Συλλέκτες και Μεγάλες Συλλογές. Δίσκοι και όχι μόνο!

Απ´οσο γνωρίζω η μεγαλύτερη δισκοθηκη στην Ελλάδα είναι του Γιάννη Πετρίδη και αποτελείται απο περίπου 80000 δίσκους. Πρόσφατα πουλήθηκε η συλλογή του Ελτον Τζον που ήταν γνωστός συλλέκτης και τα έσοδα πήγαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η συλλογή του ήταν 48000 δίσκοι.
Παρεπιπτοντως η μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο είναι του Paul Mawhinney και αποτελείται απο 3000000 δίσκους οι περισσότεροι 45αρια. Η αξία της είναι 60 εκατομμύρια δολλαρια και πωλείται προς 3000000 δολλαρια..... Οποιος ενδιαφέρεται....:Banane0:
 
Ρε παιδιά εδώ με 700 δισκουσ 33αριδες και καμια 100στη 45αρια και 15 δισκους 78 στροφων και λεμε αμαν σε θεμα χωρου!Αγοραζω οποτε μπορω αλλα δεν θα αφιερωσω τη ζωη μου στα βινυλια εξ-ολοκληρου!Ενταξει ο τυπος θα εχει κερδισει κανενα τζοκερ η θα φυσαει το χρημα και δεν θα ειχε τι να κανει και αγοραζει βινυλιο.
 
Το "ακουω μουσικη" με το "συλλεγω δισκους" ειναι διαφορετικα πραγματα. Οποιος εχει το "μικροβιο" του συλλεκτη δεν ειναι απαραιτητο να ακουει τα παντα. Εκτος και αν πιστευετε οτι οσοι εδωσαν 15000+ λιρες για το γνωστο σινγκλακι των Sex Pistols Το εκαναν για να ακουσουν το "God save the queen"...
Οπως επισης οποιος γουσταρει να ακουει μουσικη δεν ειναι απαραιτητο να εχει μεγαλη δισκοθηκη...
 
Το καλό με το σταδιακό κτίσιμο μιας υλικής δισκοθήκης - χωρίς απαραίτητα να υπάρχει το πάθος του συλλέκτη παρά μόνο του μουσικόφιλου - είναι ότι σου επιτρέπει να απολαύσεις τη διαδρομή. Το χρηματικό αντίτιμο θέτει στις περισσότερες περιπτώσεις κάποιο μέτρο, με αποτέλεσμα ο κάτοχος να μην αναλώνεται σε αλόγιστες σπατάλες και να εκτιμά περισσότερο αυτό που με κόπο απέκτησε. Η όλη διαδικασία της αγοράς (διάβασμα μουσικού τύπου, συζητήσεις με συμπάσχοντες, βόλτα στα δισκάδικα με φίλους, πλούσιο booklet και ωραίο εξώφυλλο) συνήθως σε βάζουν σε τέτοιο mood που δύσκολα θα ξεφορτωθείς ένα δίσκο/cd με μια - δυο επιπόλαιες ακροάσεις. Έτσι σταδιακά διευρύνεις τις γνώσεις και τα ακούσματα πάνω σε στέρεες βάσεις και πας παρακάτω.

Τώρα με τα άϋλα και την δωρεάν πρόσβαση σε αυτά, έχει λίγο χαθεί η μπάλα, αν και σε τελική ανάλυση είναι ζήτημα διαχείρισης και ωριμότητας από τον κάθε μουσικόφιλο χωριστά. Ο τάδε φίλος θα μου προσφέρει το σκληρό του με 20.000 τραγούδια, ο άλλος το δικό του με 30.000 τραγούδια κ.ο.κ. με αποτέλεσμα να βρεθώ ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες με 100.000 τραγούδια τα οποία δε θα ξέρω τι να τα κάνω, από πού να αρχίσω να ακούω και αναπόφευκτα θα πελαγώσω με κίνδυνο να τα παρατήσω.
Για αυτό λέω πιο πάνω: σημασία έχει η διαδρομή.

