ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΦΑΚΩΝ

Καλημέρα σε όλους.
Επειδή σκέφτομαι για αγορά μιας DSLR,ήθελα να ρωτήσω τους πιο "ειδικούς"της κατηγορίας τα εξής:

-Έχω μια παλιά SLR NIKON F-70 με φακούς NIKON AF 35-80mm και TAMRON AF 80-210mm.Εάν επιλέξω μια NIKON D-40 ή D-80,οι φακοί που
ήδη έχω ταιριάζουν με τις DIGITAL; και

-Μεταξύ μιας Canon π.χ EOS D400 και μιας NIKON π.χ D-60 ή D-80 χωρίς να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας τα pixels,με μόνα κριτήρια την ποιότητα και την αξιοπιστία, ποιά να επιλέξω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

:fahne90: ΑΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Δημήτρης.

Mε τις D40/D40X/D60 δεν θα έχεις AF. Καθόλου.

Για την ποιότητα φωτογράφησης θα πρέπει να το δούμε. Το πιθανότερο είναι αυτή που θα έχει τον καλύτερο φακό να δίνει τα καλύτερα αρχεία για επεξεργασία. Άλλωστε το raw θα δώσει καλύτερες φωτο σε σχέση με το jpg όποια μηχναή και αν διαλέξεις.

Για την αντοχή στη χρήση, μάλλον θα πρέπει να περάσουν χρόνια πολλά. Φυσικά εξαρτάται κι από τη χρήση. Άλλο η ερασιτεχνική χρήση, κι άλλο στη θάλασσα, στην έρημο, στο γήπεδο, στις διαδηλώσεις, κλπ.

Επιπλέον βάζοντας τους φακούς αυτούς σε μια ψηφιακή πχ την D80 θα πρέπει να πολλαπλασιάσεις με 1.5 (για Nikon) την εστιακή τους απόσταση, θα γίνουν δηλαδή 52.5-120 και 120-315. Ένα θετικό είναι ότι θα έχουν παρόμοια καθαρότητα από το κέντρο ώς τις άκρες αφού οι άκρες δεν θα χρησιμοποιούνται γι' αυτό και δεν θα βινιετάρουν επίσης. Αν όμως δεν έχουν μεγάλη οξύτητα ενδέχεται αυτό να ενισχυθεί αλλά ίσως να μη φανεί στην D80.

Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό το θέμα της ευχρηστίας -σε αυτόν τον τομέα οι Nikon στην κατηγορία που ανέφερες σαφώς υπερέχουν.

Mε τις D40/D40X/D60 δεν θα έχεις AF. Καθόλου.

Για την ποιότητα φωτογράφησης θα πρέπει να το δούμε. Το πιθανότερο είναι αυτή που θα έχει τον καλύτερο φακό να δίνει τα καλύτερα αρχεία για επεξεργασία. Άλλωστε το raw θα δώσει καλύτερες φωτο σε σχέση με το jpg όποια μηχναή και αν διαλέξεις.

Για την αντοχή στη χρήση, μάλλον θα πρέπει να περάσουν χρόνια πολλά. Φυσικά εξαρτάται κι από τη χρήση. Άλλο η ερασιτεχνική χρήση, κι άλλο στη θάλασσα, στην έρημο, στο γήπεδο, στις διαδηλώσεις, κλπ.
Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Μόλις γύρισα από την Ομόνοια όπου
αγόρασα τελικά την D-80.Ξέφυγα λίγο απ' τον προϋπολογισμό αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερη σε σχέση με την D-60 η οποία πιάνοντάς την
στα χέρια μου φάνηκε έτσι σαν "ελαφριά",σαν λίγο "παιδική" σε αντίθεση
με την D-80 την οποία τη "νοιώθεις" στο χέρι,φαίνεται πιό στιβαρή..έτσι
πιό "επαγγελματική".Ελπίζω "να μην ψώνισα από σβέρκο".
Πάντως ευχαριστώ τόσο εσένα όσο και τον "Soto" που απαντήσατε και θα με ενδιέφεραν τα ειλικρινή σχόλιά σας για την αγορά που έκανα.

Υ.Γ Αγόρασα μόνο το "σώμα",προς το παρόν θα χρησιμοποιήσω τους φακούς που έχω.

Επιπλέον βάζοντας τους φακούς αυτούς σε μια ψηφιακή πχ την D80 θα πρέπει να πολλαπλασιάσεις με 1.5 (για Nikon) την εστιακή τους απόσταση, θα γίνουν δηλαδή 52.5-120 και 120-315. Ένα θετικό είναι ότι θα έχουν παρόμοια καθαρότητα από το κέντρο ώς τις άκρες αφού οι άκρες δεν θα χρησιμοποιούνται γι' αυτό και δεν θα βινιετάρουν επίσης. Αν όμως δεν έχουν μεγάλη οξύτητα ενδέχεται αυτό να ενισχυθεί αλλά ίσως να μη φανεί στην D80.

Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό το θέμα της ευχρηστίας -σε αυτόν τον τομέα οι Nikon στην κατηγορία που ανέφερες σαφώς υπερέχουν.
αγόρασα τελικά την D-80.Ξέφυγα λίγο απ' τον προϋπολογισμό αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερη σε σχέση με την D-60 η οποία πιάνοντάς την
Πάντως ευχαριστώ τόσο εσένα όσο και τον "Βλασίδη" που απαντήσατε και θα με ενδιέφεραν τα ειλικρινή σχόλιά σας για την αγορά που έκανα.

καλοριζικη και απο μενα. Και οπως ειπε κ ο Βλασσης....ξεκινα το διαβασμα.

Αν επιτρεπεται ποσο την πηρες?

Ξεκίνα να διαβάζεις το εγχειρίδιο χρήσης. Εχεις να μάθεις πολλά. Οι σημερινές ρεφλέξ είναι πραγματικά εργοστάσια.

Αυτό είναι και το πιο δύσκολο πράγμα γενικά στον έλληνα...Να μάθει να διαβάζει τα manuals...

Πάντως ευχαριστώ τόσο εσένα όσο και τον "Βλασίδη" που απαντήσατε και θα με ενδιέφεραν τα ειλικρινή σχόλιά σας για την αγορά που έκανα.

Επειδή με την συγκεκριμένη μηχανή δεν θα μπορέσεις άνετα να δουλέψεις με τους παλιούς φακούς που έχεις, σύντομα θα αναγκαστείς να πάρεις έναν από τους καινούργιους φακούς της nikon. Ο 18-135 ή ο καλύτερος 18-200 vr (με σύστημα σταθεροποίησης) θα ήτανε ιδανικό συμπλήρωμα. Βέβαια ο τελευταίος είναι και αρκετά ακριβός (600,00), αλλά επειδή τον έχω σε συνδιασμό με μια nikon d70 πιστεύω πως τα αξίζει τα λευτά του.

καλοριζικη και απο μενα. Και οπως ειπε κ ο Βλασσης....ξεκινα το διαβασμα.

Αν επιτρεπεται ποσο την πηρες?
Καλησπέρα "nilo"
Την αγόρασα απ' το e-digital shop 670 ευρώ γιατί τα είχα μετρητά(μόνο το
"σώμα").Δεν είναι καλή τιμή;