Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

Χρειάστηκε κι εγώ να μετρήσω παραμέτρους σε ένα 18άρι και είδα ότι η μεταβολή μετά το στρώσιμο ( 100 ώρες (!!) με 7 Hz στο Xmax) με κρύο μεγάφωνο ήταν μηδαμηνές.
Όταν ήταν ζεστό, αμέσως μετά το στρώσιμο υπήρχε η γύρω στο 10% μεταβολή που αναφέρει ο ΘΕΟΘΑΝ, η οποία δεν επηρεάζει τον υπολογισμό της καμπίνας, μιας και οι μεταβολές αλληλοεξουδετερώνονται.
Επειδή το έψαχνα τότε, βρήκα αρκετές αναφορές από χομπίστες που μετρούσαν μόνιμη αλλαγή των T/S μετά το στρώσιμο (πάλι της τάξης του 10-15%).
Οι κατασκευαστές πάντως μετρούν μετά από περίοδο στρωσίματος κάποιων ωρών με θόρυβο από 50-500 και Pmax στα επαγγελματικά 18άρια, αν θυμάμαι καλά.

Οι διαφορές στις μετρήσεις μεταξύ κρύου-ζεστού οπωσδήποτε υφίστανται...

Τώρα για την περίπτωση που αναφέρεις δεν μπορώ να ξέρω... Εδώ που τα λέμε αν μιλάμε για μεγάφωνο 18 ιντσών (εκτός αν κατάλαβα λάθος και μιλάς για 18 εκατοστών...) δεν είναι αυτό ακριβώς που ονομάζουμε "αντιπροσωπευτικό δείγμα"...
Χώρια που σαν επαγγελματική κατασκευή με (χάρτινη εξωτερική ανάρτηση ίσως ???) σίγουρα θα προκύπτουν κάποιες ιδιαιτερότητες και δεν αποκλείεται να έρχεται "στρωμένο" από τον κατασκευαστή - γνωρίζω ότι στα ΡΑ συμβαίνει αρκετά συχνά.

Επίσης ενδιαφέρον θα έχει να αναφέρεις με ποια μεθοδολογία προσπάθησες να μετρήσεις τις παραμέτρους...Ανάλογα την μέθοδο και τον χρησιμοποιούτμενο εξοπλισμό, σε τέτοιας διαμέτρου μεγάφωνο μπορεί να πάρεις μεγάλες διαφορές....Φαντάζομαι ότι αν όντως πρόκειται για 18ιντσο η μέθοδος "κλειστού κουτιού" είναι αυτή που μπορεί να σου δώσει τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα...

Last edited:
Έφτιαξα έναν ήχο από 10 έως 60Hz σταδιακά σε 10 λεπτά και με ημίτονο. Μετά έκανα και αναστροφή και τα έβαλα στο τέλος (δηλαδή άλλα 10 λεπτά από 60 σε 10Hz). Είναι ΟΚ για στρώσιμο;

Να βάλω καθόλου pink noise;

Μήπως είναι καλύτερα να βάλω τους τόνους χωρισμένους σε βήματα των 5Hz δηλαδή 10-15-20-25...Hz;

To subwoofer πρέπει να το απενεργοποιήσω ή να γυρίσω τον ενισχυτή σε Main+LFE από το LFE που είναι τώρα;

Re: Απάντηση: Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

Έφτιαξα έναν ήχο από 10 έως 60Hz σταδιακά σε 10 λεπτά και με ημίτονο. Μετά έκανα και αναστροφή και τα έβαλα στο τέλος (δηλαδή άλλα 10 λεπτά από 60 σε 10Hz). Είναι ΟΚ για στρώσιμο;

Να βάλω καθόλου pink noise;

Μήπως είναι καλύτερα να βάλω τους τόνους χωρισμένους σε βήματα των 5Hz δηλαδή 10-15-20-25...Hz;

To subwoofer πρέπει να το απενεργοποιήσω ή να γυρίσω τον ενισχυτή σε Main+LFE από το LFE που είναι τώρα;

Μια χαρά είναι….Ξεκίνα από τα πιο χαμηλόσυχνα σήματα γιατί αυτά θα προκαλέσουν και την μεγαλύτερη μετατόπιση του κώνου. Βάλτο στο αυτόματο repeat για κανένα 2-3ωρο... Την επόμενη μέρα άλλο τόσο…Αίντε και άλλη μια φορά μετά από καναδυό μέρες...

Οχι… Οι εργαστηριακοί θόρυβοι πλήρους φάσματος είναι χρήσιμοι σε άλλες αξιολογήσεις…

Αφού τους έκανες να παίζουν συνεχόμενα δεν χρειάζεται τίποτε άλλο…

Θα απενεργοποιήσεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ εκτός των ηχείων που θέλεις να στρώσεις…
Και όπως είπαμε…ΠΡΟΣΟΧΗ στις στάθμες… Αν μπορείς και έχει το ηχείο σου την δυνατότητα, αφαίρεσε τους διακλαδωτήρες των τουίτερ… Ξεκίνα με πολύ χαμηλή στάθμη και ταυτόχρονα να παρατηρείς την κίνηση των κώνων… Σταδιακά αυξανέ την μέχρι η κίνηση να γίνει έντονη αλλά μην το παρακάνεις και τους βγάλεις από την πόρτα. :flipout: +/- 4-5 χιλιοστά από την θέση ηρεμίας είναι μια χαρά… Δεν γνωρίζω ποια μεγάφωνα είναι για να σου πω με μεγαλύτερη ακρίβεια οπότε προχώρα επιφυλακτικά… Αν ακούσεις τίποτα περίεργους ήχους χτυπήματος από το μεγάφωνο σταμάτα αμέσως… Κάποια στιγμή μπορεί να ακούσεις τριγμούς από διάφορα μικροαντικείμενα ή μπορεί να νοιώσεις μια αίσθηση "μπουμαρίσματος" στον χώρο - φυσιολογικά είναι, μην ανησυχήσεις.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

Μια χαρά είναι….Ξεκίνα από τα πιο χαμηλόσυχνα σήματα γιατί αυτά θα προκαλέσουν και την μεγαλύτερη μετατόπιση του κώνου. Βάλτο στο αυτόματο repeat για κανένα 2-3ωρο... Την επόμενη μέρα άλλο τόσο…Αίντε και άλλη μια φορά μετά από καναδυό μέρες...

Οχι… Οι εργαστηριακοί θόρυβοι πλήρους φάσματος είναι χρήσιμοι σε άλλες αξιολογήσεις…

Αφού τους έκανες να παίζουν συνεχόμενα δεν χρειάζεται τίποτε άλλο…

Θα απενεργοποιήσεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ εκτός των ηχείων που θέλεις να στρώσεις…
Και όπως είπαμε…ΠΡΟΣΟΧΗ στις στάθμες… Αν μπορείς και έχει το ηχείο σου την δυνατότητα, αφαίρεσε τους διακλαδωτήρες των τουίτερ… Ξεκίνα με πολύ χαμηλή στάθμη και ταυτόχρονα να παρατηρείς την κίνηση των κώνων… Σταδιακά αυξανέ την μέχρι η κίνηση να γίνει έντονη αλλά μην το παρακάνεις και τους βγάλεις από την πόρτα. :flipout: +/- 4-5 χιλιοστά από την θέση ηρεμίας είναι μια χαρά… Δεν γνωρίζω ποια μεγάφωνα είναι για να σου πω με μεγαλύτερη ακρίβεια οπότε προχώρα επιφυλακτικά… Αν ακούσεις τίποτα περίεργους ήχους χτυπήματος από το μεγάφωνο σταμάτα αμέσως… Κάποια στιγμή μπορεί να ακούσεις τριγμούς από διάφορα μικροαντικείμενα ή μπορεί να νοιώσεις μια αίσθηση "μπουμαρίσματος" στον χώρο - φυσιολογικά είναι, μην ανησυχήσεις.

Αυτά που θέλω να στρώσω είναι τα B&W 602 s2 και κεντρικό Magnat. Αντέχουν;

Μήπως μετά να βάλω και το sub για στρώσιμο; Είναι το Yamaha sw515.

Απάντηση: Re: Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

ΔΕΝ χρειάζονται μεγάλες εντάσεις - αφήστε που μπορεί να είναι και επικύνδυνες γιατί προσπαθώντας με την ένταση να κάνουμε τον κώνο να δουλέψει πλήρως, δεν αποκλείεται χωρίς να το καταλάβουμε να οδηγήσουμε τον ενισχυτή σε ψαλλιδισμό και τελικά εκεί που προσπαθούμε να στρώσουμε το γούφερ να καταλήξουμε με τιναγμένο τουίτερ...
Το μυστικό είναι η ΧΑΜΗΛΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ...
Αναπαραγάγοντας ημίτονα των 10-40 ΗΖ θα εκπλαγείτε με πόση λίγη ισχύς μπορούμε να κάνουμε τους κώνους να εξαντλήσουν την διαδρομή τους... Και πιο εύκολο είναι, και πιο γρήγορο, και πιο ασφαλές, και δεν ενοχλούμε και τους γείτονες ή αυτούς που μένουν σπίτι...

Γι αυτό εγώ έχω υιοθετήσει την μέθοδο που ανέφερα...

Τι δεν χρειάζονται μεγάλες εντάσεις.
Έχω ενστάσεις!!
Μάνα μου 250 βατ έριξα στα 20hz και αυτά ψιλοκουνιόντασαν.
Βέβαια τα μαλλιά μου τα στέγνωσα στο ρηφλέξ αλλά μπάσσο νέμα!
Τελικά όλα είναι σχετικά και ανάλογα αλλά το σίγουρο είναι πως ό μπέρρυς εκεί κάτω χωλάινει...
Την αγανάκτηση...

Ε-ΠΕΘΑΝΑ- ΟΕΟ :flipout::chinese::D:bang::flipout:

ε μα κατά τα λεγόμενα οι γομάρια ενισχυτές δεν ψαλιδίζουν απο υπεροδήγηση, άρα θα θελουν physical ψαλιδι
hehe.gif

Παιδιά όταν λέτε ζεστό-κρύο μεγάφωνο τι εννοείτε;

Όλα τα μεγάφωνα κατά την λειτουργία τους ζεσταίνονται...όσο πιο πολύ ισχύ τους δίνουμε τόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τους (μέχρι φυσικά ενός ορίου που πέρα από αυτό αρχίζουν και...λιώνουν...:flipout:)...αυτό έχει σαν συνέπεια να αλλάζουν οι ηλεκτρομηχανικές τους παραμέτροι...

Κρύα κατάσταση είναι όταν δεν λειτουργούν και απλά βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

Αυτά που θέλω να στρώσω είναι τα B&W 602 s2 και κεντρικό Magnat. Αντέχουν;

Μήπως μετά να βάλω και το sub για στρώσιμο; Είναι το Yamaha sw515.

αν μείνεις σε αυτά που σου έγραψα δεν υπάρχει πρόβλημα...

Για το sub δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος...δες μερικές ταινιούλες σε "ρεαλιστική" στάθμη και θα στρωθεί αυτόματα...:grinning-smiley-043

τα S2 δεν ειναι παλιό μοντέλο ? γιατι θελουν στρώσιμο ? τωρα τα πήρες ?

Re: Απάντηση: Re: Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

Μάνα μου 250 βατ έριξα στα 20hz και αυτά ψιλοκουνιόντασαν.

Μην τυχόν το κουτί σου είναι συντονισμένο εκεί κοντά ??? Κοντά στην συχνότητα συντονισμού του ρεφλέξ το κουτί περιορίζει κατα πολύ την κίνηση των κώνων...
Αν ναι, βγάλτα από την καμπίνα...με 250Watt θα φτάσουν στον αποπάνω δρόμο.... :BDGBGDB55:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

Όλα τα μεγάφωνα κατά την λειτουργία τους ζεσταίνονται...όσο πιο πολύ ισχύ τους δίνουμε τόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τους (μέχρι φυσικά ενός ορίου που πέρα από αυτό αρχίζουν και...λιώνουν...:flipout:)...αυτό έχει σαν συνέπεια να αλλάζουν οι ηλεκτρομηχανικές τους παραμέτροι...

Κρύα κατάσταση είναι όταν δεν λειτουργούν και απλά βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος...
Έτσι μπράβο και έλεγα πότε θα πάω στο σπίτι να βάλω τα μεγάφωνα στο φούρνο για να στρώσουν. Καμία φορά από κάτι τέτοια γίνονται οι παρεξηγήσεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

Μην τυχόν το κουτί σου είναι συντονισμένο εκεί κοντά ??? Κοντά στην συχνότητα συντονισμού του ρεφλέξ το κουτί περιορίζει κατα πολύ την κίνηση των κώνων...
Αν ναι, βγάλτα από την καμπίνα...με 250Watt θα φτάσουν στον αποπάνω δρόμο.... :BDGBGDB55:

Tα παλεύω τα πρόστυχα!:bigcry:
Με το mouth που έχω είναι φτιαγμένα να κατεβαίνουν στα 40 χέρτζ χωρίς όμως πτώση (0dB).
Τέσπα άρχισε κάτι να γίνεται...
H διαφορά όμως του ενός από το άλλο ακόμα είναι χειροπιαστή!
Πάω λίγο καλύτερα αλλά ο ένας στέρεο μπέρρυς πέρα από την έλλειψη βαθέως χαμηλού είναι και μικρός.
Αναγκάστηκα να μειώσω τους άλλους δρόμους (τους αποπάνω!) για να έρθει το χαμηλό στα ίσα του.
Τώρα έχωσα στα μπασσα έναν γεφυρωμένο μπέρρυ στο καθένα και μπορώ να πω ότι κουνιόνται ικανοποιητικώς! (την αγανάκτηση)...
Μάλλον πάω για κανά Crown 500άρη αλλά δεν ξέρω...
Άσχετο αλλά είμαι σε δίλλημα μπορεί και τρίλλημα.:FSGSFGS4:
Διότι τα άτιμα τα μπασσοκούτια παίζουν καθαρά αλλά δεν ταίζονται εύκολα.
Στο τέλος θα κουφαθώ και θα ησυχάσω.
Έχω χάσει την μπάλλα με τα βατ.
Είναι κάτι στιγμές που νομίζω πως όσα και να έχεις δεν φτάνουν.
Και αν δεν κουφαθώ θα γίνω μέτοχος στη ΔΕΗ...
Καθοριστικό βέβαια και το γεγονός ότι εψές άκουσα ηλεκτρικό live :drummer:σε ανοικτό χώρο... και είδα ότι παρόλη την ανωκατωσούρα ακόμα δεν έχω κάνει τίποτα ουσιαστικό...

.....
Επίσης ενδιαφέρον θα έχει να αναφέρεις με ποια μεθοδολογία προσπάθησες να μετρήσεις τις παραμέτρους...Ανάλογα την μέθοδο και τον χρησιμοποιούτμενο εξοπλισμό, σε τέτοιας διαμέτρου μεγάφωνο μπορεί να πάρεις μεγάλες διαφορές....Φαντάζομαι ότι αν όντως πρόκειται για 18ιντσο η μέθοδος "κλειστού κουτιού" είναι αυτή που μπορεί να σου δώσει τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα...

18ιντσο.
Με πρόσθεση βάρους. Το κουτί είναι κατά γενική ομολογία ακριβέστερο, πλην όμως μπελάς. Τα όργανα είναι εργαστηρικά, HP μιλιβολτόμετρο, leader γεννήτρια, τις επανέλαβα και στου Morfea, όπου και μετρήθηκε και το Vas, έχει ζυγαριά ακριβείας. Εκεί που δεν μπόρεσα να πάρω επαληθεύσιμη μέτρηση ήταν στο BL. +- 15% ανάλογα με το πως κοιτάς το laser.

Για την ιστορία, το μεγάφωνο (Electrovoice DL18MT) μετρήθηκε γιατί ήταν ποοολύ εκτός των χαρακτηριστικών του datasheet. Στην 20ετία που μεσολάβησε από την παρουσίασή του, η εταιρία το άλλαξε εντελώς, διατηρώντας το όνομα του μοντέλου και το datasheet ως είχαν. Για καλή μου τύχη, ο ευρωπαίος αντιπρόσωπος της "μαμάς" αναγνώρισε το λάθος και η αγοραπωλησία αντιστράφηκε, πήρα τα χρήματα πίσω.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

ένα μικρό δείγμα του πως διαμορφώνεται μια μέτρηση εμπέδησης σε ολοκαίνουργιο (μαύρο), και μετά από στρώσιμο (κόκκινο) μεγάφωνο...
Για την ιστορία πρόκειται για ένα bass-mid 4,5 ιντσών...

Attachments

• ScreenHunter_002.jpg
    ScreenHunter_002.jpg
    80.4 KB · Views: 81
Απάντηση: Re: Στρώσιμο μεγαφώνων - ηχείων

τα S2 δεν ειναι παλιό μοντέλο ? γιατι θελουν στρώσιμο ? τωρα τα πήρες ?

Τα πήρα μεταχειρισμένα αλλά δεν ξέρω ούτε πόσο καιρό έμειναν εκτός λειτουργίας ούτε σε τί εντάσεις δούλεψαν και αν έστρωσαν. Επίσης έχω και καινούργια καλώδια και θέλω να τα δουλέψω λίγο.

Και αυτό είναι ένα P13WG της Vifa (ανάποδα όμως...κόκκινο η αρχική μέτρηση, μαύρο μετά το στρώσιμο - εδώ ίσως να βρίσκονται και σε λίγο διαφορετική θερμοκρασία μιας και μετρήθηκε λίγα λεπτά της ώρας μετά το στρώσιμο οπότε δεν αποκλείεται να μην είχε κρυώσει τελείως...)

Attachments

• ScreenHunter_003.jpg
    ScreenHunter_003.jpg
    46.5 KB · Views: 60
Last edited: