Subwoofer: σούπερ μοντιφιά

Ωραίο mod κάνατε όλοι σας!

Πρόβλημα δεν υπάρχει με το polyfill εκτός αν μπαίνει κάτω απ'τον κώνο και εμποδίζει την σωστή διαδρομή. -bye-

Το πες και το κανες και φυσικα δεν εχασες. Μπραβο.
Το πολυφιλ, για να ειμαστε ειλικρινης, δεν φανταζομαι να βελτιωνει σε κατι τις πολυ καλες χαμηλες του Fockford.

Λες να δοκιμασω το κλεισιμο και εγω?

Νομίζω οτι το polyfil με κλειστή κούτα δεν είναι απαραίτητο.
ΑΛΛΑ, δεν έχω κάνει σοβαρές δοκιμές ακόμα. Απλά έβαζα συχνότητες (και κάποια bass-tests) να δω τί κάνει και αν βαράει πλάτη σε τοίχο.
Ανοιχτό και με γέμισμα polyfil (όπως ήταν πριν) ακουγόταν μια χαρά. Αν δεν είχα το θέμα του τοίχου θα το άφηνα έτσι.

Πάντως, αυτό που είπες οτι το χάρτινο κατέβαινε πιο χαμηλά* είναι αλήθεια. Απλά το χαμηλά εκείνο ήταν βουητό ενώ τώρα είναι νότες :D

*συγκριτικά με κλειστή κούτα + rockford

Υγ. Πως στον άνεμο σου ήρθε αυτή η ιδέα ; Την διάβασα αρχικά στο review σου στο AudioReview αλλά δεν την έχω διαβάσει απο κανένα άλλο. Στα νιάτα του ήταν δημοφιλές sub αλλά η μόνη μοντιφιά που κάνανε όλοι ήταν το polyfil.
Μου έφτιαξες το home cinema :D :D :D

Υγ. Πως στον άνεμο σου ήρθε αυτή η ιδέα ; Την διάβασα αρχικά στο review σου στο AudioReview αλλά δεν την έχω διαβάσει απο κανένα άλλο. Στα νιάτα του ήταν δημοφιλές sub αλλά η μόνη μοντιφιά που κάνανε όλοι ήταν το polyfil.
Μου έφτιαξες το home cinema :D :D :D

Α, βρηκες το rewiew μου στο Audioreview, ε?

Ειναι εκπληκτικο το ποσες αναφορες εχουν γραφει στο νετ για το modification αυτου του subwoofer, και αφορουν το πολυφιλ και την χαρτοκολα που αλειβουν στο χαρτινο μεγαφωνο.

Εχω διαβασει, κυριως απο περιεργεια, τα παντα.

Αρκετοι ομως ισχυριζονταν οτι οι ανωτερω τροποποιησεις δεν προσφερουν απολυτως τιποτα.

Μετα απο δοκιμες με πολυφιλ, τελικα κατεληξα τελικα και εγω στο ιδιο απογοητευτικο συμπερασμα.

Καπου ομως -δεν θυμαμαι που- διαβασα μονο μια αναφορα, οτι ορισμενοι αλλαζουν μεγαφωνα, και κανουν τα subwoofer τους αγνωριστα.
Μαλιστα διαβασα οτι χρησιμοποιουν μεγαφωνα για car-audio.

Σκεφτηκα λοιπον, οτι το μονο που ειχα να χασω ηταν 70 ευρω, και ετσι αρχισε η ιστορια.

Χαρα μου που βοηθησα.:ernaehrung004:

εχω το ιδιο sub, σωστε με πριν το πεταξω... σκεφτόμουν να παρω το yamaha yst sw515 ή τα logitech z5500

To polyfill αντιθετα με αυτο που πιστευουν οτι μειωνει τα λιτρα της καμπινας αφου καταλαμβανει χωρο στην ουσια τον "μεγαλωνει".
Με την καταλληλη ποσοτητα κανεις τον αερα μεσα στο κουτι να συμπιεζεται διαφορετικα απο οτι αν δεν ειχε.
Ετσι φτανεις σε αποτελεσμα να λειτουργει σαν να ηταν μεγαλυτερο σε ογκο το κουτι.

Αυτο σε sealed κουτι, χωρις κανεναν πορο. Τα κλειστα κουτια πρεπει να ειναι ερμητικα κλειστα, διαφορετικα δεν παιζουν τιποτα.

Σε bass reflex κουτια καλο ειναι να μην βαλεις καθολου. Γιατι μπερδευει τον συντονισμο του κουτιου.
Χρειαζεται αλλη μονωση το bass reflex.
Επιπλεον ενα bass reflex κουτι πρεπει να ειναι συντονισμενο στην τριχα για να αποδωσει τα μεγιστα στην ποιοτητα.
Ακομη και ενα (1) Hz διαφορά στην συχνοτητα συντονισμου δινει αλλη μουσικη εικονα.
Γι`αυτο παντα ξεκινας με την κατωτατη συχνοτητα συντονισμου που προτεινεται για το συγκεκριμενο subwoofer και κοβεις σωληνα ανα 1 Hz, μεχρι να βρεις το επιθυμητο ακουσμα.
Μολις το ξεπερασεις και κοψεις περισσοτερο (και ανεβεις πιο πανω σε Hz) βαζεις εναν νεο σωληνα καταλληλου μηκους.

Σωστα bass reflex κουτια παιζουν καλυτερα σε ποιοτητα σε σχεση με κλειστα.
Ενα bass reflex μπορει να σχεδιαστει/συντονιστει για την μεγιστη ενταση ή για την μεγιστη ποιοτητα.

Συνηθως ομως επειδη κανενας δεν το ψαχνει τοσο τα κλειστα κουτια φαινεται να προτιμουνται.

εχω το ιδιο sub, σωστε με πριν το πεταξω... σκεφτόμουν να παρω το yamaha yst sw515 ή τα logitech z5500

Τα γραψαμε ολα στα προηγουμενα ποστς φιλε. Πες μας τι αλλο μπορουμε να κανουμε για να σε βοηθησουμε. Τα subs που γραφεις παντως δεν ξερω πως παιζουνε, για να συγκρινω.

¨'
Τα γραψαμε ολα στα προηγουμενα ποστς φιλε. Πες μας τι αλλο μπορουμε να κανουμε για να σε βοηθησουμε. Τα subs που γραφεις παντως δεν ξερω πως παιζουνε, για να συγκρινω.

ναι οντως γραψατε αρκετα απλα θα ηθελα κατι παραπανω για να μην αρχισω να μαστορεύω τζαμπα....
το sub αυτο για εμενα ειναι "ψωφιο" με την μοντιφια πιστεύεις οτι αλλαζει κατηγορια?
εγω το θελω κυριως για ηλεκτρονικη και ροκ μουσικη, πιστευεις θα με καλυψει?

το sub αυτο για εμενα ειναι "ψωφιο"....

Συμφωνω απολυτως.

με την μοντιφια πιστεύεις οτι αλλαζει κατηγορια?

Τουλαχιστον μια κατηγορια. (λιγο λεω, γιατι βασικα το μεγαφωνο της σονυ δεν επαιζε καθολου)

εγω το θελω κυριως για ηλεκτρονικη και ροκ μουσικη, πιστευεις θα με καλυψει?

Δυστυχως, οπως καταλαβαινεις δεν μπορω να απαντησω για λογαριασμο σου, γιατι δεν γνωριζω τις ακριβεις απαιτησεις σου.
Ειναι πιθανον ενα καινουργιο yamaha ας πουμε να ειναι πιο κοντα στις προσδοκιες σου, και δεν θελω να σε παρω στο λαιμο μου.
Εμενα παντως με καλυψε παντου, ακομα και σε αυτα τα ειδη της μουσικης.

Απάντηση: Re: Subwoofer: σούπερ μοντιφιά

DONE :D

Έκλεισα και την πόρτα , άφησα και το polyfill μέσα.
Με ανοιχτή την πόρτα πάλι ήταν εξαιρετικό αλλά και με κλειστή έπαιζε τέλεια ακόμα και κολητό στον τοίχο.

Νομίζω οτι μετά το κλείσιμο όμως δεν κατέβηκε τόσο χαμηλά όσο πριν. Περίεργο ;

Καθόλου, το αντίθετο. Τα κλειστά κουτιά χάνουν τουλάχιστον μισή οκτάβα σε σχέση με ίδιου όγκου ρεφλέξ

Σε σχέση με το προηγούμενο woofer είναι κλάσεις ανώτερο. Μουσικό μπάσσο πλέον με 65Ε !!!

Τώρα που δεν κατεβαίνει τόσο χαμηλά, μάλλον δεν διεγείρει το χώρο σου (είναι σχετικά μικρός υποθέτω) και γι αυτό ακούγεται καθαρότερα (είναι και το μεγάφωνο καλύτερο βέβαια). ΜΗΝ το πάρεις μακριά από τον τοίχο (πάνω από 1 μέτρο), θα πέσει πολύ.

Ευχαριστώ για την ιδέα skysound :worshippy:

Ερώτηση αδαή:
Υπάρχει πρόβλημα αν το polyfill ακουμπάει λίγο ;

Κανένα

Στο παλιό woofer δεν ακούμπαγε γιατί ήταν πιο ρηχό.

Συγγνώμη για την παρεμβολή στο μήνυμα, ήταν για να απαντήσω στα συγκεκριμένα σημεία..

Κάντο και παίξει δεν παίξει για τις ανάγκες σου... Καινούριο οδηγό θα βάλεις το διώχνεις και εύκολα... Πριν πάρεις sub θα άξιζει να δοκίμαζες,δεν ξέρω πως θα παίζει σε σύγκριση το Yamaha,το πρόβλημα είναι και πως παίζει ο ενισχυτής του Sony,αλλά υπό προυποθέσεις δεν θα το έβρισκα περίεργο αν ένα Subwoofer με αλλαγμένο οδηγό με ένα όπως το Rockford Fosgate στα λίτρα που θέλει να παίζει καλύτερα απ'το 515.

Και το μεγάφωνο του Yamaha μην νομίζεις ότι είναι ΤΟ μεγάφωνο,συνήθως στα φτηνά όλοι έχουν καλούς ενισχυτές για το κόστος τους με μέτριους οδηγούς.

Για τα z-5500 τζάμπα λεφτά θα δώσεις,αφού θες σκέτο Subwoofer καλύτερα στο 515 να τα έδινες ή σε μετάχειρο YST-SW800.

Αν θες μπορώ να σου πω και πως κατά την γνώμη μου παίζουν z-5500 και 515.

Last edited:
Κάντο και παίξει δεν παίξει για τις ανάγκες σου... Καινούριο οδηγό θα βάλεις το διώχνεις και εύκολα... Πριν πάρεις sub θα άξιζει να δοκίμαζες,δεν ξέρω πως θα παίζει σε σύγκριση το Yamaha,το πρόβλημα είναι και πως παίζει ο ενισχυτής του Sony,αλλά υπό προυποθέσεις δεν θα το έβρισκα περίεργο αν ένα Subwoofer με αλλαγμένο οδηγό με ένα όπως το Rockford Fosgate στα λίτρα που θέλει να παίζει καλύτερα απ'το 515.

Και το μεγάφωνο του Yamaha μην νομίζεις ότι είναι ΤΟ μεγάφωνο,συνήθως στα φτηνά όλοι έχουν καλούς ενισχυτές για το κόστος τους με μέτριους οδηγούς.

Για τα z-5500 τζάμπα λεφτά θα δώσεις,αφού θες σκέτο Subwoofer καλύτερα στο 515 να τα έδινες ή σε μετάχειρο YST-SW800.

Αν θες μπορώ να σου πω και πως κατά την γνώμη μου παίζουν z-5500 και 515.

ο μονος λογος που θελω να αλλαξω sub ειναι γιατι ακουσα μια μερα τα z5500,
ειμαι ετοιμος να τα παρω αλλα η λογικη λεει οτι τα infitiy alpha 20 που εχω και ενα sub των 300ε θα παιζει καλυτερα απο το z5500.
ελπιζω με ενα καλυτερο απο αυτο που εχω sub θα ειμαι ικανοποιημένος

οτι εχεις να πεις για τα z5500 και τα 515 ειναι ευπρόσδεκτο

Last edited:
Βγαίνουμε λιγάκι off αλλά ας σου πω,αν είναι καλύτερα να μεταφερθούν τα ποστ στο ανάλογο thread που έχεις ανοίξει.

Το sub των z-5500 δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο εκτός από δυνατό.

Παίζει δυνατά αλλά ακούγεται ανεξέλεγκτο και πλαδαρά σαν να πάρεις ένα τυχαίο ηχείο,βγάλεις το ρέφλεξ και του ανοίξεις μια τρύπα 5 ίντσες.

Κατεβαίνει γύρο στα 50hz και κόβεται αμέσως,38-40hz περίπου είναι το FS του οδηγού,γύρο στα 45 έχει -6db με -8db,κάτω από 50hz ανεβάζει αντίσταση ο οδηγός και χάνει πολλά decibels.

Το 515 παίζει πολύ σφικτά και δυνατά,ίσως σε κάποιους να μην κάνει για μουσική λόγο της σφικτότητας,δεν είναι απαραίτητα μουσικό σε σύγκριση άλλα στην κατηγορία αλλά πολύ καλό και σίγουρα τα αξίζει τα λεφτά του.

Αν έβρισκα το YST-SW800 στα 200ε μεταχειρισμένο ούτε που θα το άγγιζα το YST-SW515 όμως.

YST-SW800 δεν υπαρχει πουθενα

θα παραμεινω στην ταπεινη λυση της μετατροπης του υπαρχοντος sub μου τοτε... ευχαριστω παντως ολους για την βοηθεια

κάνοντας μια προχειρη εξομοίωση θα πρότεινα να το κλεισεις αντι να παιξεις με τον σωλήνα. Με την συγκεκριμένη μονάδα ελάχιστα θα χάσεις σε έκταση προς το κάτω ακρο, και θα χρειαστεί να δωσεις λιγο ενταση ακόμα στον ενισχυτάκο. Θα κερδίσεις όμως σε ελεγχο, ατάκα κτλ. Δεν χανεις τιποτα να δοκιμάσεις.

τωρα για το πώς θα το κλεισεις.. μπορεις να κόψεις ενα κομματι ξύλου και να το κολλήσεις καπάκι στον σωλήνα με διπλής όψεως, προσεχοντας να μην υπαρχουν διαρροες. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει, αλλά για μια δοκιμή θα κρατήσει καλά πιστεύω.

Ειχες απολυτο δικιο. Εκλεισα το σωληνα, και διαπιστωσα περαιτερω σημαντικοτατη βελτιωση στον ελεγχο. (για ταπα, εκανα ρολο περιοδικα και τα τυλιξα με χαρτοταινια)

Επειδη το κλεισιμο που εκανα μαλλον ειναι προχειρο και το πιθανοτερο ειναι να εχει διαρροες, τωρα ειμαι υποχρεωμενος λογω τρελης περιεργειας να πειραματισθω και με το σφραγισμα της οπης.

Συνέχεια των δοκιμών, και αυτή τη φορά, σφράγισα την είσοδο του bass-reflex.

Ακόμα μια φορά πήρα εντυπωσιακή βελτίωση, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις.

Η κυριότερη βελτίωση που άκουσα είναι το ξεκαθάρισμα της νότας.

Το σφράγισμα έγινε με σάντουιτς λάστιχου και MDF, που συγκρατείται στο κυρίως σώμα του subwoofer με δύο μεταλλικούς βραχίονες και 2 βίδες, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.