Στρατολογία και αναβολές

Τελείως δεν μπορώ να το γλιτώσω, και δεν θα καταφύγω σε τρελόχαρτα και λοιπά...

Τώρα αν τελικά αποδειχθεί οτι υπάρχει χρόνος και σε συνενόηση με την κλινική που θα δεχθεί (αν και εφόσων) θα πάω να το κάνω τώρα. Αλλα μόνο έτσι. Αλλιώς στα 35 ώς ειδικός πιά και με υπο άλλες συνθήκες.

Ε αυτο εννοω.

Αν φτασεις μεχρι τα 35, μετα ειναι πιο ευκολο να το γλυτωσεις τελειως.

Απλως η γνωμη μου στη φαση που εισαι τωρα, ειναι να πας οπως εισαι. Ουσιαστικα κερδιζεις χρονο. Οταν τελειωσεις απο στρατο, εχεις ηδη το πτυχιο.

Όχι, το αντίθετο συμβαίνει.
Η αναβολή διαρκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνεις το όριο ηλικίας. Στην περίπτωση φοίτησης σε σχολή 3βάθμιας εκπαίδευσης, το όριο είναι τα 28, οπότε η αναβολή λήγει την 31/12 της χρονιάς που συμπληρώνει κανείς τα 28 του. Άρθρο 18 § 2 Ν. 3421/2005.

Tip: Οι δυσλεκτικοί έχουν 2 χρόνια επιπλέον. Και δεν είναι καθόλου σπάνια διάγνωση για τις μέρες μας, ξέρετε πόσο εύκολα την τσιμπάνε τα αγοράκια του δημοτικού πλέον; Αμερικάνικες ομορφιές...

Κι εγώ αυτά θυμάμαι να έγραφε ο νόμος Τάσο, αλλά οι καραβανάδες εξακολουθούν να τον εφαρμόζουν με την άλλη ερμηνεία και στέλνουν τα χαρτια κατάταξης 1 χρόνο νωρίτερα... :rifle:

Μάλλον δεν πρέπει να τους έχει πάει κανείς δικαστικώς...

Νομιζω οι αναβολες δινονται ευκολα, για ψυχολογικους λογους, ακομα και να μπεις μεσα. Μιλουσα με εναν φιλο μου στρατιωτικο και μου λεγε πως με τις αυτοκτονιες που συμβαινουν στο στρατο, κανενας δεν προκειται να διακινδυνευσει να μη σου δωσει αναβολη, 6μηνη εστω, αν επικαλεστεις ψυχολογικους λογους με το που θα μπεις στη μοναδα.

btw οταν ενας φοιτητης ιατρικης ουσιαστικα καλειται να παει στρατο, τι μεταθεση θα παρει? Θα δουλεψει σαν ιατρος?

Ένας φοιτητής ιατρικής ΔΕΝ θα δουλέψει σαν ιατρός στον στρατό. Θα έχει κάποια ειδικότητα υγειονομικού, αλλά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θα κάνει κανονικά το σκοπέτο του και την αγγαρεία του...

Τελείως δεν μπορώ να το γλιτώσω, και δεν θα καταφύγω σε τρελόχαρτα και λοιπά... Απλά έχω άλλες προτεραιότητες αυτήν την στιγμή, δεν είναι οτι θα περάσω άσχημα. Όσοι της παρέας πήγαν, μια χαρά τα περάσαν και αν πάωκαι εγώ τα ίδια θα κάνω. Αλλα στην φάση αυτή της ζωής μου δεν θέλω να ξύνω τα αρχ..... μου για άλλον έναν χρόνο. Θέλω να δουλέψω, να ξεκινήσω την καριέρα μου όσο έχω ακόμα την ευκαιρία να πάω εκεί που θέλω.

Τώρα αν τελικά αποδειχθεί οτι υπάρχει χρόνος και σε συνενόηση με την κλινική που θα δεχθεί (αν και εφόσων) θα πάω να το κάνω τώρα. Αλλα μόνο έτσι. Αλλιώς στα 35 ώς ειδικός πιά και με υπο άλλες συνθήκες.

Η θητεία είναι τώρα 9 μήνες, αν πάς μέχρι το ανώτατο όριο των 30 και παντρευτείς και κάνεις ένα παιδάκι υπηρετείς ...3μήνες (αν δεν κάνω λάθος).
Ιδέα ρίχνω, θα το προτείνω και στον υιό μου, εγω άλλωστε τον έκανα στα 27 μου και μπορω να σε βεβαιώσω ότι ειναι πολύ καλύτερα να κάνεις παιδιά σε σχετικά μικρή ηλικία, παρά όντας μεγάλος (αν και εφόσον ούτως ή άλλως σκέφτεσαι να κάνεις....)

Κι εγώ αυτά θυμάμαι να έγραφε ο νόμος Τάσο, αλλά οι καραβανάδες εξακολουθούν να τον εφαρμόζουν με την άλλη ερμηνεία και στέλνουν τα χαρτια κατάταξης 1 χρόνο νωρίτερα... :rifle:

Μάλλον δεν πρέπει να τους έχει πάει κανείς δικαστικώς...

