Συγκλονιστική μαρτυρία για τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη...

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
Συγκλονιστική μαρτυρία για τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη


του Μανώλη Πρατικάκη


Ο Μανόλης Πρατικάκης διηγείται το παρακάτω περιστατικό για τον Τάσο Λειβαδίτη:

Θα περιγράψω ένα περιστατικό σχετικά με δημοσίευση ποιημάτων του Λειβαδίτη σε περιοδικό, γιατί νομίζω ότι έχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον, καθώς εμπλέκονται σ’ αυτό και άλλοι σημαντικοί ποιητές. Το 1988 ήταν τα δεκάχρονα του περιοδικού «Το Δέντρο» και στο πανηγυρικό τεύχος ο Μαυρουδής και ο Γουδέλης θέλησαν να τιμήσουν τον Λειβαδίτη, με πρωτοσέλιδα ανέκδοτα ποιήματά του.
Ο Μαυρουδής γνώριζε την φιλία μου με τον Λειβαδίτη και με παρακάλεσε να μεσολαβήσω για τη συγκατάθεσή του και να έρθουν τα πρωτότυπα κείμενα στα χέρια τους. Πράγματι τηλεφώνησα στον Λειβαδίτη, του εξήγησα την πρόθεση του περιοδικού και εκείνος συμφώνησε. Συναντηθήκαμε στο σπίτι του και μου έδωσε τα ποιήματα, τα οποία και έδωσα στο «Δέντρο». Το περιοδικό όμως είχε ζητήσει συνεργασία, για το ίδιο, πανηγυρικό τεύχος και από τους Ρίτσο, Καρούζο, Βρεττάκο, κ.λ.π. Προσωπικά αγνοούσα τα ονόματα των άλλων συνεργατών πλην του Λειβαδίτη. Δέκα μέρες, περίπου, αργότερα με παίρνει τηλέφωνο ο Λειβαδίτης. Άρχισε διστακτικά να μου λέει ότι δεν ήταν απαραίτητο να μπουν «πρώτα» τα ποιήματά του, και κάτι τέτοια. Του απάντησα ότι η επιλογή ήταν πηγαία, ότι «ήταν μια επιλογή εκτίμησης και αγάπης σ’ εσένα και το έργο σου» κ.λ.π. «Καλά παιδί μου», απάντησε, όπως συνήθιζε με τους φίλους του.

Την επόμενη άλλο τηλεφώνημα, γύρω από το ίδιο θέμα με αυξανόμενη αγωνία. Παρά τις εξηγήσεις μου, που προς το παρόν τον έπειθαν, επανερχόταν εναγωνίως. Όταν τον ρώτησα αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, απάντησε αρνητικά. Όμως όπως έμαθα αργότερα, υπήρχε. Στο μεταξύ ο Νίκος Καρούζος, αυτός ο σπουδαίος ποιητής, φίλος επίσης, και με πιο συχνές συναντήσεις, είχε μάθει τη μεσολάβησή μου για τα ποιήματα του Λειβαδίτη στο «Δέντρο». Με παίρνει, λοιπόν, έξαλλος, σ’ ένα μεταμεσονύχτιο τηλεφώνημα, βρίζοντας τους υπεύθυνους του περιοδικού και αφήνοντας αρκετές αιχμές για τη δική μου μεσολάβηση. «Τον Φίλο σου τον Λειβαδίτη», όπως έλεγε συχνά με κάποια ζηλόφθονη σκοπιμότητα. Πάνω από μισή ώρα φώναζε με ένα βάναυσο επίμονο, δαιμονικό αλλά συγκρατημένο λόγο: «κανείς ζωντανός δεν μπορεί να προηγηθεί από μένα, να το πεις στους φίλους σου, στον άθλιο Μαυρουδή και τον τρισάθλιο Γουδέλη, ας μην τολμήσουν…σαράντα χρόνια τώρα μου χρωστάει η Ελλάδα…κανένας ζωντανός», επαναλάμβανε για πολλοστή φορά ως συνήθιζε, «μόνο οι νεκροί μπορούν να προηγηθούν, μόνο οι νεκροί», κ.ο.κ. Προσπάθησα μάταια να τον καθησυχάσω. Επαναλάμβανε σαν από μαγνητόφωνο τις ίδιες ακριβώς φράσεις, σα μια οργισμένη μηχανή που ήξερε να χρησιμοποιεί μόνο αυτές τις λέξεις, με αυτήν την αλληλουχία, με την ίδια αδιάλειπτη οξύτητα και οργή. Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε την επομένη. «Αλλά οι άθλιοι ας μην τολμήσουν» ήταν η επωδός. Όταν έκλεισε ήρθε μπροστά μου η ήρεμη, καλοσυνάτη μορφή του Λειβαδίτη, ο διακριτικός, γεμάτος δισταγμούς λόγος του, που «απαιτούσε» ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που απαιτούσε ο μαινόμενος Καρούζος. Τι διαφορά! Έβλεπα μπροστά μου δυο ειδών παραλογισμούς, που μόνο από καλλιτέχνες μπορούσαν να εκφραστούν. Όταν αργότερα βρέθηκα στο σπίτι του Λειβαδίτη, σε μια στιγμή που εκείνος έλειπε, η γυναίκα του η Μαρία, πολύ εμπιστευτικά μου αποκάλυψε ότι ο Τάσος δεν θέλει να είναι πρωτοσέλιδο «γιατί θα στεναχωρηθεί και θα θυμώσει ο Γιαννάκης», δηλ. ο Ρίτσος, μου είπε χαμηλόφωνα.

Και πρόσθεσε, σχεδόν φοβισμένη: «Έχει κάνει και τρεις μήνες να του πει καλημέρα, σε κάποιες ανάλογες περιπτώσεις. Πρέπει όλα να περνούν από την έγκρισή του. Ο Τάσος τον σέβεται, τον θεωρεί δάσκαλό του, αν κι εκείνος δεν παύει ποτέ να μας το υπενθυμίζει, αλλά και τον φοβάται. Συχνά για τέτοια, τον κρατά σε καραντίνα, πράγμα που ο γλυκός μου ο Τάσος, δεν μπορεί να αντέξει. Εσύ ξέρεις πόσο καλός και πόσο εύθραυστος είναι. Ο Ρίτσος έμαθε για το πρωτοσέλιδο του «Δέντρου» και ήδη μας έκανε αρκετούς υπαινιγμούς, ξέρει εκείνος τον τρόπο», πρόσθεσε. Ήταν η Τρίτη κατά σειρά έκπληξή μου.

Όταν την επομένη μου τηλεφώνησε ο Λειβαδίτης, για το γνωστό θέμα, του είπα, σχεδόν, οργισμένος. «Ε, ως εδώ, Τάσο. Τα ποιήματά σου θα μπουν πρωτοσέλιδο. Οι τιμές και τα πρωτοσέλιδα του Ρίτσου δεν μετριούνται. Δεν έχεις δικαίωμα να αποποιηθείς μια τιμή που σου κάνει ένα περιοδικό. Μη με ξαναπάρεις γι’ αυτό το θέμα, τέρμα και τελεία. Ο Ρίτσος έχει μπουχτίσει, αλλά παραμένει άπληστος. Ως εδώ». Φαίνεται ότι η οργή μου τον ανακούφισε. Καταλάβαινε επίσης πως είχα αντιληφθεί την πηγή της αγωνίας του. Και ότι με είχε εξοργίσει η αιτία αυτής της αγωνίας, αυτή η καταπιεστική μηχανή, η ρετουσαρισμένη με τόσο τέλεια και ατελείωτη απρέπεια, στο όνομα της φιλίας και της ιδεολογικής ανιδιοτελούς συντροφικότητας – τι κούφιες λέξεις!

Σ’ αυτό το περιστατικό η μοίρα θέλησε να παίξει ένα μακάβριο παιχνίδι. Πριν κυκλοφορήσει το τεύχος του «Δέντρου» με τη συνεργασία αυτών των κορυφαίων ποιητών, ο Λειβαδίτης εισάγεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, και μετά από δύο εξάωρα χειρουργεία για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, στα οποία, με παράκληση του ποιητή, ήμουν παρών, πεθαίνει. Ένας τεράστιος, απρόβλεπτος θρόμβος (μοναδικός στα χρονικά της Αγγειοχειρουργικής κλινικής), έφραξε το μόσχευμα και παρά τις απέλπιδες προσπάθειες, κατέληξε. Φαντάζομαι ότι ο Καρούζος θα έμεινε άναυδος. Τώρα πια θα μπορούσαν άνετα να τεθούν σε εφαρμογή οι αφορισμοί του. «Οι νεκροί προηγούνται». Τον είχε προλάβει η πραγματικότητα. Και φυσικά, ούτε ο Ρίτσος θα τολμούσε να απαιτήσει υπακοή από τον νεκρό «μαθητή» και σύντροφο στους αγώνες και την τέχνη. Όταν αργότερα συνάντησα τον Καρούζο στο γνωστό στέκι της πλατείας Μαβίλη, μου επανέλαβε μ’ εκείνη τη βραχνή μεταλλική φωνή του «οι νεκροί όντως προηγούνται…είδες φίλε μου τι παιχνίδι μας έπαιξε η τύχη;». Μόνο που τώρα η φωνή του είχε ένα ράγισμα, ένα θάμπωμα. Εκείνη την στιγμή κατάλαβα ότι αισθάνθηκε τον παραλογισμό του και ότι είχε ίσως την υποψία ότι με την άγρια εμμονή του οδήγησε (σε επίπεδο μεταφυσικής) τα πράγματα, έτσι, που να προηγηθεί ο Λειβαδίτης, αλλά όχι βέβαια ζωντανός.

Στο σπίτι του νεκρού πια Λειβαδίτη είχαμε μαζευτεί πολλοί. Ήταν εκεί και ο Ρίτσος. Έκλαιγε σπαρακτικά, με λυγμούς, απογυμνωμένος. Γέρος όσο ποτέ. Χωρίς κανένα φτιασίδι. Δίχως να σκέφτεται πως θα τον δει χωρίς τις προσωπίδες του ο κόσμος. Αφάνταστα γέρος, εύθραυστος και πελιδνός, αυτός με τις παλιές συντεταγμένες σοσιαλιστικές του βεβαιότητες με το αγέρωχο επιτηδευμένο ύφος που μας δήλωνε πόσο μακριά στεκόταν από ευτέλειες και ματαιοδοξίες. Ήταν καθισμένος εκεί, ένα θλιβερό ανθρώπινο κουρέλι με πραγματικούς λυγμούς και αληθινά δάκρυα. Πρώτη φορά τον έβλεπα αυθεντικό και γνήσιο. Ήταν η κατάρρευση ενός μύθου. Εκμηδενισμένος, ξένος προς το ποιητικό του σώμα. Έκλαιγε για όλους και για όλα που είχαν καταρρεύσει και προ πάντων για τον ίδιο. (Βρισκόμαστε στο 1989 που μόλις είχε καταρρεύσει η Σοβιετική ´Ενωση, ο Τσαουσέσκου, κ.λ.π.). Έκλαιγε μπροστά στο θάνατο ενός αληθινά Αγγελικού ποιητή.
Που δεν ήξερε τι θα πει μικρότητα.

Αθήνα, Μανόλης Πρατικάκης
ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ, Τεύχος 140, Απρίλιος- Ιούνιος 2008.

http://logotexnikesmikrografies.blogspot.gr/2013/01/blog-post_20.html#.UP8WccFzQA4.twitter


Υ.Γ Φυσικά άλλο η προσωπικότητα και άλλο το έργο του καθένα....
 
Αηδίες - ο χρόνος έγινε για να κυλάει,
οι έρωτες για να τελειώνουν,
η ζωή για να πηγαίνει στο διάολο
κι εγώ για να διασχίζω το Άπειρο με το μεγάλο διασκελισμό ενός μαθηματικού υπολογισμού,
μονάχα όποιος τα διψάει όλα ...μπορεί να με προφτάσει,
ό,τι ζήσαμε ...χάνεται, γκρεμίζεται μέσα στο σάπιο οισοφάγο του χρόνου
και μόνο καμμιά φορά, ...τις νύχτες,
θλιβερό γερασμένο μηρυκαστικό τ' αναμασάει η ξεδοντιασμένη μνήμη,
...όσα δε ζήσαμε
...αυτά μας ανήκουν...​


απόσπασμα από τη συλλογή 25η ραψωδία της Οδύσσειας
 
Κάτι ακόμα να μας θλίψει.

Όχι πως είχα την ψευδαίσθηση ότι ο κάθε Καλλιτέχνης με Κάπα κεφαλαίο είναι και Άνθρωπος με Α κεφαλαίο, αλλά όταν διαβάζεις τέτοιες μικρότητες για δύο μεγάλους ποιητές μας, πονάει ακόμα περισσότερο εν μέσω και της γενικότερης κατάντιας.

Σα να βγαίνουν λειψόβαροι στην ψυχή στο τελικό ζύγισμα...
 
