Στησιμο (very) low budget hifi!

Ναι, το έχω απενεργοποιήσει - αν και στη συγκεκριμένη διανομή linux δεν υπάρχει κάποιο "system wide eq" (ούτε καν ρύθμιση τόνου), αλλά η κάθε εφαρμογή αναπαραγωγής έχει το δικό της....

Θα δοκιμάσω και από το κινητό ένα συγκεκριμένο κομμάτι που μου τα "έτριζε" και θα επανέλθω...

Έγινε και η δοκιμή από κινητό. Ριπάρισα σε mp3 δυο κομμάτια στα οποία μου παρουσιαζόταν το τρίξιμο.

Το τριξιματάκι παρουσιάζεται και από το κινητό, μόνο στο αριστερό ηχείο και σε συγκεκριμένα τμήματα των κομματιών (στα ίδια που το έκανε και από τον υπολογιστή), σε κάπως μικρότερη ένταση και μόνο στο 100% του volume των ηχείων (φαντάζομαι επειδή τα κινητό στέλνει ασθενέστερο σήμα).

Δεν έχω ακούσει ακόμη αρκετή δισκογραφία με τα συγκεκριμένα ηχεία, αλλά τα δυο συγκεκριμένα κομμάτι το παρουσιάζουν από κάθε πηγή. Να καταλήξω ότι πρόκειται για ελάττωμα;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παρεμπιπτόντως, ας μην μιλαμε μόνο για «ήχο», αλλά και για «μουσική» :)

Τα δυο κομμάτια είναι το Aweakenning of a woman και το Dawn από το soundtrack για το Man with a movie camera της Cinematic Orchestra :operator: (το δε τρίξιμο εμφανίζεται στις αρχές, όταν ακούγεται για πρώτη φορά το κοντραμπάσο)

https://www.youtube.com/watch?v=Y1fxbcgptFA

https://www.youtube.com/watch?v=AHeHjyLLB5s

Δοκίμασα να παίξω το καθένα μόνο του. Πώς γίνεται η αντιστροφη; Συνδέοντας τα R/L (Κόκκινο/άσπρο) της εισόδου ανάποδα;

Αν ο ενισχυτής είναι στο ένα μόνο ηχείο,απλά δεν αντιστρέφονται
Πως τα έχεις συνδέσει με την πηγή;Με καρφάκι ή με rca;
Αποκλείω πάντως να έχει πρόβλημα το κανάλι...το ηχείο έχει

Με παρεχόμενο καλώδιο RCA (το οποίο στην άλλη του άκρη είναι στερεοφωνικό καρφί)

Τα κανάλια μπορούν να αντιστραφούν κι από το πρόγραμμα αναπαραγωγής,όλα έχουν την δυνατότητα λίγο-πολύ.

Re: Απάντηση: Στησιμο (very) low budget hifi!

Αν ο ενισχυτής είναι στο ένα μόνο ηχείο,απλά δεν αντιστρέφονται
Πως τα έχεις συνδέσει με την πηγή;Με καρφάκι ή με rca;
Αποκλείω πάντως να έχει πρόβλημα το κανάλι...το ηχείο έχει

στη φαση αυτή αναζητάμε τον αίτιο στο μεγάφωνο. Μπορεί και στον ενισχυτή.
Αν είναι στο ένα μεγάφωνο, η αντιστροφή των καλωδίων σήματος θα δώσει το σήμα που προκαλεί την παραμόρφωση στο άλλο μεγάφωνο. Αν δεν παραμορφώσει εκείνο, φταίει το πρώτο μεγάφωνο.
Αν παραμορφώσει και το δεύτερο τότε όλα καλά.
Να φταίει ο ενισχυτής το βρίσκω πιο απίθανο.
Όμως θα προσθέσω ότι η μουσική που ακούς είναι απαιτητική για τέτοιου είδους ηχεία. Θέλει λίγο να τσιτώσεις. Αυτά τα ηχεία είναι μικρά είπαμε, και θαυματουργά ΕΩΣ ΕΝΑ σημείο.
Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπεράσεις τις δυνατότητές τους διότι σε κανονικές εντάσεις παίζουν εξαιρετικά ματσαρισμένα σε σχέση με άλλες επιλογές ενισχυτή - ηχείου

Απάντηση: Re: Απάντηση: Στησιμο (very) low budget hifi!

Όμως θα προσθέσω ότι η μουσική που ακούς είναι απαιτητική για τέτοιου είδους ηχεία. Θέλει λίγο να τσιτώσεις. Αυτά τα ηχεία είναι μικρά είπαμε, και θαυματουργά ΕΩΣ ΕΝΑ σημείο.
Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπεράσεις τις δυνατότητές τους διότι σε κανονικές εντάσεις παίζουν εξαιρετικά ματσαρισμένα σε σχέση με άλλες επιλογές ενισχυτή - ηχείου

Αυτο ειναι ενα θεμα που εξαρχης εχω στην ακρη του νου μου. Εχω αρχισει να ακουω κι αλλη, ποικιλη δισκογραφια (μεχρι στιγμης διαφορα απο Pink Floyd και λιγη κλασσικη) και πουθενα δεν ξαναετριξαν. Στα δυο συγκεκριμενα κομματια της cinematic orchestra μου τριζουν κι αλλα ηχεια (πχ στο αμαξι).

Οπως και να εχει, απο δευτερα θα επικοινωνησω και με την τεχνικη υποστηριξη να το κουβεντιασω και μαζι τους.

Ευχαριστω για αλλη μια φορα :-)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Στησιμο (very) low budget hifi!

Αυτο ειναι ενα θεμα που εξαρχης εχω στην ακρη του νου μου. Εχω αρχισει να ακουω κι αλλη, ποικιλη δισκογραφια (μεχρι στιγμης διαφορα απο Pink Floyd και λιγη κλασσικη) και πουθενα δεν ξαναετριξαν. Στα δυο συγκεκριμενα κομματια της cinematic orchestra μου τριζουν κι αλλα ηχεια (πχ στο αμαξι).

Οπως και να εχει, απο δευτερα θα επικοινωνησω και με την τεχνικη υποστηριξη να το κουβεντιασω και μαζι τους.

Ευχαριστω για αλλη μια φορα :-)

τώρα δεν έχω χρόνο. Αλλά αν θες σημείωσε σε παρακαλώ τη χρονική στιγμή σε κάθε κομμάτι, και σε ποιό κανάλι γίνεται. Θα προσπαθήσω να το αναπαράγω με διάφορα ηχεία να δώ αν το "θέλει" το ίδιο το κομμάτι, ώστε να μην ανησυχείς τζάμπα.
ϊσως επαναλαμβάνω να ζητάς παραπάνω από όσα δίνει το ηχείο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Στησιμο (very) low budget hifi!

τώρα δεν έχω χρόνο. Αλλά αν θες σημείωσε σε παρακαλώ τη χρονική στιγμή σε κάθε κομμάτι, και σε ποιό κανάλι γίνεται. Θα προσπαθήσω να το αναπαράγω με διάφορα ηχεία να δώ αν το "θέλει" το ίδιο το κομμάτι, ώστε να μην ανησυχείς τζάμπα.
ϊσως επαναλαμβάνω να ζητάς παραπάνω από όσα δίνει το ηχείο.

Λοιπόν, σε αυτό το κομμάτι:

00:17 - 00:30

Σε αυτό το κομμάτι:

https://www.youtube.com/watch?v=AHeHjyLLB5s[/QUOTE]

στο 00:16 - 00:17.

Στα δυο παραπάνω αποσπάσματα από το youtube το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο από την αναπαραγωγή των ίδιων κομματιών σε cd, και συμβαίνει και στα δυο κανάλια (από το cd συνέβαινε μόνο στο L).... Μήπως σχετίζεται με την ποιότητα δειγματοληψίας;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Στησιμο (very) low budget hifi!

Λοιπόν, σε αυτό το κομμάτι:

00:17 - 00:30

Σε αυτό το κομμάτι:

https://www.youtube.com/watch?v=AHeHjyLLB5s

στο 00:16 - 00:17.

Στα δυο παραπάνω αποσπάσματα από το youtube το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο από την αναπαραγωγή των ίδιων κομματιών σε cd, και συμβαίνει και στα δυο κανάλια (από το cd συνέβαινε μόνο στο L).... Μήπως σχετίζεται με την ποιότητα δειγματοληψίας;[/QUOTE]

τα αρχεία φαίνονται ΟΚ.
Όμως τα σημεία αυτά με έστω την παραμικρή ισοστάθμιση θα ζορίσουν ηχεία όπως αυτά που λέμε.
Σε κανονικές εντάσεις δεν θα έπρεπε να τρίζουν

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Στησιμο (very) low budget hifi!

Όμως τα σημεία αυτά με έστω την παραμικρή ισοστάθμιση θα ζορίσουν ηχεία όπως αυτά που λέμε.
Σε κανονικές εντάσεις δεν θα έπρεπε να τρίζουν

Εν προκειμένω δεν έχω βάλει κάποια ισοστάθμιση, αλλά το τρίξιμο συμβαίνει όντως σε πολυ'μεγάλες εντάσεις (πάνω από το 80% volume των ηχείων). Αν χαμηλώσω λίγο το volume του συστήματος (75%), ακόμη και στο 100% των ηχείων δεν τρίζει τίποτα...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παρεμπιπτόντως, καθώς ακούω μουσικές με τα Fostex, αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η ποιότητα του ήχου τους ακόμα και στα πάρα πολύ χαμηλά volume! Ακόμη και στο 15-20%, ακούς πεντακάθας τα μεσαία και πρίμα εν το μπάσο δεν "μπουκώνει" καθόλου! Παίρνεις πλήρως την αίσθηση της ατμοσφαιρικότητας της μουσικής, απλά σε χαμηλότερη ένταση...

Μέχρι πρότινως (με τα ηχεία του "συρμού" που κατά καιρούς είχα) η ακρόαση σε πολύ χαμηλή ένταση κατέληγε σε μια ηχητική "σούπα"...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Στησιμο (very) low budget hif

Εν προκειμένω δεν έχω βάλει κάποια ισοστάθμιση, αλλά το τρίξιμο συμβαίνει όντως σε πολυ'μεγάλες εντάσεις (πάνω από το 80% volume των ηχείων). Αν χαμηλώσω λίγο το volume του συστήματος (75%), ακόμη και στο 100% των ηχείων δεν τρίζει τίποτα...

Το πρόβλημα και τη λύση την εντόπισες μόνος σου. Για normal καταστάσεις χωρίς παραμορφώσεις η κύρια ένταση στο pc δεν πρέπει να ξεπερνά το 50.
Δίχως να θέλω να σε απογοητέψω ένα πράγμα είναι η ποιότητα άλλο πράγμα η ένταση, και άλλο πράγμα και τα δυο μαζί.
Από ότι βλέπω στα specs, τα ηχεία είναι αρκετά αδύνατα για εντάσεις.