Στήσιμο PC με Win10 για καλύτερο ήχο. Προτάσεις και σκέψεις...

ttquattro

Established Member
18 October 2010
225
Αθήνα
Καλησπέρα

Σας παραθέτω μερικούς τρόπους που έχω βρει και δίνουν βοήθεια στους πιο τολμηρούς για τη δημιουργία ενός PC αποκλειστικά για μουσική με στόχο την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου, ανεξάρτητα του τι player χρησιμοποιείτε.

Πρέπει να τονίσω ότι τα Win 10 αποδίδουν σαφώς καλύτερα τη μουσική μας από οποιαδήποτε άλλη έκδοσή τους (χωρίς έξτρα περίεργες ρυθμίσεις από εμας) ενώ ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα για μερικές επιπλέον ρυθμίσεις (που θα περιγράψω πιο κάτω) οι οποίες τελικά έχουν μικρή αλλά ουσιαστική επίδραση στην ηχητική ποιότητα και όλες μαζί λειτουργούν αθροιστικά. Όλα τα παραπάνω βεβαίως με την πρϋπόθεση ότι το PC σας μπορεί να λειτουργήσει με αυτά. Αλλιώς υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής σε ότι windows είχατε πριν.

Πρώτα απ' όλα πριν μπούμε στο "ψητό" πρέπει να αναφέρω ότι η χρήση του Fidelizer (της ελεύθερης έκδοσης) είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε τη μέγιστη δυνατή ποιότητα ήχου από το PC μας. Αν δεν ακούσετε διαφορές με αυτό και χωρίς αυτό ψάξτε να βρείτε και να αφαιρέσετε τις όποιες "κουρτίνες" που εμποδίζουν την ακουστή αντίληψη αυτών των αλλαγών σε άλλα σημεία του συστήματός σας, οι βελτιώσεις υπάρχουν και είναι ακουστές...

Το Fidelizer το τρέχουμε πάντα πριν ανοίξουμε το player μας (αν το αγοράσετε, που εγώ δεν έχω κάνει αλλά υπάρχει κι αυτή η επιλογή, τότε το Fidelizer σας δίνει επιπλέον δυνατότητες customization ενώ ανοίγει μόνο του με τα windows χωρίς τη δικιά μας συμμετοχή ενώ θυμάται και το player που χρησιμοποιούμε οπότε το ανοίγει και αυτό με τη μια) καθώς έτσι κάνει τις απαραίτητες βελτιστοποιήσεις που απαιτεί το κάθε player. Χρησιμοποιούμε δε οπωσδήποτε το Fidelizer για να ανοίξουμε το player μας (το Fidelizer μας ρωτά αν θέλουμε να ανοίξουμε ένα player πριν ξεκινήσει το optimization του, του λέμε ναι και μέσα από εκεί βρίσκουμε το κατάλληλο .exe και το "τρέχουμε") καθώς έτσι έχουμε καλύτερο ήχο.

Αφού ξεφορτωθούμε τις ενοχλητικές προτροπές του δημιουργού του Fidelizer (και την αναγκαστική ...βόλτα στην ιστοσελίδα του αν είστε συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο -δεν συνίσταται για πολλούς και διαφόρους λόγους κατ' εμέ-, που όλα αυτά τα ενοχλητικά δεν υπάρχουν στην αγορασμένη έκδοσή του) πάμε στις δύο επόμενες κινήσεις που δίνουν άλλη μια μικρή αλλά ουσιαστική ώθηση στην ποιότητα ήχου (10% περίπου).

Στο PC μας πλέον τρέχει το Fidelizer και το οποιοδήποτε player μας (εγώ χρησιμοποιώ το MusiCHI που θεωρώ ότι έχει την καλύτερη ηχητική απόδοση, πέρα από την τεράστια ευκολία που μου δίνει στη διαχείριση της βιβλιοθήκης μου αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιείτε ότι σας αρέσει/βολεύει, οι αλλαγές είναι ακριβώς οι ίδιες για όλα).

