Συγκρουση Γιγαντων : Carl Zeiss 21mm f2.8 vs Nikon 14-24 f2.8

nilo

AVClub Addicted Member
5 March 2007
1,482
Athens
O David Clapp αποφασισε να ανεβασει στο καναβατσο τους δυο κορυφαιους πρωτοπυγμαχους βαρεων βαρων.

attachment.php

στην ζυγαρια. Που θα βαζατε τα λεφτα σας?

Τον ¨βασιλια¨ Carl Zeiss 21mm f2.8 και τον διεκδικητη του τιτλου
Nikon 14-24 f2.8

Τι δουλεια εχει ομως ενας zoom στα χωραφια των primes. Ο διεκδικητης ομως ειναι θρασυς και αφου εχει "σκουπισει" μερικους απο τους καλυτερους primes (nikon 14mm) πριν, ερχεται με εναν σκοπο. Να καθαρισει και τον Βασιλια. Ενας zoom θα γινει ο νεος Βασιλιας ?

απο το site του Clapp

..
The honeymoon period is certainly not over, but one question has been nagging me since I bought it - would my money have been better spent on the legendary Carl Zeiss 21mm f2.8? Well here's my answer, a resounding no, which I concluded before I bought the Nikon. I would have never felt particularly comfortable spending up to £1500 on one focal length for my line of photography. 21mm just isn't wide enough when I am at the coast, where I shoot mostly wide angle imagery. It would be put back in the bag yet again, like a beautiful classic car kept in the garage. But just like you, oh boy am I curious. Does this lens wipe the floor with the 14-24? Is it a comfortable win or do they struggle for supremisy? Fortunately I didn't have to buy one to find out...

διαβαστε την συνεχεια...

http://www.davidclapp.co.uk/Cz21-1424.php

Attachments

• cz21-1424comp.jpg
    cz21-1424comp.jpg
    49.3 KB · Views: 180
Πρέπει να το διαβάσω;

Δεν μπορώ να έχω ήδη αποφασίσει που θα βάλω τα λεφτά μου;

Θέλει και ρώτημα;

Does the goat chew taramas?

Το παράκανα:"Αβλεπί" nikon.

Μην είστε τόσο βιαστικοί:

Το 16-9.net, το οποίο έχω σε μεγάλη εκτίμηση για τις δοκιμές του, έχει δοκιμάσει εδώ και κάμποσο καιρό τους 2 φακούς (πλάι σε κάμποσους ακόμη) και έχει διαφορετική άποψη: http://www.16-9.net/lens_tests/nikon1424_21mm/nikon1424_21mm1.html

Κοιτάξτε και με τα μάτια σας.

Βέβαια κοιτάξτε και σύγκριση με τον Canon 14/2.8L (το 16-9 δοκιμάζει φακούς σε Canon 1DsIII/5D), o 14-24 τον πατάει.
http://www.16-9.net/lens_tests/canon14l2_nikon1424/nikon1424_canon14l2_a.html

Μα, το τέστ είναι ανάμεσα στον Zeiss και στον nikon.Έχει πουθενά τέτοιο τέστ το 16:9;Μπορεί να μου ξέφυγε, γι'αυτό ρωτάω.

Εκφράζω την προτίμησή μου, χωρίς να παίρνω τοις μετρητοίς τα τέστ

Αν έχει λέει.....

ό,τι θέλεις δοκιμάζει σε Canon. Αφού έχουμε ανοικτά μυαλά μπρε, δεν κάνουμε διακρίσεις. Σαν τις εταίρες περίπου, τους παίρνουμε όλους τους φακούς.
Και ο distagon θεωρείται η απόλυτη κορυφή στα 21mm.

Και φυσικά και μόνο που κοντράρεται είναι κατόρθωμα.

Βέβαια να πω την αμαρτία μου, έναν 14-24 τον γλυκοβλέπω.... αλλά είναι ακόμη σπάνιος και ζόρικος ο αντάπτορας για φακούς G

Μόνο αυτό εντόπισα, αλλά έριξα μια βιαστική ματιά.Αύριο η συνέχεια::sleepey:

"...Is it better than the Zeiss 21mm? Oooh, now you're asking . . . perhaps not. But we'd have to define 'better' better: is it as high resolution? Perhaps not – though given the fact that the Nikon comes very close to outresolving the 5D in the corners makes this something of a moot point. Colour? Zeiss – just: but the Nikon glass draws very similarly. Distortion? At 21mm, no contest: the Nikon is much better. Flare and ghosting? Nikon (just) again . . . ."

Ο φακος της Νικον εχει πολλα μεγαλα ατου ακομη και να μην ειτανε πιο οξυτατος απο τον 14 l Canon και απο τον γερμανικο zeiss .

3 φακους zeiss μετα απο δοκιμες τους γυρισα πισω τον μονο που κρατησα τον 50μακρο και τον 35αρη που μου αρεσανε πολυ .

Απο λεφτα ο Canon ειναι πιο ακριβος και καλυπτει μονο 14 και απο οξυτητα βαρατε μου τα κλαρινα ειναι μπροστα στον υπεροχο Νικον .

Παντως ευρυγωνιοι φακοι περισσοτερο γινονται χρηση σε ανοιχτα διαφραγματα και εκει αναθεμα με αν δεις διαφορα μεταξυ Nikon , Canon , zeiss .

Οσο για τον zeiss και αυτος ειναι αριστος αλλα μονο 21 και εκει ο νικον τον ξεπερνα κατα πολυ μιας που ειναι ξυραφι απο το 14 εως το 24 και ιδια τιμη και περνεις φακο με αυτοματη εστιαση εναντι του γερμανικου που ειναι χειροκινητος.

Μεχρι στιγμουλας ο Νικον 14-24 ειναι αρχηγος με το μονο κατωτερημα του ειναι οτι δεν μπορεις να βαλεις φιλτρο ουτε προστατευτικο γυαλλι πραγμα που καθε φορα εξω με αερα εγω προσωπικα ουτε το σκεφτομαι να τον βγαλω εξω και ειναι πααααααααααρα πολυ ενοχλητικο .

Μεχρι στιγμουλας ο Νικον 14-24 ειναι αρχηγος με το μονο κατωτερημα του ειναι οτι δεν μπορεις να βαλεις φιλτρο ουτε προστατευτικο γυαλλι πραγμα που καθε φορα εξω με αερα εγω προσωπικα ουτε το σκεφτομαι να τον βγαλω εξω και ειναι πααααααααααρα πολυ ενοχλητικο .

αυτο το τελευταιο θες να μου το εξηγησεις λιγο. Τι φοβασαι δηλαδη? Αντε και εχει αερα. Τι διαφορετικο θα παθει το γυαλι του 14-24 απο το γυαλι ενος fisheye ή ακομα και ενος κανκονικου φακου. Το οτι εχει μεγαλυτερη επιφανεια και προξεχει παραπανω ειναι γνωστο. Αλλα ολα τα γυαλια υπο διαφορετικες γωνιες μπορει να δεχτουν τις συνεπειες του αερα. Ειναι αυτο προβλημα?

Και επι της ευκαιριας, πως καθαριζεται το γυαλι απο δαχτυλιες κλπ.

αυτο το τελευταιο θες να μου το εξηγησεις λιγο. Τι φοβασαι δηλαδη? Αντε και εχει αερα. Τι διαφορετικο θα παθει το γυαλι του 14-24 απο το γυαλι ενος fisheye ή ακομα και ενος κανκονικου φακου. Το οτι εχει μεγαλυτερη επιφανεια και προξεχει παραπανω ειναι γνωστο. Αλλα ολα τα γυαλια υπο διαφορετικες γωνιες μπορει να δεχτουν τις συνεπειες του αερα. Ειναι αυτο προβλημα?

Και επι της ευκαιριας, πως καθαριζεται το γυαλι απο δαχτυλιες κλπ.

Ο καθε φακος χωρις προστασια αν τον κανεις χρηση συχνα πυκνα με αντιξοες καιρικες συνθηκες θα σουκανει το γυαλι μεσα στης γρατζουνιες και αυτο θα το διαπιστωσεις μετα απο 2-3 χρονια.

Σε ενα τηλεφακο που εκανα χρηση γυρω στα 5 χρονια αν δεις τι εκανε ενα πανακριβο προστατευτικο φιλτρο θα καταλαβεις το ολο φασμα το τι μπορει να γινει.