Όχι απαραίτητα δικαστικώς, είναι θέμα της επιτροπής αναβολών. Αποκλείεται να μην εφαρμόσει τον νόμο.

Ένας φοιτητής ιατρικής ΔΕΝ θα δουλέψει σαν ιατρός στον στρατό. Θα έχει κάποια ειδικότητα υγειονομικού, αλλά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θα κάνει κανονικά το σκοπέτο του και την αγγαρεία του...

Mάλλον κάνεις λάθος σε αυτό που λες, οι μόνη σκοπιά που θα κάνουν θα είναι στην Άρτα όπου τους στέλνουν για εκπαίδευση, μετά αναλαμβάνουν κανονικά υπηρεσία στο εκάστοτε εφημερίο όπου θα υπηρετούν.Η μόνη αγγαρεία που θα κάνουν είναι να καθαρίζουν/σκούπα το εφημερίο και τίποτε άλλο. Άσε που όλος ο κόσμος κάνει τούμπες για να τα έχει καλά με ένα γιατρό έτσι ώστε να τσιμπά που και που κανένα χαρτάκι ελευθέρας υπηρεσιών κλπ...

Δεν είναι έτσι. Ο κουμπάρος μου, δεν είδε σκοπιά ποτέ του και το ίδιο οι συνάδελφοι του, του υγειονομικού.

Στο μόνο μέρος που ένας στρατεύσιμος γιατρός θα ζοριστεί είναι να κάνει υπηρεσία σε κανένα μεγάλο νοσοκομειο όπως το 401,ΝΝΑ κλπ...

Mάλλον κάνεις λάθος σε αυτό που λες, οι μόνη σκοπιά που θα κάνουν θα είναι στην Άρτα όπου τους στέλνουν για εκπαίδευση, μετά αναλαμβάνουν κανονικά υπηρεσία στο εκάστοτε εφημερίο όπου θα υπηρετούν.Η μόνη αγγαρεία που θα κάνουν είναι να καθαρίζουν/σκούπα το εφημερίο και τίποτε άλλο. Άσε που όλος ο κόσμος κάνει τούμπες για να τα έχει καλά με ένα γιατρό έτσι ώστε να τσιμπά που και που κανένα χαρτάκι ελευθέρας υπηρεσιών κλπ...

Δεν είναι έτσι. Ο κουμπάρος μου, δεν είδε σκοπιά ποτέ του και το ίδιο οι συνάδελφοι του, του υγειονομικού.

Tα έχετε μπερδέψει λίγο, φίλτατοι... Δεν αναφέρομαι σε πτυχιούχους ιατρικής...

Οι μονάδες, όπου ένας απλός υγειονομικάριος περιορίζεται σε υπηρεσία εφημερίου, είναι πολύ λίγες και οι θέσεις καταλαμβάνονται από τα βύσματα. Οι υπόλοιποι, κανονικά στο σκοπέτο τους, την αγγαρεία τους και ενίοτε και ταυτόχρονη "εφημερία" στο ακτινολογικό/μικροβιολογικό αν μιλάμε για περιφερειακό στρατιωτικό νοσοκομείο... Σίγουρα ένας λόχος υγειονομικού έχει πιο χαλαρό τυπικό όσον αφορά τα σπαστικά του στρατού, αλλά η σκοπιά παραμένει σκοπιά, από την οποία απαλάσσονται μόνο οι πτυχιουχοι ιατρικής και οι ψυχολόγοι. Οδοντίατροι, κτηνίατροι, νοσηλευτές, φοιτητές των ανωτέρω και τα λοιπά, βαράνε κανονικότατα...

Και παλι δεν ειναι απολυτο.

Εξαρταται απο το που θα πεσεις, με την εννοια ποσοι αλλοι γιατροι θα ειναι στη μοναδα που θα πας.

Αν ειναι κατω απο 2, ακομα και τελειοφοιτος μπορει να κανει υπηρεσιες γιατρου.
Στο Λουτρακι εκανε οδοντιατρος, γιατι αλλιως θα επρεπε ο ενας γιατρος να ειναι καθε μερα μεσα.

Αν πεσεις σε μοναδα με πολλους, λογικα θα την πληρωσεις.

Θεωρητικά, αν υπήρχε κάποιος αρκετά ηλίθιος για να βάλει το κεφάλι του στη γκιλοτίνα για να κάνει υπ' ευθύνη του κάποιος μη ιατρός υπηρεσία ιατρού, ίσως και να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο...

Tα έχετε μπερδέψει λίγο, φίλτατοι... Δεν αναφέρομαι σε πτυχιούχους ιατρικής...

Οι μονάδες, όπου ένας απλός υγειονομικάριος περιορίζεται σε υπηρεσία εφημερίου, είναι πολύ λίγες και οι θέσεις καταλαμβάνονται από τα βύσματα. Οι υπόλοιποι, κανονικά στο σκοπέτο τους, την αγγαρεία τους και ενίοτε και ταυτόχρονη "εφημερία" στο ακτινολογικό/μικροβιολογικό αν μιλάμε για περιφερειακό στρατιωτικό νοσοκομείο... Σίγουρα ένας λόχος υγειονομικού έχει πιο χαλαρό τυπικό όσον αφορά τα σπαστικά του στρατού, αλλά η σκοπιά παραμένει σκοπιά, από την οποία απαλάσσονται μόνο οι πτυχιουχοι ιατρικής και οι ψυχολόγοι. Οδοντίατροι, κτηνίατροι, νοσηλευτές, φοιτητές των ανωτέρω και τα λοιπά, βαράνε κανονικότατα...

Kοίτα οι απόψεις μου βασίζονται πάνω σε αυτά που πέρασα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ναυτικό,σε 10 μέρες απολύομαι, πρώτα στη ΝΒ ΚΑΝ και μετά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών χωρίς να είμαι γιατρός.Όσον αφορά τη ΝΒ ΚΑΝ δεν υπήρξε κανένα παιδί γιατρός, είτε πτυχιούχος είτε φοιτητής, που να έκανε πάνω από μία σκοπιά σε διάρκεια 6 μηνών. Κανένας τους δεν ερχόταν σε καμία κλήση, ούτε πρωινή αναφορά,ούτε αγήματα ούτε τίποτα. Είχαν μόνιμη θέση στο εφημερίο.
Στο Ν.Ν.Α φίλος μου φοιτητής Ιατρικής έκανε μέρα παρά μέρα σχεδόν εφημερία, το έλιωσαν το παιδί, μιας και στα νοσοκομεία δεν γίνεται χαβαλές, όπως στο εφημερίο μιας μονάδας, στα πρώτα έχεις να κάνεις και με μέλη του σώματος, παππούδες, συζυγους κλπ και όχι με 300 φαντάρους εκ των οποίων τα 2/3 το παίζουν άρρωστοι για να γλυτώσουν καμιά μέρα σκοπιά.

Last edited:
Το ναυτικό και η αεροπορία, αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, με αρκετά διαφορετικό καθεστώς σε πολλά ζητήματα από τον στρατό ξηράς. Ο φίλος σου, προφανώς εφημέρευε ως κάτι άλλο και όχι ως ιατρός και βεβαίως υπό εποπτεία ιατρού.

Αυτά που περιγράφω εγώ, αφορούν τον στρατό ξηράς...

Nαι συμφωνώ σε αυτά που λες, σίγουρα υπήρχε ο μόνιμος γιατρός που εφημέρευε, κάτω από την εποπτεία του οποίου έβγαινε η βραδινή εφημερία.

Να ναι καλά ο ελληνικός στρατός, που αξιοποιεί μια χαρά τα παιδιά του.....

:offtopic:Περίοδος 85-86, Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκας και Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Χ.Λ (μετέπειτα ΑΓΕΕΘΑ, γνωστός απο τα Ιμια).
Σχεδόν κάθε βράδυ εφοδεία στο θεραπευτήριο, τα είχε τρελλάνει στο ποινολόγιο τα παιδιά, γιατρούς και νοσηλευτές:offtopic:

Θεωρητικά, αν υπήρχε κάποιος αρκετά ηλίθιος για να βάλει το κεφάλι του στη γκιλοτίνα για να κάνει υπ' ευθύνη του κάποιος μη ιατρός υπηρεσία ιατρού, ίσως και να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο...

Kανεις δεν εβαζε το κεφαλι του πουθενα.

Ο Οδοντιατρος παριστανε το Γιατρο, κι εγω που ημουν οδηγος επιφυλακης, τους πηγαινα στο στρατοπεδο της Κορινθου ή το Νοσοκομειο. Ο,τι θα γινοταν δηλαδη και αν υπηρχε Ιατρος με πτυχιο.

Μια φορα, ο Οδοντιατρος σαν Γιατρος την εβγαλε στους 4 μηνες στο Λουτρακι.

Θεωρώ απίθανο, να δωθεί ευθύνη Ιατρικής γνωμάτευσης σε άτομο το οποίο δεν έχει τυπικά τα προσόντα. Θα μου έκανε τρομερή έκπληξη αν χωρίς πτυχίο Ιατρικής είχε κάποιος την δυνατότητα να υπέγραφε επίσημα παραπεμτικά και να έβγαζε διαγνώσεις. Ειδικά σε ένα καθεστώς τόσο γραφειοκρατικό και ιεραρχικό όπως ο στρατός.
Ανεπίσημα αν υπήρχε αλλη αντιμετώπιση, θα ήταν κατα περίπτωση υποθέτω, αλλα επισήμως το θεωρώ απίθανό. Και να δεχθεί μη πτυχιούχος να αναλάβει τέτοια ευθύνη και να του την δώσουν.