Σύγκριση ΑΤΙ 1950-Nvidia 8600GT σε XP / Vista

17 June 2006
1,443
Άλιμος
Δεν κρατήθηκα και πήγα και πήρα μια 8600GT με HDCP για να γίνουν οι δοκιμές σε αυτά που θέλω με τα δικά μου μέσα και μηχανάκια.

Για τις δοκιμές θα χρησημοποιήσω δυο μηχανάκια τα εξής:

α) 965 μητρική με core2duo 4300 χωρίς overclock και 1 gb μνήμη.
β) 915 μητρική με P4 3.0 Ghz χωρις overclock και 1 gb μνήμη.

Θα αναφέρονται ως Α και Β αντίστοιχα παρακάτω.
Χρησημοποίησα το μετρητικό πρόγραμμα CPU των Windows για να μπορείτε να συγκρίνετε και να καταλάβετε καλύτερα τα νούμερα και τις συμπεριφορές του υλικού. Φυσικά, player είναι το PowerDVD 7.3 ultra και software HD-DVDs με VC1 και H264AVC, με περίπου 3 λεπτά κάθε φορά στο ίδιο ακριβώς φυσικά σημείο.

Αρχίζοντας να σας πώ οτι κάνοντας τέστς με την 1950 στο Α είδα περίεργη συμπεριφορά που απο κάποιον είχε αναφερθεί και τελικά ισχύει σε εμένα τουλάχιστον. Με H/A on σε VC1 υλικό είχα μεγαλύτερα νούμερα CPU απο οτι χωρίς !!!!!!! Μικρή διαφορά (2-3% ) αλλα υπήρχε και δεν ήταν όπως περίμενα υπέρ του H/A !!!!!!! Δείτε στα γραφήματα την διαφορά. Στο AVC υλικό ήταν αρκετά καλή η δουλειά της ΑΤΙ πάντως, αφού με H/Α είχε CPU 58% ενώ χωρίς είχε 80%. Στο VC1 ήταν με Η/Α 40% και χωρίς 37% ( !!!!!! ) .

Ακόμα, βάζοντας την 8600 στο Β συστημα, δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα εγκατάστασης κτλ. Στην προσπάθεια να δώ τι κάνει, δεν κατάφερα να κάνω το σύστημα να δείξει είτε VC1 είτε AVC υλικό χωρίς τουλάχιστον τρομερά σπασίματα και απώλεια frames. To ξέραμε οτι στα XP δεν έχει H/A ακόμη (τον Ιούνιο λένε) η 8600 αλλα αυτό δεν το περίμενα. Δεν δουλεύει σχεδόν καθόλου σε XP με τέτοιο υλικό και player. Δεν μπήκα καν στην διαδικασία να βάλω γραφήματα μιάς και ήταν σε όλες τις περιπτώσεις και με όλους τους drivers (2 εχουν βγεί ήδη για 8500-8600 ) ηταν τέρμα 100%. Θα το δούμε καλύτερα αυτό όταν ανταλλάξω κάρτες στα μηχανάκια απόψε, μήπως συμβαίνει κάτι άλλο. Πάντως αυτή η συμπεριφορά αναφέρεται και απο τα αμερικανάκια στο avsforum. Κατι συμαντικό ειναι πως η κάρτα στην συσκευασία το γράφει καθαρά οτι δεν έχει H/A στα XP, οπότε δεν έχουμε θεμα κοροϊδιας απο Nvidia. Απλώς ήθελα να το δώ και ο ίδιος. Τα ρυθμιστικά των drivers πάντως είναι πλουσιότερα απο των 7600 που είχα μέχρι πριν μια βδομάδα και λειτουργούν άψογα σε όλα (br, cont, gamma, color etc. ) .

Ακολουθεί συνέχεια σε λίγες ώρες ....... -bye-

Last edited:
Re: Απάντηση: Σύγκριση ΑΤΙ 1950-Nvidia 8600GT σε XP / Vista

Κυριάκο , προμηθεύσου και καμία δοκιμαστική έκδοση Vista , τσάμπα είναι :)

Φυσικά και θα γίνουν τέστς και σε Vista, υπάρχουν, ακολουθούν κι άλλα .... αργότερα γιατι έχει ManUtd - ManCity τώρα. Α, όλα κιόλα. :afro:

ειναι γνωστο οτι κανουν οτι μπορουν για να μας πεισουν οτι τα xp ειναι παρελθον.....

το ιδιο δεν εκαναν με τα προηγουμενα windows?

δε φταιει κανας αλλος εμεις φταιμε που τους στησαμε και κ@$ο........

Για μένα πάντως, αυτός είναι και ο μόνος λόγος που ακόμα δεν αγοράζω τίποτα...
Και αν τους προλάβει η ΑΤΙ και βγάλει κάτι ανάλογο (σε επιδοσεις HD με h/w επιτάχυνση και σχετικά οικονομικό), αυτοί θα χάσουν...

ε καλα ο κυριακος απλα δεν αντεχε να περιμενει ...το ξεραμε οτι ισχυαν τα προβληματα αυτα .......ΥΠΟΜΟΝΗ

Part 2.

Χθες μπόρεσα να δοκιμάσω την 8600GT στο σύστημα Β ( Ρ4 3.0 ) σε Vista και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και ελπιδοφόρα. Η κάρτα δουλεύει άψογα απο θέμα ποιότητας εικόνας και ευκολίας εγκατάστασης. Η συμπεριφορά της ήταν παραπάνω καλή απο ότι περίμενα καί στα δυο φορμάτς (H264-VC1) .

Στο AVC H264 ήταν πραγματικά όπως τα άκουγα-διάβαζα. Με ένα μηχανάκι ''ψοφίμι'' μπορείς να δείς ΑΝΕΤΑ ότι μα ότι θέλεις, αρκεί να βάλεις εναν συμβατό με το δικό της H/A, decoder (π.χ Cyberlink με το τελευταίο patch) . Χωρίς Η/Α φυσικά σέρνεται αλλα μέ Η/Α, απλά κορυφή. Δείτε την συμπεριφορά της στα παρακάτω graphs και χαρείτε.....

Στο VC1 τώρα, ΦΟΒΕΡΗ τουλάχιστον. Χωρίς Η/Α η CPU ήταν στο 35-37 % σχεδόν όλη την ώρα, και σε καμία περίπτωση δεν πέρασε το 90% ! Θυμίζω οτι μιλάμε για μηχάνημα P4 στα 3.0 Ghz...... Με Η/Α ήταν σαφώς πιό άνετα με 22-26% Μ.Ο. και κορυφή το 50%. Άψογα θα έλεγα. Η ροή των εικόνων ήταν ''νερό'' και στις δυο περιπτώσεις, όπως και στο Η264 με Η/Α βέβαια.

Τα graphs:

Aκολουθεί το part 3 ...........

Last edited:
Re: Απάντηση: Σύγκριση ΑΤΙ 1950-Nvidia 8600GT σε XP / Vista

Στα vista τρέχει το γνωστό σε μας set προγραμμάτων ( reclock , FFDshow κλπ)?

Κώστα δεν τρέχει το reclock (χωρις να εχω δοκιμάσει .... ) και εσυ που έχεις προβόλι 50-60hz χωρίς 24-48-72 θα έχεις σχετικό πρόβλημα. Μέχρι να βγεί σε λίγες μέρες ο driver για τα XP ....... Λίγο υπομονή Κώστα, αξίζει τον κόπο. -bye-

Κυριάκο, μιας και έκανα και 'γω την ίδια αγορά (8600 GT) μήπως μπορείς να μου πεις αυτό το ''ευλογημένο'' hardware acceleration πως ενεργοποιείται/απενεργοποιείται??????

Πρώτη ταινία που είδα ήταν το prestige (720p, x.264) και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η cpu ''έπαιζε'' από 25-35% ( core 2 duo 6600, ram 2 GB, Vista λειτουργικό).....

Το hardware acceleration δουλεύει όπως δούλευε και με προϊγούμενα μοντέλα της Nvidia σε όλες τις περιπτώσεις στα Vista. Η πλήρης αποδέσμευση της cpu απο το decoding υλικού βίντεο, γίνεται σε Vista με πλέιερ που έχει οριστεί ώς decoder ο Η264 της Cyberlink (απο το PowerDVD 7.3 ultra μόνο) και υλικό AVC H264 φυσικά, μέχρι στιγμής. Υπάρχουν αναφορές και για τον CoreAVC v1.2 αλλα δεν το εχω δοκιμάσει.

Προσοχή, δεν είναι το υλικό που δοκίμασες Η264 αλλα Χ264. Εκεί δεν έχουμε καμία βελτιωση με τις νέες κάρτες, τουλάχιστον διαπιστωμένα.

Έτσι κι αλλιώς μην ασχολείσαι με τέτοια, αφου έχεις πολύ δυνατό μηχανάκι. Πολύ καλή αγορά πάντως.

Απάντηση: Re: Σύγκριση ΑΤΙ 1950-Nvidia 8600GT σε XP / Vista

Το hardware acceleration δουλεύει όπως δούλευε και με προϊγούμενα μοντέλα της Nvidia σε όλες τις περιπτώσεις στα Vista. Η πλήρης αποδέσμευση της cpu απο το decoding υλικού βίντεο, γίνεται σε Vista με πλέιερ που έχει οριστεί ώς decoder ο Η264 της Cyberlink (απο το PowerDVD 7.3 ultra μόνο) και υλικό AVC H264 φυσικά, μέχρι στιγμής. Υπάρχουν αναφορές και για τον CoreAVC v1.2 αλλα δεν το εχω δοκιμάσει.

Προσοχή, δεν είναι το υλικό που δοκίμασες Η264 αλλα Χ264. Εκεί δεν έχουμε καμία βελτιωση με τις νέες κάρτες, τουλάχιστον διαπιστωμένα.

Έτσι κι αλλιώς μην ασχολείσαι με τέτοια, αφου έχεις πολύ δυνατό μηχανάκι. Πολύ καλή αγορά πάντως.

Ασχολούμαι κυρίως με x.264 λόγω γραμμής κυρίως (1024 kbps) οπότε δεν πάω σε BR και HD DVD και για τον όγκο τους δευτερευόντως. Έπαιξα και το terminal σε h264 αλλά είχα πολλά σπασίματα και κολλήματα παρότι η cpu ήταν στο 50-60% αλλά μάλλον ήταν θέμα σεταρίσματος του player. Και τα δύο τα δούλεψα με τον KMP.....

Εσύ όλα τα αρχεία HD τα δουλεύεις με το Power DVD????
Ευχαριστώ για την απάντηση, και ναι, είναι καλή η κάρτα..-bye- -bye-

Re: Απάντηση: Re: Σύγκριση ΑΤΙ 1950-Nvidia 8600GT σε XP / Vista

Ασχολούμαι κυρίως με x.264 λόγω γραμμής κυρίως (1024 kbps) οπότε δεν πάω σε BR και HD DVD και για τον όγκο τους δευτερευόντως. Έπαιξα και το terminal σε h264 αλλά είχα πολλά σπασίματα και κολλήματα παρότι η cpu ήταν στο 50-60% αλλά μάλλον ήταν θέμα σεταρίσματος του player. Και τα δύο τα δούλεψα με τον KMP.....

Εσύ όλα τα αρχεία HD τα δουλεύεις με το Power DVD????
Ευχαριστώ για την απάντηση, και ναι, είναι καλή η κάρτα..-bye- -bye-

Oχι ρε συ, και ο ΚΜΡ απο ότι θυμάμαι δουλεύει και με τον Η264 της cyberlink αν τον ρυθμίσεις ανάλογα. Εγω για όλα τα HD εκτός HDDVD-BD έχω τον MPC. Όπως βολευτεί ο καθένας πάντως .........-bye-

λοιπον παιδια επειδη και εγω παιδευτικα λιγο χθες για να ενεργοποιησω το hardware acceleration σε x264(mkv ειναι ολα που τα εργα) τελικα το πετυχα.
Αρχικα ειχα απογοητευθει μιας και ο MPC με τον cyberlink decoder 7.x χτυπαγαν 100% cpu. Μετα δοκιμασα τα αρχεια στον wmp 11 των vista και επαιξαν μια χαρα ειχα cpu util κατω του 10% και μιλαμε για p4 3.0Ghz. Αφου το εψαξα λιγο βρηκα οτι για να ενεργοποιηθει το hardware accel. στα vista πρεπει να δουλεψει το evr(enchanced video renderer). Βρηκα μια patched εκδοση του MPC η οποια παιζει με EVR(στα settings στο output) και ολα μια χαρουλα μπορω να πω οτι παιζω x264 1080p με cpu util 10% τελεια!!!
Αααα... και μην ξεχασω το link για τον mpc:
http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=170561

επεισης driver nvidia 8600gt 158.24 ειναι beta αλλα ειναι ο μονος που εκανε underscan(δεν εχει custom res. ακομα αλλα εχει μια 720i/p underscaned και αλλη μια 1080i/p underscaned) προς το παρον βολευομαστε ετσι.

Αν δεν πατε τον MPC(για καποιο λογο που δεν μπορω να φανταστω) ψαξτε στο net για τον player σας και EVR ισως το υποστηριζουν και αλλοι players.