Εγω παντως σε καμμια απολυτως περιπτωση με αερα και οπουδηποτε να εχει ψιλη σκονη δεν κανω χρηση κανενα φακο οπως ο 200 2.0 και ο 14-24 , δεν το ρισκαρω και ουτε νιωθο ανετα να το κανω αυτο αν και για τους τελέφωτο εχω αγορασει το γυαλι σε περιπτωση να το αλλαξω .

Για καθαρισμα πρωτα το φυσας με πιεση αερα μετα με ενα υγρο πανακι με καθαρο νερο, ελαφρος σκουπιζεις τις δαχτυλιες και μολις το στεγνωσεις περνα το με κανενα υγρο οπως αυτο που καθαριζουμε το σενσορα αλλα μην βαζεις πανω απο μιση σταγονα , βασικα ουτε μιση σταγονα δεν θελει και αυτο πολυ ειναι .

Last edited:
για να μην καταχραζομαστε το νημα του " Χειμωνα" ειπα να απαντησω εδω μιας και ειναι το πιο κοντινο θεμα που βρηκα για τον nikon 14-24.

Τασο σ ευχαριστω πολυ για την προταση να μου στειλεις να δοκιμασω τον νικον 17-35. Η αληθεια ειναι οτι αν ειμασταν συντοπιτες θα στον ειχα ζητησει για ενα ΣΚ (οχι για μηνα που λες εσυ) αλλα με τα κουριερ ειμαι λιγο επιφυλακτικος.
Πολυ ωραια θα ηταν να τον ειχα τα ΣΚ που τραβαω. Την d700 την χρησιμοποιω πολυ λιγο γιατι συνηθως τραβαω μεταξυ 12 και 35 και οι FF φακοι μου ειναι οι 50, 85, 105, και 70-200.
Αλλα να μου κανεις εξυπηρετηση και να εχω και το αγχος ...

ασε να το ψαξω λιγο καλυτερα και θα σου πω.

μελεταω και τις πατεντες για φιλτρα στον 14-24 που εστειλε ο Ηλιας Γιαριμης. (ευχαριστω Ηλια:a0210:) και θα δουμε. Αν και αν ειναι να παω σε πατεντα μαλλον θα σου στειλω τον φακο στη θεσ/κη γιατι εχω ακουσει οτι με τον Μελιδη εχετε κανει στο παρελθον κατι τετοια κολπα.

Ps) Σημερα ημουν ψημενος για τον 14-24.....μεχρι που ειπα να ποσταρω εδω και επεσε το ματι μου στο τελευταιο ποστ του pixelfun. Αστα βραστα. :furious3:

Ε τότε θα ρωτήσω τον Βλάση πότε ξανακατεβαίνει (εάν κατεβαίνει) να τον πάρει μαζί του.

Πάντως εγω δεν νοιάζομαι τόσο. Για να τους χαρούμε τους παίρνουμε.

Πάντως νομίζω πως το εύρος του 17-35 είναι πιο χρήσιμο... θα σε βολέψει περισσότερο για καθημερινή χρήση. Φτάνει μέχρι το ημιευρυγώνιο (35mm) και δεν νομίζω να σου λείψουν τα πλάνα κάτω από 17mm. Δλδ τι να πούμε και εμείς που αρκούμαστε σε πλάνα 24mm (με τον 15-30)!

Ok ας το κανουμε ετσι. Αν ειναι να κατεβει κανενα ΣΚ ο Βλασσης του τον δινεις, τραβαω μια μερα και τον παιρνει πισω. Κι αν μ αρεσει μετα...αντε βρεστον.

Παρεπιπτοντως για τυχον ενδιαφερομενους οι 14-24 και 24-70 εχουν τρομερη ελλειψη και στην Αγγλια. Απο 3 εως 5 εβδομαδες αναμονη και αν. Και σε 2 περ εβδομαδες επικειται και νεα αυξηση στις τιμες νικον στην Αγγλια. Σε λιγο το φθηνοτερο μερος θα ειναι η Ελλαδα. Η Αμερικη (με τις ανατιμησεις) εχει "πεταξει" εδω και καιρο σε πολλα προιοντα.

