Στρατολογία και αναβολές

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Καλημέρα!

Έχει κανείς γνώσεις σχετικά με την στρατολογία και τις διατάξεις της?

Λήγει η αναβολή μου τον Δεκέμβρη και έστειλα τα χαρτιά μου στην Στρατολογία του Βόλου όπου είμαι δηλωμένος για να πάρω επιπλέον αναβολή για την ολοκλήρωση των σπουδών. Ισχύει ακόμα η πρώτη αναβολή που πήρα όταν ξεκίνησα την σχολή, ενώ είχα πάρει μία μονοετή επειδή ξαναέδωσα της εξετάσεις εισαγωγής για να μπώ στην σχολή τελικά.

Ο (αγενής και αυθάδης) υπάλληλος εκεί ισχυρίζεται οτι δεν δικαιούμε να πάρω επιπλέον αναβολή για κύριες σπουδές επειδή είμαι γεννημένος το 82, και έχουμε 2009.

Γνωρίζει κανείς τί ακριβώς επιλογές έχω?
Κάθε βοήθεια θα εκτιμηθεί!

Έχω την εντύπωση ότι για κύριες σπουδές μπορείς να πάρεις αναβολή μέχρι τα 28 σου. (άρα φλεβάρη 2010 μπαίνεις)
Για πιο πέρα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό (μέχρι 32?)

Εναλλακτικές που έχεις είναι:
1). αναβολή 1 ΕΣΣΟ (άρα να μπεις Μάι '10) για "κοινωνικούς/οικογενειακούς" λόγους και για παραπάνω μόνο
2). μέσω γιατρών/νοσοκομείων για λόγους υγείας
...
υπάρχει και 3) για μόνιμη αναβολή στράτευσης μέσω... μέσο...

28 κλεισμένα ή την χρονιά που τα κλείνεις? Γιατί εγώ τα κλείνω Σεπτέμβρη του 2010 τα 28, αλλά αυτός είπε για Μάιο...
Καλά δεν παίζει, έτσι κιαλλιώς σκόπευα να τελείωσω τώρα (3 μαθήματα) αλλά αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να φύγω για ειδικότητα απο την άνοιξη, αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να βρώ θέση τόσο γρήγορα. Πιο πολύ γιαυτό τον ήθελα τον επιπλέον χρόνο για να έχω μέχρι τον Σεπτέμβρη...

Εσύ ρε εμένα περιμένεις να κοιμάσαι ήσυχα? Είμαι διεθνιστής δεν σου κάνω... :p :p :p

Επειδή πρόσφατα ανανέωσα την αναβολή του υιού μου λόγω διδακτορικού, η κανονική αναβολή είναι μέχρι να κλείσεις τα 27 και αν συνεχίζεις για διδακτορικό/μεταπτυχιακό παίρνεις μέχρι τα 30 σου (όχι 32). Δεν ξέρω αν μπορούν να σου δώσουν παράταση για κανονικές σπουδές, εκτός ίσως με διάφορες αιτιολογίες όπως ιατρικοί λόγοι

Μάλλον την χρονιά που τα κλείνεις είναι Alex,και σε παίρνει μέσα η ΕΣΣΟ του Μαίου μάλλον..

1. Η αναβολή κατάταξης λόγω σπουδών διαρκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου
του έτους που προκύπτει, αν στο έτος χορήγησής της, προστεθεί η
διάρκεια σπουδών που απομένει για την απόκτηση τού κατά περίπτωση
απολυτηρίου, διπλώματος ή πτυχίου, προσαυξημένη κατά δύο (2) έτη,
όταν πρόκειται για σπουδαστή ανώτερης ή ανώτατης σχολής και κατά ένα
(1) έτος στις λοιπές περιπτώσεις.
2. Η αναβολή κατάταξης που έχει χορηγηθεί σε σπουδαστή ανώτατης
σχολής, μπορεί να παραταθεί μόνον, εφόσον αυτός εγγραφεί για
απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή ιατρικής ειδικότητας, έως την
ημερομηνία που υποχρεούται να καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.
3. Η αναβολή κατάταξης για κύριες ή για μεταπτυχιακές σπουδές ή για
απόκτηση ιατρικής ειδικότητας δεν χορηγείται ούτε παρατείνεται, αν η
διάρκεια των σπουδών που απομένει για την απόκτηση τού διπλώματος,
πτυχίου ή ειδικότητας, υπερβαίνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το
οποίο ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει το τριακοστό πρώτο (31) έτος της
ηλικίας του. Αν πρόκειται για ιατρική ειδικότητα το εικοστό ένατο (29) έτος,
αν πρόκειται για μεταπτυχιακές σπουδές το εικοστό όγδοο (28) έτος , αν
πρόκειται για κύριες σπουδές σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή και το εικοστό
πέμπτο (25) στις λοιπές περιπτώσεις.

