Συμβατότητα OPA-5532

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
πείτε μου πάνσοφοι αυτοκατασκευαστές...

το 5532 είναι συμβατό με τα 2134, 2604 και LM4562s ?

Last edited by a moderator:
Re: Ωπ...συμβατότητες...

Ναι... Όλοι οι OPA με τετραψηφιο νουμερο και 2 μπροστα ειναι διπλοί τελεστικοι ενισχυτες. Διπλός ειναι και ο 5532 και ο 4562.

Το μόνο θέμα ειναι η τροφοδοσία του μανίσιου τελεστικού.
Έχουμε:
opa2604: +/-4.5 εως +/- 24V
opa2134: +/-2.5 εως +/- 18V
LM4562: +/- 2.5 εως +/- 17V
και
ΝΕ5532: - εως +/- 22V

Θα πρότεινα να μετρησεις την ταση μεταξύ των ποδιών 8 και 4, όπως φαίνεται στο σχημα για να αποκλείσεις την περιπτωση να καεί κανενας απο τους 2134 και 4562 που δεχονται μικρότερη μεγιστη τροφοδοσία. Αν και πιστευω οτι δεν θα εχεις τετοιο πρόβλημα. Απλα, just in case...

πείτε μου πάνσοφοι αυτοκατασκευαστές...

το 5532 είναι συμβατό με τα 2134, 2604 και LM4562s ?

Περα απο τα ποδια απο τίς τάσεις τροφοδοσίας που πολύ σωστά αναφέρθηκαν , και παρόλο που στο 90+% τών κυκλωμάτων δεν θα υπάρεξι πρόβλημα , γεννάται ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με τή απολυτη σμβατότητα απο πλευρας τεχνολογίας
Δηλαδή
Ο 5532 στην εισοδό του έχει διπολικά τρανζίστορ , ενώ ολοι οι υπόλοιποι έχουν είτε fet , είτε τεχνολογία difet (εδω κρατάμε τον 4562 ..για παρακάτω διευκρίνιση) , πράγμα που σημαίνει οτι σε μερικά κυκλώματα , είτε λογω προσαρμογής , είτε λογω ανάδρασης (ισως κάποια χωρητικοτητα αντιστάθμισης που ήταν σχεδον πάντα απαραίτητη για τον 5532 , παλιάς γεννιάς ενεκα) , μπορεί να δημιουργήσουν προβληματα αστάθειας (ταλαντώσεις , τάσεις εκτροπής κλπ)
Γι αυτό πρέπει προσεκτικά να ελέγχονται τα κυκλώματα και αν είναι δυνατόν μετά τήν αντικατάσταση ΑΜΕΣΑ να γίνεται έλεγχος με παλμογράφο - σημειωτέον οτι μερικές φορες οι ταλαντώσεις δέν είναι ΜΟΝΙΜΕΣ , αλλα εμφανίζονται κάτω απο ισχυρά μεταβατικά
Στην περίπτωση με τον 5532 , φαίνεται οτι ο 4562 θα είναι πιο κοντά του (σε σχέση μετούς άλλους ) απο πλεράς εμπέδησης εισόδου

Πολυ σοφα αυτα που γραφει ο Μανωλης, εχω βρει το 2134 σαν σταθερο και αν η ταση τροφοδοσιας ειναι καλη τοτε δεν θα δημιουργησει προβλημα, ισως μερικοι εξτρα πυκνωτες πολυεστερ η τανταλιου ακριβως κατω απο τα ποδαρακια της τασεως δεν θα εβλαπταν.
Ειναι μια κλασσικη αλλαγη στα μιξερ των στουντιων που ριχνει τον θορυβο και καλυτερευει τον ηχο.

Παίδες, πέρα από το ταίριασμα με κριτήριο "να μην καεί" ο καινούριος τελεστικός, το τελικό αποτέλεσμα της αλλαγής δεν έχει απαραίτητα σχεση με το πόσο καλός ειναι ο καινούριος τελεστικός. Εχει να κάνει με το πόσο tight ειναι το design του κυκλώματος γυρω απο τα specs του αρχικού τελεστικού. Αν δεν ειναι, τοτε ειναι πιθανό ενας καλύτερος τελεστικός να εχει καλύτερο αποτέλεσμα. Αν όμως είναι, ειναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ταλαντώσεις κλπ ή, στην καλύτερη, υποβέλτιστη συμπεριφορα. Σίγουρα πάντως εχει μεγαλύτερο νοημα η αλλαγη με τελεστικό όμοιας αρχιτεκτονικής.

Όλα αυτα ομως, καποιος που δεν διαθετει παλμογραφους, μπορει να τα διαπιστώσει με προσεκτική ακρόαση μετα την αλλαγή.

Last edited:

Παίδες, πέρα από το ταίριασμα με κριτήριο "να μην καεί" ο καινούριος τελεστικός, το τελικό αποτέλεσμα της αλλαγής δεν έχει απαραίτητα σχεση με το πόσο καλός ειναι ο καινούριος τελεστικός. Εχει να κάνει με το πόσο tight ειναι το design του κυκλώματος γυρω απο τα specs του αρχικού τελεστικού. Αν δεν ειναι, τοτε ειναι πιθανό ενας καλύτερος τελεστικός να εχει καλύτερο αποτέλεσμα. Αν όμως είναι, ειναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ταλαντώσεις κλπ ή, στην καλύτερη, υποβέλτιστη συμπεριφορα. Σίγουρα πάντως εχει μεγαλύτερο νοημα η αλλαγη με τελεστικό όμοιας αρχιτεκτονικής.

Ναι αυτό λέμε ...

Nαι, κυρίως αναφερόμουν στον αρχικό συντάκτη του thread και στο οτι οι όποιες ασυμβατότητες λόγω σχεδιασμου θα ακουστουν.

Αν έχεις 5532 ή 4562, τα υπόλοιπα μπορείς να τα πετάξεις στα σκουπίδια.

πως φαίνεται ότι είσαι κομματάκι απόλυτος ε ?-bye-

@ όλους.
Ο αρχικός συντάκτης του θέματος παρακολουθεί στενά τις απόψεις και συμβουλές σας και καταγράφει έως να επανέλθει...

ευχαριστώ:a0210:

Δεν είμαι απόλυτος μπρε τζάνεμ', αλλά και έτσι να με πεις, νόου πρόμπλεμ.

μα σαφώς και νοου πρόμπλεμ....
εμείς χύμα τα θέμε...

ας εξειδικεύσουμε το θέμα της αλλαξο-οπιάς....
έχω δυό μηχανάκια που το ένα φοράει τον 5532 και ένα άλλο τον 2134..

θα λέγατε σε πρώτη ματιά να κάνω την αλλαξοοπιά ?
ή εγγυμονεί κινδύνους...?

Επίσης στο διαδίκτυον κυκλοφορούν 627 σε συσκευασία των δυό κοτσαρισμένοι πάνω σε dual βάση...
Εάν έπαιρνα ένα από δαύτα και δοκίμαζα διάφορους συνδυασμούς με τα προηγούμενα τι θα γινόταν ?

Πιθανότατα όχι... Θεωρώ υπερβολικό να εχουν βάλει πάνω από 12-15V στον 5532. Απλά, μέτρα το με το βολτομετρο για να εισαι σιγουρος. Το αν θα ταιριάζει με τον υπολοιπο σχεδιασμό του κυκλώματος ο OPA θα το ακούσεις.
Ο 627 εχει τη φήμη του καλύτερου τελεστικού, αλλα ενα κύκλωμα δεν ειναι μονο ο τελεστικός του. Μπορεί να μην ειναι καν ο τελεστικός του... Οπότε, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, πλην του σχεδιαστή.

By the way, εχω σοδειά από National Semiconductor(LM4562, LM49860 και LM49720). Nα σου στειλω να δοκιμάσεις κανενα πρίν ξοδευτείς στα 627;

Σωτήρη, έχω διαβάσει θετικά γιά τον 4562 για αλλαγή αντί του 5534.
Τα άλλα δεν τα ξέρω.

Αν ευκολύνεσαι δεν θα πω όχι...

Αντί του 5532 εννοείς...ο 5534 ειναι ο μισός 5532, δηλαδη ενας τελεστικός σε ενα τσιπ. Σε ενα phono που με παιδευει αυτο τον καιρο, με αλλαγή του 5532 σε 4562 αρχισα να βλεπω το φως.

Tα αλλα δυο ειναι λίγο-πολύ ιδια με τον 4562, απλα αντεχουν και μεγαλύτερες τασεις. Ειμαι περιεργος να δω την εκδοση HA του 49720 που περιμενω αυριο ή την Δευτερα, η οποία κοστιζει περιπου $9/τελεστικο σε ποσοτητα των 1000+... Ειναι σε μεταλλικό περίβλημα(θωράκιση ίσως;) αντί για το συνηθισμένο πλαστικό. Πιστευω ομως οτι με λίγη προσπάθεια θα καρφωθει πανω στην βαση.

δημητρη αμα το κανης για την πλακα σου οκ.

αν θες να το βελτιωσεις βαλε ενα τετοιο

http://www.audio-gd.com/enweb/pro/diy/OPA.htm

και τελειωσες.

παντως μη πληρωσεις dual 627 δεν φτανουν το διακριτο.

ο κινεζος ειναι αξιοπιστος εχω ψωνιση αρκετες φορες.