Μιας και κάποια στιγμή κα'να χρόνο πριν ( με το δολλάριο χαμηλα) έκανα την "κουτουράδα" κι αγόρασα τον 14-24/2,8 έχω να πω μόνο τα καλύτερα!!!
Πράγματι ο φακός "τα σπάει" κι όταν πήρα και την D-700 , Ε! Τα 14 mm είναι όντως υπερβολικά (πρέπει να έχεις ...γυαλισμένα παπούτσια , για να μη γίνεσαι ρεζίλι, εκτός κι αν φοράς μικρό νούμερο!!!)
Πράγματι είναι εξαιρετικός σε όλα και , με φόβο θεού , του βγάζεις το καπάκι με κακοκαιρία αλλά στα 24 mm το μπροστινό στοιχείο δεν είναι τόσο εκτεθειμένο, μιας και υποχωρεί λίγο μέσα.
Φίλτρα παίρνει πίσω , αλλά όχι για προστασία, φυσικά!

Ok ας το κανουμε ετσι. Αν ειναι να κατεβει κανενα ΣΚ ο Βλασσης του τον δινεις, τραβαω μια μερα και τον παιρνει πισω. Κι αν μ αρεσει μετα...αντε βρεστον.

Παρεπιπτοντως για τυχον ενδιαφερομενους οι 14-24 και 24-70 εχουν τρομερη ελλειψη και στην Αγγλια. Απο 3 εως 5 εβδομαδες αναμονη και αν. Και σε 2 περ εβδομαδες επικειται και νεα αυξηση στις τιμες νικον στην Αγγλια. Σε λιγο το φθηνοτερο μερος θα ειναι η Ελλαδα. Η Αμερικη (με τις ανατιμησεις) εχει "πεταξει" εδω και καιρο σε πολλα προιοντα.

Καλά δεν είναι ανάγκη να πάρεις τον φακό του Τάσου. Σου δίνω και τον δικό μου...

Αλεξη εννοειται οτι μπορω να περιμενω κ thanks alot.. Αν τυχει να εισαι εδω Σαββατο ή Κυριακη θα ηταν το ιδανικο. Καθημερινες λογω του οτι ειμαι μεχρι αργα στο γραφειο δεν θα μπορεσω να τον δουλεψω.

Οποτε its up to you guys to put it together.

Βλασση απο την αρχη ξερω οτι μπορω να δανειστω τον δικο σου και σ ευχαριστω. Απλως με του Τασου ηταν μια ευκαιρια να δειξουμε οτι και οι κανονακηδες ειναι καλα παιδια :flipout: και βοηθανε. Εννοειται οτι αν κατεβεις καποια στιγμη εσυ μπορεις να τον φερεις τοτε.Δεν με πιεζει ο χρονος,

Παντως χωρις πλακα αυτη η αλληλοβοηθεια που υπαρχει σ αυτο το forum ειναι σπουδαια. Και μιλαμε για τον 17-35, δεν μιλαμε για ευτελη αξια.

Αλεξη πριν κατεβεις στειλε πμ και αν εχεις κ χρονο παμε να σουταρουμε παρεα.

@ ckesinis. Εχω διαβασει οτι δεν παιρνει καθολου φιλτρα. Ουτε πισω. Εισαι σιγουρος? Οχι οτι με εξυπηρετουν τα πισω φιλτρα αλλα απο περιεργεια.

Παντως χωρις πλακα αυτη η αλληλοβοηθεια που υπαρχει σ αυτο το forum ειναι σπουδαια.

Να πω κι εγω το οφφ τοπικ μου με την ευκαιρια...
περα απο αυτο... http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=787096&postcount=38

να θυμισω οτι ο Βλασης μου ειχε δωσει την d200 με τον 70-300vr για καμμια βδομαδα και...

ο Τασος δυο φακους εδω και κανα.... 4μηνο (και ουτε ενα εξωδικο :slapface: ακομη για επιστροφη τους)

ο Αλεξης (Theodin) αγγαρευτηκε (εν μεσω εξετασεων) και μου παρηγγειλε ενα hand stripe

ο Ηλιας ο Γιαριμης μου επεξηγουσε ενα ολοκληρο πρωινο περι Resize και ανεβασμα στο νετ (χωρια που εκανε και χρεη courier)

... και επεται συνεχεια νομιζω.....

Απλα :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043 σε ολους...