αλλά αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να φύγω για ειδικότητα απο την άνοιξη, αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να βρώ θέση τόσο γρήγορα.

:hmmmm:

Τι ειδικότητα είναι αυτή βρε Άλεξ που θα είναι τόσο γρήγορα?

Αλλοδαπή ειδικότητα! Απλά δεν ήθελα να φύγω απο την Ελλάδα βιαστικά και εσπευσμένα. Λίγο μου περιπλέκει τα σχέδια τώρα αυτό, αλλά μου δίνει και ένα επιπλέον κίνητρο...

O υπολογισμός ηλικίας για το στρατό πάει με τα χρόνια.
Ακόμα και αν γεννήθηκες 31/12/1982, για το στρατό 1/1/2010 θεωρείσαι 28.

Όχι, το αντίθετο συμβαίνει.
Η αναβολή διαρκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνεις το όριο ηλικίας. Στην περίπτωση φοίτησης σε σχολή 3βάθμιας εκπαίδευσης, το όριο είναι τα 28, οπότε η αναβολή λήγει την 31/12 της χρονιάς που συμπληρώνει κανείς τα 28 του. Άρθρο 18 § 2 Ν. 3421/2005.

Tip: Οι δυσλεκτικοί έχουν 2 χρόνια επιπλέον. Και δεν είναι καθόλου σπάνια διάγνωση για τις μέρες μας, ξέρετε πόσο εύκολα την τσιμπάνε τα αγοράκια του δημοτικού πλέον; Αμερικάνικες ομορφιές...

Αλλοδαπή ειδικότητα! Απλά δεν ήθελα να φύγω απο την Ελλάδα βιαστικά και εσπευσμένα. Λίγο μου περιπλέκει τα σχέδια τώρα αυτό, αλλά μου δίνει και ένα επιπλέον κίνητρο...

Για ειδικότητα μπορείς να πάρεις επιπλέον αναβολή, μέχρι 31/12/2015.

Αλλά να μας το πεις, να ξέρουμε εάν θα κοιμόμαστε ανήσυχοι.

Δλδ Τάσο σύμφωνα με τα παραπάνω, εγώ δικαιούμαι μέχρι πότε αναβολή για κύριες σπουδές; Μέχρι τέλος του 2009 η του 2010. Με βάση το οτι τα 28 τα κλείνω τον Σεπτέμβρη του 2010. Για δυσλεξία, (αν και τις έχω τις υποψίες μου...) δεν προτίθεμαι να "στιγματίσω" τον εαυτό μου για να γλιτώσω κάτι...

Το χρονικό όριο ισχύει και για κατοίκους εξωτερικού? Δλδ εγώ θα φύγω και πολύ πιθανών να γυρίσω μετά το 15 με την ειδικότητα που θα κάνω. Δεν υποχρεούμε να γυρίσω πίσω για στρατό υποθέτω...

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, 31/12/2010. Και με τον παλιό βέβαια (με τον οποίο λογικά πήρες την αναβολή), τα ίδια ίσχυαν, τα 28).
Δεν θεωρείσαι έτσι κάτοικος εξωτερικού. Για να πάρεις αναβολή λόγω ειδικότητας, πρέπει τα απαιτούμενα για την ειδικότητα χρόνια να συμπληρώνονται (θεωρητικώς εννοώ) πριν την 31/12/2015, αλλά και φυσικά υποχρεούσαι να επιστρέψεις και να υπηρετήσεις μετά το χρονικό αυτό σημείο.

