Subwoofer: σούπερ μοντιφιά

skysound

Supreme Member
28 January 2007
7,210
Θεσσαλονίκη
Μιλαμε για τo οικιακο subwoofer Sony SA-WM40.
Σημερα λοιπον αλλαξα τον κωνο της Sony με
τον κωνο P1S812 της Rockford Fosgate και η βελτιωση
ηταν εξαιρετικη παντου και ειδικα στο τομεα της μουσικης.

Το σαμπακι πλεον ειναι ταχυτατο και με σφιχτο, δυνατο μπασο.
Και για να ειμαι ειλικρινης ουτε εγω περιμενα τετοια
βελτιωση με 70€.

bass reflex, 37 lt περιπου, οικιακο οπως ειπα.

Αυτο ειναι το subaki:

sawm40q.jpg

εβγαλα το μαμισιο μεγαφωνο και εβαλα αυτο:

rockford.jpg

Last edited:
και αισθητική βελτίωση συν τοις άλλοις :a0210:

τροποποίησες τον σωλήνα? αν δεν το έχεις ήδη κάνει, ισως να μπορει να βελτιωθεί κι άλλο :)

ο κατασκευαστής από ότι βλέπω προτείνει ενδεικτικά κοντά στα 29lt κλειστό ή 50lt bass reflex, χωρις αυτό να ειναι δεσμευτικό. Εσυ είσαι καπου ενδιάμεσα, που σου δινει το πλεονέκτημα πολλών επιλογών. Μπορεις να κάνεις και μια δοκιμή με κλειστό κουτί (για μουσική ότι πρέπει) ή να ρυθμίσεις τον σωλήνα αν χρειάζεται. Τι εσωτερική διάμετρο έχει ο σωλήνας?

Ναι, ειδα και εγω τις προτεινομενες διαστασεις, και ημουν ετοιμος αν αποτυχαινε η μεταμοσχευση να φτιαξω καινουργιο home μπασοκουτι με ενισχυτη, μπορνες κλπ απο το παλιο.

Ο σωλήνας ειναι oval 6 X 10 περιπου (βγαινει στη πισω πλευρα).
To θεμα ειναι ποσο ακομα μπορει να βελτιωθει απο οσο ηδη εχει βελτιωθει (τηρουμενων παντα των αναλογιων βεβαια για ενα φτηνο sub) δεδομενου οτι και το mdf του ειναι αρκετα λεπτο, και εχει ελαχιστους εσωτερικους οπλισμους και ενισχυσεις. Καθε συμβουλη ευπροσδεκτη.

Επισης υπαρχουν ερωτηματα για καποιες αλλες βελτιώσεις, οπως "ποδαρακια" (κωνοι?) και χοντρυτερη εσωτερικη καλωδιωση αλλα δεν ξερω αν στη χαμηλη κατηγορία που αναφερομαι (ηχεια,ενισχυτης,πηγη) εχουν καποια αξια.

Edit: υπαρχει καμια ιδεα, με ποιο τροπο μπορω να φραξω για δοκιμη τον οβαλ σωληνα?

Last edited:
κάνοντας μια προχειρη εξομοίωση θα πρότεινα να το κλεισεις αντι να παιξεις με τον σωλήνα. Με την συγκεκριμένη μονάδα ελάχιστα θα χάσεις σε έκταση προς το κάτω ακρο, και θα χρειαστεί να δωσεις λιγο ενταση ακόμα στον ενισχυτάκο. Θα κερδίσεις όμως σε ελεγχο, ατάκα κτλ. Δεν χανεις τιποτα να δοκιμάσεις.

τωρα για το πώς θα το κλεισεις.. μπορεις να κόψεις ενα κομματι ξύλου και να το κολλήσεις καπάκι στον σωλήνα με διπλής όψεως, προσεχοντας να μην υπαρχουν διαρροες. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει, αλλά για μια δοκιμή θα κρατήσει καλά πιστεύω.

Καταρχην καλημερα , και συγνωμη αν οι ερωτησεις ειναι καπως ,

επειδη εχω το Sony SA-WM20 , γινεται και σε αυτο ?
To sub βουιζει , (boomαρει ειναι η εκφραση?) και δεν εχει αυτο το σφιχτο και με αμεση αποκριση μπασο ,
επειδη ειμαι στα προθυρα να το σουταρω (στην αποθηκη) και να παρω κατι αλλο , αξιζει αυτη η αλλαγη ?
επισης εχω διαβασει για ενα mod που το ανοιγεις και το γεμιζεις με polyfil , ξερει κανεις τι προιον ειναι αυτο και που/πως το ζητουν?
κλεινω προς τη 2η λυση , μιας και μου φαινεται η πιο απλη στα μη εκπαιδευμενα χερια μου

Last edited:
To polyfil ειναι το συνθετικο βαμαβακι που περιεχουν τα μαξιλαρια υπνου που πουλαν παντου παμφθηνα (πρακτικερ). Το ειχα γεμισει και εγω χωρις αποτελεσμα.

Παντως την αλλαγη μεγαφωνου την εκανα βασικα για να δοκιμασω το κωνο
πολυπροπυλενιου καθ' οτι οι χαρτινοι φημιζονται ως "αργοι".

Επισης χρειαστηκε να μεγαλωσω με σεγα την οπη της μπαφλας κατα 8mm, για να χωρεσει το Rockford. Αυτο με παιδεψε λιγο, αλλα η διανοιξη εγινε τελεια και το ευχαριστηθηκα, ειδικα οταν ακουσα το sub.

Επονται διαφορες δοκιμες που προταθηκαν, με το μαλακο ομως, γιατι μετα την αλλαγη, το εχω μονο στο μισο, και γκρινιαζει συνεχεια η γυναικα μου. ("Χαμηλωσε το κι αλλο, θα ανεβει επανω η κυρα Eλενη")

Καταρχην καλημερα , και συγνωμη αν οι ερωτησεις ειναι καπως ,

επειδη εχω το Sony SA-WM20 , γινεται και σε αυτο ?
To sub βουιζει , (boomαρει ειναι η εκφραση?) και δεν εχει αυτο το σφιχτο και με αμεση αποκριση μπασο ,
επειδη ειμαι στα προθυρα να το σουταρω (στην αποθηκη) και να παρω κατι αλλο , αξιζει αυτη η αλλαγη ?
επισης εχω διαβασει για ενα mod που το ανοιγεις και το γεμιζεις με polyfil , ξερει κανεις τι προιον ειναι αυτο και που/πως το ζητουν?
κλεινω προς τη 2η λυση , μιας και μου φαινεται η πιο απλη στα μη εκπαιδευμενα χερια μου

το polyfil δεν θα σε βοηθήσει και πολύ στο μπουμάρισμα, άσε που το γέμισμα σε όλο το κουτί με πολύφίλ ή αλλο μονωτικό γίνεται μόνο στα κλειστά κουτιά, στα bass reflex θελει συγκεκριμένη ποσότητα ανάλογα στα τοιχωματα το υλικο.

στα σχετικά φτηνά subs συνήθως υπάρχει τυπικής ποιότητας ενισχυτής και κάκιστης ποιότητας μεγάφωνο, συνεπώς o no1 υποπτος για την κακη ποιότητα ειναι η μονάδα και αλλάζοντάς την με κατι επώνυμο σίγουρα θα δεις βελτίωση. 1ον μετράς με ενα πολύμετρο την αντισταση του "μαμά" woofer για να δεις αν εχει ονομαστική 4 ή 8 ohm. Aν πχ μετρήσεις 3.4Ohm η ονομαστική του ειναι 4ohm και μπορεις να εχεις πληθώρα επιλογων και απο τα αυτοκινητάδικα subs. Κατόπιν πρεπει να δεις αν το υποψήφιο sub ταιριαζει στο κουτί σου, αν παιζει σε bass reflex και στα δεδομενα λίτρα. Αν το μαμα ειναι 8ohm, τοτε ή ψαχνεις για 8ohm μονάδα (λιγότερες επιλογες) ή θα πρεπει να ελεγξεις και τον ενισχυτη αν μπορει να οδηγήσει τετοιο φορτίο. Πολύ συχνά ομως είναι 4ωμες οι μονάδες στα σπιτικα subs.

εγω παιδια σε ενα μινι συστημα 5.1 για pc ειχα αλλαξει το ψευτικο 5" χαρτινο sub με ενα GME ellectroacoustics (11.000 δραχμες απο κατουμα!!) και το αποτελεσμα ηταν πραγματικα φοβερο!!!ακομα και σημερα μετα απο 10 χρονια το συστηματακι σκιζει στο δωματιο ενος εφηβου ανηψιου μου!!!!

Επαναφέρω λίγο το παλιό (σε ηλικία) τοπικ :)

Έχω χρόνια το sub και το έχω γεμίσει (σχετικά) με polyfil.
Μια χαρά για τα λεφτά του αλλά το έχω μόνο για ταινίες.

Η νέα του θέση πλέον, απαιτεί να μπει κοντά στον τοίχο.
Το δοκίμασα λίγο εδώ πριν μετακομίσω αλλά χτυπάει αλύπητα.
Έψαξα λοιπόν και βρήκα την αλλαγή του skysound (!) και την πρόταση του JohnJohn (!!) για κλείσιμο της καμπίνας.
Μιαμ, μιαμ...

Θα ήθελα να ζαλίσω λίγο τον skysound (ή όποιον άλλο επιθυμεί :D )
1. Αν πάρω το ίδιο ηχείο , υποθέτω οτι υπάρχει ελπίδα για κλείσιμο. Το δοκίμασες ;
2. Θα έχω βελτίωση ακόμα και στις ταινίες ;
3. Θα μπορώ να το ανοίγω και για "φασαριόζικη" μουσική χωρίς να θέλω να πηδηχτώ απο το παράθυρο ή ελπίζω πολλά ;

Τώρα, για το κλείσιμο, κόβουμε ένα ξύλο και το ταπώνουμε απο μέσα με σιλικόνη/θερμόκολλα ;
Τόσο απλά ;

Ευχαριστώ !!!

Φιλε στο συγκεκριμενο sub μονο κ μονοη αλλαγη μεγαφωνου ξεκαθαριζει αρκεταψτα μπασα.. Τωρα για την κουτα θελει κ λιγο πειραματισμο!

Θα ήθελα να ζαλίσω λίγο τον skysound (ή όποιον άλλο επιθυμεί :D )
1. Αν πάρω το ίδιο ηχείο , υποθέτω οτι υπάρχει ελπίδα για κλείσιμο. Το δοκίμασες ;
2. Θα έχω βελτίωση ακόμα και στις ταινίες ;
3. Θα μπορώ να το ανοίγω και για "φασαριόζικη" μουσική χωρίς να θέλω να πηδηχτώ απο το παράθυρο ή ελπίζω πολλά ;

!!!

1.Δεν δοκιμασα κλεισιμο (προς το παρον) μιας και δεν εχω παραπονο (προς το παρον).

2. Ναι, θα παρεις σιγουρα ποιοτικες χαμηλες και στις ταινιες.
Για να ειμαι απολυτα ενταξει, κρατω ισως μια μικρη επιφυλαξη για το αν το χαρτινο μανισιο μεγαφωνο κατεβαινει συχνοτικα στις ταινιες ενα κλικ πιο κατω, αλλα και παλι δεν ειμαι καθολου σιγουρος. (να μην το αναλυσω αλλο)
Σε καθε αλλη περιπτωση το καινουργιο μεγαφωνο ειναι πολυ πιο μπροστα σε επιδοσεις, εξω απο καθε συγκριση.

3.Στην "φασαριόζικη" μουσικη θα δεις ενα διαφορετικο subwoofer. Χτυπημα δυνατο, σφιχτο και χωρις καθυστερηση. Θα το ανοιγεις οσο θες. Club θα γινει το σπιτι σου. Προτεινεται ανεπιφυλακτα. (Για καθε ειδος μουσικης)

Τα ασχημα νεα ειναι οτι πρεπει να μεγαλωσεις την διαμετρο της τρυπας της μπαφλας συνολικα κατα 8 χιλιοστα για να χωρεσει το λιγο μεγαλυτερο μεγαφωνο. (4 χιλιοστα κοψιμο)
Με λιγη προσοχη και ηλεκτρικη σεγα δεν θα παιδευθεις πανω απο ενα δεκαλεπτο.

ΥΓ. Το πολυφιλ αστο μεσα.

Last edited:
DONE :D

Έκλεισα και την πόρτα , άφησα και το polyfill μέσα.
Με ανοιχτή την πόρτα πάλι ήταν εξαιρετικό αλλά και με κλειστή έπαιζε τέλεια ακόμα και κολητό στον τοίχο.

Νομίζω οτι μετά το κλείσιμο όμως δεν κατέβηκε τόσο χαμηλά όσο πριν. Περίεργο ;
Σε σχέση με το προηγούμενο woofer είναι κλάσεις ανώτερο. Μουσικό μπάσσο πλέον με 65Ε !!!

Ευχαριστώ για την ιδέα skysound :worshippy:

Ερώτηση αδαή:
Υπάρχει πρόβλημα αν το polyfill ακουμπάει λίγο ;
Στο παλιό woofer δεν ακούμπαγε γιατί ήταν πιο ρηχό.

Attachments

• Sa_WM40_NewWoofer.jpg
    Sa_WM40_NewWoofer.jpg
    61.3 KB · Views: 99
  • Filled_And_Ready.jpg
    Filled_And_Ready.jpg
    62.5 KB · Views: 97