Υ.Γ.1 Η παραπάνω άποψη είναι εντελώς μεροληπτική (και παλαιομοδίτικη θα έλεγα) καθότι σας γράφει κάποιος που αν δεν έχει την αυθεντική έκδοση ενός μουσικού δημιουργήματος, θεωρεί ότι δεν το έχει καν στην κατοχή του. Φυσικά, σύν τω χρόνω, ενδέχεται να αναθεωρήσω.

Υ.Γ.2. Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο για φιλτράρισμα πριν από κάποιες επίφοβες αγορές.

Υ.Γ. 3 Είμαι υπέρ του downloading και του εκδημοκρατισμού που επέφερε, και γιατί δεν έχουν όλοι τα δικά μου κολλήματα αλλά και γιατί ενίοτε ρίχνει τις τιμές στις πρωτότυπες εκδόσεις.
 
Η δισκοθήκη χτίζεται δίσκο-δίσκο και από το υστέρημα. Προσωπικά έτσι έχτισα τη δική μου. Προτιμούσα να μην αγοράσω ένα ρούχο αλλά ένα δίσκο. Φυσικά εξαρτάται τί σημαίνει για κάποιον μουσική και συλλογή δίσκων. Η ακρόαση της για μένα είναι ο μόνος λόγος ύπαρξής της. Είναι κάτι σαν το αέρα που αναπνέω. Έχω περί τους 20000 διαλεγμένους δίσκους βινυλίου. Δεν αγοράζω ένα δίσκο απλά για να λέω ότι τον έχω και δεν τον έχει κάποιος άλλος. Έχω κάτι γιατί πραγματικά μου αρέσει. Πολλοί από αυτούς είναι πρώτες εκδόσεις που συνήθως έχουν και τον καλύτερο ήχο, στοιχείο για μένα πολύ σημαντικό και γιαυτό θέλω να έχω τέτοιους δίσκους. Θέλω να ακούω την αγαπημένη μου μουσική όσο πιο καλά γίνεται. Έχω φροντίσει να έχω ένα σύστημα αναπαραγωγής της μουσικής που να με ικανοποιεί και να μην θέλω να το αλλάξω αν και αντιπρόσωπος έχω αυτή την δυνατότητα ίσως περισσότερο από άλλους.
Αν την χτίζεις όλη σου τη ζωή δεν έχεις πρόβλημα με τον χρόνο. Έχω ακούσει πολλές φορές από ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη δισκοθήκη ή και κανένα δίσκο, τον πόσο χρόνο χρειάζεται αυτός που την έχει για να ακούσει τους πολλούς δίσκους που έχει. Νάχαμε να λέγαμε. Αν σας αρέσει η μουσική και η αναπαραγωγή της, από μέσα, μην περιμένετε. Δεν ζούμε για πάντα. Λ.Σ.
 
To χτίσιμο μιας δισκοθήκης δεν έχει να κάνει μόνο με τις υλικές.

Για μένα, κομμάτια της δισκοθήκης μου είναι σίγουρα ό,τι έχω αγορασμένο, μια και έχω δώσει λεφτά γι' αυτό, αλλά και από άυλα, οτιδήποτε είναι ριπαρισμένο σωστά, σε μη απωλεστικό φορμά, ταξινομημένο και με backup (για να μην έχουμε εκπλήξεις, ω μη γένοιτο). Τώρα οτιδήποτε είναι σε mp3 ή σε κακής ποιότητας rip και άλλα τέτοια, είναι... για τα πάρτυ και τα πανηγύρια. Πράγματα που απλώς πρέπει να υπάρχουν.


Επίσης, το είχε αναφέρει κάποτε σε μια συζήτηση ο Μανωλάκος ή ο Λυμπερόπουλος, δε θυμάμαι: Ο σωστός μουσικόφιλος έχει στη δισκοθήκη του και πράγματα που δεν του αρέσουν. Για περισσότερους από έναν λόγους.
 
