν ένα σωρό πράγματα μπροστά τους, αν είναι βάσης να έχει τοποθετηθεί σε ένα λογικό ύψος και όχι στην οροφή ή σε ένα ράφι της βιβλιοθήκης και μάλιστα πίσω πίσω ώστε να μην ενοχλεί την αισθητική του χώρου.

Δε μπορείς να «βολέψεις» σωστά τα 5 ηχεία, τα 7 τι τα θέλεις?
Αν το δεξί ή το αριστερό ηχείο είναι δίπλα στο κεντρικό, τι το θες το κεντρικό?
Δεν έχεις χώρο για σκαμπό, τα δαπέδου με τα πολλά μεγάφωνα και τα πολλά λίτρα τι τα θέλεις?

Ας κρατήσουμε οι περισσότεροι τα λίγα βασικά που χρειάζονται και μετά ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε παραπάνω πράγματα από το στερεοφωνικό μας, παίζοντας με το χώρο, τα καλώδια, αποσβεστικά κραδασμών ή ότι άλλο προκύψει στη διαδρομή.

Όσο καλύτερο είναι το σύστημα (που εδώ σηκώνει πολύ κουβέντα για το πιο –αντικειμενικά- είναι καλό σύστημα) τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει της προσοχής μας.

Έτσι όπως όρισα εγω το καλό, εννοούσα ένα σύστημα το οποίο κυρίως δεν κουράζει, αναπαράγει όλο το φάσμα των συχνοτήτων, χωρίς μεγάλες παραμορφώσεις και έχει "καθαρό" και αναλυτικό ήχο. Από 'κει και πέρα υπάρχουν καλά, υπάρχουν όμως και θα υπάρχουν πάντα και καλύτερα. Τώρα το τι θεωρεί κάποιος καλή ανάλυση, καθαρότητα κτλ, είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων και αυτό είναι που σηκώνει την συζήτηση. -bye-

Ομιλούμε για σωστό στήσιμο.Δεν είναι;

Επομένως θεωρούμε,ότι επιλέξαμε το σωστό ηχείο για το χώρο μας.Σε σχέση τώρα,με το "γούστο" μας.Θεωρώ ότι αυτό που λέγεται,ότι δεν υπάρχει ηχείο να τα παίζει όλα,έχει ισχύ αλλά μέχρι ενός σημείου.Υπάρχουν και σχετικά φθηνά ηχεία,που παίζουν πολύ καλά σχεδόν τα πάντα.Πολύ περισσότερο,όταν δώσεις,ένα ποσό που κινείται αρκετά υψηλότερα απο 10000,πρέπει να τα παίζει όλα(εξαιρουμένων των πολύ ακριβών βάσης).Κι υπάρχουν πολλά τέτοια ηχεία,που τα παίζουν άψογα όλα.Αν αυτό δεν συμβαίνει,ψάχτε αλλού στο σύστημα(μιάς κι ο χώρος θεωρούμε,ότι είναι οκ).

Αφού,λοιπόν λύσαμε τα των ηχείων:flipout:,να περάσουμε στο κρίσιμο θέμα του κατάλληλου ενισχυτή για δεδομένα ηχεία;

Ενα σοβαρότατο,κατ' αρχήν ζήτημα,είναι η οδήγηση του ηχείου και κατ' επέκταση η απαιτούμενη ισχύς.Εδώ τι κάνουμε;

Υπάρχουν πολλές κι αντικρουόμενες απόψεις και σχολές.Εγώ σ' αυτή τουλάχιστον την φάση,θεωρώ ότι τα 60 wpc class A,μου αρκούν για να ακούω ΟΛΕΣ τις μουσικές μου(μόνο μέταλ κι εκκλησιαστικό όργανο δεν ακούω) στο μικρό γραφειάκι μου.