Στησιμο (very) low budget hifi!

το συνηθισμένο είναι τα ηχεία τέρμα και το πισί (πηγή) μετα βίας πάνω από τη μέση ιδίως με σύγχρονες ηχογραφήσεις που έχουν headroom μέχρι 5db.

Δίλημμα αυτό πάντως από την στιγμή που ξέρουμε πως το ψηφιακό volume ντεγκραντάρει όσο εξασθενούμε.
Από την άλλη στην κατηγορία τιμής των F δεν περιμένουμε και κάποια εξεζητημένη εξασθένηση αλλά κι απλώς βασική να είναι μάλλον θα είναι καλύτερη από την ψηφιακή.
Όχι όμως το ίδιο βολική είναι η αλήθεια.
Θα πρότεινα δοκιμή,πρώτα τέρμα τα ηχεία και χαμήλωμα από το πισι και μετά τέρμα το πισί και χαμήλωμα από τα ηχεία.

Από θέμα ασφάλειας πάντως,χίλιες φορές έλεγχος από τα ηχεία,αν στο 100% τους μπει κατά λάθος κάτι δυνατό από το πισι σίγουρα θα δυσκολευτούν (το λιγότερο).

το πρότεινα, επειδή έχω αναλογικό ποτ στην "κάρτα" μου...

Εδώ αρχίζω και σας χάνω λίγο. Εντάξει, αυτό για το vlc το εφαρμόζω (αποφεύγω την ενισχυμένη ένταση πάνω από το 100%, σε εφαρμογές και σύστημα). Όμως δεν έπιασα τα "το ψηφιακό volume ντεγκραντάρει όσο εξασθενούμε" και "έχω αναλογικό ποτ στην "κάρτα" μου".. ;;!

Re: Απάντηση: Στησιμο (very) low budget hifi!

Εδώ αρχίζω και σας χάνω λίγο. Εντάξει, αυτό για το vlc το εφαρμόζω (αποφεύγω την ενισχυμένη ένταση πάνω από το 100%, σε εφαρμογές και σύστημα). Όμως δεν έπιασα τα "το ψηφιακό volume ντεγκραντάρει όσο εξασθενούμε" και "έχω αναλογικό ποτ στην "κάρτα" μου".. ;;!
Είναι πιο σωστό να έχεις όλες τις στάθμες του υπολογιστή στο 100% και να ρυθμίζεις την ένταση είτε από το ρυθμιστικό των ηχείων αν έχουν κοινό κ τα δύο ή από τον DAC αν έχει έξοδο προενίσχησης ή στην τελική πάρε το (πολύ φτηνό) controller (ποτενσιόμετρο στην ουσία) που βγάζει η Fostex για αυτή τη δουλειά

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

σου λεμε απλά, ότι αν παίζεις από λαπτοπ πισί και ρυθμίζεις ένταση με ποντίκι τότε έχεις ψηφιακό volume.
Στην περίπτωση αυτή είναι πιό σωστό αυτό να είναι στο 100% και τα ηχεία να ρυθμίζονται ανάλογα.

Αν έχεις όμως κάρτα ήχου που έχει αναλογικό volume, δηλ κουμπί στρόγγυλο (!!) που το γυρνάμε τότε θελει
με το ποντίκι στο 100%
με το κουμπί ανάλογα και
με τα ποτ των ηχείων τέρμα. (αυτο κανω εγώ)

Προς το παρόν βολέψου όπως είσαι τώρα (που απ ότι κατάλαβα ούτως ή άλλως συνήθως παίζεις με τη ρύθμιση του player πάνω από το 70%) και μελλοντικά έχε υπόψη σου το ενδεχόμενο αναβάθμισης με κάποια usb κάρτα ήχου που να έχει και αναλογικό έλεγχο έντασης.
Απλά αν κάνεις κάποια βραδυνή ακρόαση και θες να παίξεις χαμηλά κατέβασε και τα ποτενσιόμετρα πίσω από τα ηχεία.

Αυτή τη στιγμή παίζω από πισι, αλλά με τη χρήση DAC - headphone amp (Fiio E10k Olympus 2). Έχω λοιπόν διαθέσιμα 3 ρυθμιστικά έντασης:
  • Από το λειτουργικό σύστημα (με το ποντίκι) - το έχω περίπου στο 70%
  • Από το ποτενσιόμετρο του FiiO (το οποίο λειτουργεί ως εξωτερική κάρτα ήχου - παίρνει ψηφιακά δεδομένα από το πισι και, μετά από DAC, βγάζει αναλογικό ήχο) - Από εδώ ρυθμίζω πρακτικά την ένταση
  • Από το ρυθμιστικό ποτενσιόμετρο των Fostex - το έχω περίπου στο 60%

Να τα βάλω κάπως διαφορετικά;

Και το fiio κατά 90% ψηφιακό ποτενσιόμετρο έχει αλλά νομίζω ότι είναι καταλληλότερο για έλεγχο έντασης απ ότι το pc. Γενικά το μπέρδεψες πολύ. Δε γίνεται να έχεις το πισι και τα ηχεία τέρμα και να παίζεις μόνο με το ποτενσιόμετρο του fiio?

ΠΡΟΣΟΧΉ
Έχεις κάνει λάθος σύνδεση!
Το Fiio Ε10κ έχει line out που έχει σταθερή έξοδο ανεξάρτητη του ποτενσιόμετρου
και δεν επηρεάζεται ούτε από το bass boost.
Εκεί πρέπει να συνδέσεις τα ηχεία (στην πίσω μεριά του).
Η μπροστά έξοδος είναι για ακουστικά και μόνο σε αυτή δουλεύει το ποτενσιόμετρο το οποίο είναι αναλογικό της alps.
Αν κάνεις μια έρευνα στο διαδίκτυο θα βρεις προτεινόμενη ένταση του pc για ενεργά ηχεία.

Last edited:
Ωωωωωω, ναι! Το είχα ξεχάσει εντελώς το line out!!

Thanks a lot, το συνέδεσα "από πίσω" ;)

Re: Απάντηση: Στησιμο (very) low budget hifi!

Ωωωωωω, ναι! Το είχα ξεχάσει εντελώς το line out!!

Thanks a lot, το συνέδεσα "από πίσω" ;)
Και????
Καλυτερα ή χειροτερα??
Γιατι σε μερικες καρτες ηχου, ειναι το ιδιο ακριβως πραγμα.

Καλύτερα για τρεις βασικά λόγους
1. Αντίσταση εξόδου
2. 'Ένταση εξόδου
3. Πιο καθαρή διαδρομή ήχου.

Καλύτερα για τρεις βασικά λόγους
1. Αντίσταση εξόδου
2. 'Ένταση εξόδου
3. Πιο καθαρή διαδρομή ήχου.

Έτσι.
Και μόνο που πετιέται ενα ποτ απο την αλυσίδα κέρδος ειναι.