Συγκριτικό Sony A6500 vs Iphone 12 Pro Max

Θα ήθελα πολύ να είμαι από μια πλευρά να βλέπω τη Mirrorless για selfie
emoji14.png

Καλημερα και χρονια πολλα.

Ενα δειγμα σε κινηση αυτη τη φορα (jpeg only). Η Sony ειναι σε Sport προγραμμα και το iphone τραβηξε σε ριπη και επελεξα το πιο κοντινο καρε.

Iphone:

iphone 4 by Tak sot, on Flickr

Sony:

Sony 4 sport mode by Tak sot, on Flickr

Α/Β

speed comp by Tak sot, on Flickr

Τάκη καλημέρα και χρόνια πολλά.

Μια χαρά είναι οι φωτό για όποιον δεν ψάχνεται και θέλει μια snap shot. Βέβαια τις βλέπω σε ipad οπότε δεν μπορώ να πω και πολλά.

Τεχνικά θέλω να ρωτησω αν υπάρχει η δυνατότητα στο iPhone να τραβήξει σε ριπή και να δώσει και κάποιο ελεγχόμενο από τον χρήστη περιορισμένο βάθος πεδίου (π.χ με το προγραμμα πορτρέτου), χωρίς βέβαια να τα κάνει σαλάτα.

Βλέπω όμως ότι εδώ το διάφραγμα του ipad είναι τέρμα ανοιχτό στο f1.6. και ήδη ολα είναι ΝΕΤ , ακόμη και τα φύλλα ψηλά στα δενδρα είναι εστιασμένα όπως και μπροστά στο 1μ. H Σονυ σε f4 και εχεις μια αίσθηση βάθους , θα μπορούσες βέβαια με το συγκεκριμενο φακό να το διαχειριστείς κιαλλο αλλά προφανώς το έκανε αυτόματα το προγραμμα sport για να μην φύγει από την Max ταχύτητα κλείστρου (περίεργο όμως κανονικά θα έπρεπε να ανοίξει τέρμα το διάφραγμα).

Σε τέτοιες σκηνες sport το θέμα σου πρέπει να ξεκολλά καπως από το background /foreground. Στη μηχανή το κανεις με διάφορους τρόπους (εστιακή, διάφραγμα κλπ). Στο iPhone θα ήθελα να ξέρω τι επιλογές υπάρχουν (εκτός από το αυτόματο).

Re: Απάντηση: Συγκριτικό Sony A6500 vs Iphone 12 Pro Max

Παμε για αλλο ενα δειγμα.....

A/B Jpeg στο lightroom

9 jpeg comp by Tak sot, on Flickr
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για το τοπικ-ακολουθεί ερώτηση αρχάριου με το αντικείμενο.Με αυτό το φακό τι ρυθμίσεις πρεπει να χρησιμοποιήσεις στη Sony ώστε να φαίνονται πιο κόκκινα τα σύννεφα στον ουρανό και όχι τόσο.... αχρωμα; Χρωματικά αυτό που έβλεπες με το μάτι στον ουρανό εκείνη τη στιγμή που τραβήχτηκαν οι φώτο παραπέμπει περισσότερο στη φώτο του κινητού η της Sony?

Στάλθηκε από το CLT-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Last edited by a moderator:
Κώστα δεν έχει διάφραγμα το iphone όπως και τα περισσότερα κινητά.
Κι αυτά που έχουν δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία λόγω μικρού αισθητήρα.

Δεν έχεις έλεγχο βάθους πεδίου , αυτό είναι από τα λίγα μειονεκτήματα και δεν θ αλλάξει σύντομα.

Μόνο σε στατικό πορτραίτο μπορείς να εφαρμόσεις fake dof , με τα διαφορά προγράμματα που έχουν , εκεί κάτι γίνεται.

To δεύτερο με το mode του πορτρέτου έλεγα μήπως και ξεπερνιόταν καπως, ευχαριστώ Γιάννη.

To δεύτερο με το mode του πορτρέτου έλεγα μήπως και ξεπερνιόταν καπως, ευχαριστώ Γιάννη.

Κώστα το portrait mode χρειάζεται στατικό θέμα. Ίσως αν είχα χρησιμοποιήσει τον τηλεφακο να είχα καλύτερο διαχωρισμό θεματος- background συγκριτικά με την wide.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συγκριτικό Sony A6500 vs Iphone 12 Pro Max

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για το τοπικ-ακολουθεί ερώτηση αρχάριου με το αντικείμενο.Με αυτό το φακό τι ρυθμίσεις πρεπει να χρησιμοποιήσεις στη Sony ώστε να φαίνονται πιο κόκκινα τα σύννεφα στον ουρανό και όχι τόσο.... αχρωμα; Χρωματικά αυτό που έβλεπες με το μάτι στον ουρανό εκείνη τη στιγμή που τραβήχτηκαν οι φώτο παραπέμπει περισσότερο στη φώτο του κινητού η της Sony?

Στάλθηκε από το CLT-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καλησπέρα. Δεν είναι τόσο θέμα φακού αλλά περισσότερο του χρωματικού προφίλ που επιλέγει ο κατασκευαστής κάθε μηχανής. Αν τραβάς σε raw μπορείς να το φέρεις όπως θες.
Χρωματικά πιο κοντά με αυτό που έβλεπα ήταν μάλλον στο iPhone.

Τάκη θα ήταν καλύτερο να πας το DRO στο +4 (όχι στο dro auto, είναι πολύ συντηρητικό), θα πάρεις το καλύτερο δυνατό hdr αποτέλεσμα

είναι η μοναδική ρύθμιση που σου επιτρέπει να τραβήξεις jpeg+raw και ταυτόγχρονα να πάρεις ένα πιο αρεστό έτοιμο αρχείο

στην a7 (που είναι και επόμενη γενιά χρωματικά) το έχω μόνιμα εκεί...

χρόνια πολλά σε όλους!

Απάντηση: Re: Συγκριτικό Sony A6500 vs Iphone 12 Pro Max

Τάκη θα ήταν καλύτερο να πας το DRO στο +4 (όχι στο dro auto, είναι πολύ συντηρητικό), θα πάρεις το καλύτερο δυνατό hdr αποτέλεσμα

είναι η μοναδική ρύθμιση που σου επιτρέπει να τραβήξεις jpeg+raw και ταυτόγχρονα να πάρεις ένα πιο αρεστό έτοιμο αρχείο

στην a7 (που είναι και επόμενη γενιά χρωματικά) το έχω μόνιμα εκεί...

χρόνια πολλά σε όλους!

Thanks for the tip Παύλο, θα το δοκιμάσω στο επόμενο set.
Χρόνια πολλά!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συγκριτικό Sony A6500 vs Iphone 12 Pro Max

Καλησπέρα. Δεν είναι τόσο θέμα φακού αλλά περισσότερο του χρωματικού προφίλ που επιλέγει ο κατασκευαστής κάθε μηχανής. Αν τραβάς σε raw μπορείς να το φέρεις όπως θες.
Χρωματικά πιο κοντά με αυτό που έβλεπα ήταν μάλλον στο iPhone.

Δεν είναι τόσο θέμα φακού αλλά περισσότερο του χρωματικού προφίλ που επιλέγει ο κατασκευαστής στο Auto κάθε μηχανής, θα έλεγα εγώ για να είναι πλήρης η απάντηση , μιας και ο κατασκευαστής δίνει και αλλά έτοιμα jpeg color profiles για να τα επιλέξει ο ίδιος ο χρήστης αν θέλει,

παρότι είμαι άσχετος από Sony νομίζω υπάρχουν: Standard, Vivid: ...Neutral: ... Clear: ...Deep: ...Light: ...Portrait: ...Landscape και κάμποσα ακόμη για βίντεο. Το πρώτο λογικά μπήκε στο αυτόματο τεστ του Τάκη.

Και ολα αυτά τα profile μπορούν να πειραχτούν στις δικές του προτιμήσεις , ο Γιάννης Σπύρου μας έχει δώσει σε παλιότερα post μερικες καλές ρυθμίσεις για έτοιμα jpeg στις Sony.

Προφανώς. Αναφερόμουν στην jpeg φωτό που έκανε quote ο φιλος.
Πέραν των color profiles της μηχανής, έχω αγοράσει custom χρωματικά προφίλ eoshdpro για την Sony αλλά αν βάλω και αυτά στο τεστ θα χαθεί η μπάλα.

Ναι Τάκη εσυ και εγώ τα ξέρουμε , απλά το διευκρινησα για τα παιδιά που διαβάζουν όπως ο φιλος που είναι αρχάριος και ίσως δεν ξερει τι άλλο μπορεί να κάνει η συγκεκριμένη μηχανή εκτός από το αυτόματο.

όπως βλέπεις εύκολα κανεις αν είναι αρχάριος χάνει τη μπάλα ακομη και με τις αυτόματες ρυθμίσεις και αυτό ήταν η επιφύλαξη μου εξ αρχής γιαυτο τον υπεραπλουστευμένα τρόπο παρουσίασης.

Αντίθετα αν έβαζες και τη μηχανή (ως έμπειρος χρήστης) στο καλυτερο δυνατό jpeg που μπορεί να βγάλει χωρίς επεξεργασία στον υπολογιστή με σωστό WB ανάλογα τη σκηνή, σωστή φωτομέτρηση με βάση το ιστόγραμμα, χρωματικό προφίλ ανάλογα το θέμα και καμπύλη φωτομέτρησης με σωστή ρύθμιση στο DRO και προφανώς κάτι αντίστοιχα στο κινητό (που λίγο πολύ τα κάνει αυτόματα) θα ήταν πιο δίκαιο και για τα δυο και πιο αντιπροσωπευτικό. Είναι ρυθμίσεις λιγότερες από 1 λεπτό. Δεν νομίζω οτι θα δυσκολευτεί να τις κάνει ακόμη και άπειρος χρήστης. Θα ήταν λίγο πολύ αντίστοιχο του πως θα τα δουλεψει ο καθημερινός χρήστης των συσκευων που δεν θα ασχοληθεί όμως ποτέ με επεξεργασία RAW.

ΥΣ
προσωπικες μου απόψεις εκφράζω, όχι συντονιστικές μην μπερδευτούμε, οτι θέλεις επιλέγεις να παρουσιάσεις από την στιγμή που το παρουσιάζεις παραστατικά όπως τώρα, άρτια, εξηγείς αναλυτικά τον τρόπο λήψης και ανεβάζεις και τα φουλ ανάλυσης δείγματα.

Last edited:
Ναι Τάκη εσυ και εγώ τα ξέρουμε , απλά το διευκρινησα για τα παιδιά που διαβάζουν όπως ο φιλος που είναι αρχάριος και δεν ξερει τι άλλο μπορεί να κάνει η μηχανή εκτός από το αυτόματο.

Αυτοί όπως βλέπεις χάνουν τη μπάλα ακομη και με τις αυτόματες ρυθμίσεις και αυτό ήταν η επιφύλαξη μου εξ αρχής γιαυτο τον υπεραπλουστευμένα τρόπο παρουσίασης.

Αντίθετα αν έβαζες και τη μηχανή (ως έμπειρος χρήστης της) στο καλυτερο δυνατό jpeg που μπορεί να βγάλει χωρίς επεξεργασία στον υπολογιστή με σωστό WB ανάλογα τη σκηνή, σωστή φωτομέτρηση με βάση το ιστόγραμμα, χρωματικό προφίλ ανάλογα το θέμα και καμπύλη φωτομέτρησης με σωστή ρύθμιση στο DRO και προφανώς κάτι αντίστοιχα στο κινητό (που λίγο πολύ τα κάνει αυτόματα) θα ήταν πιο δίκαιο και για τα δυο και πιο αντιπροσωπευτικό. Θα ήταν λίγο πολύ αντίστοιχο του πως θα τα δουλεψει ο καθημερινός χρήστης των συσκευων που δεν θα ασχοληθεί όμως ποτέ με επεξεργασία RAW.

Κωστα μου, ο χρηστης που ξερει να δουλεψει raw ειναι ο ιδιος που θα παιξει με DRO και color profiles. Ο απλος χρηστης θα παιξει στο αυτοματο, αντε και ενα Aperture Priority mode (ή ενα απο τα υπολοιπα ετοιμα προγραμματα της μηχανης οπως το Sport).
Οποτε το απλο δειγμα jpeg του test απευθυνεται στους χρηστες που θελουν να δουν πως παιζουν οι καμερες out of the box σε jpeg ενω το raw (αλλα και το edited jpeg απο raw) απευθυνεται σε αυτους που ειναι πιο εμπειροι και θελουν να ξεζουμισουν τις πραγματικες δυνατοτητες των δυο συστηματων.

Κοίτα αυτόματο είναι το Auto αλλά αυτόματο είναι το P για πολλούς , ποιο εννοείς αυτόματο ?

Κοίτα αυτόματο είναι το Auto αλλά αυτόματο είναι το P για πολλούς , ποιο εννοείς αυτόματο ?

Αυτοματο εννοω το Auto και ειπα πως ο απλος χρηστης αντε να παιξει και με τα υπολοιπα προγραμματα της μηχανης οπως το Α.P., το S, το P που λες εσυ κ.α.
Σε καθε περιπτωση, μιας που εδω ειμαι και εχω χρονο, θα τραβηξω αλλο ενα set φωτος οπως το ζητησες, αν και πχ επιλεγοντας τα αλλα color profiles της sony ξεφευγουμε απο την πραγματικοτητα και μπαινουμε σε καλλιτεχνικες απεικονισεις (οπως τα ειχα δει, το standard ειναι το πιο ουδετερο).