Στήνοντας σωστά ένα σύστημα...

Καλά ρε αγόρι μου, μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε; Τόσο δυσνόητο είναι αυτό που ρωτάω; Στα Κινέζικα τα γράφω; Δεν ζήτησα την άποψη κανενός, και ούτε ενδιαφέρει κανέναν η δική μου άποψη. Καλά, στο Θεό σας δηλαδή, ούτε την έννοια της λέξης άποψη δεν ξέρετε; Ακόμα κι αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε;

ΔΕΝ τίθεται θέμα άποψης. Αυτό που ζητάω είναι να μου πει κάποιος έναν τρόπο, έναν τρόπο αντικειμενικό, έναν τρόπο που να ισχύει για όλους, για να στήσει κάποιος το σύστημά του σωστά, ανεξαρτήτως τί θα μου καπνίσει εμένα, ή τί σου γουστάρει εσένα, ή οποιουδήποτε άλλου. Υπάρχει ένας ΤΕΤΟΙΟΣ τρόπος, ή το στήσιμο του καθενός είναι σωστό πολύ ή λίγο, αναλόγως του πορτοφολιού του ή της σφαίρας επιρροής του; Αυτό ρωτάω. Αν ισχύει το πρώτο, πες αν ξέρεις ή δεν ξέρεις τον τρόπο, να τελειώνουμε. Αν ισχύει το δεύτερο, πες το στα ίσα που να πάρει ο διάολος, πες ότι καθένας μπορεί να στήσει το σύστημά του όπως του καπνίσει. Τόσο δύσκολο είναι;

εγω σου εχω πει τηναποψη μου αλλα την ξεχασες φαινεται
ολα τα μηχανηματα σου πρεπει να ειναι flat ωστε να μην ψαχνεσαι να φερεις το αποτελεσμα με καλωδια-equalizer, φιλτρα και ματζουνια γενικοτερα. Ενα κομματι να ειναι λαθος (ηχειο πχ) τον ηπιες και ουσιαστικα χτιζεις παλατια στην αμμο.

απλως η παραπανω διαδικασια δεν εξυπηρετει το industry οποτε αποφευγεται απο την πλειοψηφια των πωλητων.

βεβαια το ποσο κανουν τα flat μηχανηματα ειναι αλλη υποθεση (και τα flat καλωδια για να μη ξεχνιομαστε)

Εσυ δε μας λες τι πρεπει να κανουμε ομως? Πες μας να μαθουμε και εμεις οι ασχετοι ...

ολα τα μηχανηματα σου πρεπει να ειναι flat ωστε να μην ψαχνεσαι να φερεις το αποτελεσμα με καλωδια-equalizer, φιλτρα και ματζουνια γενικοτερα. Ενα κομματι να ειναι λαθος (ηχειο πχ) τον ηπιες και ουσιαστικα χτιζεις παλατια στην αμμο.

απλως η παραπανω διαδικασια δεν εξυπηρετει το industry οποτε αποφευγεται απο την πλειοψηφια των πωλητων.

βεβαια το ποσο κανουν τα flat μηχανηματα ειναι αλλη υποθεση (και τα flat καλωδια για να μη ξεχνιομαστε)

Εσυ δε μας λες τι πρεπει να κανουμε ομως? Πες μας να μαθουμε και εμεις οι ασχετοι ...

Ναι πρέπει να είναι flat? Δηλαδή το καλύτερο μηχάνημα που άκουσες ήταν flat? Αν ναι πρέπει να το άκουσες σε ανηχοικό θάλαμο. Πάντως αν επιμένεις για flat hi end έχω να σου συστήσω κάτι συσκευές που λέγονται equalizer και κάτι μικρά ηχεία που λέγονται monitor γιατί με τα καλώδια και αλλά μαντζούνια είναι κάπως δύσκολο φτιάξεις τον χώρο.

Άσε δηλαδή που ένας ενισχυτής 150 είναι πιο flat από τον super ultra hi end λαμπάτο τον 20.000.

Τελικά αφού θέλεις monitor ήχο δεν κατάλαβα πώς την πάτησες έτσι αν μη τι άλλο με αυτές περίεργες αποκρίσεις και τα σκαμπανεβάσματα των περισσότερων hi end ηχείων.

