Sub out LFE ή Normal;

Sotiris

Supreme Member
18 June 2006
5,541
Οταν το subwoofer έχει 2 επιλογές LFE και Normal, που επιλέγουμε να συνδέσουμε;
Οι οδηγίες του subwoofer λενε:

LFE σύνδεση
If you have a Dolby® Digital or DTS® receiver/processor
with a low-frequency-effects (LFE) or subwoofer output, use LFE

Normal σύνδεση
If your receiver/processor does not contain a Dolby Digital
or DTS processor, but has subwoofer outputs, use Normal

Αν συνδεθεί στο LFE και ακούς stereo, θα έχεις μπάσο;
Επίσης αναφέρει ότι αν επιλέξεις το LFE, τότε το crossover (50Ηz - 150Hz) του subwoofer απενεργοποιείται και παίζεις με το crossover του ενισχυτή.

Εαν εχεις δικαναλο ενισχυτη συνδεεσαι στο normal και το subwoofer θα παιζει ταυτοχρονα, ελεχοντας την ζωνη αποκοπης απο το crossover του.

Εαν εχεις πολυκαναλο ενισχυτη AV συνδεεσαι στο LFE και τοτε το subwoofer παιζει το LFE καναλι των ταινιων ή ενεργοποιεις το LFE+MAIN απο τις ρυθμισεις του av ενισχυτη, ωστε να παιζει το subwoofer KAI τις χαμηλες συχνοτητες των main (left/right) ηχειων σου παραλληλα με αυτα. (χωρις να τους αποκοψει τις χαμηλες)
Δηλαδη με τη ρυθμιση LFE+MAIN απο τον ενισχυτη, το sub θα παιζει και το lfe καναλι, αλλα και τις χαμηλες των μπροστινων ηχειων ταυτοχρονα με αυτα.

Ειναι πολυκαναλος ο ενισχυτης.
Εγω τόσο καιρό τον είχα συνδέσει στο normal και δεν είχα κανένα θέμα.
Μηπως ομως στο LFE ειναι καλυτερα;

Τωρα που το έχω στο normal, μια χαρα παιζει το sub και στον δικάναλο ήχο.
Το ίδιο θα συμβεί αν τον συνδέσω στο LFE, γιατί αυτο που λέει με το DD και το DTS με μπερδεψε.

Στο LFE.

Σε κάποια sub, προκειμένου να βρίσκεται το σήμα στη σωστή ένταση, υποδιπλασιάζεται το σήμα μέσω της εισόδου LFE σε σχέση με την άλλη προκειμένου να έχεις τις σωστές εντάσεις. Εάν στέλνεις LFE στην άλλη είσοδο, ενδέχεται το sub να παίζει πολύ δυνατά και εσύ να νομίζεις ότι έτσι είναι το σωστό ενώ είναι λάθος. Ενδέχεται όμως. Μου έχει τύχει σε δύο sub ίδιας μάρκας με τέτοια είσοδο και διακόπτη LFE/Normal το ένα να συμπεριφέρεται όπως το γράφω και το άλλο όχι.

Στο LFE το crossover του sub είναι απενεργοποιημένο και στο μέγιστο σημείο. Ενισχυτής διαχειρίζεται τις αποκοπές στην συχνότητα των ηχείων με το auto calibration.

Στο νορμάλ ενεργοποιείται το crossover του sub και η αποκοπή μόνο για την συχνότητα του sub γίνεται χειροκίνητα.
Βασικά είναι ένα on/off του crossover.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ειναι πολυκαναλος ο ενισχυτης.
Εγω τόσο καιρό τον είχα συνδέσει στο normal και δεν είχα κανένα θέμα.
Μηπως ομως στο LFE ειναι καλυτερα;

Τωρα που το έχω στο normal, μια χαρα παιζει το sub και στον δικάναλο ήχο.
Το ίδιο θα συμβεί αν τον συνδέσω στο LFE, γιατί αυτο που λέει με το DD και το DTS με μπερδεψε.

Θα παίζει και στο νορμάλ μια χαρά εφόσον έχεις ρυθμίσει το crossover του sub στο μέγιστο σημείο και έχεις τρέξει το αυτόματο calibration.

Ωραια λοιπόν.
Το συνέδεσα στο LFE και έτρεξα το auto setup από τον yamaha rx-a2030.
Όπως πάντα, το YPAO (το θυμάμαι και από παλαιότερα μοντέλα της yamaha) έβγαλε και τα 5 ηχεία Large (σειρά klipsch RF 35).
Τι κάνω, το αφήνω έτσι ή τα δηλώνω small, δηλώνοντας στον ενισχυτή συχνότητα crossover 80Hz ;
Είχα διαβάσει παλαιότερα ότι το small με 80Hz προτείνεται για Home cinema.

Με τα περιφερικά ηχεία μην σε απασχολεί ιδιαίτερα το size είναι πρακτικά περιορισμένου εύρους ως προς τις χαμηλές αλλά και ψηλές συχνότητες, θα έλεγα άστα όπως είναι. Για το κεντρικό μπορείς να πειραματιστείς με ένα cross από 80hz και κάτω από τον ενισχυτή. Αλλά και large να το αφήσεις με το lfe κανάλι δεν χάνεις και πολλά αλλά κερδίζεις σε πιστότητα.
Από εκεί και πέρα πειραματίζεσαι και με τους ρυθμούς τις ισοστάθμισης.

Συνοψίζοντας για να δω αν έχω καταλάβει σωστά.
Το LFE κανάλι είναι ένα ξεχωριστό κανάλι το οποίο περιέχει μόνο την πληροφορία του μπάσου που περιέχεται στις ταινίες Dolby Digital, DTS και έχει συχνότητα <120Hz.
Είναι χαμηλές συχνότητες οι οποίες έχουν επιλεγεί από τον σκηνοθέτη και αφορουν τα σπέσιαλ εφέ μιας ταινίας και όχι τις χαμηλές συχνότητες των άλλων καναλιών.

Άρα αν βάλω όλα τα ηχεία small με αποκοπή τα 80Hz και το sub δηλωμένο ως LFE, σημαίνει ότι το sub θα αναπαραγάγει το LFE κανάλι με συχνότητες έως 120HZ και τις χαμηλές συχνότητες των άλλων ηχείων από τα 80Hz και κάτω;

Πείτε μου ναι σας παρακαλω :laugh:

Re: Απάντηση: Sub out LFE ή Normal;

Συνοψίζοντας για να δω αν έχω καταλάβει σωστά.
Το LFE κανάλι είναι ένα ξεχωριστό κανάλι το οποίο περιέχει μόνο την πληροφορία του μπάσου που περιέχεται στις ταινίες Dolby Digital, DTS και έχει συχνότητα <120Hz.
Είναι χαμηλές συχνότητες οι οποίες έχουν επιλεγεί από τον σκηνοθέτη και αφορουν τα σπέσιαλ εφέ μιας ταινίας και όχι τις χαμηλές συχνότητες των άλλων καναλιών.

Άρα αν βάλω όλα τα ηχεία small με αποκοπή τα 80Hz και το sub δηλωμένο ως LFE, σημαίνει ότι το sub θα αναπαραγάγει το LFE κανάλι με συχνότητες έως 120HZ και τις χαμηλές συχνότητες των άλλων ηχείων από τα 80Hz και κάτω;

Πείτε μου ναι σας παρακαλω :laugh:

yes :beee:

ερωτηση : γιατι ομως δεν μπορουμε να βαλουμε και τις δυο ρυθμισεις - συχνοτητες στο sub στα 120 ειτε στα 80?
δευτερον οσο αφορα το κρος του sub στο ηχειο πανω πρεπει να το εχουμε στο τερμα?δηλαδη bypass οτι παιρνει να δινει?

ερωτηση : γιατι ομως δεν μπορουμε να βαλουμε και τις δυο ρυθμισεις - συχνοτητες στο sub στα 120 ειτε στα 80?
δευτερον οσο αφορα το κρος του sub στο ηχειο πανω πρεπει να το εχουμε στο τερμα?δηλαδη bypass οτι παιρνει να δινει?

