Συγκριτικο προβολεα φιλμ 35mm - προβολεα ψηφιακου 1k

Περιμένω τηλεφώνημα απο την εταιρία διανομής και παραγωγής ODEON σήμερα ή αύριο για παραχώρηση πίτας 35μμ απο πρόσφατη ταινία. Σύστημα προβολής υπάρχει. Είμαστε κοντά νομίζω.

Όσο αφορά αυτό που λέει ο Φώτης, δίκιο έχει αλλα κάποιοι δεν το νιώθουν, και οχι μόνο τώρα αλλα και στο παρελθόν με μηχανάκια τύπου EPSON 600, ελεγαν οτι παίζουν καλύτερα απο τα σινεμα-φίλμ και απαξίωναν το φιλμάκι ως μέσο καταγραφής. Ωρα είναι λοιπόν να δούν πόσο λάθος ήταν.

Και θα είναι και πρωτιά παγκοσμίως οπως ξέρετε ........ πάλι θα μας αναφέρει το AVS κτλ .....

Άντε να δούμε..... Ελπίζω να είμαστε ΟΚ κι από λάμπα στη μηχανή γιατί αυτό το ....μένο το flicering του κινηματογράφου σε τρελαίνει.
icon9.gif

Re: Απάντηση: Συγκριτικο προβολεα φιλμ 35mm - προβολεα ψηφιακου 1k

Άντε να δούμε..... Ελπίζω να είμαστε ΟΚ κι από λάμπα στη μηχανή γιατί αυτό το ....μένο το flicering του κινηματογράφου σε τρελαίνει.
icon9.gif

Μπαμπη οτι και να κανεις flickering το φιλμ θα εχει.......

Έχω όμως την αίσθηση ότι συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Γιατί το φιλμ σαν σύστημα απευθύνεται σε μεγάλη οθόνη ενώ ένας προβολέας 1080 παίζει στις 110"-160". Η αλλιώς, θα είναι σαν να συγκρίνουμε μια φεράρι με ένα skoda, βάζοντας και τα δύο να τρέχουν με 50km/h και να δούμε την οδική τους συμπεριφορά. Πόσο διαφορετική θα είναι; Για εμένα έχει νόημα μόνο ένα συγκριτικό ανάμεσα σε projector film 35mm και projector D-Cinema από 2Κ και πάνω, και με κατάλληλα οπτικά για προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα. Αλλιώς αν θέλουμε οικιακή χρήση, ας συγκρίνουμε τα 1080p με ένα 16άρι φιλμ στις 100". Τα χρώματα και το κοντράστ δεν αλλάζει από φορμά σε φορμά όσον αφορά το φιλμ. Μόνο το πανί.

Φωτη κι εγω αυτο πιστευω αλλα ας κανουμε ετσι για αρχη το τεστ αυτο και μετα παμε για τα μεγαλα κανονια.

Σε 16mm δεν νομιζω να μπορουμε να βρουμε κοπια.

Φωτη κι εγω αυτο πιστευω αλλα ας κανουμε ετσι για αρχη το τεστ αυτο και μετα παμε για τα μεγαλα κανονια.

Σε 16mm δεν νομιζω να μπορουμε να βρουμε κοπια.

το δεκαεξαρι το βγαζουν απο το 35αρι φυσικα και καθε γενεα στο φιλμ ολα χαλανε,αρα δεν ειναι και δικαιο.Εγω αμφιβαλλω και την κοπια που θα βρουμε κατα ποσον θα βλεπεται,αλλα τελος παντων.....

Καταρχάς, νομίζω και και εγώ ότι μιλάμε για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα που δε μπορούν να συγκριθούν. Το ψηφιακό μέσο διατηρεί αναλλοίωτη την ποιότητα του (ακόμα και μετά τις απωλεστικές συμπιέσεις που έχει υποστεί), ενώ το αναλογικό υποβαθμίζεται από γενιά σε γενιά, όπως και από τη συνεχή αναπαραγωγή του, κάνοντας την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων πολύ δύσκολη υπόθεση. Σε αντίστοιχο πάντως συγκριτικό αγγλικού περιοδικού πριν από 7 χρόνια περίπου, η μεθοδολογία είχε ως εξής:

Ταινία αναφοράς: Τhe Avengers

1)Από την πλευρά του φιλμ υπήρχε κόπια πρώτης γενιάς τυπωμένη από το αρνητικό της ταινίας. Για την βιντεοπροβολή χρησιμοποιήθηκε η απλή έκδοση dvd, καθώς και η έκδοση d-theater. Προφανώς, εκείνη την εποχή δε μπόρεσαν να βρουν κάτι καλύτερο και το σημερινό αντίστοιχο θα ήταν μια κόπια d-cinema, συμπιεσμένη κατά jpeg2000 και με βάθος χρώματος 12bit.

2) Μηχανή προβολής ρυθμισμένη στην εντέλεια για το φιλμ. 2 9'' crt στακαρισμένοι και οδηγούμενοι σε τετραπλασιασμό γραμμών από scaler 50,000$ της Schnell & Wilcox για την βιντεοπροβολή. Το σημερινό αντίστοιχο ένας προβολέας d-cinema ανάλυσης 2κ

3) Οθόνη προβολής και διαστάσεις είχαν οριστεί ίδια και για τα δυο μέσα.

Το αποτέλεσμα εκείνης της δοκιμής ήταν ότι το φιλμ είχε νικήσει κατά κράτος το dvd και με μικρότερη ευκολία είχε υπερισχύσει και του d-theater. Γινόταν επίσης λόγος για την τεράστια διαφορά στην ποιότητα εικόνας μιας κόπιας μάστερ και των εμπορικά διαθέσιμων κοπιών ενός τυπικού κινηματογράφου, όπως και το πόσο εμφανή ήταν η συμπίεση και τα τεχνουργήματα των ψηφιακών μέσων σε οθόνες κινηματογραφικών διαγωνίων. Δυστυχώς, δε θυμάμαι περισσότερες λεπτομέρειες.

Ειναι εμφανες ,οτι αν θελουμε να ειμαστε επιστημονικοι προκυπτουν διαφορα προβληματα.Ωστοσο,πιστευω οτι κανοντας ενα παρομοιο "πειραμα" θα ελεγα,
θα εχει καποιο αποτελεσμα,βλεπει κανεις σε συνθηκες οικιακου κιν/γραφου ποια σχεση υπαρχει αναμεσα στο αυθεντικο μεσο,οσον ειναι ακομα το φιλμ,και τα παραγωγα του που φτανουν στα χερια μας ψηφιοποιημενα απο τα στουντιο υπο τη μορφη ψηφιακων δισκων.Για μενα αυτο εχει ενα ενδιαφερον.

Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικο προβολεα φιλμ 35mm - προβολεα ψηφιακου 1k

Φωτη, οι αυτοκινητιστικες αναλογιες, εχουν φτωχη εφαρμογη κατα την γνωμη μου οταν μιλαμε για εικονα.
Εδω τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του ποσες ιντσες μπορει να ανοιξει το φιλμ, μπορουμε να εχουμε ξεκαθαρα συμπερασματα για καποιους τομεις της εικονας οπως το ΧΡΩΜΑ και η ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ. Για την φωτεινοτητα και το μαυρο καταλαβαινω οτι παιζουν με τις ιντσες.
Οπως και να ειναι ομως, δεν σε ενδιαφερει να δεις τι παιζει εστω και στις 110 ιντσες βρε αδελφε;:drummer:

Τάκη οι όποιες ενστάσεις μου έχουν να κάνουν με το τί συμπεράσματα θα βγάλουμε από ένα τέτοιο τεστ. Ένα συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι τα 1080p είναι υπεραρκετά για τις 110". Για τη φωτεινότητα τα πράγματα είναι σχετικά μιας και οι ένταση στις λάμπες πάει ανάλογη με την απόσταση προβολής. Αν δηλαδή "πιέσουμε" έναν προβολέα φιλμ να δείξει σε πολύ κοντινή απόσταση (για να πετύχουμε τις 110") μπορεί να τον βγάλουμε out of spec όσον αφορά τη φωτεινότητα και το contrast. Μύλος η υπόθεση. Τα χρώματα πάλι είναι ένας τομέας που τα ψηφιακά μέσα επικρατούν λόγω διάρκειας. Μια κόπια φιλμ έχει χρόνο ζωής με καλά χρώματα κάτω από 15ετία. Τα ψηφιακά φορμάτ το μόνο που έχουν να φοβηθούν είναι απλά μην ξεπεραστούν από τα επόμενα χωρίς να έχουν πάρει backup...

Όσο αφορά αυτό που λέει ο Φώτης, δίκιο έχει αλλα κάποιοι δεν το νιώθουν, και οχι μόνο τώρα αλλα και στο παρελθόν με μηχανάκια τύπου EPSON 600, ελεγαν οτι παίζουν καλύτερα απο τα σινεμα-φίλμ και απαξίωναν το φιλμάκι ως μέσο καταγραφής. Ωρα είναι λοιπόν να δούν πόσο λάθος ήταν.

Και θα είναι και πρωτιά παγκοσμίως οπως ξέρετε ........ πάλι θα μας αναφέρει το AVS κτλ .....

Δεν το λέω έτσι ακριβώς Κυριάκο. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σχέση του σημερινού home theater με αυτό 5 χρόνια πριν. Και έχω προβάλει με ΝΕC του χιλιάρικου σε μεγάλο πανί και έχω δει τα προβλήματα. Αλλά με προβληματίζει όπως έγραψα και στο σχόλιο του Τάκη, το τί συμπεράσματα θα βγάλουμε. Θεωρώ ότι οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με συμβατά συστήματα. Σε μια σύγκριση film vs video πιο δίκαιο θα ήταν να πηγαίναμε να συγκρίνουμε μια TV σε SD σήμα με ένα Super8, έναν DILA με ένα καλό super16 σε πανί 110", και έναν 2Κ D-Cinema projector με έναν προβολέα φιλμ 35χιλ.

Το θέμα είναι παρόλα αυτά, οτι έχει γραφεί εδω μέσα απο πολλούς οτι η εικόνα του φίλμ έχει πολύ χειρότερο μαύρο, μικρότερο κοντράστ και μεγαλύτερο κόκκο απο αυτήν που προβάλεται απο ψηφιακό μέσο και ψηφιακό προβολέα. Και δεν θεωρώ οτι είναι άδικο να συγκρίνουμε τα δυο αυτά φορμά, αφού μηχανή προβολής για HOME χρήση 35μμ υπάρχει και υπήρχε πάντα, οπότε αυτήν θα πάρουμε ως το καλύτερο μέσο προβολής φίλμ (υπάρχουν και μεγαλύτερα φίλμς αλλα μην τρελαθούμε ..... ) Ασε που μετράει και αρκετά χρόνια ως τεχνολογία και έπρεπε να είναι κατά της αυτό.

Και μην είσαστε αρνητικοί και αναπτύσετε θεωρίες για δίκαιο-άδικο. Συμπέρασμα θα βγεί και άνετα για μένα. Θα ήθελα μονο να έβλεπα τα μούτρα αυτών που έλεγαν οτι το φίλμ πέθανε, βλέπω καλύτερα σπίτι μου απο DVD!!!! και άλλα τέτοια τρομερά.

Όπως πάντα, φιλικά.

Δεν το λέω έτσι ακριβώς Κυριάκο. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σχέση του σημερινού home theater με αυτό 5 χρόνια πριν. Και έχω προβάλει με ΝΕC του χιλιάρικου σε μεγάλο πανί και έχω δει τα προβλήματα. Αλλά με προβληματίζει όπως έγραψα και στο σχόλιο του Τάκη, το τί συμπεράσματα θα βγάλουμε. Θεωρώ ότι οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με συμβατά συστήματα. Σε μια σύγκριση film vs video πιο δίκαιο θα ήταν να πηγαίναμε να συγκρίνουμε μια TV σε SD σήμα με ένα Super8, έναν DILA με ένα καλό super16 σε πανί 110", και έναν 2Κ D-Cinema projector με έναν προβολέα φιλμ 35χιλ.

δεν καταλαβαινω ποιο ειναι που σε προβληματιζει.Ειπαμε να παιξουμε 35μμ φιλμ και ενα χαι-ντεφ σε μια οθονη 100τοσες ιντσες και να δουμε πως φαινονται διπλα-διπλα.Υποτιθεται το ιδανικο ειναι να βλεπουμε τις ταινιες μας σαν ναχαμε ιδιωτικο κιν'γραφο 35μμ-δηλαδη να βλεπαμε το αυθεντικο φιλμ και οχι την ψηφιακη μορφη- σπιτιμας.Ποσο κοντα ειμαστε σ'αυτο??
αυτο νομιζω ειναι το ερωτημα και εχει ενδιαφερον ,απλο μου φαινεται.-bye-

Παντως θα εχει ενδιαφερον.......

Εχουμε καπου τεχνικα στοιχεια για τις μηχανες προβολης των 35 για να δουμε περι τινος προκειται ?

Αυτο που συμφωνω κι εγω ειναι οτι σιγουρα θα εχουν θεμα με το flickering και το μαυρο, αν κρινω απο τον κινηματογραφο.

Ενα αλλο στοιχειο ειναι , αυτο που αναφερθηκε με την κοπια. Πιστευω οτι τα φιλμ "πεφτουν" πολυ μετα απο χρηση , κατι που πρεπει να ληφθει σοβαρα υπ'οψιν στην επιλογη της πιτας!

Λοιπόν, άσχημα νέα. Με πήραν απο ODEON και μου είπαν οτι δεν γίνεται γιατι πρέπει να πάρουν άδεια απο την εταιρία παραγωγής για να μας δώσουν λόγω δικαιωμάτων κλπ. Τους έριξα την ιδέα του τρέιλερ της ταινίας που λογικά δεν έχει δικαιώματα ανάλογα με την κυρίως ταινίας, και με ξαναπήραν μετά απο καμμιά ώρα και πάλι δεν μας δίνουν. Τουλάχιστον ήταν πολύ καλό το κλίμα συζήτησης και όχι απαξιωτικό. Ρεζουμε απο ΟΝΤΕΟΝ νάδα λοιπόν. Θα προσπαθήσω σε άλλες εταιρίες μήπως.

Παιζει με πολλες πιθανοτητες να εχουμε κοπια απο την 20th Century Fox.
Θα το ξερουμε την επομενη εβδομαδα.

Επισης καλο θα ηταν -γιατι θα συνυπολογιστει- να γνωριζουμε η να γνωριζω σε ποιο χωρο θα γινει αυτο. Ειναι κατι που τους ενδιαφερει.

Και αν εχετε μηχανη προβολης και καποιον να ξερει να τη χειριζεται καλο θαταν να το εξασφαλισουμε απο τωρα.

επειδη βλεπω οτι ο Κυριακος εχει δραστηριοποιηθει πολυ μ'αυτο το θεμα,ας γινουν οι προσπαθειες απο την διαχειριστικη ομαδα που την αφορα και πιο αμεσα η επιλογη χωρου και η οργανωση κλπ.αλλα αν κολησετε θα προσπαθησω να βοηθησω αν μου ζητηθει.-bye-

επειδη βλεπω οτι ο Κυριακος εχει δραστηριοποιηθει πολυ μ'αυτο το θεμα,ας γινουν οι προσπαθειες απο την διαχειριστικη ομαδα που την αφορα και πιο αμεσα η επιλογη χωρου και η οργανωση κλπ.αλλα αν κολησετε θα προσπαθησω να βοηθησω αν μου ζητηθει.-bye-

Αν μπορεις και θέλεις να βοηθήσεις, όρμα βέβαια. Όλοι χρειάζονται και πρέπει να βοηθήσουν.

Για τον χώρο έχουμε του Φώτη την αίθουσα που και παλιότερα το λέγαμε. Προσπάθησα μεσω της σχολής κιν/φου που πήγαινα κάποτε να βρώ άκρη αλλα ούτε να τους βρώ στο τηλέφωνο δεν κατάφερα! Μέσω ενός δασκάλου μου (Χασάπης για όσους ξέρουν) ο οποίος είχε συλλογή απο μηχανες 35μμ , πάλι δεν τον βρήκα, θα είναι και πολύ μεγάλος τώρα, τζίφος ένυγουέι.

Ας το παλέψουμε να δούμε.