Στήσιμο HTPC

Ressac

Established Member
12 July 2006
132
Σκοπεύω να φτιάξω ένα HTPC και θέλω να ρωτήσω ορισμένα πράγματα.

Κατ' αρχάς, το παρακάτω setup πως σας φαίνεται?
ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΡΤΑ: GIGABYTE GA-965P-S3
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ: INTEL PENTIUM D 915 2.8 GHZ LGA775 800FSB
ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ: HIS RADEON X1650XT ISILENCE II 256MB PCI-E RETAIL
ΚΟΥΤΙ: THERMALTAKE VB8001BNS BACH BLACK VFD SCREEN
ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: SEAGATE BARRACUDA ES ST3400620NS 400GB SATA2
ΜΝΗΜΗ RAM: 2 Χ KINGSTON KHX6400D2/512 HYPERX 512MB PC6400 800MHZ
ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ: AKASA AK-P400FG-BKEU PAXPOWER 400W BLACK 12CM FAN
TV TUNER: MSI TV@NYWHERE A/D HYBRID PCI
DVD RECORDER: SAMSUNG DVDRW SH-S182M LIGHTSCRIBE BULK BLACK
ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΥΞΗΣ CPU: THERMALTAKE CL-P0370 TMG I1

Το σκεπτικό είναι να δουλέψει αυτή τη στιγμή άψογα με SD, και με την έλευση του HD, με αναβάθμιση της CPU και της VGA να μπορεί να ανταπεξέλθει.

Οι ερωτήσεις μου τώρα:
1. Η Μ/Β έχει onboard 8CH κάρτα ήχου. Θα με καλύψει σε συνεργασία με τελικό ενισχυτή μέσω της SPDIF OUT?

2. H VFD οθόνη που συνδέεται και πως? Πως προγραμματίζεται η λειτουργία της?

3. Το RF σήμα από την εξωτερική κεραία, πρέπει να πάει και στην TV και στην TV Tuner κάρτα. Αν βάλω ένα απλό Τ, πειράζει? Μήπως να προτιμήσω κάτι τέτοιο: http://www.pixmania.com/gr/gr/168085/art/hama/aieo-oo-o-aouoanee-o-euna.html#

4. Υπάρχει κάποια διαφορετική γνώμη για το παραπάνω setup, χωρίς όμως να ξεπεράσουμε το χιλιάρικο?

:BDGBGDB55: -bye-

1. Μιά χαρά. Αν είναι για spdif ούτε να σκεφτεσαι έξτρα κάρτα.

4. Βάλε έναν core2duo 4300 για να είσαι οκ και στα HD γιατί η εποχή του HD όπως λές ....... έφτασε. Είναι μεγάλο σφάλμα να βάλεις αυτόν που έγραψες παραπάνω. Η κάρτα γραφικών είναι ταμάμ για όλα (SD, HD) .

1. Μιά χαρά. Αν είναι για spdif ούτε να σκεφτεσαι έξτρα κάρτα.

4. Βάλε έναν core2duo 4300 για να είσαι οκ και στα HD γιατί η εποχή του HD όπως λές ....... έφτασε. Είναι μεγάλο σφάλμα να βάλεις αυτόν που έγραψες παραπάνω. Η κάρτα γραφικών είναι ταμάμ για όλα (SD, HD) .

Κυριάκο, ευχαριστώ για την απάντηση.
Αυτός που έγραψα κοστίζει 92 ευρώ ενώ ο 4300 165, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ούτε αυτός μας καλύπτει full για HD. Έτσι διαβάζω τουλάχιστον...
Άλλωστε, η εποχή HD έφτασε αλλά εγώ δεν έχω δει ακόμη δισκάκι ΗD. Λέω να μη βιαστώ λοιπόν.

Ο 4300 στα 266 (απο 200 που είναι) γίνεται 6600. Και δεν το διάβασα, το έχω εδώ και 1,5 μήνα. Και δεν θεωρείται overclock. Απλά, καρπώνεσαι το ''δώρο'' της ΙΝΤΕL. Overclock είναι για αυτόν τον επεξεργαστή 280 και πάνω. Ούτε ψύξη, ούτε ρεύματα ούτε τίποτα. Για 50-60 ευρώ λοιπόν, κρίμα να πάρεις τον 2,8 που κάνει για πασιέτζες και άλλα δύσκολα. Πάρε κουτί χωρίς οθονούλα για τα έξτρα χρήματα. Ούτως ή άλλως θα την χαρείς 1-2 μέρες και μετά θα σου την σπάει το φώς που θα βγάζει και θα σου χαλάει το μαύρο.....