Πάμε, λοιπόν, στο Task Manager και στην επιλογή των Details. Εκεί στη λίστα με τις εφαρμογές βρείτε την εφαρμογή του player σας. Είναι εκείνη που έχει το όνομα του player (π.χ. MusiCHIplay.exe, foobar2000.exe κλπ.) και κάνουμε δεξί κλικ επάνω στο exe αυτό (και μόνο).
Στις επιλογές που εμφανίζονται πηγαίνουμε πρώτα απ' όλα στην Priority και επιλέγουμε να την κάνουμε Realtime από High που την έχει κάνει το Fidelizer.
Έπειτα πάμε στην επιλογή Affinity (εκεί που βρήκαμε στην Priority) και εκεί επιλέγουμε να κάνουμε τσεκ είτε μόνο σε ένα πυρήνα (αν ο υπολογιστής μας είναι δυνατός, είτε σε δύο μόνο αν είναι σχετικα αδύναμος όπως ο δικός μου -που όμως είναι τετραπύρηνος κατά τα άλλα, τρομάρα του).

Αυτές οι δύο αλλαγές μέσα από τα Details επηρεάζουν ΜΟΝΟ τις επιδόσεις του player μας και ΤΙΠΟΤΑ άλλο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για οτιδήποτε άλλο, το ξαναλέω. Και ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται, μαζί με το τρέξιμο του Fidelizer, κάθε φορά που βάζουμε μπροστά το player μας, αλλιώς δεν δουλεύουν. Αυτά είναι τα βασικά.

Με όλα αυτά έχετε μια βελτίωση της τάξης του 10-15% που είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστείτε ότι είναι τσάμπα και σας κοστίζει σχεδόν 2-3 λεπτά χρόνου και μερικά χτυπήματα πλήκτρων. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται κάθε φορά που τρέχετε το player σας.

Κατά τα άλλα καλό είναι το PC που χρησιμοποιείτε να είναι μόνο για μουσική κι όχι για σερφάρισμα ή άλλα κόλπα καθώς έτσι μπορείτε να του σταματήσετε κι άλλες εφαρμογές, ακόμη (όπως έχω κάνει εγώ στο δικό μου που δεν είναι στο διαδίκτυο) και το antivirus.

Αυτά για αρχή (ελπίζω να βοήθησα αρκετά) και θα προσπαθήσω να είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες στα μέχρι εδώ. Πρέπει επίσης να αναφέρω πως στο δικό μου Audiophile Optimised, Fidelized κλπ. PC δεν τρέχω κανένα antivirus πρόγραμμα αλλά καθώς το έχω μόνο για μουσική και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα. Κι αν υπάρχει κάποιος που θέλει να ακούσει το PC μου γι' αυτό υπάρχουν τα π.μ.
 
Ωραίο θέμα Θανάση.
Κάποια από τα παραπάνω ορίζονται και εσωτερικά από κάποια player,όπως το foobar πχ,τσεκάροντας τις ανάλογες επιλογές.
Εγώ ενθαρρύνω πάντα τους φίλους που στήνουν να χρησιμοποιούν εκτός των παραπάνω την χρήση της Multimedia Class Scheduler Service (MMCSS ) στην ανώτατη ρύθμιση της (Pro Audio ) όταν υπάρχει η δυνατότητα.Η συγκεκριμένη διεργασία (αντιγράφω):
The Multimedia Class Scheduler service (MMCSS) enables multimedia applications to ensure that their time-sensitive processing receives prioritized access to CPU resources. This service enables multimedia applications to utilize as much of the CPU as possible without denying CPU resources to lower-priority applications (περισσότερα εδώ )

Θα επανέλθω με περισσότερα όταν τα βάλω σε μια σειρά.
 
Ερωτησουλες.
Η trial version του fidelizer τι κουσουρι έχει; Είναι περιορισμένου χρονου, έχει διαφημίσεις η περιορισμένες δυνατότητες;
Γίνεται να έχω το πισι συνδεδεμένο στο router ώστε να λειτουργει το gizmo ως χειριστήριο για το jriver καθώς και για να μεταφέρω αρχεία απο ενα πισι σε άλλο;
Θα πρεπει να ανοίγω οθόνη κάθε φορά που αναβω τον υπολογιστη η γίνεται να πιναριατει στο startup menu και να ξεκινάει πριν το jriver και πως;
Τα ολίγα για αρχή.
 