Ωραία! Δηλαδή μου λες πως αν πάρει κανείς μηχανήματα flat, και τα συνδέσει μεταξύ τους, αυτά θα παίξουν σωστά. Αυτό λες; Αν λες αυτό, πώς μπορεί να διακρίνει κάποιος ποιο μηχάνημα είναι flat; Πάει σε ένα μαγαζί και λέει του μαγαζάτορα "θα ήθελα ένα Cd player, έναν ενισχυτή και ένα ζευγάρι ηχεία flat", και ξεμπέρδεψε; Κατάλαβα καλά; Αυτό λες;

Last edited:
Ωραία! Δηλαδή μου λες πως αν πάρει κανείς μηχανήματα flat, και τα συνδέσει μεταξύ τους, αυτά θα παίξουν σωστά. Αυτό λες; Αν λες αυτό, πώς μπορεί να διακρίνει κάποιος ποιο μηχάνημα είναι flat; Πάει σε ένα μαγαζί και λέει του μαγαζάτορα "θα ήθελα ένα Cd player, έναν ενισχυτή και ένα ζευγάρι ηχεία flat", και ξεμπέρδεψε; Κατάλαβα καλά; Αυτό λες;

εαν ειναι σωστος ο μαγαζατορας και πουλαει αυτα τα flat μηχανηματα τοτε δεν θα ηταν κακη ιδεα να τον ρωτησεις... βεβαια αυτο θα το μαθεις μαλλον εκ των υστερων

εσυ γιατι δε μας λες πως το κανεις?

Τελικά αφού θέλεις monitor ήχο δεν κατάλαβα πώς την πάτησες έτσι αν μη τι άλλο με αυτές περίεργες αποκρίσεις και τα σκαμπανεβάσματα των περισσότερων hi end ηχείων.

δε την πατησα φιλε μου... υπαρχουν και καλα hi end ηχεια...

Μάλιστα! Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, για να στήσει κάποιος το σύστημά του σωστά, πρέπει να διαλέξει μηχανήματα όσο γίνεται πιο «flat», να τα συνδέσει μεταξύ τους, και αυτό ήταν. Έτσι δεν έχει και ανάγκη για από καλώδια «equalizer». Επιπλέον, τα ηχεία που θα διαλέξει πρέπει να είναι high end, και μάλιστα από τα «καλά», οπότε προφανώς υπάρχουν και «κακά» ηχεία high end. Σωστά;

Μπορεί τώρα να μου ξεκαθαρίσει κάποιος πώς να ξεχωρίζω πιο μηχάνημα είναι flat, και ποιο δεν είναι; Μπορεί να μου πει πώς να ξεχωρίζω τα «καλά» από τα «κακά» high end ηχεία; Εντάξει, αν δε θέλω να πάρω ηχεία high end, αλλάζει το πράμα. Άμα όμως θέλω ντε και καλά ηχεία high end; Μπορεί επίσης να μου πει πώς να ξεχωρίζω τα καλώδια «equalizer» από τα «flat»; Το γράφει η συσκευασία τους; Να πιστέψω το μαγαζάτορα; Κι αν δεν είναι σωστός ο μαγαζάτορας; Πώς μπορώ να ξεχωρίσω ποιος μαγαζάτορας είναι σωστός και ποιος όχι; Να πιστέψω τον ρηβιούερ; Να πιστέψω τη μόδα; Να βουτήξω τον πρώτο χρυσαυτιά που θα βρω στο δρόμο μου και να τον βάλω να διαλέξει για μένα; Τί να κάνω απ’ όλ’ αυτά;

Η χρήση αλφαδιού ενδείκνυται;

Πες μας βρε Κωστή και εσύ κάτι και μας έχεις φάει η αγωνία! Είπαμε, να είναι συμβατά σε θέμα αντιστάσεις εισόδου - εξόδου, να έχουν κάποια σύμπνοια σε θέματα Watt - ευαισθησίας, τα ηχεία να είναι γήινα ως προς την σχέση δωματίου/λίτρα ηχείου και άλλα πολλά...

(ψιτ; θέμα "Πως να στήσετε σωστά έναν προβολέα υπάρχει ή να ανοίξω; )

Να με συγχωρείς! Μια ζωή ακούω για στήσιμο και στήσιμο και ξανά στήσιμο. Δεν το έστησες σωστά, ο ήχος του τάδε στην έκθεση ήταν μάπα γιατί το σύστημα ήταν κακοστημένο, και δε συμμαζεύεται. Επιτέλους, τί εννοούν; Μπορούν να το εξηγήσουν με λίγα λόγια, ή μήπως είναι μια τέχνη που πάει μαναχά απ' τον μάγο στο μαθητή; Άμα είναι έτσι, να μας το πουν, τουλάχιστον να μην έχουμε την απορία.

Τώρα να την πω και εγώ τη @#$&#$& μου?

Μέσα σε όλα όσα χρειάζονται για το (ουτοπικό) καλό στήσιμο υπολογίστε
Ότι σίγουρα χρειάζεται υπομονή μεράκι και καλή παρέα.
Και μικρούς στόχους – όσο και να το κυνηγάμε το τέλειο θα είναι μακριά…

CC μιας και προσθέτεις ερωτήσεις… να βάλω και εγώ μια:
Τι ΔΕΝ χρειάζεται για να στήσουμε ένα σύστημα ?

Αυτόματη – απάντηση:

Μουρμούρα!

Αγαπητέ Costas νομίζω εδώ είσαι φάουλ.

Απάντηση στο ερώτημα «Στήνοντας σωστά ένα σύστημα» έχει δοθεί.
Και εφόσον είσαι απόλυτα ακριβολόγος , φαντάζομαι, το καταλαβαίνεις.

Εχεις ένα δεδομένο σύστημα . Ο μόνος τρόπος να το ακούσεις καλύτερο είναι να τοποθετήσεις αυτό (ή τον ακροατή) στον χώρο με τον βέλτιστο τρόπο.
Προσωπικά έδωσα μερικές ρετσέτες για το τι σημαίνει σωστά στον χώρο (και μπορεί να κάνω και λάθος – αλλά το σωστά στον χώρο παραμένει πάντα το ζητούμενο).

Το μέλος ΟΚΟΚ μαλιστα το έθεσε πιο επιστημονικά το θέμα (μετρήσεις δωματίου κλπ – πολύ σωστά για εμένα).
Και μάλιστα σου απάντησε και πολύ απλά . = Το σύστημα το βάζεις στην πρίζα

Οι περισσότεροι βέβαια σου απαντούν στο ερώτημα «Πως διαλέγεις ένα σωστό σύστημα».
Αυτό όμως είναι άααααλλο ερώτημα από το δικό σου.

Απάντηση: Re: Στήνοντας σωστά ένα σύστημα...

Μάλιστα! Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, για να στήσει κάποιος το σύστημά του σωστά, πρέπει να διαλέξει μηχανήματα όσο γίνεται πιο «flat», να τα συνδέσει μεταξύ τους, και αυτό ήταν. Έτσι δεν έχει και ανάγκη για από καλώδια «equalizer». Επιπλέον, τα ηχεία που θα διαλέξει πρέπει να είναι high end, και μάλιστα από τα «καλά», οπότε προφανώς υπάρχουν και «κακά» ηχεία high end. Σωστά;

Μπορεί τώρα να μου ξεκαθαρίσει κάποιος πώς να ξεχωρίζω πιο μηχάνημα είναι flat, και ποιο δεν είναι; Μπορεί να μου πει πώς να ξεχωρίζω τα «καλά» από τα «κακά» high end ηχεία; Εντάξει, αν δε θέλω να πάρω ηχεία high end, αλλάζει το πράμα. Άμα όμως θέλω ντε και καλά ηχεία high end; Μπορεί επίσης να μου πει πώς να ξεχωρίζω τα καλώδια «equalizer» από τα «flat»; Το γράφει η συσκευασία τους; Να πιστέψω το μαγαζάτορα; Κι αν δεν είναι σωστός ο μαγαζάτορας; Πώς μπορώ να ξεχωρίσω ποιος μαγαζάτορας είναι σωστός και ποιος όχι; Να πιστέψω τον ρηβιούερ; Να πιστέψω τη μόδα; Να βουτήξω τον πρώτο χρυσαυτιά που θα βρω στο δρόμο μου και να τον βάλω να διαλέξει για μένα; Τί να κάνω απ’ όλ’ αυτά;

με ultrex λουστηκες?

Εγώ ξέρω οτι ο καθένας έχει έναν 'Reference' ήχο στο μυαλό του και όταν ακούει συστήματα που προσφέρουν "πολύ το ένα αλλά λίγο από το άλλο" ή και το αντίθετο , η πρώτη φράση που βγαίνει από το στόμα κάποιου σε μια έκθεση είναι 'Δεν ήταν καλά στημένο'. Η ουσία είναι ότι σε μια αίθουσα ξενοδοχείου πιο εύκολα ακούς προβλήματα όπως κουτίλες ηχείων, κακό stage, κακό ρεύμα και ότι άλλο συνεπάγεται μιας που προσπαθούμε να λύσουμε γρίφους εκεί μέσα. Πολλές φορές τα μικρά ηχεία ακούγονται μαγικά στην έκθεση... Anyway , απαντήστε μου πώς ενα σύστημα χαρακτηρίζεται 'κακώς στημένο' . Μια απάντηση είναι ότι κατα φαντασίαν και μόνο δεν έχουν μπει στην αλυσσίδα προϊόντα που οδηγούν προς τον επιθυμητό μας 'φανταστικό' δρόμο, αλλά αυτό μόνο κατόπιν αποδείξεως θα γίνει αισθητό, η το λογικότερο θέμα χώρου. Εγώ μπορεί να φαντάζομαι ότι το τάδε καλώδιο κάνει καλύτερη δουλειά στο τάδε σύστημα.

Ναι, κάποιος reviewer που δοκιμάζει πολλά παντρέματα δοκιμάζοντας πχ. εναν ενισχυτή με τα x καλώδια , τα x ηχεία, τις x πηγές και τα x βελτιωτικά ρεύματος, γιατί πρέπει να αφορισθεί ? Η γνώμη του πρέπει να γίνει εκ πρώτης δεκτή , εάν αυτός έχει δείξει δείγμα ορθής γραφής. Πώς αλλιώς δηλαδή πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ? Κατ´οίκον με προϊόντα ultrex όλων των εταιριών , ώστε να βγεί το συμπέρασμα οτι στήθηκε σωστά μετά από 20 δοκιμές των υπολοίπων συνοδευτικών ? Μακάρι.

Last edited:
Με την ευκαιρία ενός συμβάντος,που πρίν λίγο συνέβει...

Εδώ και αρκετές ημέρες το σύστημα δεν μου καθόταν καλά,δεν έπαιζε όπως πρίν.Καθάρισα κι έσφιξα όλες τις συνδέσεις-επαφές.Μέτραγα κάθε λίγο το ρεύμα.Εκανα έλεγχο σ' όλες τις λάμπες.Κοίταξα κι έσφιξα τις βάσεις των ηχείων..............................................................Τζίφος.

Σήμερα ενώ έπαιζε το σύστημα και το κοίταγα απο το πλάϊ,παρατήρησα ότι τα ηχεία δεν ήταν στις ίδιες θέσεις.Το δεξί είχε μετακινηθεί,ελάχιστα πίσω και κοιτόντας και καλύτερα,είχε και μειωμένη κλίση ως πρός τ´άλλο.Το μετακίνησα μερικά εκατοστά μπροστά κι αύξησα ελάχιστα την κλίση.

Ξανακάθησα κι άκουσα κι όλα ήταν πάλι εκεί,όπως πρίν.

Καθαρίζοντας το δωμάτιο το μετακίνησαν αυτό το ελάχιστο.Αυτό το ελάχιστο έκανε την διαφορά.

Στήσιμο λοιπόν είναι ότι είναι απαραίτητο να προβλέψεις-κάνεις-ταιριάξεις για να παίξει το σύστημα στο χώρο σου.