Σύγχρονα Ακουστικά - τι ακριβώς πληρώνουμε;;;

Τωρα τελευταια βλεπω και κατι αλλο,που με βαζει σε σκεψεις.Ισως ειναι λιγο off τοπικ,αλλα επειδη ο φιλος central ειπε για προτεραιοτητες.

Τον τελευταιο καιρο λοιπον,μ'αρεσει να ακουω μουσικη ξαπλωμενος ανασκελα στο κρεβατι,το βραδυ με το ipod.Το μονο μοντελο που μου προσφερει αυτη τη δυνατοτητα,απο αυτα που εχω,ειναι τα koss portapro.Ολα τα αλλα δε βολευουν.

Θα πρεπει και εμεις να βαζουμε κατω τι ακριβως θελουμε και τι θα χρησιμοποιησουμε,και αναλογως να κανουμε και τις αγορες μας,ωστε να μην κανουμε περιττα εξοδα.

Αν μιλάμε για τα Sennheiser HD800, έχουν κυριολεκτικά "διαστημική" τεχνολογία, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο πουθενά (κανείς δεν έχει σχεδιάσει καλύτερο δυναμικό driver)... όπως επίσης το imaging και το staging επίσης πουθενά...

Αν πάμε στην τιμή του λιανική τιμή 1000 ευρώ και την τιμή των Sennheiser HD650 λιανική 450 ευρώ, νομίζω ότι το αξίζει με το παραπάνω,... ότι μισθό και να παίρνεις, και από οποιαδήποτε γωνία και αν το δεις, διότι το άλμα στην ηχητική ποιότητα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ...

Θεωρώ δε ότι η τεχνολογία ακουστικών Ναυαρχίδων ακόμα και αν κάνουν πάνω από χιλιάρικο, είναι για μένα πολύ value for money, σε σχέση με τις υλοποιήσεις πχ ενισχυτικών, οι οποίες είναι πολλαπλάσια πιο ακριβές (μιλάμε για hi-end ενισχυτές ακουστικών)... αλλά (και εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά) με ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΠΑΛΑΙΑ τεχνολογία...

Κάντε ένα κόπο και ακούστε με ακριβά ακουστικά... αλλά όχι έτσι στο φτερό... ηρεμήστε, ακούστε, αναπνεύστε... και αν πάτε μετά στα παλιά σας ακουστικά του κατοστάρικου και του διακοσάρικου και πείτε,.. τι λες μωρέ, δεν έχουν και τόση διαφορά... μάλλον κάτι άλλο σοβαρό συμβαίνει... με την ακοή σας... (διαπιστωμένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ακροατών δεν ξέρει τι ακούει, και πόσο μάλλον αφού δεν ξέρει πως να αξιολογήσει...)

Είναι σοβαρό το θέμα αυτό, λόγω ελλείψεως ακουστικών κριτηρίων, οι ακροατές επιστρέφουν σε γνώριμα ακούσματα... ανεξαρτήτως εάν αυτά είναι ή δεν είναι σωστά ηχητικά (φλατ, ισοσταθμισμένες περιοχές, αντηχήσεις κλπ...)

Αν θέλετε από την άλλη να πείτε ότι κάποια ακουστικά δεν έχουν δα και τόση τεχνολογία (και υπάρχουν τέτοια) αλλά παίζουν καλά... σκεφτείτε ότι για να ρυθμιστεί η απόκριση ενός ακουστικού σωστά θέλει πάρα πολλές ώρες μεταβολών και μετρήσεων, από ανθρώπους που επενδύουν τον χρόνο τους σε αυτή την δουλειά και μετά πρέπει να τον αποσβέσουν...

Για να ρυθμίσω τα Fostex μέχρι εδώ μου πήρε πάρα πολλές ώρες (τα έχω ανοιγοκλείσει πάνω από 30 φορές ίσως λέω και λίγες)... αυτές τις ώρες εάν ήμουν επαγγελματίας του χώρου και τις πούλαγα υπό την μορφή ακουστικών δεν θα έπρεπε να τις αποσβέσω και μάλιστα αδρά??

Λογικα αυτα που λες Χρηστο,αλλα καποιος θα ανεμενε μετα απο χρονια που εχουν μεσολαβησει απο τα hd650,να προσφερει η εταιρια το πολυ καλυτερο στην ιδια τιμη.Αυτο ειναι να εξελισεις κατι.

Τα 800 σε σχεση με τα 600 που τα ειχα ακουσει και με το δικο μου συστημα,ηταν τεχνικα αισθητα καλυτερα.Μολις γυρισα στα 600,ακουγοντουσαν πιο μπερδεμενα,με πιο ασαφη εικονα,λιγοτερο αβιαστη ροη του ηχου και πιο grainy.Αλλα παρολα αυτα εγω επιμενω οτι θα επρεπε να τα προσφερει η sennheiser στην ιδια τιμη,παροτι δε μπορω να ξερω βεβαια καθε εταιρια γιατι κοστολογει το καθετι ετσι.

Last edited:
Γιάννη, σαφώς και προτεραιότητες του καθενός καθορίζουν τις επιλογές του, αλλά...

Μην μου πεις ότι το μικρό ipod/PortaPro έχει τόσο λίγο διαφορά από ας πούμε HiFiman/LCD2 που να μην δικαιολογείτε ή τεράστια διαφορά στην τιμή... υπάρχει και η αντίστοιχη τεράστια διαφορά ηχητικής ποιότητας...

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη τι πληρώνουμε... ανώτερη ηχητική ποιότητα...

Τα περιττά έξοδα είναι αναπόφευκτα από την στιγμή που είμαστε χομπίστες του ήχου (και μέλη σε πολλαπλά φόρα) και όχι απλοί ακροατές...

Η υπερκατανάλωση που προκύπτει από τις καθημερινές μας συζητήσεις και αναζητήσεις είναι αναπόφευκτη, μέχρι και έως ότου φτάσουμε μια (όπως την λέω εγώ) ηχητική ωριμότητα... αυτό που ακούμε να ταιριάζει με αυτό που ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ.

Σημαντικός παράγοντας είναι και το χρήμα βέβαια... αλλά αν μη τι άλλο, όσο λιγότερο τόσο πιο προσεκτικός πρέπει να είναι κανείς...

Γιάννη, σαφώς και προτεραιότητες του καθενός καθορίζουν τις επιλογές του, αλλά...

Μην μου πεις ότι το μικρό ipod/PortaPro έχει τόσο λίγο διαφορά από ας πούμε HiFiman/LCD2 που να μην δικαιολογείτε ή τεράστια διαφορά στην τιμή... υπάρχει και η αντίστοιχη τεράστια διαφορά ηχητικής ποιότητας...

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη τι πληρώνουμε... ανώτερη ηχητική ποιότητα...

Τα περιττά έξοδα είναι αναπόφευκτα από την στιγμή που είμαστε χομπίστες του ήχου (και μέλη σε πολλαπλά φόρα) και όχι απλοί ακροατές...

Η υπερκατανάλωση που προκύπτει από τις καθημερινές μας συζητήσεις και αναζητήσεις είναι αναπόφευκτη, μέχρι και έως ότου φτάσουμε μια (όπως την λέω εγώ) ηχητική ωριμότητα... αυτό που ακούμε να ταιριάζει με αυτό που ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ.

Σημαντικός παράγοντας είναι και το χρήμα βέβαια... αλλά αν μη τι άλλο, όσο λιγότερο τόσο πιο προσεκτικός πρέπει να είναι κανείς...

Ναι Χρηστο,εχεις δικιο,δεν εννουσα αυτο βεβαια. Και στα υπολοιπα που λες ετσι ειναι.Απλα ηθελα να πω οτι ο καθενας,καλο ειναι να σκεφτει με βαση τα οικονομικα,το τι εχει ηδη,τι χρηση κανει κτλ.

Νομίζω πρέπει να εστιάσουμε λίγο σε αυτό που έγραψε ο supersonic.
Πόσο κόστιζαν πριν από 5, 10, 15 ή περισσότερα χρόνια τα ακουστικά και πόσο κοστίζουν τώρα;
πχ τα δικά μου sennheiser hd555 τα αγόρασα 95 ευρώ (τιμή Νάκα) και κυκλοφορούσαν και λίγο φθηνότερα.
Τώρα το νέο μοντέλο (hd558) κοστίζει πάνω από 160 ευρώ.
Τα 650 πριν μερικά χρόνια τα έβρισκες με 250 ευρώ. Τώρα έχουν πάνω από 350.

Ειδικά όταν μιλάμε για τις μεγάλες εταιρίες που παράγουν βιομηχανικό προϊόν οι τιμές θα έπρεπε να είναι πιο προσγειωμένες.
Η δυσκολία στο R&D παραμένει ίδια. Τα εργαλεία όμως έχουν βελτιωθεί και αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα και την εμφάνιση.

Αν σε αυτό προσθέσουμε και τον ανταγωνισμό οι τιμές θα έπρεπε να είναι συμπιεσμένες ή στα ίδια επίπεδα με το παρελθόν.
Λόγω lifestyle χρήσης όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει και η τιμολόγηση δεν είναι ορθολογική αφού υπάρχει κόσμος που θα
τα αγοράσει έστω και υπερκοστολογημένα.

Re: Απάντηση: Σύγχρονα Ακουστικά - τι ακριβώς πληρώνουμε;;;

Νομίζω πρέπει να εστιάσουμε λίγο σε αυτό που έγραψε ο supersonic.
Πόσο κόστιζαν πριν από 5, 10, 15 ή περισσότερα χρόνια τα ακουστικά και πόσο κοστίζουν τώρα;
πχ τα δικά μου sennheiser hd555 τα αγόρασα 95 ευρώ (τιμή Νάκα) και κυκλοφορούσαν και λίγο φθηνότερα.
Τώρα το νέο μοντέλο (hd558) κοστίζει πάνω από 160 ευρώ.

Ειδικά όταν μιλάμε για τις μεγάλες εταιρίες που παράγουν βιομηχανικό προϊόν οι τιμές θα έπρεπε να είναι πιο προσγειωμένες.
Η δυσκολία στο R&D παραμένει ίδια. Τα εργαλεία όμως έχουν βελτιωθεί και αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα και την εμφάνιση.

Αν σε αυτό προσθέσουμε και τον ανταγωνισμό οι τιμές θα έπρεπε να είναι συμπιεσμένες ή στα ίδια επίπεδα με το παρελθόν.
Λόγω lifestyle χρήσης όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει και η τιμολόγηση δεν είναι ορθολογική αφού υπάρχει κόσμος που θα
τα αγοράσει έστω και υπερκοστολογημένα.

Ακόμα και η έρευνα έχει φτηνήνει με τη βοήθεια των υπολογιστών. Είναι κοινό μυστικό ότι στα περισσότερα audio προϊόντα πλέον δεν περνάνε από διαδικασία voicing (ακουστική εκτίμηση από άνθρωπο) αυτό πια γίνεται με βάση computer simulation.

Η διαδικασία παραγωγής έχει αυτοματοποιηθεί σε βαθμό σχεδόν ολοκληρωτικό.

Το κόστος παραγωγής (λόγω Κίνας) έχει πέσει σε αμελητέα ποσά.

Τι στο καλό πληρώνουμε;;;

Τι στο καλό πληρώνουμε;;;

vila.jpg

pshe.jpg

Να μην εχουν οι ανθρωποι το σπιτακι και το αμαξακι τους :p

Διαμαρτυρήθηκαν οι Αμερικάνοι ότι τα Sennheiser ήταν στην Αμερική πολύ ακριβότερα από την Ευρώπη. Και τι έκαναν οι μάγκες; Ανέβασαν τις τιμές της Ευρώπης!