Streaming με Raspberry

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,211
Αθήνα
Θεωρώ ότι λόγω χαμηλού κόστους (σε σχέση με επώνυμα hi-fi streamers) αλλά και λόγω καλής ποιότητας ήχου (σύμφωνα με τους χρήστες) είναι άκρως ενδιαφέρον ο τίτλος του θέματος.
Επειδή οι πληροφορίες είναι διάσπαρτες σε διάφορα νήματα, ανοίγω αυτό το νέο νήμα για να είναι μαζεμένες όλες οι πληροφορίες.

Σε πρώτη φάση οι ερωτήσεις που μου έρχονται στο μυαλό:

-ποιο μοντέλο είναι κατάλληλο; Το 4; Το 5;;
-με τι specs; ram κλπ;
-με τι έξτρα αν θέλει κάποιος ssd για τοπικά αρχεία;
-με τι κουτί; Θέλει ψύκτρα ή ανεμιστηράκι; Μήπως ακούγεται το ανεμιστηράκι;
-με τι έκδοση Linux;
-χειρισμος με κινητό/tablet με ποιο software;
-κατάλληλο καλώδιο Ethernet;
-θελει ειδικό τροφοδοτικό;

Όποιος μπορεί ας μας διαφωτίσει λίγο στα ερωτήματα αυτά,που νομίζω ότι δεν είναι μόνο δικά μου.

Θα παρακαλέσω να επικεντρωθούμε μόνο στο streaming με raspberry για να μείνει όσο το δυνατόν "καθαρό'" το νήμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Θεωρώ ότι λόγω χαμηλού κόστους (σε σχέση με επώνυμα hi-fi streamers) αλλά και λόγω καλής ποιότητας ήχου (σύμφωνα με τους χρήστες) είναι άκρως ενδιαφέρον ο τίτλος του θέματος.
Επειδή οι πληροφορίες είναι διάσπαρτες σε διάφορα νήματα, ανοίγω αυτό το νέο νήμα για να είναι μαζεμένες όλες οι πληροφορίες.

Σε πρώτη φάση οι ερωτήσεις που μου έρχονται στο μυαλό:

-ποιο μοντέλο είναι κατάλληλο; Το 4; Το 5;;
Εξαρτάται από την εφαρμογή που θα φορτώσεις, από ότι μου είπαν οι DimDim και Tzimiske το 4 είναι υπεραρκετό, απλά το 5 είναι σε παραγωγή και το βρίσκεις πιο εύκολα.
-με τι specs; ram κλπ;
4 GB είναι υπεραρκετά.
-με τι έξτρα αν θέλει κάποιος ssd για τοπικά αρχεία;
Έχει 4 USB, αλλά δε χρειάζονται. Οι εφαρομογές υποστηρίζουν DLNA, διαβάζουν τα αρχεία σου από εκεί.
-με τι κουτί; Θέλει ψύκτρα ή ανεμιστηράκι; Μήπως ακούγεται το ανεμιστηράκι;
Εγώ βάζω ψύκτρες εσωτερικά και δεν είχα ποτέ πρόβλημα.
-με τι έκδοση Linux;
Υπάρχουν συγκεκριμένες εφαρμογές που παίζουν μόνο μουσική: Volumio, Moode Audio, Gentoo Player-και μια που ετοιμάζει ο Tzimiske, πολύ καλύτερη απο τις προαναφερθείσες.
-χειρισμος με κινητό/tablet με ποιο software;
Όσο έπαιζα με moode audio/Gentoo χρησιμοποιούσα το Bubble/UPNP. αυτή βλέπει το Raspberry ως ένα ακόμη player, το επιλέγεις και ακούς απο εκεί. Η εφαρμογή του Tzimiske έχει δικό της αποκλειστικό player για κινητά/tablet Android.
-κατάλληλο καλώδιο Ethernet;
Μεγάλη κουβέντα, εγώ έχω βάλει το Nexans, άλλοι έχουν καλώδια που έχουν διπλάσια τιμή το μέτρο απο το ίδιο το raspberry. Περί ορέξεως...
-θελει ειδικό τροφοδοτικό;
Οποιοδήποτε δίνει 5V/2.5A. Αλλά το ακούει το τροφοδοτικό, εγώ έχω το iFi iPower. Fun Fact: Το iPower των 5V είχε αρχικά 2Α, αλλά η iFi το άλλαξε ώστε να βγάζει 2.5Α, ειδικά για να μπορεί να τροφοδοτεί το Raspberry Pi-και έγινε μπεστ σέλερ.
Όποιος μπορεί ας μας διαφωτίσει λίγο στα ερωτήματα αυτά,που νομίζω ότι δεν είναι μόνο δικά μου.

Θα παρακαλέσω να επικεντρωθούμε μόνο στο streaming με raspberry για να μείνει όσο το δυνατόν "καθαρό'" το νήμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Παλιά, πολύ παλιά, είχα φτιάξει ένα μικρό οδηγό για αρχάριους στο raspberry PI, τον οποίο βρίσκετε εδώ Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, αλλά όλο και σε κάτι μπορεί να βοηθήσει.

Το software π.χ. volumio που λές πρέπει να πατάει πάνω σε κάποια έκδοση Linux ,σωστά;
Λάθος. Το Volumio ΕΙΝΑΙ το λειτουργικό. Το γράφεις σε μια κάρτα μνήμης, την κουμπώνεις στο Raspberry και έχεις έναν υπολογιστή που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να παίζει μουσική. Δε μπορείς να παίξεις πασιεντζες, να γράψεις ένα κείμενο ή να σερφάρεις στο ίντερνετ. Μόνο μουσική.

απ οτι ξερω, θελεις και ειδικο Module για ηχο (οπτικη/ομοαξονικη εξοδο) και καλη τροφοδοσια...αλλιως θα εχεις θορυβο κλπ.

Mερικα hat οπως λεγονται ειναι αυτα εδω...

kai καποιο κουτακι ειδικα γι αυτα επισης

απ οτι ξερω, θελεις και ειδικο Module για ηχο (οπτικη/ομοαξονικη εξοδο) και καλη τροφοδοσια...αλλιως θα εχεις θορυβο κλπ.

Mερικα hat οπως λεγονται ειναι αυτα εδω...

kai καποιο κουτακι ειδικα γι αυτα επισης

Δεν είχα ποτέ hat, πάντα με USB άκουγα.

Λάθος. Το Volumio ΕΙΝΑΙ το λειτουργικό. Το γράφεις σε μια κάρτα μνήμης, την κουμπώνεις στο Raspberry και έχεις έναν υπολογιστή που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να παίζει μουσική. Δε μπορείς να παίξεις πασιεντζες, να γράψεις ένα κείμενο ή να σερφάρεις στο ίντερνετ. Μόνο μουσική.

Α μάλιστα. Ενδιαφέρον.

μεσω usb περναει θορυβος, το καλυτερο ειναι να παρεις ενα απο τα παραπανω hat ή καποιο αλλο που θα σου προτεινουν οι "ειδικοι" του ηχου.
Εναλλακτικα εξωτερικη καρτα ηχου (μεσω usb) και μετα οπτικη εξοδο.

Για μενα, και απο τις δοκιμες που ειχα κανει παλια, η καλυτερη λυση ειναι οπτικη εξοδος γιατι εχει πλήρη ανοσία σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και ηλεκτρικούς βόμβους (ground loops).

το ιδιο ισχυει και με το pc μου, που χρησιμοποιώ μονοι οπτικη εξοδο απο καρτα ηχου εξωτερικη επισης (παλι λογω παρασιτων και θορυβου που ειχα με οποιαδηποτε αλλη λυση).

εννοειται με καλο τροφοδοτικο ολ αυτα.

Εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι σε έβαλε ο υπέρηχας να το ανοίξεις,για να μην καρφωθεί?🤪😀
Τες πάντων ωραίο νήμα για μας τους άσχετους.
Οπότε ρωτώ με την σειρά μου.

Αν δεν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ η ποιότητα ήχου,πρέπει να έχεις και εξωτερικό Ντακ ή το έχει ενσωματωμένο και έχει RCA εξόδους?
Με λίγα λόγια με ΕΝΑ κουτί κάνεις δουλίτσα?

απ οσο γνωριζω το pi5 δεν εχει εξοδους ηχου απο μονο του... μονο usb.

Το 4 εχει mini jack αλλα δεν ειναι να το συζηταμε αυτο!

Θελεις καποιο usb dac ή καποιο hat.

YΓ ... μπορεις μαλλον να βγαλεις ηχο και απο το micro HDMI poy exei to 5, σε καποιον ενισχυτη με hdmi in.

Εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι σε έβαλε ο υπέρηχας να το ανοίξεις,για να μην καρφωθεί?🤪😀

Αν δεν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ η ποιότητα ήχου,πρέπει να έχεις και εξωτερικό Ντακ ή το έχει ενσωματωμένο και έχει RCA εξόδους?
Εγω τα εχω ηδη μιλησει με ΔΔ.
Ιδιαιτερως

• Haha
Reactions: mdvq
μεσω usb περναει θορυβος, το καλυτερο ειναι να παρεις ενα απο τα παραπανω hat ή καποιο αλλο που θα σου προτεινουν οι "ειδικοι" του ηχου.

Για μενα, και απο τις δοκιμες που εχει κανει παλια, η καλυτερη λυση ειναι οπτικη εξοδος γιατι εχει πλήρη ανοσία σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και ηλεκτρικούς βόμβους (ground loops).

το ιδιο ισχυει και με το pc μου, που χρησιμοποιω μονοι οπτικη εξοδο απο καρτα ηχου εξωτερικη επισης.

Εάν έχετε ένα καλό dac ή ακόμα καλύτερα ξεχωριστό ρολόι που θα πετύχετε το dac η σύνδεση είναι η usb...
Υπάρχουν πλακέτες που τις καρφώνεις στο Rpi και γίνεται εξαιρετικό μηχάνημα..
Όλα αυτά μπορούν να μας τα πουν όσοι ασχολούνται σοβαρά με τα Rpi..
Την εποχή της Usb και I2s δεν έχει κανένα νόημα (ηχητικά) να ασχολείται κάποιος με spdif και optical...

απ οσο γνωριζω το pi5 δεν εχει εξοδους ηχου απο μονο του... μονο usb.

Το 4 εχει mini jack αλλα δεν ειναι να το συζηταμε αυτο!

Θελεις καποιο usb dac ή καποιο hat.

YΓ ... μπορεις μαλλον να βγαλεις ηχο και απο το micro HDMI poy exei to 5, σε καποιον ενισχυτη με hdmi in.

Περιπλέκονται τα πράγματα.
Μπορεί κάποιος να μας κάνει μια λίστα τι hardware χρειάζεται ; Έστω minimum hardware.

Mαλλον δεν κάνεις.

Για μενα, και απο τις δοκιμες που ειχα κανει παλια, η καλυτερη λυση ειναι οπτικη εξοδος γιατι εχει πλήρη ανοσία σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και ηλεκτρικούς βόμβους (ground loops).

το ιδιο ισχυει και με το pc μου, που χρησιμοποιώ μονοι οπτικη εξοδο απο καρτα ηχου εξωτερικη επισης (παλι λογω παρασιτων και θορυβου που ειχα με οποιαδηποτε αλλη λυση).

Το USB έχει άλλα πλεονεκτήματα, π.χ. μπορεί να μεταφέρει native DSD, κάτι που δε μπορεί να κάνει η οπτική. Επίσης, αν δεν κάνω λάθος έχει πλεονεκτήματα στο χρονισμό-λιγότερο ή καθόλου jitter.