Ti να κάνουμε, είναι και οι καλλιτέχνες άνθρωποι, και πολλές φορές οι μεγάλοι καλλιτέχνες είναι μικροί άνθρωποι. Δυστυχώς τώρα μας λείπουν οι μεγάλοι καλλιτέχνες-και περισσεύουν τα ανθρωπάρια.
 
Απάντηση: Re: Συγκλονιστική μαρτυρία για τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη...

Κάτι ακόμα να μας θλίψει.

Όχι πως είχα την ψευδαίσθηση ότι ο κάθε Καλλιτέχνης με Κάπα κεφαλαίο είναι και Άνθρωπος με Α κεφαλαίο, αλλά όταν διαβάζεις τέτοιες μικρότητες για δύο μεγάλους ποιητές μας, πονάει ακόμα περισσότερο εν μέσω και της γενικότερης κατάντιας.

Σα να βγαίνουν λειψόβαροι στην ψυχή στο τελικό ζύγισμα...
οχι φιλε μου, δεν βγαινουν λειψοβαροι στην ψυχη. Αυτη η ψυχη (και ψυχισμος) ειναι που, μεσα απο τις πιθανες μικροτητές της, γεννα αριστουργηματα: γιατι θελει να εκφρασθει...
 
Υ.Γ Φυσικά άλλο η προσωπικότητα και άλλο το έργο του καθένα....


Δεν μιλάμε για μουσική, όπου η πρόσληψη, οι ερμηνευτικές διαδικασίες, η καταννόηση και εν τέλει η κοινωνία μαζί της σχετίζονται με τους προσωπικούς κώδικες του καθενός μας ...
Μιλάμε για ποίηση, για λόγο, για οικοδομήματα με μονοσήμαντες κατεισδύσεις στα βάθη του μυαλού μας ... εκεί φίλε μου οι αντιφάσεις έργου και ζωής είναι οδυνηρά εκκωφαντικές ...
 
Δεν υπάρχει καλλιτέχνης και μάλιστα αυτού του κύρους,που δεν διαθέτει ένα τερατώδες εγώ...

Κανείς.Είναι όλοι απόλυτα εγωκεντρικά όντα.
 
Δεν υπάρχει καλλιτέχνης και μάλιστα αυτού του κύρους,που δεν διαθέτει ένα τερατώδες εγώ...

Κανείς.Είναι όλοι απόλυτα εγωκεντρικά όντα.
Bαριά κουβέντα. Αν είναι και αληθινή τότε πρέπει να σκεφτούμε πολλά.........
 
Δεν μιλάμε για μουσική, όπου η πρόσληψη, οι ερμηνευτικές διαδικασίες, η καταννόηση και εν τέλει η κοινωνία μαζί της σχετίζονται με τους προσωπικούς κώδικες του καθενός μας ...
Μιλάμε για ποίηση, για λόγο, για οικοδομήματα με μονοσήμαντες κατεισδύσεις στα βάθη του μυαλού μας ... εκεί φίλε μου οι αντιφάσεις έργου και ζωής είναι οδυνηρά εκκωφαντικές ...

Η επισήμανση μου αφορά το "έργο" που προσφέρει ο κάθε καλλιτέχνης(αν και η λέξη δεν μου αρέσει)....Και το κάνει απλόχερα ως δώρο που του χάρισε η άνιση μάχη με τους "δαίμονες" του.... Ο τρόπος έκφρασης του καθενός θα αναδυθεί μετά απο τιτάνιες εσωτερικές διαμάχες...και θα βγει είτε σε νότες, είτε στο χαρτί, είτε στον καμβά...

Κατα εμέ η "έκφραση" και η μορφή που θα πάρει το εκάστοτε "έργο", δημιούργημα, κλπ....δεν θα προκληθεί, θα "αναδυθεί"... Άλλες φορές ως "λαχτάρα", άλλες ως "βάσανο", άλλες ως "λατρεία", κλπ κλπ....και ίσως να προκύψει απο οδυνηρές εσωτερικές "μάχες", αλλά μπορεί και να προκύψει απο καταστάσεις, πλήρης εσωτερικής, ώριμης, "γαλήνης"...

Για μένα οι ποιητές είναι άνθρωποι που βασανίζονται....



Υ.Γ Την μικρότητα του καθενός την κατανοώ, αλλά δεν την αποδέχομαι.....
 
Η επισήμανση μου αφορά το "έργο" που προσφέρει ο κάθε καλλιτέχνης(αν και η λέξη δεν μου αρέσει)....Και το κάνει απλόχερα ως δώρο που του χάρισε η άνιση μάχη με τους "δαίμονες" του.... Ο τρόπος έκφρασης του καθενός θα αναδυθεί μετά απο τιτάνιες εσωτερικές διαμάχες...και θα βγει είτε σε νότες, είτε στο χαρτί, είτε στον καμβά...

Κατα εμέ η "έκφραση" και η μορφή που θα πάρει το εκάστοτε "έργο", δημιούργημα, κλπ....δεν θα προκληθεί, θα "αναδυθεί"... Άλλες φορές ως "λαχτάρα", άλλες ως "βάσανο", άλλες ως "λατρεία", κλπ κλπ....και ίσως να προκύψει απο οδυνηρές εσωτερικές "μάχες", αλλά μπορεί και να προκύψει απο καταστάσεις, πλήρης εσωτερικής, ώριμης, "γαλήνης"...

Για μένα οι ποιητές είναι άνθρωποι που βασανίζονται....



Υ.Γ Την μικρότητα του καθενός την κατανοώ, αλλά δεν την αποδέχομαι.....

Εγώ πάλι, -αν και επ' ουδενί θα χαρακτήριζα ''μικρούς'' καλλιτέχνες με τέτοιο αποτύπωμα-, αποδέχομαι την μικροπρέπεια, όπως τουλάχιστον αυτή προκύπτει από κείμενα σαν το παραπάνω, σαν μια αμυντική ανθρώπινη ιδιότητα ... ιδιαίτερα για ανθρώπους που δεν καταννόησαν πάντοτε ότι η χρήση ευφάνταστων λέξεων και μόνον δεν αποτρέπει την τελική παραγωγή ενός άνευ νοήματος αρλουμποειδούς τίποτε, ενώ διαχρονικά (πλην εξαιρέσεων) τους διέφυγε το ταντάλειο οξύμωρο μεταξύ στρατευμένης γραφίδος και δημιουργικής ευαισθησίας, μεταξύ μηχανισμού και ανθρώπου ... παρόλο λοιπόν που αντιλαμβάνομαι την δημοφιλία ενός Ρίτσου [κυρίως βέβαια χάρην στην τύχη του να μελοποιηθεί από τον δεύτερο σημαντικότερο έλληνα συνθέτη], αδυνατώ να αντιληφθώ πως πχ. ακόμη θεωρείται σημαντικότερος ενός Μανώλη Αναγνωστάκη, αν και προσδοκώ ότι μελλοντικά (διαφαινομένης ήδη της τάσεως) αυτό θα ανατραπεί πανηγυρικά ....
 
Απάντηση: Re: Συγκλονιστική μαρτυρία για τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη...

παρόλο λοιπόν που αντιλαμβάνομαι την δημοφιλία ενός Ρίτσου [κυρίως βέβαια χάρην στην τύχη του να μελοποιηθεί από τον δεύτερο σημαντικότερο έλληνα συνθέτη],...

Και όχι μόνο... μην ξεχνάς οτι είχε τρελό σαπόρτ απο την αριστερά. Το αντίπαλο δέος. Το βραβείο Νόμπελ απέναντι στο βραβείο Λένιν.
 
Εγώ πάλι, -αν και επ' ουδενί θα χαρακτήριζα ''μικρούς'' καλλιτέχνες με τέτοιο αποτύπωμα-, αποδέχομαι την μικροπρέπεια, όπως τουλάχιστον αυτή προκύπτει από κείμενα σαν το παραπάνω, σαν μια αμυντική ανθρώπινη ιδιότητα ... ιδιαίτερα για ανθρώπους που δεν καταννόησαν πάντοτε ότι η χρήση ευφάνταστων λέξεων και μόνον δεν αποτρέπει την τελική παραγωγή ενός άνευ νοήματος αρλουμποειδούς τίποτε, ενώ διαχρονικά (πλην εξαιρέσεων) τους διέφυγε το ταντάλειο οξύμωρο μεταξύ στρατευμένης γραφίδος και δημιουργικής ευαισθησίας, μεταξύ μηχανισμού και ανθρώπου ... παρόλο λοιπόν που αντιλαμβάνομαι την δημοφιλία ενός Ρίτσου [κυρίως βέβαια χάρην στην τύχη του να μελοποιηθεί από τον δεύτερο σημαντικότερο έλληνα συνθέτη], αδυνατώ να αντιληφθώ πως πχ. ακόμη θεωρείται σημαντικότερος ενός Μανώλη Αναγνωστάκη, αν και προσδοκώ ότι μελλοντικά (διαφαινομένης ήδη της τάσεως) αυτό θα ανατραπεί πανηγυρικά ....

Συμφωνώ στην κατάληξη του κειμένου σου Σπύρο..... Αν και παρόλο που προσπάθησα να μεταδώσω την "επισήμανση" μου, θα επιμείνω στο υστερόγραφο μου...και θα το εξισώσω με την δική σου "αποδοχή". Την κατανοώ λοιπόν την μικροπρέπεια αλλά επ ουδενί δεν την αποδέχομαι...

Ο Αναγνωστάκης λοιπόν δεν θα έκανε ποτέ οτι έκανε ο μικροπρεπής Ρίτσος.... Όπως ο ίδιος ο Αναγνωστάκης δεν κόμπαζε για το ότι είχε διαβάσει άπειρα βιβλία, όπως θα έκανε κάποιος μικροπρεπής με την διασημότητα του Αναγνωστάκη... Ο ίδιος έλεγε ειλικρινά και ντόμπρα οτι δεν είχε διαβάσει ποτέ....ποίηση ή λογοτεχνία, πχ....

Βλέπεις Σπύρο, ο κομπασμός και η μικροπρέπεια, όπως και χίλια μύρια κακά(κακεντρεχής κριτική, ανωτερότητα, κλπ) της ανθρώπινης φύσης, παρόλο που κάποιοι τα μετουσιώνουν σε ποίηση ή ζωγραφική, δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τους ανθρώπους που μετουσιώνουν τα ευγενή συναισθήματα τους σε αντίστοιχα "θαύματα"....ΙΜΟ.

Να ξαναπω λοιπόν οτι κατανοώ την "ανθρώπινη" μικροπρέπεια, αλλά δεν την αποδέχομαι.... Είτε είναι ο Ρίτσος, είτε είναι ο φασίστας ο Νταλί, είτε ο "θεός" ο ίδιος...κλπ κλπ.....
 
Απάντηση: Re: Συγκλονιστική μαρτυρία για τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη...

...
μονάχα όποιος τα διψάει όλα ...μπορεί να με προφτάσει,
ό,τι ζήσαμε ...χάνεται, γκρεμίζεται μέσα στο σάπιο οισοφάγο του χρόνου
και μόνο καμμιά φορά, ...τις νύχτες,
...​
Ο Κρίς (και'γώ μαζί του) διαφώνησε:
Who said that time heals all wounds? It would be better to say that time heals everything except wounds. With time, the hurt of separation loses its real limits. With time, the desired body will soon disappear, and if the desiring body has already ceased to exist for the other, then what remains is a wound… disembodied.

Chris Marker (RIP)

Οι νύχτες είναι ο μοναδικός μας κόσμος, δέν αντιλέγω, και σίγουρα όλα τα θέλουμε (αν και το "όλα" συχνά αντιστοιχεί σε μονοσήμαντη επιθυμία). Όμως, ο χρόνος δέν έχει άλλη ισχύ πιά.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Βέβαια άλλο πράγμα ο έξω καρδιά εγωκεντρισμός του Καρούζου και άλλο ο δημοσιοσχεσίτικος εγωκεντρισμός του Ρίτσου.


Eξαιρετική παρατήρηση..

Ο Καρούζος τάλεγε και μετά συχνά τα ξεχνούσε,εκ χαρακτήρος...Ανθρωπος 'ιδιόρυθμος'',της συνοικίας ,της μικρής παρέας στην ταβέρνα,των έντονων συζητήσεων, και γεμάτος πάθος και ένταση,δεν είχε καμια σχέση με τον Ρίτσο..

Αυτο φαίνεται άλλως τε και απο το ότι η όποια αναγνωρισή του ήρθε πολύ αργά και ποτέ δεν ήταν ο αγαπημένος των κριτικών και η ποίησή του δεν είχε τίποτα το επιτηδευμένο..και ο ίδιος μια ζωή ήταν σε καυγάδες με αυτούς ,που τους θεωρούσε ''τυφλούς και ανύπαρκτους''.
 
Re: Απάντηση: Re: Συγκλονιστική μαρτυρία για τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη...

Ο Κρίς (και'γώ μαζί του) διαφώνησε:
Who said that time heals all wounds? It would be better to say that time heals everything except wounds. With time, the hurt of separation loses its real limits. With time, the desired body will soon disappear, and if the desiring body has already ceased to exist for the other, then what remains is a wound… disembodied.

Chris Marker (RIP)

Οι νύχτες είναι ο μοναδικός μας κόσμος, δέν αντιλέγω, και σίγουρα όλα τα θέλουμε (αν και το "όλα" συχνά αντιστοιχεί σε μονοσήμαντη επιθυμία). Όμως, ο χρόνος δέν έχει άλλη ισχύ πιά.
...
σταμάτησα να πετώ στα όνειρά μου
και να βλέπω τη γη από ψηλά
είναι που βάρυναν τα πόδια μου
προβλήματα, έννοιες και υποχρεώσεις
τώρα δεν έχω διαφυγή στου ονείρου μου τη μέθη,
μόνο ο χρόνος με κοιτά και γελάει με όλα αυτά
...


Βασίλη,

Χμμ, ο χρόνος και η λήθη. Η καταλυτική επενέργεια τους συναρτάται με τον αντίκτυπο του γεγονότος/συμβάντος στη ζωή μας.
Άλλα θέλουμε να τα ξεχάσουμε γιατί μας πονούν και άλλα να τα θυμόμαστε γιατί μας καθορίζουν.
Ο χρόνος είναι απόλυτος και μαζί σχετικός. Η προσωπική οπτική δεν επιδέχεται κριτικής...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Time is too slow for those who wait,
too swift for those who fear,
too long for those who grieve,
too short for those who rejoice,
but for those who love, time is eternity.
:ernaehrung004:
ΥΓ. Ας μας συγχωρέσει ο Αιμίλιος και οι φίλοι, για την εκτροπή...
 
Προσωπικα θεωρω κενο τον καλλιτεχνη που συνοδευεται απο μια ¨"ατεχνη " συμπεριφορα .
Αντιθετως εκτιμω ιδιαιτερως τους ανθρωπους που ειναι "καλλιτεχνες" στην καθημερινοτητα τους αλλα αταλαντοι στις πωλησεις της προσωπικοτητας τους .
Οσο ομως και να απορριπτω τον καλλιτεχνη ,δεν μπορω να πω συχνα το ιδιο για το εργο του .
Το εργο ειναι κατα ενα σκεπτικο (που το υιοθετω) ανεξαρτητο συχνα απο απο τον "δημιουργο" του, εχει δικια του ζωη και οντοτητα .
 
Last edited:
Οσο για την συγκεκριμενη περιπτωση που αναφερεται εδω παρ ολο που δειχνει εντελως ρεαλιστικη , ειμαι λιγο επιφυλακτικος ως προς την οξυτητα της .Συχνα βλεποντας τη πραγματικοτητα απο τη μια σκοπια δεν βλεπουμε πολλες απο τις συνιστωσες και υπαρχει κινδυνος να ειμαστε αδικοι στην κριση μας .
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συγκλονιστική μαρτυρία για τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη...

...
Άλλα θέλουμε να τα ξεχάσουμε γιατί μας πονούν και άλλα να τα θυμόμαστε γιατί μας καθορίζουν.
...
Δέν είναι σκοπός μου να ξεχάσω όσα με πονούν, τα συντρόφια μου είναι. Είμαι συμφιλιωμένος και δέν θα τους γυρνούσα ποτέ την πλάτη



##



...
Ο χρόνος είναι απόλυτος και μαζί σχετικός. Η προσωπική οπτική δεν επιδέχεται κριτικής...
...
Συμφωνώ Γρηγόρη !!



##


...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Time is too slow for those who wait,
too swift for those who fear,
too long for those who grieve,
too short for those who rejoice,
but for those who love, time is eternity.
:ernaehrung004:
ΥΓ. Ας μας συγχωρέσει ο Αιμίλιος και οι φίλοι, για την εκτροπή...
Από τα πλέον αγαπημένα μου,
όχι με απόλυτα κριτίρια αλλά ό,τι μας μπολιάζει στα δεκάξι μένει πεντάστερο γιά πάντα μέσα μας. ...RULES!!


##


Αιμίλιε, και από 'μένα σόρρυ, αλλά δέν έχω σκοπό να σταματίσω εδώ:Banane0: