Στρώσιμο ενισχυτή

κι όμως μπορεί να το μάθετε.

Μπορεί κάποιος συντονιστής του avclub να αποστείλει μερικά email σε μερικούς επώνυμους κατασκευαστές [5-10] με το ερώτημα αυτό και να παραθέσει τις απαντήσεις.

Νομίζω θα βγουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

κι όμως μπορεί να το μάθετε.

Μπορεί κάποιος συντονιστής του avclub να αποστείλει μερικά email σε μερικούς επώνυμους κατασκευαστές [5-10] με το ερώτημα αυτό και να παραθέσει τις απαντήσεις.

Νομίζω θα βγουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Για να αναλύσουμε στατιστικά το αποτέλεσμα
‛η για να γίνει τεκμηριωμένη έρευνα στο θέμα.

Γενικά έχει πολλές διαστάσεις το θέμα, και σε ένα σύντομο e-mail δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση.

Για να αναλύσουμε στατιστικά το αποτέλεσμα
‛η για να γίνει τεκμηριωμένη έρευνα στο θέμα.

Γενικά έχει πολλές διαστάσεις το θέμα, και σε ένα σύντομο e-mail δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση.

Τότε το e-mail να είναι εκτενές... Όποιοι το κατέχουν το σπόρ (σίγουρα όχι εγώ δυστηχώς) να διατυπώσουν τις όποιες ερωτήσεις έχουν ή θέλουν να κάνουν σε αυτό το νήμα και στην συνέχεια να τις συρράψετε και σε ένα ωραίο e-mail να το στείλετε σε διάφορους κατασκευαστές για να δούμε τί θα απαντήσουν. Να πείτε και για το forum εδώ για να δώσετε και "ειδικό βάρος" στο e-mail σας. Διότι άλλο να το στέλνουν καμια δεκαριά και άλλο 10k....

Αν και θα έχει ενδιαφέρον το στατιστικό αποτέλεσμα, πιστεύω ότι θα γίνει τεκμηριωμένη έρευνα από την στιγμή που σου που απαντά η πηγή...

Μάλλον με παρεξηγήσατε. Όταν έγραψα ότι δεν θα το μάθουμε ποτέ, μιλούσα για τον δικό μου ενισχυτή. Το τι γίνεται με άλλους ενισχυτές, αν ακούγονται διαφορές μεταξύ στρωμένων και άστρωτων κολλήσεων δηλαδή ή ότι άλλο μπορεί να στρωθεί στα ηλεκτρονικά μέρη δεν το ξέρω.

Αν έχετε όρεξη να κάνετε έρευνα κι εγώ μαζί σας, αλλά πιστεύω ότι το εγχειρίδιο χρήσης του εκάστοτε ενισχυτή, λέει τι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να τον στρώσει.

Το παρακάτω κείμενο είναι από το manual του ενισχυτή Pass Labs X250.5:

"People are often interested in how long it takes for these amplifiers to break in. Perhaps a more salient question is how long does it take them to reach their sonic best after turn on. It takes about an hour for them to fully warm up, and this is where we adjust them first. Then we adjust them again and again over a couple of days, keeping the bias and offset in the sweet spot. Our environment is about 23 degrees Centigrade and the heat sinks will rise approximately 25 degrees C. above that, for an average on heat sink temperature of 48 degrees C. Sonically they are at their best when the heatsinks are approximately 50 degrees C.

Σχεδόν ότι έγραψα κι εγώ δηλαδή, 2-3 ωρίτσες να ζεσταθεί καλά και είναι έτοιμος. Εγώ απλά έγραψα να μην παίζει και τίποτα, το οποίο δεν το λέει η Pass Labs, αλλά το έλεγε στον δικό μου ενισχυτή.

Βρίσκεται στη σελίδα 6 για όποιον ενδιαφέρεται
http://www.passlabs.com/pdfs/product manuals/x250_5-om.pdf

Last edited:
Μα δεν λέει ότι δεν ισχύει, λέει ότι είναι σημαντικότερο το ζέσταμα πριν την ακρόαση. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Στρίβειν δια του αρραβώνος δηλαδή.

Last edited:
Αυτό που καταλαβαίνω ότι λέει, είναι ότι για να πάρεις το μέγιστο της απόδοσης του συγκεκριμένου ενισχυτή, αρκεί να τον ζεστάνεις στους 50 βαθμούς το οποίο παίρνει περίπου μία ώρα. Δεν αναφέρει ότι χρειάζεται να κάνει κάποιος κάτι άλλο. Και γενικά από αυτά που γράφει εμένα μου ακούγονται κάπως "μην ασχολήστε με το στρώσημο, ζεστάνετέ τον και ακούστε". Θεωρώ ότι αν χρειαζόταν κάτι άλλο είτε αυτό λέγετε στρώσιμο είτε κάπως αλλιώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος, να μην το γράψει ο κατασκευαστής. Ίσα ίσα κι όλας.

Last edited:
Ο κατασκευαστής κατά τη γνώμη μου, αναφέρει ότι χρειάζεται να γίνει για να παίξει σωστά και καλά το προϊόν του. Δεν τον συμφέρει να κάνει κάτι διαφορετικό ή να γράψει κάτι λιγότερο. Από εκεί και πέρα, σκέψου μόνος σου γιατί τα γράφει με αυτό τον τρόπο....

Για τον συγκεκριμένο ενισχυτή πάντως (pass x250.5) που προαναφέρθηκε, βρίσκομαι ήδη στη διαδικασία του burn in.

Τον έχω περίπου 15 μέρες και πρέπει να έχω ήδη περάσει τις πρώτες 100 ώρες. Τα τελευταία 2 - 3 βράδια, μετά από κάποιες ενδιάμεσες μεταπτώσεις, έχω προσέξει μια σταθερή βελτίωση στις χροιές, τα μπάσα καθώς και την εικόνα την οποία ήδη θεωρώ καταπληκτική.

Τα συμπεράσματα, προσπαθώ να τα βγάζω τις βραδινές ώρες (μετά τις 10) όπου ο ενισχυτής ήδη είναι σε λειτουργία περισσότερες από 3-4 ώρες και τα ρεύματα - δίκτυο ΔΕΗ είναι πιο ήσυχο.

Γουατέβερ... Καλή συνέχεια εύχομαι και καλές ακροάσεις -bye-

@George αν επιτρεπεται τι ενισχυτη εχεις?

Φυσικά και επιτρέπεται. Τα είχα αναλυτικά και στο προφίλ μου, αλλά κάποια στιγμή αισθάνθηκα λίγο άσχημα με κάποιον συμφορουμήτη και τα αφαίρεσα όλα. Audiolab προ και τελικό έχω.

Last edited:
Τα ενισχυτικα σου ειναι μια χαρα και να μην ανησυχεις καθολου. Καλες ακροασεις.

Μιας και λέτε για ενισχυτές...

Ο δικός μου δεν έχει διακόπτη πουθενά on/off. Μόνο standby.
Επειδή το ρεύμα στην γειτονιά μου δεν είναι και τόσο ... σταθερό, και επειδή τον έχω αγαπήσει τον μπαγάσα, πως μπορώ με κάποιον τρόπο να του παρέχω κάποιου είδους προστασία ?

πχ, σκέφτηκα ένα καλό πολύμπιζο, αλλά αυτό αν κάνει κάτι θα το κάνει όταν ο ενισχυτής λειτουργεί.
'Oταν είναι σε κατάσταση standby όμως ? (αλήθεια όταν είναι εκτός λειτουργίας χρειάζεται επίσης προστασία ?)

Τα ενισχυτικα σου ειναι μια χαρα και να μην ανησυχεις καθολου. Καλες ακροασεις.

Όχι παρεξήγηση. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα μωρά μου, ίσα-ίσα. Τους χαϊδεύω και τους μιλάω κάθε μέρα :dancing::flipout:

Μιας και λέτε για ενισχυτές...

Ο δικός μου δεν έχει διακόπτη πουθενά on/off. Μόνο standby.
Επειδή το ρεύμα στην γειτονιά μου δεν είναι και τόσο ... σταθερό, και επειδή τον έχω αγαπήσει τον μπαγάσα, πως μπορώ με κάποιον τρόπο να του παρέχω κάποιου είδους προστασία ?

πχ, σκέφτηκα ένα καλό πολύμπιζο, αλλά αυτό αν κάνει κάτι θα το κάνει όταν ο ενισχυτής λειτουργεί.
'Oταν είναι σε κατάσταση standby όμως ? (αλήθεια όταν είναι εκτός λειτουργίας χρειάζεται επίσης προστασία ?)

Αν είναι εκτός λειτουργίας δε νομίζω ότι έχεις πρόβλημα. Ένα πολύμπριζο ασφαλείας, υποτίθεται ότι "σταματάει"-φιλτράρει τις υπερτάσεις. Για υπόταση νομίζω ότι δεν κάνουν όμως, δηλαδή σε περίπτωση που το ρεύμα βυθίζεται και επανέρχεται στα κανονικά του επίπεδα. Σίγουρα δεν κάνουν για μεγάλες υποτάσεις πάντως. Εκεί χρειάζεσαι κάποιο σταθεροποιητή-φίλτρο ρεύματος μάλλον (όχι UPS όμως γιατί χαλάνε τον ήχο).

Last edited: