Συγκριτικά προγραμμάτων επεξεργασίας φωτογραφίας

Προσωπικά έχω την Rtx 4070 με 12gb Vram και με επεξεργαστή 13ης γενιάς i7 και σε εμένα αργεί το LR, αρκετά δευτερόλεπτα, το DXO που αναφέρει ο Δημήτρης είναι απλά πολυβόλο, το κάνει σχεδόν άμεσα....άλλα γενικά όλα αυτά τα προγράμματα αν δουλεύεις πολλά και βαριά αρχεία θέλουν καλή κάρτα γραφικών, μην μιλήσουμε για βίντεο, εκει κλαις.

• Like
Reactions: cacau
Για επεξεργασια φωτογραφιων δεν νομιζω οτι παιζει τοσο σημαντικο ρολο παντως.

Εμενα ο νεοτευκτος μου (πριν εναν χρονο) AMD Ryzen™ 9 7950X3D που τον αφησα με μια καρτουλα που ηδη ειχα (3060 , 12GB ram ομως) γιατι ακομα δεν χρειαζομουν πολυ δυνατη καρτα για βιντεο λογο προτζεκτ τα παει ολα σφαιρα σε σημειο που να απορεις.....

Στο βιντεο ναι εκει ειναι υπερσημαντικη η καρτα που παιρνει τρομακτικο φορτιο για render.

Ναι Lr και Photoshop...κάποιες φορές και λίγο topaz για κάποιες AI λειτουργίες.

Έχω την 3090 από παλιά, πολύ θα ήθελα τη νεότερη 5090, αλλά δεν μου περισσεύει νεφρό!

Στο Davinci όση δύναμη και να έχεις δε φτάνει....

Sent from my 24030PN60G using Tapatalk

Για βίντεο παιδιά αφήστε το, ότι και αν έχεις ποτέ δεν φτάνει!! Σε φώτος όμως ένα απλά καλό pcακι επαρκεί, απλά κάποια προγράμματα σαν το LR είναι αρκετά βαριά σε κάποιες λειτουργίες.

Για βίντεο παιδιά αφήστε το, ότι και αν έχεις ποτέ δεν φτάνει!! Σε φώτος όμως ένα απλά καλό pcακι επαρκεί, απλά κάποια προγράμματα σαν το LR είναι αρκετά βαριά σε κάποιες λειτουργίες.

Δεν είμαι σίγουρος για αυτό. Προγράμματα όπως το topaz AI είναι πολύ απαιτητικά στα resources όταν τρέχουν φίλτρα αποθορυβοποίησης κλπ

και στα δικα μου τεστ για raw επεξεργασια, denoise και sharpening/upscale συμφωνω με τα ο αρθρο οτι το LR εχει εξελιχθει πολυ πια και δεν χρειαζομαι (ουτε για τις Fuji με τα ιδιομορφα αρχεια) καποιο αλλο συνοδευτικο προγραμμα.

Δινει λιγο πιο φυσικο αποτελεσμα (το LR) απο το topaz , που στην αρχη φαινεται πιο sharp αλλα πιο ψευτικο στα ματια μου.

Κι εγω εμφαρμιζω το ιδιο workflow... εισαγω τα RAW στο LR , κανω πρωτα μεσω adaptive Raw Colour kai RAW detailed , μετα denoise, και τελος upscale απο το εξαγομενο tif.
Iδανικα θα ηθελα το LR να τ κανει αυτα στο αρχικο raw αρχειο και στο τελος να εξαγω ενα jpg, χωρις να χρειαζονται τα ενδιαμεσα βηματα που αυξανουν δραματικα τον ογκο των αρχειων.
Ευτυχως που εχω πολυ μεγαλους δισκους και δεν με νοιαζει και τοσο, αλλα θα ηθελα να γλυτωνω αυτα τα βηματα και λογο χρονου.

• Like
Reactions: cacau and takisot
Είμαι στην ευχάριστη θέση να έχω νέο Η/Υ με αυξημένες δυνατότητες + κάρτα γραφικών, αλλά στη δυσάρεστη θέση να αποχαιρετιστώ το αγαπημένο μου workflow με 32-bit PhotoShop+Nik's Collection και Microsoft PictureIt.
Πάμε για νέο workflow. Τι αγοράζω; Μπλέκω με LightRoom ή DxO ή προσπαθώ να μάθω το RawTherapee;

Lightroom = συνδρομή, πακέτο με το PS περίπου 12€ μηνιαίως κατ' ελάχιστο - αλλά είσαι πλήρης, αν δεν έχεις μαζοχιστικές τάσεις (όπως εγώ και διάφοροι άλλοι εδώ μέσα). Εναλλακτικά πας σε DxO elite - τσουχτερό αλλά πληρώνεις άπαξ, και μετά αναβαθμίζεις ανά δυο χρόνια + Affinity Photo v.2 άμεσα γιατί κάτι ακούγεται για συνδρομή κι εκεί. Για οικονομία, δεν αγοράζεις προς το παρόν το DxO και μαθαίνεις RawTherapee, ζόρικο με μηδέν αυτοματισμούς αλλά καλό.

@toupia να προσθέσω ότι το Affinity επεξεργάζεται μια χαρά και raw αρχεία, απλά θέλει κι αυτό εκμάθηση. Είναι το πρώτο που θα αγόραζα, αλλά κατέβασε το trial, παρακολούθησε τα δωρεάν βίντεο εκμάθησης και γράψου στο σχετικό forum, έιναι πολύ ενεργό. Επίσης για οποιαδήποτε απορία, υπάρχουν quick clips που καλύπτουν σχεδόν τα πάντα...

Last edited: