σύγκριση ανάρτισης μάζας

stathis gour

New member
20 August 2007
29
πού υπερέχουν και πού μειονεκτούν τα πικάπ μάζας σε σχέση με αυτά που έχουν ανάρτιση
και εν πάσει περιπτώσει σύγκιση μεταξύ των δύο φιλοσοφιών

Η σύγκριση υπάρχει ουσιαστικά μόνο στα αυτιά και στην περιπτωση της ανάρτησης και στην υπομονή του κατόχου τους αφού κάθε σχολή έχει τον ήχο της.
Εγώ δεν νομίζω οτι υπάρχει σωστό η λάθος στην κάθε υλοποίηση,βέβαια κατα την γνώμη μου τα πλατώ μάζας έχουν ποιό "συγκεκριμένο" άρα και σωστό ήχο βέβαια ακούγονται πιο μονοκόματα και κάπως απότομα στους εθισμένους στον "ανοιχτό" ήχο της ανάρτησης.
Απο την άλλη η ολοένα και εξελισόμενη τεχνολογία τών πλατώ γενικότερα με εφαρμογές όπως το "Ceramic Magnetic Bearing" της Clearaudio και "Αchroplat" της Funk Firm ξεπερνούν επιδεικτικά το ίδιο το ερώτημα δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της αναλογικής αναπαραγωγής και στα αυτιά μας.
Τέλος ότι και να επιλέξει κανείς θα πρέπει να ξέρει οτι καμία απο τις δύο φιοσοφίες δεν εξαλείφει παντελώς τους συντονισμούς απλώς προσπαθεί να συμφιλιωθεί αποτελεσματικά με αυτούς.
Πάντως εγώ αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στα δύο θα διάλεγα μάζα "δαγκωτό".

Last edited:
Πιθανόν ο συνδυασμός μάζας και ανάρτησης να είναι η καλύτερη περίπτωση.
Έχουν και οι 2 τρόποι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτηματά τους.
Η ανάρτηση έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για πλαδαρότητα στα μπάσα και
στην περίπτωση μερικών πικάπ, χρειάζεται και τακτικός έλεγχος για τυχόν
επαναρύθμιση. Η μάζα από την άλλη πιστέυω οτί έχει καλύτερο ήχο εκτός
κάποιων περιπτώσεων που μπορεί να παρατηρηθεί σκληρότητα στα πρίμα,
Χρειάζονται όμως πολλά κιλά για να επιτευθεί πλήρης απομόνωση απο
κραδασμό. Εγώ εδώ και 15 χρόνια χρησιμοποιώ πικάπ μεγάλης μάζας με
στήριξη σε κώνους πάνω σε μάρμαρο και Corian με πολύ καλά αποτελέσματα
στο θέμα της απομόνωσης από κραδασμό.

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τους δύο παραπάνω φίλους για τα πικάπ με απόσβεση μάζας. Βέβαια υπάρχουν και σχεδιάσεις ανάρτησης που έχουν δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα, αλλά τα πικάπ μάζας θα δώσουν πιό προβλέψιμο αποτέλεσμα και προσωπικά μου αρέσει περισσότερο το μπάσσο τους. Για τα πρίμα κοιτάζω πάντα κατα "κεφαλή" μεριά.

Βέβαια θεωρητικά το ιδιανικό θα ήταν ένα πάντρεμα ανάρτησης και μεγάλης μάζας. Και μάλιστα ανάρτησης όχι με ελατήρια αλλά μαγνητικής. Και δεν υπάρχει η λύση αυτή μόνο στη θεωρία. Δύο εταιρείες που παράγουν αναλογικά τέρατα, έχουν βγάλει τέτοια μοντέλα (η A.A.S. το Gabriel και ο Verdier το Platine). Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου κινείται και η Clearaudio με το CMΒ πηγάδι και η Transrotor με αντίστοιχο μαγνητικό πηγάδι.

Αλήθεια πόσο στοιχίζει η αναβάθμιση του πηγαδιού του Champion σε CMΒ;

C.M.B. 28m-champion, solution etc Ceramic-Magnet-Bearing / Πλήρες σετ 400,00 300,00
C.M.B. 28mm Με επιστροφη του υπαρχοντος Bearing 300,00
C.M.B. 38mm-Ambient, Avantgarde Ceramic -Magnet - Bearing / πληρες σετ 470,00 350,00
C.M.B. 38mm Με επιστροφη του υπαρχοντος Bearing 350,00
C.M.B 68mm-Master solution etc Ceramic - Magnet - Bearing / πληρες σετ 735,00 550,00
C.M.B. 68mm Με επιστροφη του υπαρχοντος Bearing 550,00
C.M.B. 78mm-Master reference Ceramic - Magnet - Bearing / πληρες σετ 920,00 690,00
Με επιστροφη του υπαρχοντος Bearing 690,00

http://www.acoustic-solid.de

Μιά γερμανική εταιρεία,που φτιάχνει εξαιρετικά μηνανήματα μάζας.Εχοντας την ευκαιρία να έρθω πολλές φορές σε επαφή απο κοντά και να τα επεξεργαστώ,ήταν πράγματι κομψοτεχνήματα μηχανικής ακριβείας.

Last edited:
Απ' ό,τι μου είπε ο Πάρης, η Acoustic Signature έχει κλείσει.

Παρατηρώ επίσης, σε πολλά internetικά καταστήματα, καθώς και ebay-shops, να δίνουν τα πλατώ καινούργια σε τιμές ξεφτίλα.

Συνεπώς, ευκαιριάρες.
Δεν ξέρω βέβαια τι γίνεται σε περίπτωση βλάβης...

Re: Απάντηση: σύγκριση ανάρτισης μάζας

http://www.acoustic-solid.de

Μιά γερμανική εταιρεία,που φτιάχνει εξαιρετικά μηνανήματα μάζας.Εχοντας την ευκαιρία να έρθω πολλές φορές σε επαφή απο κοντά και να τα επεξεργαστώ,ήταν πράγματι κομψοτεχνήματα μηχανικής ακριβείας.

Πολύ φιλικοι και στο εργοστάσιο... εαν έρθετε σε απευθείας επικοινωνία.

Mac...dom
Απ ότι βλέπω είσαι λάτρης τηντεχνολογίας με τελευταίας παραγωγής ενισχυτικά της QUAD....
Τι ηχεία είπαμε έχεις?!!!

Quad Esl-63 stacked pair, είμαι λίγο αρχαίος.
Έχει ακίδες, είναι χαμηλού προφίλ και πατάνε στα πιατάκια τους.
Είμαι Quadάκιας θα έπρεπε να είναι προφάνες και μόνο από το avatar μου.
Με ενδιαφέρει η τεχνολογία και πολύ μάλιστα, άπλα πιστέυω ότι στα γέρικα
άλογα πρέπει να φέρεσαι με σεβασμό. Έχω και άλλο σύστημα, αυτό είναι το
βοηθητικό (μικρό).

Μήπως θα ήταν ωραίο να ανοίξεις καινούργιο θέμα και να γράψουμε για την φιλοσοφία των ηχείων της QUAD και γενικότερα για την φιλοσοφία της εταιρείας, όπου υπάρχουν ακόμη και σήμερα πάρα πολλοί που πίνουν νερό στο όνομά της?

Τι λες? θα τα καταφέρεις? :rolleyes: :smile:

Δεν θα είχα αντίρηση, αλλά 1ον δεν ξέρω αν θα υπάρξει ενδιαφέρον, 2ον
ίσως πληγωθούν κάποιοι από την σημερινή της κατάσταση. Θα το σκεφτώ!!!

O.K. Tι μορφή θέλεις να έχει το thread?
Ενημερωτικό επί τεχνικών θεμάτων, οδηγίες για την χρήση των
ηλεκτροστατικών της (χωρίς δάκρυα), ιστορική αναδρομή, καταγγελτικού
χαρακτήρα ή free τελείως?