Στρίψιμο LNB σε κινητό πιάτο

17 June 2006
25,427
Αθήνα
Προχθές, με την ευκαιρία του βάλε-βγάλε της κεραίας και την αλλαγή των LNB όπως ήταν φυσικό έγινε εκ νέου επαναρύθμιση του συστήματος.

Είχα ακούσει για το πόσο σημαντικό είναι το στρίψιμο των LNB αλλά προχθές το διαπίστωσα ιδίοις όμασι και με αποδείξεις. Οπως είχε το τοποθετήσει ο τεχνικός το κεντρικό LNB σε Astra , έδειχνε το όργανο σήμα γύρω στο 66-67% . Με το που το στρίβει ένα πόντο, εκτινάχθηκε το σήμα στο 98% !!! Το ίδιο συνέβη και στο παράκεντρο LNB. Προτείνω σε όσους δεν έχουν τσεκάρει το συγκεκριμένο θέμα ,να το τσεκάρουν άμεσα, διότι μπορεί να πιάνουν κανάλια που μέχρι τώρα δεν τα έπιαναν καθόλου ή τα έπιανα με σπασίματα.

Επειδή όμως το πιάτο είναι κινητό, τον ρώτησα μήπως σε άλλους δορυφόρους συμβαίνει το ανάποδο. Μου απάντησε ότι μαζί με την κίνηση της κεραίας ουσιαστικά κινείται μαζί και το LNB άρα αλλάζει η θέση του LNB, οπότε το στρίψιμο ισχύει για όλους τους δορυφόρους. Τέλος πάντων , δεν επέμενα μιάς και στην πράξη στους δορυφόρους που βλέπω κατά 99% (Astra 19, Astra28 και Hotbird) η λήψη βελτιώθηκε πάρα πολύ.

Ειδικά κάτι HD κανάλια που τα έπιανα με σπασίματα, τώρα κατεβαίνουν απροβλημάτιστα!

Τι λέτε; πρέπει ή δεν πρέπει να στρίβουν τα LNB σε κινητό πιάτο; Αν δεν πρέπει, σε ποιές περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα;
 
Τοσούλη, έχω την εντύπωση ότι αυτό που σου είπε είναι εντελώς λάθος. Στο κινητό πιάτο, η κίνηση του πράγματι επηρεάζει και την στροφή του lnb και για τον λόγο αυτό το κεντράρουμε, γιατί σε διαφορετικά σημεία του τόξου χρειάζεται διαφορετική, πιθανώς αντίθετη στροφή.
 
Το ερώτημα μου είναι το εξής λοιπόν:
Στα κινητά συστήματα ,στην θέση 0 (για Ελλάδα έστω 23,5 Ε), η κλίση του lnb πρέπει να είναι μηδενική ;
Με το σκεπτικό αυτό θα έχει σε όλες τις θέσεις το προβλεπόμενο screw ;
Aν ναι όλα καλά, αν όχι πως το ρυθμίζουμε ώστε να έχουμε τις καλύτερες λήψεις σε όλο το τόξο;
 
Η περίπτωση των Astra στις 19.2Ε είναι ειδική, έχουν προρυθμισμένα τα κάτοπτρα εκπομπής τους με τέτοιο τρόπο ώστε στην κεντρική ευρώπη (και ιδιαίτερα στην Γερμανία) να μην χρειάζεται στρίψιμο του LNB, αλλά είναι να είναι κάθετο. Αυτό έχει σαν συνέπεια όμως σε περιοχές όπως η Ελλάδα να απαιτείται μεγαλύτερο στρίψιμο (skew) για να έχουμε καλή λήψη. Σε σταθερό κάτοπτρο αυτό δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα βέβαια, σε κινητά όμως που δίνουν από μόνα τους, με την γωνία που αλλάζει κατά την κίνηση τους, το απαραίτητο skew αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα. Στον Astra μπορεί να βελτιώσουμε πολύ το σήμα μας, αλλά σε άλλους δορυφόρους να χειροτερέψει (εννοείται σε ασθενή σήματα, στα ισχυρά δεν υπάρχουν και πολλές διαφορές).

ΥΓ. Λευτέρη έτσι όπως το λες, στη θέση 0 (στον γεωγραφικό μας νότο δηλαδή, δεν είναι σε όλη την Ελλάδα το 23,5, υπάρχουν διαφορές από τα πιο δυτικά έως πιο ανατολικά) πρέπει και το LNB να έχει μηδενική κλίση.

ΥΓ2. Δείτε εδώ τον υπολογισμό της γωνίας κλίσης του LNB για τον Astra στις 19.2, για την περιοχή μου. Αυτό που αναφέρω πιο πάνω, φαίνεται στην γραμμή

http://www.satlex.de/en/azel_calc-p...&lo=24.02&country_code=gr&diam_w=75&diam_h=80

"LNB tilt (Skew):
13.71° (Astra 1F/H/KR/L/M => special case!)"
 
Η κίνηση του πιάτου αντισταθμίζει ως ένα βαθμό την περιστροφή του lnb, όχι όμως τελείως.

Η λύση: πατέντα στερέωση με βηματικό κινητήρα να περιστρέφει το lnb με τηλεχειρισμό (πλάκα κάνω)
 
Tασο δεν ξερω αν το εχεις καταλαβει, τουλαχιστον σε ενα 80αρι με απλο μοτερ που εχω, η κινηση του πιατου δεν ειναι σε ευθεια οριζοντια γραμμη αλλα σε τοξοειδη, δλδ ας πουμε οτι το πιατο "γερνει" αναλογως δεξια ή αριστερα και ετσι το Lnb παιρνει και την καταλληλη κλιση.
Ειχα κ γω την ιδια απορια, δηλαδη για την κλιση του LNB στα κινητα πιατα αλλα μολις εβαλα το μοτερ καταλαβα πως δουλευει!
 
Η κίνηση του πιάτου αντισταθμίζει ως ένα βαθμό την περιστροφή του lnb, όχι όμως τελείως.

Η λύση: πατέντα στερέωση με βηματικό κινητήρα να περιστρέφει το lnb με τηλεχειρισμό (πλάκα κάνω)

Παλιοί αναλογικοί δέκτες είχαν επιλογές και για τέτοιες ρυθμίσεις με μαγνητικούς ή μηχανικούς πολωτές. Νομίζω ότι ο Φίλιππος (Voreios) έχει τέτοιο δέκτη για την κίνηση του 2.40 που έχει...
 
Απάντηση: Re: Στρίψιμο LNB σε κινητό πιάτο

Tασο δεν ξερω αν το εχεις καταλαβει, τουλαχιστον σε ενα 80αρι με απλο μοτερ που εχω, η κινηση του πιατου δεν ειναι σε ευθεια οριζοντια γραμμη αλλα σε τοξοειδη, δλδ ας πουμε οτι το πιατο "γερνει" αναλογως δεξια ή αριστερα και ετσι το Lnb παιρνει και την καταλληλη κλιση.
Ειχα κ γω την ιδια απορια, δηλαδη για την κλιση του LNB στα κινητα πιατα αλλα μολις εβαλα το μοτερ καταλαβα πως δουλευει!

Ναι γνωρίζω πως κινείται ένα κινητό πιάτο.
 
Δηλαδίς η κλίση του lnb σε ένα καλοστημένο κάτοπτρο (εκτός από τις 19,2 Ε ),έρχεται σωστά στους δορυφόρους σε όλο το τόξο ;
Σε σχέση με τους πίνακες που δημοσιεύονται στα έντυπα πάντοτε, και έχοντας υπόψιν την τοξοειδή τροχιά που κάνει το κάτοπτρο.(υπολογισμός σε σχέση με τον κάθετο προς την γη άξονα ).
 
100% μπορεί να μην έρχεται, αλλά δεν υπάρχει και μεγάλη απόκλιση (αν υπήρχε όσοι έχουμε κινητά θα βλέπαμε μεγάλες απώλειες ειδικά σε ακριανούς δορυφόρους, πράγμα που δεν ισχύει, ή δεν ισχύει σε μεγάλο βαθμό). Όπως έγραψα και πριν, η περίπτωση των Astra στις 19.2 είναι ειδική, αν βάλεις τις περίπου 6-7 μοίρες που χρειάζονται πρόσθετη κλίση στο LNB σε κινητό κάτοπτρο, έχεις αντίστοιχη λάθος κλίση 6-7 μοιρών σε όλους του άλλους δορυφόρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
 
Σε ευχαριστώ Σωτήρη.
Με έβγαλες από ένα δίλλημα που είχα εδώ και καιρό.
Συγκεριμένα ενώ στο σταθερό μου 1,00 μέτρου βγάζω και παράκεντρα 4,5 μοίρες τις δύσκολες δέσμες στις 19,2 , στο 95άρι κινητό μου 50 χιλ.νοτιότερα δεν βγάζω σχεδόν τίποτα από αυτές.
Αν και παλιότερα τις έπιανα έστω και οριακά , τελευταία με τις αλχημείες που κάνουν οι κύριοι της SES δεν βγάζω πλέον τίποτα.:furious3:
 
Για να δώσω και το δικό μου παράδειγμα (το έχω αναφέρει ξανά, τουλάχιστον σε άλλα φόρουμ, δεν είμαι σίγουρος για εδώ) από τη στιγμή που ξεκίνησε τις εκπομπές του ο Astra 1L, καλοκαίρι του 2007, έχασα τα αυστριακά ORF από τους 12692Η (και 3-4 άλλες συχνότητες). Κάνοντας δοκιμές λίγο αργότερα και βάζοντας την απαραίτητη κλίση που θέλουν οι Astra στο κινητό, τα ORF επανήλθαν, έστω και με χαμηλότερο σήμα από πριν. Αλλά τι να το κάνω, που είχα απώλειες σε άλλους δορυφόρους που έχουν χαμηλά σήματα, οπότε τελικά αποφάσισα να "θυσιάσω" τα ORF για να έχω σωστή λήψη σε όλα τα υπόλοιπα...
 
Οι παρεμβολές από την αντίθετη πόλωση δεν διορθώνονται με μεγαλύτερο κάτοπτρο...
 
Να πω πάντως ότι η στροφή του lnb μπορεί να μην ειναι ιδιαίτερο πρόβλημα στους ισχυρούς δορυφόρους ακόμη και σε μεγαλο εύρος τόξου, είναι όμως σίγουρα πρόβλημα στις οριακές λήψεις και εκει αναγκαστικά κανεις ιεράρχιση ...τι θα δεις και τι θ αφήσεις!
 
Ολα τα κάτοπτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι μικρά,οπότε πως να μην λάβει κανείς εύκολα αδύνατο σήμα και όλα να είναι οριακά ; (και ανάλογα την περιοχή)-Η καλύτερη λύση είναι κινητό κάτοπτρο >1.2m με το κλασικό βραχίονα μοτεράκι,με μικρoμετρικό positioner και σωστή εγκατάσταση.

Αν μπορεί να βρεί κανείς και βάση και να βάλει Horizon to horizon το ίδιο moter επιπλέον,γλιτώνει από ότι αφορά και απόκλιση σε όλες τις περιπτώσεις.
 
Για τις παρεμβολές από την αντίθετη πόλωση παίζει ρόλο το crosspolar discrimnation (XPD) του lnb; Σε ποια τιμή πρέπει να είναι αυτό για να μην έχουμε παρεμβολές;

Και μια άλλη ερώτηση. Στο satlex.gr για το lnb skew υπάρχουν δύο τιμές όταν ο δορυφόρος που επιλέγει κανείς ειναι ο Astra στις 28,2 Ανατολικά.
Βγάζει πχ μια τιμή για το lnb skew και από κάτω βγάζει μια άλλη τιμή που γράφει σε παρένθεση ειδική περίπτωση για Astra 2A κτλ...

Ποια τιμή πρέπει να ακολουθηθεί;
 
Last edited:
Φίλε Λεωνίδα επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα σε συγκεκριμένες συχνότητες του Astra δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του κατόπτρου, αλλά με την διαφορά ισχύος του σήματος ανάμεσα στις συχνότητες του 1Η (πλέον, αφού ο 1G μετακινήθηκε στις 23,5) και αυτές των κοντινών τους 1L και 1Μ, που είναι στην αντίθετη πόλωση. Η διαφορά αυτή "πνίγει" τα χαμηλά σήματα, και ιδιαίτερα στα κινητά κάτοπτρα που δεν έχουν την "πολυτέλεια" να ρυθμίσουν το skew ακριβώς εκεί που πρέπει στον Astra, αφού θα υπάρξει πρόβλημα σε άλλους δορυφόρους, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Προβλήματα υπάρχουν με τις λήψεις αυτές όχι μόνο σε μικρά κάτοπτρα, αλλά και σε μεγαλύτερα, πχ 1.80 (πράγμα λογικό γιατί η διαφορά ισχύος ανάμεσα στις συγκεκριμένες συχνότητες των 1Η με αυτές των 1L,1M παραμένει η ίδια ασχέτως μεγέθους), πρόβλημα δεν υπάρχει σε περιοχές που το σήμα από τον 1Η ήταν ήδη αρκετά καλό (δηλαδή κυρίως στην βόρεια, βορειοδυτική Ελλάδα), και δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τους νέους δορυφόρους. Αναφορές για το θέμα αυτό, και για μεγαλύτερα κάτοπτρα του 1 μέτρου, πχ 1.50 και 1.80, μπορείς να δεις και εδώ,

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=32259
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=13890