Απάντηση: Re: Στήσιμο HTPC

Άλλωστε, η εποχή HD έφτασε αλλά εγώ δεν έχω δει ακόμη δισκάκι ΗD. Λέω να μη βιαστώ λοιπόν.

Τι κι αν δεν υπαρχουν δισκακια; Υπαρχουν σκληροι δισκοι που χωρανε πολλα... και σε ολα μπορουμε να εχουμε Ελληνικους υποτιτλους -bye-
Για επεξεργαστη δεν ξερω κατα ποσο αξιζει να δεις σε AMD. Ο χ2 4600+ στα 111ευρω ειναι προκληση νομιζω.

Κυριάκο, δεν έχεις και άδικο για την VFD.
Ο 4300 στα 1,86GHz δεν τρέχει? (και ο 6600 στα 2,4)?
Το 200 και το 266 τι είναι?
Η Μ/Β που έχω διαλέξει, είναι οκ για τη δουλειά αυτή? (υποτυπώδες overclock)

Φίλιππε συμφωνώ, να κατεβάσεις 2-3 ταινίες. Από κει και πέρα όμως, τι άλλο να κάνεις με 1024? Άσε που σύντομα θα θέλουμε πολλά Tera...

Κυριάκο, δεν έχεις και άδικο για την VFD.
Ο 4300 στα 1,86GHz δεν τρέχει? (και ο 6600 στα 2,4)?
Το 200 και το 266 τι είναι?
Είναι η ταχύτητα που με τον πολλαπλασιαστή του κάθε επεξεργαστή μας δίνει την ταχύτητά του. Ο 6600 έχει πολλαπλασιαστή 9 και 266Mhz απο μαμά δηλαδή 9Χ266=2.400->2,4Ghz. O 4300 έχει πολ/στη 9 και 200 Mhz δηλαδή 9Χ200=1.800->1,8Ghz. Του αλλάζεις το 200 σε 266 και έχεις έναν 6600! τόσο απλό. Χωρίς τίποτε άλλο.
Η Μ/Β που έχω διαλέξει, είναι οκ για τη δουλειά αυτή? (υποτυπώδες overclock)
Το οτι θα πάει 2,4Ghz στο υπογράφω. Είναι μια πολύ καλή μητρική.
Φίλιππε συμφωνώ, να κατεβάσεις 2-3 ταινίες. Από κει και πέρα όμως, τι άλλο να κάνεις με 1024? Άσε που σύντομα θα θέλουμε πολλά Tera...
Ήδη τα tera είναι πολλά. ..... και συνέχεια θέλουμε κι άλλα ......

Μπορεις να κατεβαζεις μια ταινια καθε μια βδομαδα περιπου. Βαλε και οτι αλλο βρεθει απο δεξια αριστερα, οποτε καλα ειναι.
Οσο για τα tera που λες, αυτο οντως ειναι προβλημα αλλα στον 400αρη δισκο που σκοπευεις να βαλεις χωρανε ανετα 10 ταινιες και αφηνουν και πολυ χωρο για οτι αλλο θελησεις. Σιγουρα δεν ειναι ακομα για χόρταση αλλα ειναι πολυ καλα για αρχη.

Για το 3, καμιά γνώμη?

Είναι λίγο δύσκολο να πει κανείς.

Αν έχεις καλή κεντρική εγκατάσταση κεραίας, με δυνατό σήμα, λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα με ένα Τ. Αν τραβάς σήμα από μια σκέτη κεραία, και το σήμα είναι ήδη ασθενές, ίσως είναι καλή ιδέα να πας σε λύση με ενεργό splitter σαν αυτό που έβαλες στο link.

Έχω σκέτη κεραία και καλώδιο που καταλήγει κατευθείαν στο σπίτι μου.
Η λήψη που έχω είναι ως επί το πλείστον άριστη, ίσως επειδή είμαι κοντά στο συγκρότημα κεραιών εδώ στα Χανιά.
Επειδή μάλλον είναι ισχυρό το σήμα, λέτε να χρησιμοποιήσω απλώς ένα Τ?

Ξεκινάς με ένα Τ το οποίο είναι και η απλούστερη και φθηνότερη λύση... αν δεις πτώση στην ποιότητα το αντικαθιστάς με την άλλη λύση που αναφέρθηκε...

Σκοπεύω να φτιάξω ένα HTPC και θέλω να ρωτήσω ορισμένα πράγματα.

ΚΟΥΤΙ: THERMALTAKE VB8001BNS BACH BLACK VFD SCREEN

2. H VFD οθόνη που συνδέεται και πως? Πως προγραμματίζεται η λειτουργία της?

Εχω ακριβώς αυτό το κουτί, και την έχω καταβρεί με την οθονίτσα, αλλά και το software + τηλεκοντρόλ που πάνε πακέτο με αυτήν. Πιστεύω ότι τα 60 (bach 8000 vs. 8001) αξιζουν για τον τηλεχειρισμό + ενδείξεις. Αν την πάρεις ξεχωριστά αργότερα για να την βάλεις μόνος σου, είναι +100 !

Συνδέεται μέσω usb, αλλά και στο on/off του κουτιού - Μ/Β, αλλά και απευθείας στο +5V standby του τροφοδοτικού (το οποίο απαιτεί να είναι αρκετά κοντά στα "5" volt, αλλιώς εχει παρενέργειες στην λειτουργία της)

Προγραμματίζεται μέσω του software (iMON) το οποίο είναι αρκετά καλό θα έλεγα. Δεν είναι απλά μια οθονίτσα πάντως, αλλά πακέτο πραγμάτων: Οθόνη, δεκτης υπερύθρων, τηλεχειριστήριο, και software διαχείρησης όλων αυτών. Εχει έτοιμα προφίλ για να τηλεχειρίζεται διάφορες εφαρμογές, όπως bsplayer, KMplayer, WMplayer, κλπ.

Είναι η ταχύτητα που με τον πολλαπλασιαστή του κάθε επεξεργαστή μας δίνει την ταχύτητά του. Ο 6600 έχει πολλαπλασιαστή 9 και 266Mhz απο μαμά δηλαδή 9Χ266=2.400->2,4Ghz. O 4300 έχει πολ/στη 9 και 200 Mhz δηλαδή 9Χ200=1.800->1,8Ghz. Του αλλάζεις το 200 σε 266 και έχεις έναν 6600! τόσο απλό. Χωρίς τίποτε άλλο.

Απλά ο 6600 έχει δύο ακόμα ΜΒ cache...

Re: Απάντηση: Re: Στήσιμο HTPC

Για επεξεργαστη δεν ξερω κατα ποσο αξιζει να δεις σε AMD. Ο χ2 4600+ στα 111ευρω ειναι προκληση νομιζω.

Στο περίπου σήμερα τρέχουν αυτές οι τιμές:

4600+ ~ 110-115 (2.4 Ghz, 2x512 cache)
4800+ ~ 130 (2.4 Ghz, 2x1024 cache)
5000+ ~ 160 (2.6 Ghz, 2x512 cache)
5200+ ~ 170 (2.6 Ghz, 2x1024 cache)
5600+ ~ 180 (2.8 Ghz, 2x1024 cache)
6000+ ~ 220 (3.0 Ghz, 2x1024 cache)

Επίκειται η μείωση των intel, πάντως αυτή τη δεδομένη στιγμή (δηλαδή για όποιον δεν μπορεί να περιμένει 2-3 εβδομάδες) οι AMD είναι ασυναγώνιστοι: ο 5600+ έχει την τιμή του Ε6300 και ο κορυφαίος 6000+ έχει την τιμή του Ε6400. Εγώ λόγω μητρικής, παρήγγειλα και αναμένω ήδη τον 4800+... δυστυχώς η ASUS αργεί να βγάλει καινούργια BIOS για κάποια από τα AM2 μοντέλα της.

Αυτο λεω κι εγω. Με τις τρεχουσες τιμες οι επεξεργαστες της AMD ειναι πολυ καλη επιλογη. Απλα επειδη μεχρι τωρα η Intel μονοπωλουσε τον χωρο δεν ξερω κατα ποσο ειναι ευκολο για καποιον να παει σε λυση AMD οταν εχει ηδη αποφασισει για Intel γι´αυτο και εγραψα πριν "...δεν ξερω κατα ποσο αξιζει να δεις σε AMD..."
Αν τωρα γινει αντιστοιχη μειωση τιμης και στους intel νομιζω οτι θα ξαναπαρει παλι το πανω χερι η intel.

Μπα, "αντίστοιχη" δεν πρόκειται να γίνει. Ο 6000+ έπεσε περίπου 60%. Απλώς πρόκειται να κυκλοφορήσουν οι καινούργιοι Ε6320 και Ε6420, με ενεργοποιημένη όλη την L2cache (δηλαδή 4MB σύνολο) στις ίδιες τιμές ίσως και ελάχιστα χαμηλότερα από τους Ε6300 και Ε6400. Και ο 6600 θα πάει στα περίπου 220-230 ευρώ.
Ο 6000+ είναι περίπου ισοδύναμος του Ε6600 και ο 5200+ περίπου ισοδύναμος του Ε6400, και θα πωλούνται σε αντίστοιχες τιμές.

Παιδιά, ευχαριστώ για τις προτάσεις. Έδωσα ήδη την παραγγελία και από Δευτέρα ξεκινάει η συναρμολόγηση.

Άλλαξα τελικά την Μ/Β με την MSI P6N SLI-FI, που υποστηρίζει και Firewire αλλά και 1333 FSB, CPU πήρα τελικά τον Ε4300, και σκληρό δίσκο τον ίδιο σε 500GB.
Κουτί, κράτησα τελικά το 8001 με την VFD.

Τελική τιμή βγήκε στα 1100. :music-smiley-005:

Παιδιά, ευχαριστώ για τις προτάσεις. Έδωσα ήδη την παραγγελία και από Δευτέρα ξεκινάει η συναρμολόγηση.

Άλλαξα τελικά την Μ/Β με την MSI P6N SLI-FI, που υποστηρίζει και Firewire αλλά και 1333 FSB, CPU πήρα τελικά τον Ε4300, και σκληρό δίσκο τον ίδιο σε 500GB.
Κουτί, κράτησα τελικά το 8001 με την VFD.

Τελική τιμή βγήκε στα 1100. :music-smiley-005:

αν προλαβαίνεις να αλλάξεις την παραγγελία, δες την πρόταση της amd για htpc , δες μητρικές με το τσιπάκι AMD's 690G chipset (SOCKET ΑΜ2)

έχει onboard κάρτα γραφικών με έξοδο hdmi!
υπάρχουν ήδη στην αγορά μητρικές με αυτό το τσιπάκι σε χαμηλό κόστος, 60-120 ευρώ.

θα κάνεις μεγάλη οικονομία.

@testos: Την παραγγελία την είχα δώσει ήδη. Ευχαριστώ πάντως.

Τελικά το έστησα, αλλά έχω πολλές απορίες.
Το έχω συνδέσει με την τηλεόραση (Panasonic PV60) με καλώδιο DVI-HDMI. Μπορώ να χρησιμοποιώ αποκλειστικά την τηλεόραση ως μόνιτορ? Δεν θα ήθελα να βάλω και οθόνη PC στο σαλόνι.

Η TV Tuner δείχνει την εικόνα της σε παράθυρο, ενώ όταν επιλέγω full screen καταλαμβάνει μόνο την μισή οθόνη. Ακόμη και το ΣΚΑΙ που εκπέμπει 16:9 έτσι το δείχνει. Υπάρχει τρόπος να παίξει σε όλη την οθόνη?

Ποιό πρόγραμμα "βολεύει" για αναπαραγωγή DVD και ποιό για MP3?

Τα υπόλοιπα στην πορεία...:chinscratch:

@testos: Την παραγγελία την είχα δώσει ήδη. Ευχαριστώ πάντως.

Τελικά το έστησα, αλλά έχω πολλές απορίες.
Το έχω συνδέσει με την τηλεόραση (Panasonic PV60) με καλώδιο DVI-HDMI. Μπορώ να χρησιμοποιώ αποκλειστικά την τηλεόραση ως μόνιτορ? Δεν θα ήθελα να βάλω και οθόνη PC στο σαλόνι.

Η TV Tuner δείχνει την εικόνα της σε παράθυρο, ενώ όταν επιλέγω full screen καταλαμβάνει μόνο την μισή οθόνη. Ακόμη και το ΣΚΑΙ που εκπέμπει 16:9 έτσι το δείχνει. Υπάρχει τρόπος να παίξει σε όλη την οθόνη?

Ποιό πρόγραμμα "βολεύει" για αναπαραγωγή DVD και ποιό για MP3?

Τα υπόλοιπα στην πορεία...:chinscratch:

καλορίζικο...
1. Ναι μπορείς να χρησιμοποιείς την tv σαν μόνιτορ... απλά στην αρχή ειδικά πρόσεχε για burn-in
2. Ποια κάρτα tv έχεις και τί λειτουργικό? Δοκίμασες τους τελευταίους drivers από το site της εταιρίας???
3. Για DVD κοίτα και ακολούθα τις οδηγίες στο guides section της κατηγορίας htpc - θα σε καλύψουν πλήρως. Προσωπικά χρησιμοποιώ το theatertek + ffdshow. Για mp3 οι λύσεις είναι πολλές. Μπορείς να πας στο παραδοσιακό winamp ή ακόμα και στον windows media player ή στο iTunes... όποιο σου αρέσει περισσότερο το χρησιμοποιείς...