«στρώσιμο» μονάδων χαμηλών

κατι τετοιο θα ειναι σαν να δουλευουν τα αμοτρισερ του αμαξου κατι πριν απο το να τερματισουνε και αν δουλευουν ετσι συνεχως οχι θα στρωσουν γρηγορα αλλα θα γερασουν γρηγορα.Μια δοκιμη θα σας πεισει.Τετοιου ειδους συμπεριφορα μονο στρωσιμο δεν λεγεται

Θα συμφωνήσω κι εγώ

Θα συμφωνήσω κι εγώ

Ο.Κ.
Ενδιαφέρον έχει...
Ας μου εξηγήσει όμως κάποιος τι σημαίνει "γεράσουν", και πως θα γίνει αυτό με συνολικές 5-7 ώρες λειτουργίας της ανάρτησης κάτω από τα όρια της Xmax της...

Re: Απάντηση: «στρώσιμο» μονάδων χαμηλών

Αντιγράφω από παλαιότερό μου πόστ που αφορούσε το ίδιο θέμα...

Λοιπόν....τακτική στρωσίματος μεγαφώνων, που αυτούσια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ηχεία...
CD test της Denon (αλλά φαντάζομαι και άλλα παρόμοια) περιέχει σήμα στάθμης 0db (προσοχή εδώ...), με ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ συχνότητα από 5-22000ΗΖ με ρυθμό αύξησης 5sec/oκτάβα....
Με την βοήθεια του A-B repeat στο cd-player διαλέγουμε την περιοχή που μας ενδιαφέρει ήτοι από 5-60 περίπου ΗΖ....
Συνεχής αυτόματη επανάληψη με ισχύ ικανή να φέρει το μεγάφωνο λίγο πιο κατω από το Xmax της διαδρομής του που χοντρικά είναι γύρω στα +/- 4 χιλ. από την θέση ηρεμίας...Σε "βαριά" μεγάφωνα άφοβα μπορούμε να ανέβουμε μέχρι και το διπλάσιο...αλλά μην το παρακάνετε.... Τυχόν γκάπα-γκούπα της ανάρτησης απαγορεύονται δια ροπάλου...
Μετά από 3-4 ώρες την μια ημέρα, και άλλο τόσο την επόμενη, όλα έχουν γίνει "κουφέτο".....

Πέρα από το γρήγορο-εύκολο και σχεδόν αθόρυβο στρώσιμο, η μέθοδος είναι τρομερά αποκαλυπτική στο να "ξεγυμνώσει" πολλά από τα μειονεκτήματα φθηνών μεγαφώνων που αρχίζουν και "ξερνάνε" αρμονικές και θορύβους από την κακοσχεδιασμένη-φθηνή ανάρτηση...

Συμφωνώ μαζί σου αλλά όπως είπα και πριν πρέπει να μπορεί και ο ενισχυτής να κατέβει τόσο χαμηλά και μάλιστα χωρίς παραμόρφωση !

Απάντηση: Re: Απάντηση: «στρώσιμο» μονάδων χαμηλών

Συμφωνώ μαζί σου αλλά όπως είπα και πριν πρέπει να μπορεί και ο ενισχυτής να κατέβει τόσο χαμηλά και μάλιστα χωρίς παραμόρφωση !

Πίστεψέ με δεν υπάρχει πρόβλημα...

Στον αέρα και χωρίς τον έλεγχο του κουτιού να επηρεάζει την κίνηση του κώνου, το Xmax των περισσοτέρων μεγαφώνων αναπαραγάγοντας χαμηλόσυχνα σήματα 10-60 ΗΖ μπορεί να επιτευχθεί με πολύ μικρή ισχύ (θα εκπλαγείς πόσο μικρή...).
Ακόμα και αν ο ενισχυτής δουλέψει με μεγαλύτερη του συνηθισμένου αρμονική παραμόρφωση δεν διατρέχει κίνδυνο το μεγάφωνο (εκτός εντελώς ακραίων καταστάσεων που βγάζουν μάτι...) και δεν μας απασχολεί στην συγκεκριμένη κατάσταση...
Μην ξεχνάς ότι το Xmax ΔΕΝ εκφράζει την ΠΛΗΡΗ διαδρομή του μεγαφώνου... Εκφράζει την ΓΡΑΜΜΙΚΗ διαδρομή του μεγαφώνου (για την ακρίβεια την διαδρομή στην οποία το front plate του μαγνήτη "βλέπει" τις σπείρες του πηνίου φωνής) και στις περισσότερες περιπτώσεις μεγαφώνων αντιστοιχεί σε κλάσμα (μισό και λιγότερο) της συνολικής διαδρομής της ανάρτησης...

Προσωπικά (και το έχω κάνει πολλές φορές...) δεν μου έχει τύχει ενισχυτής ή μεγάφωνο που θα "δυσανασχετήσει" από αυτή την διαδικασία... :ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: «στρώσιμο» μονάδων χαμηλών

Πίστεψέ με δεν υπάρχει πρόβλημα...

Στον αέρα και χωρίς τον έλεγχο του κουτιού να επηρεάζει την κίνηση του κώνου, το Xmax των περισσοτέρων μεγαφώνων αναπαραγάγοντας χαμηλόσυχνα σήματα 10-60 ΗΖ μπορεί να επιτευχθεί με πολύ μικρή ισχύ (θα εκπλαγείς πόσο μικρή...).
Ακόμα και αν ο ενισχυτής δουλέψει με μεγαλύτερη του συνηθισμένου αρμονική παραμόρφωση δεν διατρέχει κίνδυνο το μεγάφωνο (εκτός εντελώς ακραίων καταστάσεων που βγάζουν μάτι...) και δεν μας απασχολεί στην συγκεκριμένη κατάσταση...
Μην ξεχνάς ότι το Xmax ΔΕΝ εκφράζει την ΠΛΗΡΗ διαδρομή του μεγαφώνου... Εκφράζει την ΓΡΑΜΜΙΚΗ διαδρομή του μεγαφώνου (για την ακρίβεια την διαδρομή στην οποία το front plate του μαγνήτη "βλέπει" τις σπείρες του πηνίου φωνής) και στις περισσότερες περιπτώσεις μεγαφώνων αντιστοιχεί σε κλάσμα (μισό και λιγότερο) της συνολικής διαδρομής της ανάρτησης...

Προσωπικά (και το έχω κάνει πολλές φορές...) δεν μου έχει τύχει ενισχυτής ή μεγάφωνο που θα "δυσανασχετήσει" από αυτή την διαδικασία... :ernaehrung004:

Συμφωνώ απολύτως
Ακόμα κι ένας φτηνιάρικος ενισχυτής χωρίς τροφοδοτικά μπορεί να φέρει εις πέρας τα 3-4V που θα χρειαστούν

PS
Χαιρετώ τον ΘεοΘάν
Πού ´σαι ´σύ ρε εεεεεεεε!!!!!!!!!!:argue: :slapface: :grinning-smiley-043

κατι τετοιο θα ειναι σαν να δουλευουν τα αμοτρισερ του αμαξου κατι πριν απο το να τερματισουνε και αν δουλευουν ετσι συνεχως οχι θα στρωσουν γρηγορα αλλα θα γερασουν γρηγορα.Μια δοκιμη θα σας πεισει.Τετοιου ειδους συμπεριφορα μονο στρωσιμο δεν λεγεται

Τυχαίνει λόγω δουλειάς να έχω στήν κατοχή μου μονάδες 12-15 χρόνων , στρωμένες με αυτή την μέθοδο και σε πληροφορώ οτι το μόνο που δέν έχουν κάνει είναι να γεράσουν ...μάλιστα εντύπωση μου έχουν προκαλέσει και μονάδες κάποιων εταιρειών οπου μετρούν όπως μετρούσαν οταν στρώθηκαν

Αντίθετα , έχω μετρήσει κάποιες γνωστές μονάδες που είχαν μεν παίξει , αλλά σε μέτριες εντάσεις και οχι με δυνατούς ενισχυτές , ε! λοιπόν αφού ξαναέστρωσαν με τα 10Ηz , οχι μόνο παρατηρήθηκε αλλαγή στήν εμπέδηση , αλλά πήραν και 0.2-0.3dB ευαισθησίας μέχρι τα 120-150Hz

Tip
Οσοι απο εσάς έχουν μονάδες με ανάρτηση ΛΑΣΤΙΧΟ που δέν έχει κτυπημένα νούμερα , καλό θα είναι κάθε 2-3 χρόνια με ένα βαμβακι να βάζετε λίγο λάδι σιλικόνης στο λάστιχο , το διατηρεί θαυμάσια

Ολες οι απόψεις σεβαστές είναι, αλλά στη προκειμένη περίπτωση κάνεις λάθος.

Επίσης και ο παραλληλισμός με τα αμορτισέρ είναι λάθος.
Είναι λίγο Off-topic, αλλά τα αμορτισέρ "φθείρονται" από 2 παράγοντες:

Α. Καταστροφή στις τσιμούχες λόγω μηχανικής τριβής με τα μεταλλικά μέρη, και
Β. Καταστροφή της μοριακής δομής του λαδιού (σπάνε οι δεσμοί και γίνεται λεπτότερο), λόγω θερμικής και μηχανικής καταπόνησης.
Οι μεγάλες διαδρομές ενός αμορτισέρ είναι που καταπονούν περισσότερο τα Α και Β.

Οπως καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει το αντίστοιχο μηχανικό ανάλογο με τα μεγάφωνα.

Εδώ έχουμε να στρώσουμε την αράχνη που συγκρατεί το πηνίο φωνής, και το λάστιχο, που συγκρατεί τον κώνο.
Το στρώσιμο στα μεγάφωνα δεν έχει να κάνει με την μακροζωία του μεγαφώνου, αλλά με την απόδοσή του.
Όταν στρώσει, θα πάρει τις σωστές τιμές (Fs, Qts κλπ) που δίνει ο κατασκευαστής του. Υπάρχουν πάμπολλα site ερασιτεχνών, με μετρήσεις πριν-μετά που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Διαβάζοντας τα προηγούμενα posts, σκέφτηκα κάτι που με απασχολεί εδώ και 2-3 χρόνια:

τη δημιουργία ενός CD, με τη χρήση του Sound Forge, με ημιτονοειδή κύματα διαφόρων συχνοτήτων, συγκεκριμένων ή/και μεταβαλλόμενων, σκοπεύοντας στο στρώσιμο των ηχείων ή τον εντοπισμό "ανεπιθύμητων" φαινομένων.

Ο λόγος βέβαια που δεν το έχω κάνει έως τώρα, είναι γιατί ακριβώς "έχω τα υλικά, αλλά μου λείπει η συνταγή"! Και εδώ λοιπόν θα ήθελα τη βοήθειά σας.

Μια ιδέα που είχα, ήταν π.χ. 100 tracks των 30" ξεκινώντας από τα 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, ...16.000, 18.000, 20.000, 22.000Hz. Αυτό, διορθώστε με αν κάνω λάθος, θα με βοηθούσε στο να εντοπίσω τις συχνότητες συντονισμού του αυτοκινήτου μου και να ρυθμίσω αντίστοιχα το sub που έχω στο port-baggage. Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίσοιχο με το συντονισμό των επίπλων ενός δωματίου;