Στησιμο συστηματος μετρησεων και αποριες

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,354
Samos!
Παιδια ελπιζω να μη σας κουραζω απλα θελω οταν κανω κατι να ναι σωστο και επειδη ο χρονος ειναι πολυ περιορισμενος να αποφευγω λαθη. Κατανοω λοιπον οτι για να φτιαχτει ενα ηχειο πρεπει να μετρηθει σωστα και σε γενικες γραμμες καλες μετρησεις σημαινουν καλα αποτελεσματα..
Ετσι λοιπον αποφασισα να φτιαξω στο εργαστηρι μου ενα συστηματακι μετρησεων, μπας και μαθω τιποτα παραπανω..
Ηρθαν λοιπον η κονσολιτσα BEHRINGER XENYX-1202 MIXER, το μικροφωνο μετρησεων BEHRINGER ECM-8000-8024, επισεις εχω σχεδον χτισει το PC που θα το συνοδευει, με καρτα ηχου την Asus Sonarc ds...
Οι ερωτησεις μου στην παρουσα φαση ειναι οι εξης,
Τι ενισχυτη να βαλω?παιζει καποιο σημαντικο ρολο? εχω εναν μονοκαναλο DubleX 60Wrms απο μια παλια μικροφωνικη. Αξιζει να τον χρισημοποιησω?.εχω και αλλον εναν gainclone αλλα μου χρειαζεται αλλου και δε θελω να τον χρησημοποιησω εδω...
Επισεις σκεφτομαι την αγορα ενος Equalizer οχι μονο για τις μετρησεις αλλα και για αλλη χρηση και πειραματισμους.
Αν εγω μετρησω ενα ηχειο και πχ βλεπω μια κορυφωση σε καποια συχνοτητα, αν παιξω με το equalizer και την μειωσω, στο ακουστικο αποτελεσμα , θα ναι καθολου αξιοπιστο?...θελω να πω οτι πειραματιζομενος ετσι θα ναι πολυ οικονομικοτερο και ευκολοτερο απο το να αγοραζω ενα σωρο υλικα για να δοκιμαζω πχ διαφορα notch filters..

Λεπτομερειες για το πως μετραμε θα σας ζητησω οταν ειναι στημενο ετοιμο..

ΟΧΙ ΦΙΛΤΡΑ ΕQ και τετοια πραματα σε μετρήσεις.

ενας απλός καθαρός ενισχυτής με αξιοπρεπή χαρακτηριστικά και επιπεδη απόκριση συχνότητας απο τα 10Ηz ως τα 48ΚHz τουλάχιστον.

ότι ενισχυτή εχεις μέτρα τον μαζι με την κάρτα σου με το rightmark για να ξερεις που βαδιζεις

Αρα ουτε καποιο ενεργο crossover ειναι σωστο?
Κατανοητο...Θα χρισημοποιησω για αρχη τον dubleX (βασιζεται στο παλιο καλο 2N3055) που εχω και βλεπουμε..το θεμα ειναι οτι γενικα οι συνδεσμολογιες ειναι λιγακι μπερδεμα.εχω παραγκειλει και καλα βυσματακια για να φτιαξω καλα τα διαφορα καλωδια που χρειαζεται...αλλα που θα παει..αν κ ο χρονος ειναι περιορισμενος , ορεξη υπαρχει..μολις τα στησω θα επανερθω...καθε συμβουλη, Hint, tip δεκτο!

κατι αλλο σχετικα με τον ενυσχητη..επειδη θα χρειαστω μεχρι το καλοκαιρι εναν δυνατο ετοιμο ενισχυτη σκεφτομαι να παρω εναν τωρα , να τον χρησημοποιησω στο μετριτικο και ταυτοχρονα να τον εχω για κανα παρτακι και τα ρεστα..κοιταω τον ALESIS RA 300 και τον Behringer A-500.. Βασικα ο Alesis φαινεται ποιοτικοτερος ενω ο Behringer πολυ ποιο βαρβατος..τι θα προτεινατε?.. 1η προτεραιοτητα να μου ταιριαζει στο μετριτικο και 2ον να ειναι βαρβατος...κοιταω και τον RELOOP Dominance 702 αλλα φοβαμαι μη ειναι καμια τελειως πατατα...

κ γω τελικα εναν με το TDA7294 θα βαλω, που χω ενα κιτακι καβατζα ..το καλοσκεφτηκα και λεω να μη δωσω τωρα χρηματα για ενισχυτη...αργοτερα θα παρω τον επαγγελματικο για την δουλεια μου κ θα τον εχω ανεξαρτητο...
ο dublex που χω, τον δοκιμασα και τα ποτενσιομετρα του γρατζουνανε τρελα κ βγαζει θορυβο οποτε δε λεει..αργοτερα ισως τον σενιαρω κ αυτον..

Απάντηση: Re: Στησιμο συστηματος μετρησεων και αποριες

ΟΧΙ ΦΙΛΤΡΑ ΕQ και τετοια πραματα σε μετρήσεις.

ενας απλός καθαρός ενισχυτής με αξιοπρεπή χαρακτηριστικά και επιπεδη απόκριση συχνότητας απο τα 10Ηz ως τα 48ΚHz τουλάχιστον.

ότι ενισχυτή εχεις μέτρα τον μαζι με την κάρτα σου με το rightmark για να ξερεις που βαδιζεις

Επιπεδη αποκριση συχνοτητας και φασης. Σωστα?
Τα 48khz γιατι? Εχει να κανει με 96khz δειγματοληψια η απλα γα να εχουμε μια οκταβα αερα απο τους 20+khz ?
Ταση εξοδου? Απο 2.83Vpp και πανω η τα 2.83 ειναι μονο peak?

Εγω παρελαβα σημερα το κουτι του pc και την καρτα ηχου..ελπιζω αυριο μεθαυριο να ρθει και η οθονη και τα διαφορα βυσματακια που παραγκειλα, και να μαστε καλα το τριημερο που ερχεται θα τα στησω ολα..:grandpa:

Ειναι σωστη η τακτικη της μετρησης με λευκο θορυβο στην θεση ακροασης και η ισοσταθμιση ωστε να μειωθουν οι κορυφωσεις η/και οι βυθισεις?

Εγω χθες βραδυ εστησα το Pc και συναρμολογησα το rack που θα μπουν ολα πανω μεσα στο εργαστηρι...να ρωτησω, αν τα καλωδια που θα χρησιμοποιηθουν για μετρησεις θα ναι καμια 10-12 μετρα πειραζει? γιατι μπορω ετσι να μετραω εξω στην αυλη μου..

Re: Απάντηση: Στησιμο συστηματος μετρησεων και αποριες

Ειναι σωστη η τακτικη της μετρησης με λευκο θορυβο στην θεση ακροασης και η ισοσταθμιση ωστε να μειωθουν οι κορυφωσεις η/και οι βυθισεις?
Αυτο να υποθεσουμε σε ετοιμο στημενο συστημα?... ισως απο συχνοτικη αποψη-αποκριση ειναι σωστο αλλα μηπως τρωμε και τις παρενεργειες-αλοιωσεις του equaliser?..δηλαδη ισως ειναι οκ για club και μαγαζια η λυση αυτη αλλα μηπως για το σπιτι δε ειναι οτι καλυτερο...ας πει κανας ειδικος!

μονο οι κορυφωσεις.

οι βυθισεις δεν φτιαχνουν.

βεβαια παιζη ρολο και η ποιοτητα

του eq.

εγω αναλογικο δεν θα εβαζα.

Re: Απάντηση: Στησιμο συστηματος μετρησεων και αποριες

Οι βυθισεις γιατι οχι?
Παιζω με το DEQ και τα παραμετρικα του σε notch 1/6oct.

γιατι όταν πνίγεις μια έξαρση το αποτέλεσμα ειναι ανεκτό, όταν ομως ενισχύεις μια ακύρωση ακούγεται χάλια.

Ενισχύεις 2 κύματα που το ένα εξουδετερώνει μερικώς το άλλο.
Είναι σαν να πατάς πιο πολύ γκάζι, αλλά και πιο πολύ φρένο ταυτόχρονα. Ενισχύεις και τα 2, δεν αυξάνεις όμως την ταχύτητά σου.

ok, απο οτι βλεπω δεν υπαρχει αλλος δρομος εκτος απο το να δαμασουμε τον χωρο και το T60.
Ο χρονος ειναι το προβλημα και αυτο δεν λυνεται ευκολα παρα μονο για μια συγκεκριμενη ενταση.
http://www.acoustilog.com/eq_myth.html

The T60) of the bass is two seconds, and the T60 of the treble is one second. If we equalized down the bass 30 dB, it would start at an initial amplitude of 70 dB and fall 30 dB in the same time that the high frequencies would fall from 100 dB to 40 dB. Therefore both tones would again become inaudible simultaneously. But we have made the reverberation tonal balance correct at one point only, at 40 dB, which is useless because since the decay times are different at low and high frequencies. The tonal balance is changing throughout the decay period. Also, the direct sound is now totally non-flat.

Ενι γουει, θα το ξεπερασουμε και αυτο! :BDGBDGB53: