Σύγχρονα Ακουστικά - τι ακριβώς πληρώνουμε;;;

CENTRAL

AVClub Addicted Member
30 June 2006
1,819
ATHENS
Εμένα πάντως συγχωρέστε με και να με συμπαθάτε...

...αλλά μου είναι παντελώς αδύνατο να δικαιολογήσω στο μυαλό μου το κόστος των σύγχρονων υλοποιήσεων.

Καταλαβαίνω ότι κάποιοι τα έχετε αποκτήσει και μπράβο σας και να τα χαρείτε - σας το εύχομαι ολόψυχα!

Αλλά 1000 ευρώ (και παραπάνω πολλές φορές για ακουστικά) πως αιτιολογείται βρε παιδιά;

Ορισμένες υλοποιήσεις είναι βασισμένες σε δυναμικά drivers... τεχνολογία προπολεμική δηλαδή.

Αγοράζει τελικά κάποιος 1000 ευρώ ήχου;

Ή μήπως αγοράζουμε 100 ευρώ ήχου σε ωραία συσκευασία + υπέροχο marketing που επιβαρύνουν την τιμή κατά 900 ευρώ;

Δεν εκφράζω άποψη αλλά απορία.

[Ας συνυπολογίσουμε ότι μιλάμε για μια εποχή όπου ένας μισθός με δυσκολία ξεπερνά τα 600-700 ευρώ το μήνα]

600-700 παίρνουμε στην Ελλάδα.
Στην Γερμανία ή στις ΗΠΑ τα δεδομένα είναι αλλιώς.

πάντως με ό,τι μισθό, 1000 ευρώ δεν θα έδινα

Απλά απορώ αν αξίζει να δώσει κανείς τέτοια ποσά.

Προσωπικά θα μπορούσα να προγραμματίσω μια ακριβή αγορά και να την πραγματοποιήσω σε κάποιο χρόνο, αλλά να αξίζει τον κόπο. Να πειστώ δηλαδή ότι αγοράζω κάτι που δικαιολογεί την τιμή του.

Προφανώς πολλές εταιρείες τιμολογούν με τη λογική ότι υπάρχουν πελάτες που θα αγοράσουν ανεξαρτήτως κόστους και χωρίς να πολυψάξουν το θέμα.

Εγώ το μόνο που θα μπορούσα να πώ (χωρίς όμως να αποτελεί δικαιολογία για την τιμολογιακή πολιτική της εκάστοτε εταιρίας) είναι πως ακούγοντας ακουστικά του 50ρικου, του 200ρικου, του 500ρικου και εν τέλει των 900 εούρος... εντόπισα διαφορές που να δικαιολογούν το xtra σκαλοπάτι προς τα πάνω -τουλάχιστον σαν κατηγορία-.

Τώρα το αν θα έπρεπε συνολικά (ίσως) οι τιμές να κυμαίνονται πιο κάτω, νομίζω είναι φαύλος κύκλος συζητήσεων.

Απορια που εχω και εγω και την εξεφρασα και με μια σκεψη μου σε αυτο το νημα που ανοιξα τις προαλλες...

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/110381-%CE%A4%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD

Βασικα αφου μπορουν να το κανουν και να πουλησουν....

Σε γενικες γραμμες η απορια που εξεφρασα στο παραπανω νημα,ειναι γιατι μια φορα η ναυαρχιδα πχ της sennheiser,τα hd600/650 πωλουνταν σε μια α' τιμη,και αρκετα χρονια αργοτερα η ναυαρχιδα,τα hd800 πωλουνται σε πολυ υψηλοτερη τιμη,ενω η λογικη λεει οτι θα επρεπε να πωλουνται στην ιδια τιμη το πολυ.Και αυτο γιατι περασαν τα χρονια και καθε εταιρια θα επρεπε να προσφερει νεο μοντελο με καλυτερα χαρακτηριστικα σε παρομοιες ή και χαμηλοτερες τιμες.Αντ'αυτου τα δινει σε 3-4Χ τιμες.

Αλλα αν μπορουν και το κανουν...καθε επιχειρηση/εταιρια να βγαλει περισσοτερα λεφτα θελει....ειναι και το διαδικτυο και οι παρα πολυ τρελαμενοι πλεον με αυτα και να που ηρθε η κατασταση.

Εγώ το μόνο που θα μπορούσα να πώ (χωρίς όμως να αποτελεί δικαιολογία για την τιμολογιακή πολιτική της εκάστοτε εταιρίας) είναι πως ακούγοντας ακουστικά του 50ρικου, του 200ρικου, του 500ρικου και εν τέλει των 900 εούρος... εντόπισα διαφορές που να δικαιολογούν το xtra σκαλοπάτι προς τα πάνω -τουλάχιστον σαν κατηγορία-.

Τώρα το αν θα έπρεπε συνολικά (ίσως) οι τιμές να κυμαίνονται πιο κάτω, νομίζω είναι φαύλος κύκλος συζητήσεων.

Και εγω εντοπισα αισθητες διαφορες οταν ακουσα τα hd800 συγκριτικα με τα hd600 με τα μηχανηματα μου καποτε,αλλα γιατι ομως τα hd800 να μην κανουν και αυτα 300 ευρω,εφοσον απο την εποχη των hd600/650 περασαν αρκετα χρονια,και υποτιθεται οτι η εταιρια επρεπε να εχει βελτιωμενο μοντελο (με τη λογικη της εξελιξης),στην ιδια τιμη?

Και εγω εντοπισα αισθητες διαφορες οταν ακουσα τα hd800 συγκριτικα με τα hd600 με τα μηχανηματα μου καποτε,αλλα γιατι ομως τα hd800 να μην κανουν και αυτα 300 ευρω,εφοσον απο την εποχη των hd600/650 περασαν αρκετα χρονια,και υποτιθεται οτι η εταιρια επρεπε να εχει βελτιωμενο μοντελο (με τη λογικη της εξελιξης),στην ιδια τιμη?

Υπογράμμισα παραπάνω πως IMHO η συζήτηση αυτή είναι φαύλος κύκλος.
Δεν δικαιολογώ τις τιμές, δικαιολογώ όμως τον διαχωρισμό.

Πάντως το να μιλάμε για τους εδώ μισθούς είναι άτοπο.
Καμία εταιρία δεν πρόκειται να τιμολογήσει με τον μισθό Ελλάδας.
Ο Έλληνας πρέπει να αγοράσει με μισθό Ελλάδας.

Συνήθως οι απλές (όχι απλοϊκές) και λογικές απαντήσεις είναι και οι πιο ασφαλείς...

Οι νόμοι της σύγχρονης αγοράς (εδώ και πολλά χρόνια) συνδέουν άρρηκτα την προσφορά με τη ζήτηση.

Στην περίπτωσή μας, αφόσον ο πωλητής αντιλαμβάνεται πως υπάρχει ζήτηση για πολύ ακριβά αντικείμενα φροντίζει να τα παρέχει.

Στην προσπάθεια αυτή αξιοποιείται και το marketing με όλα τα κανάλια του που δημιουργεί ένα πειστικό πέπλο πληροφόρησης που να δικαιολογεί με επιχειρήματα το κόστος και όλοι είναι ευτυχείς...

Αυτό καταλαβαίνω εγώ.

Κατα τη γνωμη μου,τις περισσοτερες φορες δεν τιμολογουνται τοσο ουτε για τα υλικα τους,ουτε για την ερευνα που γινεται για να φτιαχτουν,τον ηχο κτλ,τιμολογουνται ετσι επειδη υπαρχει κοσμος που θα τα παρει,λογω και της μεγαλης δημοσιοτητας που εχει παρει το θεμα λογω του διαδικτυου κοκ...

Υπαρχουν βεβαια υποθετω και οι μικροτερες εταιριες που για λογους επιβιωσης και ικανοποιητικου κερδους τιμολογουν υψηλα διοτι δε γινεται αλλιως... τα audeze ισως?

Παντως οι περισσοτεροι πιστευω απο εμας,αν ειχαν τη δυνατητα να βγαλουν περισσοτερα λεφτα,θα το εκαναν.
Αν μπουμε τωρα σε φιλοσοφικες συζητησεις,για τον κοσμο,τη συμπεριφορα μας,τα θετικα και τα αρνητικα της ζωης σε ολη τη γη,πως ζουμε εν τελει σημερα και αν πραγματικα ο συγχρονος κοσμος ειναι ευτυχισμενος και αλλα πολλα,θα ξεφυγουμε πολυ απο τα ακουστικα.Γιατι αν κατσουμε και το αναλυσουμε,σε τετοια συζητηση θα οδηγηθουμε.

Το καλο ειναι οτι υπαρχουν παρα πολλες επιλογες για ακουστικα,και εχω παρατηρησει οτι εδω στο φορουμ ειναι συγκεκριμενες και σχετικα λιγες οι προτασεις που γινονται για αγορα ακουστικων,και κυμαινονται σε συγκεκριμενα μοντελα ανα κατηγορια,ενω υπαρχουν υπερβολικα πολλες επιλογες πλεον (αν κοιτα και κανεις τα ξενα σαιτ).

Παραδειγμα,αν καποιος ρωτησει για καλο ακουστικο κλειστου τυπου μεχρι 200 ευρω,θα προτεινουμε πχ akg k550 και κανα δυο αλλα,ενω υπαρχουν πραγματικα δεκαδες επιλογες εξω.Βεβαια με οτι γνωση και εμπειρια εχουμε βοηθαμε,αλλα φανταστειτε τι μοντελα υπαρχουν και σε διαφορες τιμες,και μπορει να ειναι και αρκετα καλυτερα απο προτασεις που κανουμε,για συγκεκριμενες ερωτησεις που κανουν ατομα νεα που ψαχνουν κατι.

