Subwoofer: Λειτουργία?

tasos3147

Established Member
11 February 2011
186
Γεια σας και πάλι.
Τελικά έγινα πολύ τακτικός, ελπίζω όχι πολύ ενοχλητικός. Αλλά αφού με βοηθήσατε πολύ μέχρι τώρα, θα με υποστείτε πάλι:
Λοιπόν, παρέλαβα και εγκατέστησα σήμερα το τελευταίο κομμάτι του 5.1 που κατάφερα τελικά να "φορτώσω" στον Yamaha RX-V467. Ενα subwoofer όχι ακριβό, αλλά έντιμο - όπως λένε- για τη χρήση που το προορίζω. Το Pioneer S-21W.
Το συμπεριέλαβα στο optimization που έκανε το YPAO για όλο το 5.1, ακολούθησα τις οδηγίες εγκατάστασης που δεν έχουν και κάτι ιδιαίτερο για προσοχή, στο setup του Yamaha βάζω subwoofer-yes, για να το "δεί" ο Yamaha (να φανεί στην οθόνη του μαζί με τα άλλα 4) βάζω τη ρύθμιση extra bass -on. Ολα καλά νομίζω, όμως το sub δεν δουλεύει. Εννοώ οτι μετα 10 λεπτά σβύνει το μπλε λαμπάκι του και περνάει σε θέση standby, όπως προβλέπει και το manual, διότι -λέει- δεν δέχεται κανένα σήμα.
Το ερώτημά μου είναι γιατί δεν δέχεται κανένα σήμα. Μήπως μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα χαμηλών συχνοτήτων, ενεργοποιείται για τη συγκεκριμένη στιγμή? Είναι φυσιολογικό αυτό, ή μήπως πρέπει να κάνω κάποια ρύθμιση που μου διέφυγε, όπως δεν είχα κάνει και το setup του HDMI και έψαχνα για επί πλέον καλώδια μέχρι που με ξεστράβωσε ο Κώστας.
Μάλλον κάτι θα πρέπει να κάνω για να μην το χρησιμοποιώ σαν τραπεζάκι για μπυρίτσα..
Το μοντέλλο το ξέρετε, είναι πολύ κοινό, άρα πάλι ζητάω βοήθεια..!
Τάσος.

..... Μήπως μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα χαμηλών συχνοτήτων, ενεργοποιείται για τη συγκεκριμένη στιγμή? Είναι φυσιολογικό αυτό, ή μήπως πρέπει να κάνω κάποια ρύθμιση που μου διέφυγε...

Aκριβώς αυτό. Σε χαμηλές εντάσεις και σε σκηνές που δεν περιέχουν πληροφορία χαμηλών συχνοτήτων (π.χ. διάλογοι κ.λ.π.) το υπογούφερ τίθεται σε κατάσταση αναμονής. Επαναλειτουργεί όταν λάβει σήμα στην είσοδό του. Δοκίμασε με κάποια ταινία με πολλά εφέ π.χ. εκρήξεις να διαπιστώσεις τι γίνεται.

Υ.Γ. Ποιά είναι τα υπόλοιπα ηχεία του συστήματος;

Αν και διαθετω εντελως διαφορετικες συσκευες, το δικο μου subwoofer SONY, οταν ειναι σε standby, και η ενταση του ενισχυτη χαμηλωμενη, δυσκολα μπαινει σε λειτουργια. Εαν ειναι αυξημενη, για την ιδια σκηνη με εφε, θα ενεργοποιηθει. Με λιγα λογια, τουλαχιστον, στο δικο μου συστημα (αποτι εχω παρατηρησει) το sub ενεργοποιειται αναλογα με την ενταση του ενισχυτη και φυσικα σε σχεση παντα εαν εχει εφε ή οχι η ταινια.

Aκριβώς αυτό. Σε χαμηλές εντάσεις και σε σκηνές που δεν περιέχουν πληροφορία χαμηλών συχνοτήτων (π.χ. διάλογοι κ.λ.π.) το υπογούφερ τίθεται σε κατάσταση αναμονής. Επαναλειτουργεί όταν λάβει σήμα στην είσοδό του. Δοκίμασε με κάποια ταινία με πολλά εφέ π.χ. εκρήξεις να διαπιστώσεις τι γίνεται.

Υ.Γ. Ποιά είναι τα υπόλοιπα ηχεία του συστήματος;

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κώστα, έβαλα πράγματι το World is not enough (James Bond) και όλα λειτούργησαν μιά χαρα. Υπέροχη εμπειρία.
Οσο για τα υπόλοιπα 5 ηχεία μου, είναι τα λιγώτερο εντυπωσιακά του κόσμου (!), αλλά με ικανοποιούν: Κεντρικό ELTAX SYMPHONY CENTER, μπροστινά ELTAX S-31 BLACK, το ίδιο και τα δύο surround.
Μιά μικρή ερώτηση ακόμα. Μετά τη ρύθμιση του συστήματος με το YPAO, επιτρέπεται να πειράξω οτιδήποτε με το setup? Ρωτάω διότι μετα το YPAO απενεργοποιήθηκε το DSP Cinema. Να το επαναφέρω ή το YPAO έκρινε οτι δεν χρειάζεται για το χώρο μου. Πιό απλά, ποιές ρυθμίσεις θα μπορούσα να αλλάξω χωρίς να χαλάσω αυτές που μπήκαν αυτόματα?
Τάσος