Κουσούρι κάποιοι αυτοματισμοί συν αυτα που λέει ο Θανάσης τίποτα άλλο δεν εχω διαπιστώσει.
Στο ρουτερ γίνεται,ναι.
Γίνεται μα πιναριστεί αλλα έτσι κι αλλιως θα πρέπει να ανάψεις οθόνη για τα υπόλοιπα.
 
Καλή εβδομάδα,
Γενικά καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να αναφέρουμε και το σύστημα.

Λ.χ. μικρά laptop ή καλά htpc ή βαρβάτα workstations δεν είναι απαραίτητο ότι θα ‛ακούσουν’ τις όποιες διαφορές με τον ίδιο τρόπο. Γενικά μη πάμε να βγάλουμε τόσο εύκολα συμπεράσματα
Ενώ και από software win 10 υπάρχουν πολλά από x86 home (που συνήθως προτείνονται για μικρής ισχύς υπολογιστή) ως 64bit enterprise.
Οι παραπάνω συμβουλές για affinity και realtime, είναι κλασικές συμβουλές εδώ και χρόνια, αλλά όσο πιο πολύ προχωράμε στο μέλλον, τα λειτουργικά κάνουν ακόμα καλύτερη διαχείριση πόρων. Άλλος ο kernel scheduler των 10 kai allow tvn 7 , και των 10 είναι αρκετά καλύτερος ακόμα και εάν δεν επιλέξουμε affinity. Αλλά βασίζονται και στο hardware, άλλο affinity σε ένα μικρό διπύρηνο (όπου το affinity μέχρι και κακό μπορεί να κάνει) και άλλο εάν έχουμε 6 πύρινες ή πυρήνες με hyperthreading (όπου τελικά μπορεί να θέλουμε τους 2+3).

Τέλος τα win10 έχουν κάποιου τύπου antivirus. Αλλά σε μοντέρνο σύστημα δεν αποφεύγουμε το Internet. Είτε για να ακούσουμε youtube είτε για να διαβάσουμε στο net πληροφορίες για το τραγούδι κ.ο.κ.
Οπότε θα έλεγα ότι το όχι στο antivirus είναι κακιά συνήθεια. Χρειαζομαστε πάντα AV σε windows. Άλλωστε αυτό έλειπε να χαλάει ο ήχος σε ένα μοντέρνο σύστημα από το antivirus … Εκτός εάν μιλάμε για κάνα πολύυυυ παλιό σύστημα που και πάλι, δύσκολο να ακούσει κανείς ντετερμινιστικά διαφορές μόνο λόγο του AV. Για αυτό άλλωστε και δεν γίνονται σχετικά ABX tests με ή χωρίς AV.
Βάλτε AV για να μη το μετανιώσετε άρα, καθώς το internet είναι απαραίτητο στις μέρες μας.

Γενικά εάν το PC σας είναι πάρα πολύ παλιό με πολύ αργούς δίσκους και ελάχιστη RAM, καλό είναι να σκεφτείτε και το hardware. Στην τελική ένα raspberry Pi 3 έχει 50 ευρώ. Δεν θα χρειαστεί καν να ξοδευτεί κάποιος τόσο πολύ για τρελές αναβαθμίσεις.
 
'Εκανα χτες την εγκατάσταση και μπορώ να πω ότι υπάρχει αισθητή βελτίωση με τη χρήση του freeware fidelizer. Αλλά απ ότι φαίνεται θα πρέπει να γίνει αυτή η ιστορία με το άνοιξε σβήσε οθόνη κάθε φορά που ανάβει ο υπολογιστής. Με δεδομένο μάλιστα ότι λογικά ποτέ δε θα μπαίνει σε hybernation (αν δεν το απενεργοποιεί το fidelizer θα το απενεργοποιήσω εγώ) το κόστος κατανάλωσης επιβάλει το άναψε σβήσε.
Ως προς το κόστος κτήσης της κανονικής ή της pro έκδοσης, καθώς είναι περίπου 40 ή 70 ευρώ αντίστοιχα ήθελα να ρωτήσω ttquatro αν εχεις ακούσει συγκριτικά κάποιο rasp να παίζει μέσω headless διανομής linux (το οποίο rasp λόγω χαμηλής κατανάλωσης το ξεχνάς αναμμένο και server υπάρχει ούτως ή άλλως για την αποθήκευση της συλλογής). Ρωτάω καθώς το κόστος απόκτησης του προγράμματος είναι παρεμφερές με το κόστος ενός rasp.
 
Για να μη σπάζεστε με το affinity κάθε φορά, μπορείτε να κάνετε και ένα shortcut που να ορίζεται το affinity του player σας
http://www.tenforums.com/performance-maintenance/47607-affinity-command-cmd.html
(μην το συνδέετε με απαραίτητη αύξηση την όποιας ποιότητας έτσι αυθαίρετα αλλά προκειμένου να βασανίζεστε υπάρχει τρόπος )
 
Καλησπέρα σε όλους.

Πρώτα απ' όλα, Panoramix, δεν έχω ακούσει ακόμη κάποιο rasp (και με ενδιαφέρει από πλευράς ήχου οπωσδήποτε να δω τι γίνεται) οπότε δεν έχω να συστήσω κάτι, αλλά χαίρομαι που τώρα έχεις καλύτερο ήχο.

Δεύτερον, tmjuju, στο σύστημά μου χρησιμοποιώ ένα ACER fanless με SSD netbook (με intel 2930 νομίζω -θα δω και θα σου πω καθώς πρέπει να πάω στο στούντιο για να δω) που έχω αποκλειστικά αφιερωμένο στην αναπαραγωγή μουσικής (δεν είναι συνδεδεμένο πουθενά) ενώ τη μουσική μου την έχω σε σκληρό 4ΤΒ μέσω USB. Για βόλτες στο διαδίκτυο και όλες τις άλλες δουλειές χρησιμοποιώ ένα desktop.
Με τη χρήση, δε, του Audiophile Optimizer, όλα έχουν απενεργοποιηθεί, δεν λειτουργεί κανένα antivirus σύστημα (ούτε των Win10), μέχρι και την αυτόματη ενημέρωση των windows έχει κόψει. Δεν με πειράζει όμως καθώς όπως είπα είναι αποκλειστικά ένα είδους transport πλέον και έτσι το έχω συνηθίσει (μεγάλη υπόθεση η συνήθεια).

Και φυσικά γι' αυτό και δεν συστήνω το συγκεκριμένο setup έτσι απλά σε κανένα, είναι για πολύ "σκληροπυρηνικούς" (εξ άλλου είναι ακόμη σε beta μορφή και δεν κυκλοφορεί ως προϊόν - υπάρχει βέβαια στην αγορά ως εφαρμογή για τα win2012 server edition, εφαρμογή που απαιτεί όμως πολύ δουλειά όμως για να δουλέψει - φίλος μου το έχει κάνει και το έχουμε συγκρίνει με το αντίστοιχο των 10 και δεν έχει ουσιαστικές διαφορές) Παρόλα αυτά βγάζει τον καλύτερο ήχο από PC που έχω μέχρι τώρα ακούσει και πολύ καλύτερο από πρακτικά οποιοδήποτε transport (ίσως εκτός κάποιων γελοία ακριβών >15.000 ευρώ που όπως έχω ήδη πει θεωρώ τρέλλα).

Πολύ καλή η ιδέα για το .bat, αλλά πρέπει όπως είπες να γίνει με προσοχή και ανάλογα το player ώστε να έχει νόημα η χρήση του.

Πάντως, και συγχωρέστε με, αν θεωρούμε "βάσανο" τα δύο κλικ παραπάνω κάθε φορά που ανοίγουμε τον υπολογιστή μας για να ακούσουμε μουσική τότε μάλλον έχουμε γίνει είτε πολύ καλομαθημένοι είτε πολύ του καναπέως... :)
(εγώ δεν έχω ούτε τηλεχειρισμό στο volume ακριβώς γιατί θέλω να σηκώνομαι που και που από την πολυθρόνα! Η άσκηση κάνει καλό, ειδικά για μας άνω των 50...)
 
Το κακό για μένα που ζω σε σαλονι είναι οτι αμα ανάψει η τηλεοραση δε σβηνει ;)
Και παει αλλου το πράμα.
 
Το κακό για μένα που ζω σε σαλονι είναι οτι αμα ανάψει η τηλεοραση δε σβηνει ;)
Και παει αλλου το πράμα.

Γι´αυτό κι εγώ έχω αλλού το σύστημα ήχου. Η τηλεόραση με το home cinema στο σαλόνι, το στερεοφωνικό σε δικό του διαμέρισμα...
 
Πολύ αργεί ρε παιδιά αυτός ο fidelizer (και σε σχετικά βαρβάτο pc)
 
Na σου πω την αλήθεια δοκιμαστικά το έβαλα και μόνο από avr... Σαν κάτι να κάνει όμως
 
Πολύ αργεί ρε παιδιά αυτός ο fidelizer (και σε σχετικά βαρβάτο pc)

Δηλαδή;... Στο παλιό desktop μου με Pentium Cor2Duo και win10 κάνει περίπου 1 λεπτό και 10 δεύτερα, που είναι φυσιολογικό. Σε σένα πόσο;
 
Συγχωσεστε με αν λεω μαντολες,αλλα εδω μεσα ειχα διαβασει οτι το fedelizer ειναι αχρηστο και ισως κανει κακο στο ηχο.

Οντως λεω μαντολες???
 
Πρωτα απ'ολα να πω οτι το νημα ειναι πολυ ωραιο και αφορα σε πραγματα που με εχουν απασχολησει και τα εχω ψαξει κι εγω.

Ως προς το fidelizer, ηθελα να ρωτησω αν γνωριζει κανεις τι ακριβως κανει. Ειναι προφανες απο την περιγραφη στη σελιδα του οτι σφαζει αρκετα services και processes (και καλα τους κανει). Ως προς τα cores ομως, τι παει και πειραζει? Υποτιθεται οτι ανεβαζει το priority, πραγμα που οπως αναφερθηκε το κανουμε μετα ουτως ή αλλως κι εμεις. Τι αλλο?
Ο λογος που ρωταω ειναι ο εξης. Τις αλλαγες που επιφερει ο fidelizer σε services και processes μπορουμε να τις κανουμε εμεις οι ιδιοι στα windows, εξω απο τον fidelizer, ετσι ωστε να τις περασουμε μονο μια φορα και να μεινουν, χωρις να χρειαζεται να ανοιγοκλεινουμε το προγραμμα καθε φορα. Μπορουμε δηλαδη (με προσοχη παντα) να σφαξουμε ο,τι περιττο τρεχουν τα windows και να σωθουμε απο ολα αυτα μια και καλη. Ετσι κερδιζουμε και το χρονο που κανει ο fidelizer να τρεξει καθε φορα.

Το λεω γιατι εχω κανει παρομοιες κινησεις στο λαπτοπι που χρησιμοποιω στο συστημα μου. Του περασα δηλαδη με clean install ΜΟΝΟ τα windows, το foobar (που χρησιμοποιω εγω) και ο,τι αλλο plugin χρειαζομαι στο foobar (α και τους drivers φυσικα). Μετα εκατσα και εψαξα απο διαφορες πηγες ποια services και processes μπορουσα να περιορισω ή να σταματησω τελειως. Παρεμπιπτοντως χρησιμοποιω κι εγω το pc χωρις av. Στο internet ειναι συνδεδεμενο μονο για να κατεβαζει lyrics κλπ. Δε σερφαρω με αυτο, οποτε δε μου χρειαζεται επιπλεον προστασια. Οποτε καταληγουμε σε ενα ειδος τρανσπορτ πολυ παρομοιας λογικης με αυτη που αναφερθηκε εδω. Ενδεχομενως μαλιστα με αυτο τον τροπο να μπορει κανεις να ενεργησει ακομα πιο επιθετικα σε σχεση με τον fidelizer και να κλεισει ακομα περισσοτερα πραγματα που δε του χρειαζονται.

Οποτε επιστρεφουμε στο ερωτημα μου. Τι αλλο κανει ο fidelizer στα windows και ποσα απο αυτα μπορουμε να τα κανουμε κι εμεις οι ιδιοι χειροκινητα?