ΟΚ, ευχαριστώ! Θα πάω μάλλον ο ίδιος την δευτέρα στον Βόλο να μιλήσω με την στρατολογία. Σε περίπτωση διαφωνίας, ο νόμος ποιός ακριβώς είναι (αρ) για να τον επικαλεστώ?

Άκυρο τον είδα πιο πάνω στο άλλο πόστ σου!

Γιατι δεν πηγαινεις τωρα?

Αν μπορεις να εξασφαλισεις οτι θα εκτελεις χρεη γιατρου παρολο που σου λειπουν μερικα μαθηματα, θα κερδισεις χρονο. Επειδη γενικως υπαρχει ελλειψη γιατρων, νομιζω θα το καταφερεις. Στο Λουτρακι που ημουν, βαφτιστηκε Γιατρος της μοναδας ενας Οδοντιατρος.

Και στο στρατο μετα την Αρτα θα εχεις αρκετο χρονο να διαβαζεις και μπορεις να τελειωσεις με τη σχολη μεσα στο διαστημα της θητειας.

Re: Απάντηση: Στρατολογία και αναβολές

Μάλλον την χρονιά που τα κλείνεις είναι Alex,και σε παίρνει μέσα η ΕΣΣΟ του Μαίου μάλλον..

1. Η αναβολή κατάταξης λόγω σπουδών διαρκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου
του έτους που προκύπτει, αν στο έτος χορήγησής της, προστεθεί η
διάρκεια σπουδών που απομένει για την απόκτηση τού κατά περίπτωση
απολυτηρίου, διπλώματος ή πτυχίου, προσαυξημένη κατά δύο (2) έτη,
όταν πρόκειται για σπουδαστή ανώτερης ή ανώτατης σχολής και κατά ένα
(1) έτος στις λοιπές περιπτώσεις.
2. Η αναβολή κατάταξης που έχει χορηγηθεί σε σπουδαστή ανώτατης
σχολής, μπορεί να παραταθεί μόνον, εφόσον αυτός εγγραφεί για
απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή ιατρικής ειδικότητας, έως την
ημερομηνία που υποχρεούται να καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.
3. Η αναβολή κατάταξης για κύριες ή για μεταπτυχιακές σπουδές ή για
απόκτηση ιατρικής ειδικότητας δεν χορηγείται ούτε παρατείνεται, αν η
διάρκεια των σπουδών που απομένει για την απόκτηση τού διπλώματος,
πτυχίου ή ειδικότητας, υπερβαίνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το
οποίο ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει το τριακοστό πρώτο (31) έτος της
ηλικίας του. Αν πρόκειται για ιατρική ειδικότητα το εικοστό ένατο (29) έτος,
αν πρόκειται για μεταπτυχιακές σπουδές το εικοστό όγδοο (28) έτος , αν
πρόκειται για κύριες σπουδές σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή και το εικοστό
πέμπτο (25) στις λοιπές περιπτώσεις.

Για τον υπολογισμό της χρονιάς στον στρατό μάλλον έχεις δίκιο, δεν έδωσα ιδιαίτερη βαρύτητα αφού ο υιός έχει περιθώρια (24ετων είναι αλλά ζήτησε προληπτικά περισσότερο χρόνο γιατί ειχε ακουστεί για στράτευση πριν να ξεκινήσεις μεταπτυχιακό). Πάντως του δώσανε μέχρι το 2015 για διδακτορικό και είναι γεννηθείς το 1985

Γιατι δεν πηγαινεις τωρα?

Αν μπορεις να εξασφαλισεις οτι θα εκτελεις χρεη γιατρου παρολο που σου λειπουν μερικα μαθηματα, θα κερδισεις χρονο. Επειδη γενικως υπαρχει ελλειψη γιατρων, νομιζω θα το καταφερεις. Στο Λουτρακι που ημουν, βαφτιστηκε Γιατρος της μοναδας ενας Οδοντιατρος.

Και στο στρατο μετα την Αρτα θα εχεις αρκετο χρονο να διαβαζεις και μπορεις να τελειωσεις με τη σχολη μεσα στο διαστημα της θητειας.

Ο στόχος μου είναι να μην πάω τώρα. Έχω καθυστερήσει αρκετά με 8 χρόνια σπουδών και μην ξεχνάς οτι έχω ακόμα 5-6 μπροστά μου ειδικότητας. Δεν θέλω να χαρίσω άλλον ένα στους καραβανάδες... Αν και εφόσων δεν το γλιτώσω τώρα, θα πάω αφού έχω και το πτυχίο οριστικά στα χέρια μου.
Αλλα δεν σκοπεύω να πάω τώρα γενικότερα. Θέλω να ξεκινήσω την πορεία μου. Ακόμα και να μην μου δώσουν άλλη αναβολή, εγώ μέχρι να με φωνάξουν θα κοιτάξω να έχω ξεκινήσει και ας λένε μετά ότι θέλουν.

Αν κατάλαβα βέβαια απο όσα λέει ο δικηγόρος μου (Προσλαμβάνεσαι Τάσο! χεχε) δικαιούμε αναβολή μέχρι τέλος του 2010. Αν ο αυθάδης υπάλληλος αρνηθεί, θα του ζητήσω την άρνηση γραπτώς και επωνύμως και προώθηση άλλου...

Ο στόχος μου είναι να μην πάω τώρα. Έχω καθυστερήσει αρκετά με 8 χρόνια σπουδών και μην ξεχνάς οτι έχω ακόμα 5-6 μπροστά μου ειδικότητας. Δεν θέλω να χαρίσω άλλον ένα στους καραβανάδες... Αν και εφόσων δεν το γλιτώσω τώρα, θα πάω αφού έχω και το πτυχίο οριστικά στα χέρια μου.
Αλλα δεν σκοπεύω να πάω τώρα γενικότερα. Θέλω να ξεκινήσω την πορεία μου. Ακόμα και να μην μου δώσουν άλλη αναβολή, εγώ μέχρι να με φωνάξουν θα κοιτάξω να έχω ξεκινήσει και ας λένε μετά ότι θέλουν.

Αν κατάλαβα βέβαια απο όσα λέει ο δικηγόρος μου (Προσλαμβάνεσαι Τάσο! χεχε) δικαιούμε αναβολή μέχρι τέλος του 2010. Αν ο αυθάδης υπάλληλος αρνηθεί, θα του ζητήσω την άρνηση γραπτώς και επωνύμως και προώθηση άλλου...

Εσυ θες να περασει ο καιρος και να το γλυτωσεις τελειως?

Αν παντως ειναι να πας, σε συμφερει να πας ενω χρωστας μαθηματα. Δικαιουσαι και 15 ημερες παραπανω εκπαιδευτικη αδεια.

Παντως φιλοι μου εκαναν διακοπες ως Γιατροι. Κανεις τους δεν πηρε αναβολη λογω ειδικοτητας ή αγροτικου, που τοτε ηταν υποχρεωτικο. Δεν ξερω αν δεν μπορουσαν ή δεν ηθελαν.

Γνωριζω παντως οτι αν εισαι εκτος Ελλαδας, δε σε πειραζει κανεις και πλεον υπαρχουν μονο τυπικα περιορισμοι να ερχεσαι οποτε θες.

Τελείως δεν μπορώ να το γλιτώσω, και δεν θα καταφύγω σε τρελόχαρτα και λοιπά... Απλά έχω άλλες προτεραιότητες αυτήν την στιγμή, δεν είναι οτι θα περάσω άσχημα. Όσοι της παρέας πήγαν, μια χαρά τα περάσαν και αν πάωκαι εγώ τα ίδια θα κάνω. Αλλα στην φάση αυτή της ζωής μου δεν θέλω να ξύνω τα αρχ..... μου για άλλον έναν χρόνο. Θέλω να δουλέψω, να ξεκινήσω την καριέρα μου όσο έχω ακόμα την ευκαιρία να πάω εκεί που θέλω.

Τώρα αν τελικά αποδειχθεί οτι υπάρχει χρόνος και σε συνενόηση με την κλινική που θα δεχθεί (αν και εφόσων) θα πάω να το κάνω τώρα. Αλλα μόνο έτσι. Αλλιώς στα 35 ώς ειδικός πιά και με υπο άλλες συνθήκες.