super tweeters

Λοιπον ακουστε κι αυτο τωρα, σημερα που βρηκα λιγο χρονο πεταχτηκα σε μαγαζι ηλεκτρονικων να παρω δυο ποντεσιομετρα (μπας και ξεκινησω σιγα-σιγα τιποτα).

Οταν λοιπον ειπα στο μαστορα τι τα ηθελα τα ποντεσιομετρα μου λεει ... 'δεν σου κανουν γιατι αυτα που κυκλοφορουν ειναι 0.5 η 1 η 3 watt και αμα τα βαλεις θα καρβουνιασουν αμεσως, εσυ θες πολλα watt (50-100) κι αυτα ειναι πανακριβα' ...

Ειναι ετσι ρε παιδια?

Ακριβως ετσι. Βεβαια κρινοντας απο το δικο μου 206 και το FT17, οι σταθμες ηταν περιπου ιδιες (να μη σου πω και μικροτερη του 17) οποτε , εαν συμβαινει το ιδιο και στην περιπτωση σου (που μαλλον θα συμβαινει) παρε μικρες αντιστασης της ταξεως μερικων Ωμ, και δοκιμασε.
Θα πρεπει να προσεχεις παντα την ισχυ που θα τρωει το 17.

Θα σε βοηθησει ισως και καποιο υπολογιστηρι (crossover calculator) θα βρεις ενα σωρο, αν κανεις ενα search ...

Αμ καλα ειπα εγω να μη μπλεξω με τα ... κολλητηρια ... και κολλησω κι εγω:flipout:

Αρα επιστρεφω στην αρχικη σκεψη και κατα πως λεει κι ο Μορφεας θα παρω 2 attenuators της fostex να τελειωνω ...

Και παλι σας ευχαριστω παιδια...

Όταν τα πάρεις στα χέρια σου και δεις πόσο εύκολο ήταν θα γελάς. Απλώς το ψάχνεις (και καλά κάνεις) όπως κάνουν όλοι οι πορτάρηδες .

Update, λοιπον μπηκε παραγγελια στη Γερμανια για τα attenuators και μαλλον την ερχομενη εβδομαδα θα τα 'χω. Μεχρι τοτε ομως εχω βαλει μπρος να βρω καμπινουλες (μην ειναι τελειως γυμνα και φαμε παντοφλα:slapface:) και κατεληξα σε ενα υλικο παρομοιο με το teflon που λεγεται delrin http://www2.dupont.com/Plastics/en_US/Products/Delrin/Delrin.html.

Αυτο λοιπον, σε αντιθεση με το teflon που ειναι ασπρο, ειναι μαυρο:a0210:, βρεθηκε σε συνεργειο πλοιων και πληροφοριακα το χρησιμοποιουν για να φταχνουν μπουσες (εδρανα). Βγαινει σε κυλινδρους σε διαφορα 'φ' και ευκολα βρηκα ακριβως τη διαμετρο που εχουν τα φοστεξακια. Μετα μπηκε στον τορνο για ν' ανοιξει η κεντρικη τρυπα καθως και για τους ακροδεκτες ο σχετικος 'σφηνοδρομος' (δεν ξερω πως αλλιως να το πω αυτο) και αυριο θα το εχω στα χερια μου για να προσαρμοσω τα φοστεξακια. Θα προσπαθησω συντομα ν' ανεβασω και καμμια φωτο απο τις καμπινουλες...-bye-

Update, λοιπον μπηκε παραγγελια στη Γερμανια για τα attenuators και μαλλον την ερχομενη εβδομαδα θα τα 'χω. Μεχρι τοτε ομως εχω βαλει μπρος να βρω καμπινουλες (μην ειναι τελειως γυμνα και φαμε παντοφλα:slapface:) και κατεληξα σε ενα υλικο παρομοιο με το teflon που λεγεται delrin http://www2.dupont.com/Plastics/en_US/Products/Delrin/Delrin.html.

Αυτο λοιπον, σε αντιθεση με το teflon που ειναι ασπρο, ειναι μαυρο:a0210:, βρεθηκε σε συνεργειο πλοιων και πληροφοριακα το χρησιμοποιουν για να φταχνουν μπουσες (εδρανα). Βγαινει σε κυλινδρους σε διαφορα 'φ' και ευκολα βρηκα ακριβως τη διαμετρο που εχουν τα φοστεξακια. Μετα μπηκε στον τορνο για ν' ανοιξει η κεντρικη τρυπα καθως και για τους ακροδεκτες ο σχετικος 'σφηνοδρομος' (δεν ξερω πως αλλιως να το πω αυτο) και αυριο θα το εχω στα χερια μου για να προσαρμοσω τα φοστεξακια. Θα προσπαθησω συντομα ν' ανεβασω και καμμια φωτο απο τις καμπινουλες...-bye-

Ενδιαφερον.
Να μας πεις και καμια λεπτομερια πχ σε πιες διαμετρους το βρισκουμε αυτο το υλικο και σε πιο κοστος?
Ο τορνος υπαρχει εκει που πωληται το υλικο ή πηγες αλλου?

Τζιμ αυτο το υλικο εγω δε θα το πληρωσω απλα γιατι ενας φιλος ετυχε να 'χει ενα ρεταλακι γυρω στους 30 ποντους στο συνεργειο του, οπου και μου το εκοψε στα δυο και εκανε τις τρυπες/σφηνοδρομους στον τορνο του. Εγω απλα του εδωσα τις διαστασεις του φοστεξ (απο το σχεδιακι στο σαιτ τους).
Χαρη μου εκανε ο ανθρωπος ... μιας και αυτο το υλικο το χρησιμοποιει για μπουσες σε συστηματα προωσης πλοιων τυπου kamewa water-jets αλλα και σε μειωτηρες πλοιων (gear reduction boxes).

Τωρα για το 'φ' σιγουρα υπαρχει σε 8.7 cm (που τυχαια ειναι ακριβως η διαμετρος του ft17h) αλλα και σε 10 cm. Αλλα βγαινει σε αρκετα φ ακομη τα οποια δεν τα ξερω. Επισης απο αυτο το υλικο κατασκευαζονται και οι πεννες για κιθαρες αλλα υπαρχουν εφαρμογες και στο hifi, για παραδειγμα ξερω πως η nottingham analogue το χρησιμοποιει στα πικαπ της (νομιζω στα βαριδια η/και στους βραχιονες μπορει και στα εδρανα αλλα που ακριβως δεν ειμαι και σιγουρος).

Ευρεια χρηση στην αυτοκινητοβιομηχανια/ψυξη/υπολογιστες αλλα ουσιαστικα παει παντου.

Παντως και με τεφλον μπορουν να γινουν πολλες κατασκευες (κι αυτο βγαινει σε μπαστουνια κυλινδρικα και σε διαφορα 'φ') αλλα ειναι ασπρο και χρειαζεται επενδυση η βαψιμο.

Last edited:
Λοιπον κι αλλο update...

Αφου την Παρασκευη παρελαβα τα attenuators, ηρθε η ωρα της ολοκληρωσης ... και το ΣΚ μπηκαν ολα μαζι στις κυλινδρικες καμπινουλες (που περιεγραψα πιο πανω). Χθες το βραδυ εγινε και το πρωτο test play και ... παραδοξως ... δουλευουν μια χαρα, τοσο καλα που δεν το περιμενα για να 'μαι ειλικρινης ... ο δε ενισχυτακος δεν εδειξε να εχει καποιο προβλημα (παρολο που μαζι μ' αυτα ειχε και το sub πανω του).:motz::BDGBDGB53:
Ε... τωρα περιμενω και προτασεις απο τους πιο γνωστες απο μενα σχετικα με την πιο σωστη θεση/τοποθετηση/ρυθμιση τους ετσι ωστε να παρουμε -κατα το δυνατον- τα μεγιστα.

Εν τω μεταξυ ειναι και χαρμα οφθαλμων (αν και ημιτελη ως προς το τελικο φινιρισμα γιατι θα ντυθουν εξωτερικα με dinoc), φανταστειτε ενα μαυρο κυλινδρο που απο μπροστα ειναι το φοστεξακι και απο πισω το ρυθμιστικο του attenuator ενω μεσα στον κυλινδρο ειναι και ο πυκνωτης.

Stay tuned γιατι το βραδυ θ' ανεβουν και φωτογραφιες.:operator:

Να και μερικες φωτογραφιες που ειπα νωριτερα...

Attachments

• DSC00041.jpg
    DSC00041.jpg
    52.8 KB · Views: 49
  • DSC00042.jpg
    DSC00042.jpg
    79.2 KB · Views: 53
  • DSC00043.jpg
    DSC00043.jpg
    77.4 KB · Views: 40
  • DSC00044.jpg
    DSC00044.jpg
    107.7 KB · Views: 49
  • DSC00045.jpg
    DSC00045.jpg
    67.7 KB · Views: 39
Και ακομα μερικες...

Και οπως ειπα τα εξωτερικο θα επενδυθει αλλα μαλλον απο ... Σεπτεμβρη...

Attachments

• DSC00046.jpg
    DSC00046.jpg
    69.7 KB · Views: 47
  • DSC00047.jpg
    DSC00047.jpg
    43.3 KB · Views: 33
  • DSC00048.jpg
    DSC00048.jpg
    81.6 KB · Views: 38
Τι να σου πω τωρα Τζιμ ... και μονο η υπογραφη σου με σκοτωνει...:flipout:

''Τεραστιες διαφορες'' σε σχεση με πριν δεν ακουσα ακομα .....
Ειλικρινα ομως οντως κατι ακουγεται πιο ψηλα, βεβαια το ολο πονημα θελει και καποιο 'fine tuning'. Μεχρι στιγμης παιζω με τα ρυθμιστικα των attenuators αλλα και με τη θεση τους μπρος-πισω σε σχεση με τη μπαφλα του ηχειου. Και εδω ειναι που θα χρειαστω και τις συμβουλες σας. Για παραδειγμα, για να πω οτι θα τ' ακουσω, και με θεση περιπου 5cm μεσα απο τη μπαφλα εχω τα ρυθμιστικα τους αρκετα ψηλα αλλιως δε μου ερχεται το κατι παραπανω στο αυτι. Βεβαια σε αυτη τη θεση δεν ανιχνευω και κανενα ασχημο μπερδεμα σε μουσικο προγραμμα.

Λετε να τα φερω πιο εξω (η μηπως καλυτερα στον ιδιο αξονα με το κυριως μεγαφωνο) η θα μου μπερδευτει με το κυριως μεγαφωνο και θα τα κανω ροιδο?

Καθε προταση ευπροσδεκτη ...-bye-

Τι να σου πω τωρα Τζιμ ... και μονο η υπογραφη σου με σκοτωνει...:flipout:

''Τεραστιες διαφορες'' σε σχεση με πριν δεν ακουσα ακομα .....
Ειλικρινα ομως οντως κατι ακουγεται πιο ψηλα, βεβαια το ολο πονημα θελει και καποιο 'fine tuning'. Μεχρι στιγμης παιζω με τα ρυθμιστικα των attenuators αλλα και με τη θεση τους μπρος-πισω σε σχεση με τη μπαφλα του ηχειου. Και εδω ειναι που θα χρειαστω και τις συμβουλες σας. Για παραδειγμα, για να πω οτι θα τ' ακουσω, και με θεση περιπου 5cm μεσα απο τη μπαφλα εχω τα ρυθμιστικα τους αρκετα ψηλα αλλιως δε μου ερχεται το κατι παραπανω στο αυτι. Βεβαια σε αυτη τη θεση δεν ανιχνευω και κανενα ασχημο μπερδεμα σε μουσικο προγραμμα.

Λετε να τα φερω πιο εξω (η μηπως καλυτερα στον ιδιο αξονα με το κυριως μεγαφωνο) η θα μου μπερδευτει με το κυριως μεγαφωνο και θα τα κανω ροιδο?

Καθε προταση ευπροσδεκτη ...-bye-

Σχετικα με την "υπογραφη" μου κανε ενα search στο net, να βρεις πληροφοριες και υλικο για τον Geddes. Το πιο πιθανο ειναι οτι θα διαπιστωσεις διαβαζοντας τον, οτι ο ανθρωπος ξερει πολυ καλα τι λεει.

Αλλα τελικα δεν εχει σημασια τι λεει αυτος ή τι λεω εγω, σημασια εχει τι ακους εσυ. Παντως ουτε και γω ακουσα τιποτα "τεραστιες δαφορες" ενω, και εγω πραγματι ακουσα "κατι" στο ακρο του φασματος. Καπου κοντα δηλαδη σ αυτα που ακουσες κι εσυ.

Κατα τη γνωμη μου (και τ αυτια μου) παντα, σημασια δεν εχει ποσο "ψηλα" παει ενα τουιτερ, αλλα κατα ποσο "δενει" με το μεσαιο. Και επειδη συνηθως δεν δενει, παραμενω μονοδρομος.

Οσο για το fine tuning, περα απο το "αυτι", ισως να χρειαζονται και καποιες βασικες υποδομες, να μετρησεις πχ τις ευαισθησιες των μεγαφωνων στο σημειο που ξεκιναει να μπαινει στο κολπο το ΦT17 και να υπολογισεις ενα υποτυπωδες τουλαχιστον φιλτρο για να εχεις μια βαση να ξεκινησεις και να μην ψαχνεσαι στα τυφλα.

Καλη συνεχεια .....

Δεν αμφιβαλω ιδιαιτερα για το οτι ο Geddes ξερει τι λεει...

Ευχαριστω για τις συμβουλες και ναι, θελει αρκετο ψαξιμο ...:SFGSFGS5:

Διαμαντή, πραγματικά ομορφούλι :-)

Καλή Συνέχεια!!!

Η διαφορά πρέπει να είναι ελάχιστη βάζοντας-βγάζοντας αλλιώς έχει γίνει κάποιο λάθος .αυτή τη διαφορά προφανώς ψάχνεις και όχι κάτι τεράστιο. Γιαυτο από την αρχή λέγαμε να μην πας σε κάτι πολύ εξτριμ γιατί δεν έχει νόημα.
Δεν θυμάμαι έπαιξες με πυκνωτή? Γύρω από ποιες τιμές?
Αυτό είναι το σημαντικότερο τιουνιν και πρέπει να γίνεται παράλληλα με τη ρύθμιση της ευαισθησίας . το μπρος πίσω αστο για το τέλος αν βέβαια έχεις βρει κάποια θέση που να δένει .

Γεια σου Κωστα,

Οντως πολυ δικιο για το 'εξτριμ' ... πυκνωτης μπηκε ενας 1.5μf (αυτος που ελεγα απ' την αρχη).

Είναι αρκετά μεγάλος για super .δοκίμασε με μικρότερο και πάντα πριν το ποτενσιόμετρο.
Πολύ ωραία κατασκευή. Μπράβο .Σίγουρα η γυναίκα σου δεν σου έκανε καμιά <ανήθικη πρόταση> σχετικά με την τοποθέτηση τους μόλις τα είδε .