Σκέψου το sub σαν την συνέχεια τις απόκρισης συχνότητας των κυρίως ηχείων όπως έπρεπε να είναι.
Το crossover που υπάρχει στο sub εξυπηρετεί κύριος αυτό το σκοπό, το απόλυτο ταίριασμα με τι ρύθμιση τις αποκοπής με τα κυρίως ηχεία το 2.1 Συνήθως αυτή η ρύθμιση στο sub κανονικά θα είναι από τα 80Hz και κάτω είτε για μεγάλα είτε για μικρά ηχεία, εκτός από τα πολύ μικρά ηχεία δορυφόρους.

Αν θεωρήσουμε ότι στα μεγάλα ηχεία βάσης μπροστά, έχουμε την σωστή αποκοπή κάπου στα 50-60hz. Αυτό το σημείο cross θεωρείται και το σωστό και για το το lfe κανάλι διότι από άποψη απόκρισης συχνότητας είναι η απόλυτη ευθεία με βάση το ηχείο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι συχνότητες πάνω από 50-60hz μέχρι τα 120hz που φτάνει το lfe σε Dolby digital δεν ακούγονται, ακούγονται αλλά σε μικρότερη ένταση από ότι αν το είχαμε στα 200hz.

Ως εδώ όλα καλά αλλά, προκύπτει ένα θέμα ασυμβατότητας με τα υπόλοιπα ηχεία όσον αφορά την αποκοπή συχνότητας, εκτός και αν τα ορίσουμε και αυτά σαν large. Το θέμα αυτό προϋπήρχε για αρκετό καιρό μέχρι που εμφανιστήκαν οι πιο σύγχρονοι ενισχυτές που κάνουν την δική τους αποκοπή crossover για όλα τα ηχεία συμπεριλαμβανομένου και του lfe. Η μόνη απαίτηση από θέμα προδιαγραφών από το sub είναι μια ευρεία απόκριση μέχρι μέχρι τα 200-250hz και όσο το δυνατών πιο ευθεία για να μπορούν να καλύψουν και μικρά ηχεία δορυφόρους.

Αν και δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι κατάλαβα την ερώτησή σου, εννοείς γιατί δεν μπορούμε να ορίσουμε τα 80 και ως συχνότητα LFE και ως συχνότητα αναπαραγωγής χαμηλών από το sub, των large;

Αν εννοείς αυτό, η απάντηση είναι ότι υπάρχουν ενισχυτές που το κάνουν δίνοντάς σου τη δυνατότητα να επέμβεις και στο LFE με συχνότητα αποκοπής, και ενισχυτές που δεν το κάνουν.

Bypass εκτός αν έχει διακόπτη που με κάποιο τρόπο το απενεργοποιεί. Δεν έχουν όλα, η μάλλον τα περισσότερα δεν έχουν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Sub out LFE ή Normal;

Αν και δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι κατάλαβα την ερώτησή σου, εννοείς γιατί δεν μπορούμε να ορίσουμε τα 80 και ως συχνότητα LFE και ως συχνότητα αναπαραγωγής χαμηλών από το sub, των large;

Αν εννοείς αυτό, η απάντηση είναι ότι υπάρχουν ενισχυτές που το κάνουν δίνοντάς σου τη δυνατότητα να επέμβεις και στο LFE με συχνότητα αποκοπής, και ενισχυτές που δεν το κάνουν.

Bypass εκτός αν έχει διακόπτη που με κάποιο τρόπο το απενεργοποιεί. Δεν έχουν όλα, η μάλλον τα περισσότερα δεν έχουν.

στον ντενον εχω δυο ρυθμισεις οσο αφορα το σαμπ.το καναλι LFE και την συχνοτητα αποκοπης.τα ηχεια τα εχω ολα small με συχνοτητα τα 80.και ρωταω στο μενου απο τον ενισχυτη οσο αφορα το LFE καναλι απο την μαμα το εχει στα 120 και ρωταω γιατι ειναι στα 120 και δεν ειναι στα 80 και δευτερον αν ηταν καλυτερα να το βαζαμε και αυτο στα 80...
και η αλλη ερωτηση ειναι πανω στο sub τα ρυθμιστικα αν πρεπει και αυτο να το ορισουμε στα 80 ή να το βαλουμε στο τερμα οποτε να τα οριζει ολα ο ενισχυτης και ετσι οτι παιρνει το sub να βγαζει εξω.....
δηλαδη στον ενισχυτη εχει ρυθμιση : SUBWOOFER MODE - LFE
LPF FOR LFE - 120. απο μαμα και ελεγα γιατι ειναι 120 και μηπως πρεπει και αυτο να γινει 80

CROSSOVERS - 80 απο μαμα

Μάλλον κάπου υπάρχει ένα μεγάλο μπέρδεμα όσον αφορά το lfe κανάλι.
Και η ερώτησης μου είναι, σε ποια σελίδα του manual του DENON AVR 3313 αν για αυτόν αναφέρεστε, υπάρχει θέμα αυξομειώσεις του εύρους συχνότητας κατά βούληση για το LFE κανάλι.

Απάντηση: Re: Sub out LFE ή Normal;

Μάλλον κάπου υπάρχει ένα μεγάλο μπέρδεμα όσον αφορά το lfe κανάλι.
Και η ερώτησης μου είναι, σε ποια σελίδα του manual του DENON AVR 3313 αν για αυτόν αναφέρεστε, υπάρχει θέμα αυξομειώσεις του εύρους συχνότητας κατά βούληση για το LFE κανάλι.

στο μενου του ενισχυτη και παιζει απο 60 εως 250
δες και το σχετικο βιντεο με τις ρυθμισεις. βαλε το απο το 11:35 λεπτο να δεις και να καταλαβεις τι εννοω....

https://www.youtube.com/watch?v=GnmnnmfGLWo

Re: Απάντηση: Re: Sub out LFE ή Normal;

στο μενου του ενισχυτη και παιζει απο 60 εως 250
δες και το σχετικο βιντεο με τις ρυθμισεις. βαλε το απο το 11:35 λεπτο να δεις και να καταλαβεις τι εννοω....

https://www.youtube.com/watch?v=GnmnnmfGLWo

Σταύρο τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Αυτό που κατάλαβα εγώ από το manual είναι ότι.

Σε περίπτωση που όλα τα ηχεία είναι large μπορείς να επέμβεις στο εύρος του <LFE λάθος διατύπωση> αλλά ίσως και παραπλανητική. Για την ακρίβεια αυτό που κάνει σε αυτήν την περίπτωση είναι να διαχειρίζεται την αποκοπή συχνότητας του sub στις επάνω συχνότητες σε οκτώ σημεία. Αν δηλαδή εσύ το έχεις στο 200hz και έχεις όλα τα ηχεία large τότε μπορείς να μετακινήσεις το crossover αντί κανονικά από το sub, από τον ενισχυτή. Ουσιαστικά ναι αυτό που γίνεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που περιέγραψα πιο πάνω επισημαίνοντας ότι είναι σωστό μεν, αλλά μόνο με δηλωμένα όλα τα ηχεία large.

Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αποκοπή του εύρους που γίνεται αλλά ουσιαστικά αύξηση τις στάθμης στις χαμηλές και μείωση στις μεσοχαμηλές. Μόνο που αυτή η ρύθμιση γίνεται άπυρος καλύτερη από το ρυθμιστικό του sub γιατί δεν σε περιορίζει μονο σε οκτώ σημεία.
Στην ουσία γίνεται καλύτερο ταίριασμα του LFE καναλιού στην απόκριση συχνότητας με τα κύρια ηχεία.

Γινεται και οταν ειναι ολα small να αλλάζεις την συχνότητα στο LFE.
Οποτε προτείνεις ολα τα ηχεια small με κρός στα 80,το LFE στα 120 και πισω στο σαμπ ποσο την συχνότητα;80;

Με το crossover στα 120hz δεν είναι αποκοπή. Είναι το μέγιστο εύρος για Dolby digital.
Το sub κανονικά το έχεις στο μεγαλύτερο σημείο και τρέχεις το auto calibration.