Γιάννη όντως υπάρχουν επιλογές αλλά πολλές απο αυτές δεν έρχονται στην χώρα μας επισημα οπότε προκειμένου κάποιος να πάρει γουρουνι στο σακί στρέφεται σε πιο δοκιμασμένες λύσεις...

Ναι,εχεις δικιο,ετσι ειναι. Παντως Μιχαλη η κατηγορια που μου κεντριζει παρα πολυ το ενδιαφερον εδω και καιρο,ειναι αυτη των κλειστων ακουστικων over ear,που εχουν ισορροπημενη/σωστη ηχητικη ποιοτητα,και οδηγουνται ευκολα απο φορητα.Κυριως εκει αναφερομουν.

Τελευταια εχω χασει τη μπαλα.Αμετρητα καινουρια μοντελα,τα οποια φυσικα για τα περισσοτερα δε παιζει ακροαση.
Απο γνωστες εταιριες ακουστικων/μικροφωνων κτλ,απο εταιριες ηχειων Hi fi/hi end,απο μεγαλες γνωστες εταιριες ηλεκτρονικων(πχ sony/philips),απο μικροτερες εταιριες,απο αγνωστες εντελως...χαμος.

Τα ακουστικά έχουν γίνει πιά μέρος της Hiend κοινωνίας.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ήμουν 20 χρονών.
Τα Κ140 κόστιζαν 1500 δραχμές νομίζω, τα Κ240 2500 και τα Κ340 4000.
Και ηχητικά μεταξύ τους (εκτός από σπεκς) ήταν το χάος.
Εδινες παραπάνω, αλλά έπαιρνες πολλά περισσότερα και φυσικά είχαν μια διαχρονική αξία.
Επίσης τότε δεν υπήρχαν άλλες μάρκες πλην των 2-3 που φτιάχνανε μικρόφωνα που αλωνίζανε την αγορά.
akg, senn, beyer, stax, grado.
Όλοι οι άλλοι εβγαζαν ακουστικό έτσι για να λένε και να κλέψουν λίγο από την αίγλη των μεγάλων σε μικρά μοντέλα.
Σήμερα βγήκαν μουράτοι χαιεντάδες που μοστράρανε δέρματα, ξύλα, βελούδα και καλώδια προδιαγραφών. Και μπήκαν και οι αμιγώς κινέζικες μάρκες (ή έστω αυτές που εξ αρχής είχαν παραγωγή στην Κίνα - και δεν μετέφεραν από αλλού).
Όταν λοιπόν έρχεται ο χ άγνωστος Κινέζος και γυρεύει ένα σκασμό λεφτά, ίσως να προσαρμόζεται και ο αυστριακός ή γερμανός κατασκευαστής στην ίδια φιλοσοφία.
Ενα κορυφαίο akg ή sennheiser της δεκαετίας του 70, 80 ή 90 ποτέ δεν θα φρόντιζε την εμφάνισή του όπως γίνεται σήμερα κόντρα πχ σε ένα audezee ή hifiman.
Τότε φρόντιζαν μόνο τον ήχο. Και προφανώς δεν θα φτιάχνανε κλώνο ναυαρχίδα με το όνομα του Quincy Jones....
Δυστυχώς τα παρεξηγημένα ακουστικά, σήμερα γίνανε μέρος του lifstyle.

...και μαζί με αυτά και εμείς.

νομίζω ότι εμείς που ασχολούμαστε χρόνια και είμαστε συνειδητοποιημένοι ακουστικάκηδες πάντα θα βρίσκουμε σωστά ακουστικά σε προσιτές τιμές.
Είμαστε ψαγμένοι.
Και εδώ ευτυχώς υπάρχει μαζεμένη μπόλικη γνώση. Μπορώ να πω ότι στις λίγες σελίδες που έχουμε εδώ για ακουστικά είναι συμπυκνωμένη γνώση από όλα τα έξω φόρα.

νομίζω ότι εμείς που ασχολούμαστε χρόνια και είμαστε συνειδητοποιημένοι ακουστικάκηδες πάντα θα βρίσκουμε σωστά ακουστικά σε προσιτές τιμές.
Είμαστε ψαγμένοι.
Και εδώ ευτυχώς υπάρχει μαζεμένη μπόλικη γνώση. Μπορώ να πω ότι στις λίγες σελίδες που έχουμε εδώ για ακουστικά είναι συμπυκνωμένη γνώση από όλα τα έξω φόρα.

Να πω και εγω οτι συμφωνω με αυτο,για να μη παρεξηγηθει και ενα σχολιο μου παραπανω για περιορισμενες προτασεις σε συγκεκριμενες κατηγοριες,κατι το οποιο οπως ειπε και ο Μιχαλης ειναι αναποφευκτο.
Νομιζω οτι εδω η κατηγορια εχει ατομα που αγαπαμε τη μουσικη και την ακροαση της με ακουστικα και υπαρχει καλη πληροφορηση και μερακι.

Παρασύρεσαι εύκολα πάντως...

Και εφόσον έχεις μια κάποια οικονομική δυνατότητα, δε λέμε να "το φυσάς" απαραίτητα, να ζεις όμως αξιοπρεπώς, μπαίνεις στο τριπάκι "να πάρω κι εγώ το καλύτερο".

Δεν το κρύβω καθόλου - ζηλεύω τα ακριβά κομμάτια όπως τα Audeze.

Από την άλλη προσπαθώ να βάλω προτεραιότητες. Εφόσον πειστώ πως κάτι αξίζει - ακόμα κι αν κοστίζει πολλά και πρέπει να περιμένω μαζεύοντας χρήματα - θα το βάλω ψηλά στη λίστα.

Άλλο όμως αυτό και άλλο να πετιούνται χρήματα επειδή έτσι είναι η τιμολογιακή πολιτική του κάθε κατασκευαστή...

εγώ θα σου πω ζήλευε, αλλά κράτα σύνεση.
Διότι τα μεταξωτά βρακιά ξέρεις τι θέλουν.
Εχω τα Κ1000 8 χρόνια και ακόμα ψάχνω κατάλληλο ενισχυτή. (εντάξει δεν τρελλάθηκα κι όλας). Πάντως ακόμα δεν βρήκα.

Αν μιλάμε για τα Sennheiser HD800, έχουν κυριολεκτικά "διαστημική" τεχνολογία, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο πουθενά (κανείς δεν έχει σχεδιάσει καλύτερο δυναμικό driver)... όπως επίσης το imaging και το staging επίσης πουθενά...

Αν πάμε στην τιμή του λιανική τιμή 1000 ευρώ και την τιμή των Sennheiser HD650 λιανική 450 ευρώ, νομίζω ότι το αξίζει με το παραπάνω,... ότι μισθό και να παίρνεις, και από οποιαδήποτε γωνία και αν το δεις, διότι το άλμα στην ηχητική ποιότητα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ...

Θεωρώ δε ότι η τεχνολογία ακουστικών Ναυαρχίδων ακόμα και αν κάνουν πάνω από χιλιάρικο, είναι για μένα πολύ value for money, σε σχέση με τις υλοποιήσεις πχ ενισχυτικών, οι οποίες είναι πολλαπλάσια πιο ακριβές (μιλάμε για hi-end ενισχυτές ακουστικών)... αλλά (και εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά) με ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΠΑΛΑΙΑ τεχνολογία...

Κάντε ένα κόπο και ακούστε με ακριβά ακουστικά... αλλά όχι έτσι στο φτερό... ηρεμήστε, ακούστε, αναπνεύστε... και αν πάτε μετά στα παλιά σας ακουστικά του κατοστάρικου και του διακοσάρικου και πείτε,.. τι λες μωρέ, δεν έχουν και τόση διαφορά... μάλλον κάτι άλλο σοβαρό συμβαίνει... με την ακοή σας... (διαπιστωμένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ακροατών δεν ξέρει τι ακούει, και πόσο μάλλον αφού δεν ξέρει πως να αξιολογήσει...)

Είναι σοβαρό το θέμα αυτό, λόγω ελλείψεως ακουστικών κριτηρίων, οι ακροατές επιστρέφουν σε γνώριμα ακούσματα... ανεξαρτήτως εάν αυτά είναι ή δεν είναι σωστά ηχητικά (φλατ, ισοσταθμισμένες περιοχές, αντηχήσεις κλπ...)

Αν θέλετε από την άλλη να πείτε ότι κάποια ακουστικά δεν έχουν δα και τόση τεχνολογία (και υπάρχουν τέτοια) αλλά παίζουν καλά... σκεφτείτε ότι για να ρυθμιστεί η απόκριση ενός ακουστικού σωστά θέλει πάρα πολλές ώρες μεταβολών και μετρήσεων, από ανθρώπους που επενδύουν τον χρόνο τους σε αυτή την δουλειά και μετά πρέπει να τον αποσβέσουν...

Για να ρυθμίσω τα Fostex μέχρι εδώ μου πήρε πάρα πολλές ώρες (τα έχω ανοιγοκλείσει πάνω από 30 φορές ίσως λέω και λίγες)... αυτές τις ώρες εάν ήμουν επαγγελματίας του χώρου και τις πούλαγα υπό την μορφή ακουστικών δεν θα έπρεπε να τις αποσβέσω και μάλιστα αδρά??