...παίζει σε κάθε περίπτωση και το συλλεκτικό στοιχείο ... πολλές φορές δεν θα προλάβουμε να ακούσουμε κάποιες μαζικές αγορές, γιατί θα έρθουν οι επόμενες, κοκ... υφίσταται πάντοτε, όμως, η δυνητική ευχέρεια να τα ακούσουμε ...

... στο κάτω κάτω, κάποιοι άλλοι συλλέγουν αποξηραμένα έντομα, που δεν τα παίζουν ούτε αυτά τα κινέζικα πλέυερς που διαβάζουν τα πάντα ... [ κάποια φορά προ ετών ο μικρός τότε Γιαννάκης έβαλε ένα κομμάτι μορταδέλα σε ένα τέτοιο πλέυερ και παραλίγο να παίξει ] ...
 
Ακριβώς η *δυνητική ευχέρεια* είναι κάτι το πολύ σημαντικό σε μια μεγάλη δισκοθήκη, όταν σου έρθει η επιθυμία για κάτι και μπορείς αμέσως να το ακούσεις. Λ.Σ.
 
Έχω μια δισκοθήκη περίπου 6.000 βυνιλίων. Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες σε ότι αφορά τη δυνατότητα να ακούς ότι θέλεις όποτε θέλεις, ωστόσο αναγνωρίζω ότι δύσκολα κουμαντάρεται και διαχειρίζεται. Αποτέλεσμα να ¨ανακαλύπτω" δίσκους που δεν θυμόμουν ότι είχα ενώ βέβαια υπάρχουν δίσκοι σε πολλαπλά αντίτυπα. Σαφώς τίθεται θέμα φετιχισμού και συλλεκτικής μανίας. Ποιος άλλωστε δεν έχει την μανία του? Υπάρχουν αρκετοί δίσκοι για τους οποίους είμαι υπερήφανος αλλά και πολλοί που δεν έχω ακούσει. Τα τελευταία χρόνια καταβάλλω μια προσπάθεια καταγραφής και αξιολόγησης και κατά καιρούς έχω δώσει αρκετούς στα πλαίσια της ανανέωσης. Ομολογώ ότι τα ακούσματά μου έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου και έχω δώσει πολλούς από τους δίσκους που δεν ακούω πλέον. Πολλοί επίσης αντικαταστάθηκαν με πιο audiophile εκδόσεις (οι οποίες βέβαια είναι και πολύ πιο ακριβές).
Προσωπικά καταφεύγω σχεδόν πάντα σε γνώριμα ακούσματα όταν θέλω να χαρώ την μουσική να ηρεμήσω κλπ και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι μια δισκοθήκη 1500 με 2000 δίσκους επαρκέστατη για να καλύψει ακουστικά τον κάτοχό της.
Η επένδυση βέβαια σε ακριβούς και σπάνιους δίσκους είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος καθώς θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου δεν βγαίνει κάποιος χαμένος.
 
Μου ειναι αδυνατον να εχω αγορασει δισκο και να μην το θυμαμαι.
Αυτα που λετε οτι εχετε ξαναγορασει τον ιδιο δισκο μου ειναι αδιανοητα.
Το να εχεις δισκο και να τον ξαναγοραζεις σημαινει οτι δεν του εδωσες την παραμικρη σημασια
 
Και κάτι ακόμα, αν και λίγο offtopic: Επειδή είδα κάπου σχόλιο περί video games, όσοι δεν είστε gamers, απλά μη σχολιάζετε το αντικείμενο. Είναι κι αυτά μορφή τέχνης και κάποιοι έχουν ασχοληθεί πολλοί. Εφ' όσον δε γνωρίζετε, μην πετάτε διάφορα.
 
Μου ειναι αδυνατον να εχω αγορασει δισκο και να μην το θυμαμαι.
Αυτα που λετε οτι εχετε ξαναγορασει τον ιδιο δισκο μου ειναι αδιανοητα.
Το να εχεις δισκο και να τον ξαναγοραζεις σημαινει οτι δεν του εδωσες την παραμικρη σημασια

Στην κλασσική μουσική μπορεί να συμβεί εύκολα. Αν έχεις δέκα εκδοχές της Φανταστικής Συμφωνίας του Berlioz υπάρχει περίπτωση να μη θυμάσαι τη μία από αυτές που άκουσες τελευταία φορά πριν δύο χρόνια. μετά είναι το θέμα των ονομασιών: Η σονάτα για πιάνο D.840 του Schubert είναι η υπ' αριθμόν 10, 12 ή 14; Άλλες φορές θα τη δεις έτσι και άλλες αλλιώς.
 
Το να εχεις δισκο και να τον ξαναγοραζεις σημαινει οτι δεν του εδωσες την παραμικρη σημασια

Ή ότι συνεχίζεις να θες να τον ακούς άσχετα αν έχει λιώσει στο παίξιμο.
Έχω 5-6 διπλούς δίσκους που απλά δεν μου κάνει καρδιά να πετάξω τον λιωμένο... :smile:
 
Μόνο μια φορά μου είχε συμβεί να ψάχνω μετά μανίας να αποκτήσω δίσκο που τον είχα ήδη τρεις φορές και και κατέληξα με τέσσερα αντίτυπα. Γελάσαμε οι φίλοι και πήρε ο καθένας από έναν φεύγοντας.
Αυτό είχε συμβεί όταν έφτιαχνα το σπίτι μου και είχα τους δίσκους με αλφαβητική σειρά σε ένα έπιπλο και δύο άλλες φορές σε αλφαβητική σειρά σε κούτες. Ο δίσκος ήταν Το φιλί της Νεράιδας του Στραβίνσκυ και τα τρία αντίτυπα με Ansermet το άλλο μάλλον σε Chandos. Λ.Σ.
 
Ευτυχώς εμένα μου έχει συμβεί μόνο μια φορά να ξαναγοράσω τον ίδιο δίσκο, ένα SACD με soundtrack. Αλλά να έχω αγοράσει άλλη εκτέλεση στο ίδιο έργο κλασική μουσικής νομίζοντας ότι δεν έχω καν το έργο, ναι έχει τύχει.

Τώρα με την μετακόμιση που μαζεύτηκαν όλα σε κούτες έφριξα! Τα βινύλια είχαν την τιμιτική τους στο γραφείο, σε κοινή θέα, ήδη τοποθετημένα σε αλφαβητική σειρά. Τα σιντί μπήκαν σε συρτάρια επίσης στο γραφείο (τα πρωτότυπα) σχετικά τακτοποιημένα, και σε συρτάρια στην αποθήκη (τα αντίγραφα) εντελώς χύμα. Τα δεύτερα σιγά-σιγά θα ριπαριστούν για να αδειάσει ο χώρος.
 
Απ´οσο γνωρίζω η μεγαλύτερη δισκοθηκη στην Ελλάδα είναι του Γιάννη Πετρίδη και αποτελείται απο περίπου 80000 δίσκους. Πρόσφατα πουλήθηκε η συλλογή του Ελτον Τζον που ήταν γνωστός συλλέκτης και τα έσοδα πήγαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η συλλογή του ήταν 48000 δίσκοι.
Παρεπιπτοντως η μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο είναι του Paul Mawhinney και αποτελείται απο 3000000 δίσκους οι περισσότεροι 45αρια. Η αξία της είναι 60 εκατομμύρια δολλαρια και πωλείται προς 3000000 δολλαρια..... Οποιος ενδιαφέρεται....:Banane0:


Δια του λόγου το αληθές εδώ...

http://www.youtube.com/watch?v=6J6OmXaLdKE
 
Κι όμως, επειδή ακούει μουσική και φροντίζει τα βινύλιά του να βρίσκονται σε άψογη κατάσταση, εμπιστεύεται περισσότερο ένα επαγγελματικό πικάπ της stanton.
 
Πραγματικά θελει μια ζωή να συλλεγεις για να καταφέρεις να εχεις μια συλλογη τοσο μεγάλη, και πάλι
λίγο είναι, θέλει αφοσίωση χρονο ψάξιμο και πολλα πολλα χρηματα.
Ενα πραγματικό όνειρο να καταφέρεις κατι τέτοιο.